Симптоми і принципи лікування при гострому пієлонефриті
Гострий пієлонефрит – це запальне захворювання нирок, при якому патологічні процеси протікають в паренхімі, балії і чашечках. За медичною статистикою, пієлонефрит в гострій стадії частіше зустрічається у жінок.
Гострий пієлонефрит нирок розвивається із-за проникнення в орган патогенної мікрофлори:
- кишкової палички;
- протеев;
- ентерококів;
- синьогнійної палички;
- стафілококів.
Найчастіше бактерії проникають в нирку з потоком крові з сусідніх органів. Рідше – по стінках сечоводів з органів сечової системи, розташованих нижче (так розвивається висхідний пієлонефрит). У деяких медичних джерелах можна зустріти назву «бактеріальний пієлонефрит», яке ємко відображає причину розвитку захворювання.
Збудник гострого пієлонефриту, потрапляючи в нирку, починає активно розмножуватися, вторгаючись в паренхіму органу. Виникають осередки запальних процесів, у яких клітини проміжної тканини руйнуються, а замість них виникає рубцева тканина. У результаті порушуються функції нирок, що і викликає неприємні для хворого симптоми.
Проникнення патогенної мікрофлори в нирку обумовлено рядом первинних причин, серед яких можна виділити наступні:
- переважання патогенної мікрофлори в області промежини;
- порушення гормонального балансу;
- часту зміну статевих партнерів;
- міхурово-сечовідний рефлюкс (сеча «закидається» назад в нирку);
- черепно-мозкову травму (як причину розвитку міхурово-сечовідного рефлюксу);
- сечокам’яну хворобу;
- доброякісну гіперплазію простати;
- рак передміхурової залози;
- цукровий діабет;
- переохолодження;
- ГРВІ.
Виходить, що основна причина гострого пієлонефриту – атака хвороботворних бактерій. Але для цього необхідні провокуючі фактори, суттєво підвищують ризик розвитку захворювання.
Пієлонефрит – найпоширеніше захворювання нирок у всіх вікових категорій. Хвороба викликається бактеріями і виявляється у запаленні ниркової миски, чашечок і паренхіми нирок. Найчастіше хворіють пієлонефритом жінки – в шість разів більше, чим чоловіки. Це відбувається в силу специфіки будови жіночого організму.
Харчування при одночасному захворюванні цистит та пієлонефрит полягає в наступному. Головне завдання цілющого харчування – посилення відтоку сечі з цих органів, яка буде промивати нирки і сечовий міхур від інфекцій.
Така мета досягається шляхом включення в раціон харчування хворого ощелачівающіх продуктів, малосоленой їжі, продуктів з мінімальним вмістом білків і жирів і рідини. Їжу необхідно приймати не менше чотирьох разів на день і їсти невеликими порціями.
Дієта при циститі і пієлонефриті є переважно молочно-рослинною, в якій оптимально поєднуються білки, жири і вуглеводи. Продукти, які можна вживати при даних захворюваннях:
- Різноманітні свіжі овочі у великих кількостях.
- Варений буряк.
- Фрукти, які ростуть у цій місцевості.
- Кисломолочні продукти – кефір, ряжанку, простоквашу, натуральний йогурт.
- Каші.
- Овочеві супи, приготовлені не на бульйонах.
- Відварені м’ясо та рибу.
З раціону харчування хворих необхідно виключити наступні продукти харчування:
- Копчені, мариновані і солоні продукти.
- Гострі страви, приправи, різкі спеції, в тому числі цибулю, петрушку, часник, хрін.
- Торти, тістечка та іншу випічку.
- Солодощі, в тому числі шоколад і цукерки.
- Жирні і солоні сири.
- Кава, какао, міцний чай.
Для збільшення відтоку сечі слід вдаватися до спеціальних заходів:
- Пити велику кількість рідини, не менше двох літрів на день
- Регулярно приймати неміцний зелений чай – до трьох-п’яти склянок на добу.
- Як можна частіше вживати овочі, фрукти і ягоди з великим вмістом рідини – огірки, кавуни, дині, а також журавлину, брусницю, суницю і селеру.
- Пити спеціальний настій, який готується наступним чином. Листя суниці, чорної смородини, берези беруться в рівних частинах і перемішуються. Потім 1 столова ложка суміші заливається 1 склянкою окропу. Після цього посуд слід ретельно закрити, залишити на годину і потім процідити настій. Рекомендується вживати настій по половині склянки тричі на день за півгодини до їжі. Курс лікування настоєм становить 2-3 місяці.
- Сокотерапія – вживання в їжу свіжих соків. Починати процедуру необхідно при появі перших ознак недуги. Лікування соками дає не тільки сечогінний, але і потужний оздоровчий ефект. У перші дні потрібно приймати невелику кількість соків, потім збільшити вживання до однієї склянки в день.
Велику роль в одужанні грає насичення організму хворого вітамінами. Рекомендується приймати вітамінні чаї, які готуються наступним чином:
- Листя обліпихи і суниці беруть в рівних частках і перемішують. 1 ст. л. суміші залити 1 ст. окропу, настоюється протягом півгодини, а потім проціджують. Приймати настій по одній склянці за 30 хвилин до їжі два-три рази в день. Курс лікування – один-два місяці.
- Беруться плоди шипшини, горобини, чорної смородини, обліпихи, червоної горобини і листя лісової суниці в рівних частинах. Суміш необхідно подрібнити, а потім взяти дві столові ложки суміші покласти в термос і залити 300 мл киплячої води. Цілющого напою потрібно дати настоятися протягом 6-8 годин, потім процідити і віджати гущу. Приймати по півсклянки на день за 30 хвилин до їжі два рази на день. Курс лікування – один-два місяці.
[3], [4], [5], [6], [7], [8]
Особливості харчування при променевому типі циститу
Цистит – інфекція сечового міхура, що призводить до запалення. Захворювання, проявившись один раз, переходить з гострої стадії в хронічний тип. Причина – попадання в організм хвороботворних бактерій, які викликають запалення на слизовій оболонці органу.
Без провокуючих факторів цистит може роками не давати про себе знати. Факторами, що призводять до загострення патології, є переохолодження організму, тривалий прийом лікарських препаратів, зокрема, антибіотиків, надмірна кількість алкоголю, ослаблення імунної системи під впливом інфекційних та вірусних хвороб. Навіть проста застуда може спровокувати загострення захворювання сечового міхура.
Правильно підібраний раціон при циститі спрямований на збагачення організму необхідними вітамінами і мінералами, які сприяють підвищенню імунітету. Основа раціону пацієнтів – овочі і фрукти, нежирні сорти м’яса і риби, кисломолочні продукти.
Всі продукти лікарі рекомендують вживати у вареному або печеному вигляді. Щоб не зіткнутися з загостренням захворювання, з меню рекомендується прибрати, або, якщо немає такої можливості, максимально обмежити такі продукти:
- копченості та соління;
- кава, міцний чай;
- кондитерські вироби;
- сири;
- жирні сорти м’яса і риби;
- спеції і приправи;
- маринади.
Крім спеціального раціону, необхідно дотримуватися режиму прийому їжі, не забувати про необхідність вживання рідини в достатній кількості. Не варто ігнорувати регулярне застосування відварів на основі лікарських трав і соків, стимулюючих процес сечовиділення.
Лікувальна дієта у хворих з діагнозом – хронічний цистит заснована на вживанні продуктів, що характеризуються сечогінним ефектом, що сприяють активізації захисних функцій імунної системи, що допомагають зменшити запалення на слизовій сечового міхура і знизити ризик рецидиву загострення. При хронічному циститі:
- Кожен день на столі повинні бути свіжі фрукти і овочі. Перевага віддається сечогінну видами – спаржа, огірок, гарбуз, з фруктів – виноград, диня і груша.
- Потрібно регулярне вживання соків і відварів на основі лікарських трав. Які саме відвари приймати, підкаже лікуючий лікар. Щоб напої дали потрібний результат, приймати їх потрібно не хаотично, а певним курсом.
- Рекомендується вживати продукти з високою концентрацією клітковини – капуста, морква, цільнозернові крупи, щоб нормалізувати стан органів шлунково-кишкового тракту.
- Щодня потрібно з’їдати оливкова олія (столова ложка) і 20-50 грам кедрових горіхів.
Не рекомендовані продукти при циститі хронічного перебігу:
- спеції і різні прянощі;
- консерви (овочеві та м’ясні);
- продукти, що діють дратівливо на слизову оболонку шлунка – жовті і червоні томати, страви з додаванням щавлю, редис, молодий і старий цибулю, часник, цибулю;
- фрукти з підвищеною кислотністю в складі.
| Сніданок | Перекус | Обід | Перекус | Вечір |
|
скибочка дині; капуста, кабачки тушковані; шматочок несолоного сиру; сік з гарбуза |
кілька скибочок кавуна |
салат зі свіжої капусти; овочі в тушкованому вигляді; відварна яловичина |
сік з журавлини |
рисова крупа на воді; салат з дині і яблук; сік з брусниці |
Дане меню є зразковим. Лікувальна дієта повинна призначатися лише лікарем, який складає меню пацієнта, виходячи із стадії розвитку запального процесу, інтенсивності прояву симптоматичної картини та інших індивідуальних особливостей організму.
Променевий цистит – складний різновид патології, спровокована наявністю онкологічних новоутворень в малому тазі, при лікуванні якого застосовувалася променева терапія. Терапія при онкології надає ряд негативних впливів на організм, провокує запалення на слизовій оболонці сечового міхура.
При променевому циститі, крім прийому певних лікарських препаратів, необхідно дотримуватися особливий раціон харчування:
- свіжовичавлені соки з овочів;
- морс з журавлини без цукру, щоб зробити напій більш солодким, можна додавати невелику кількість яблучного соку;
- компот з свіжих фруктів або сухофруктів, цукор додавати не можна;
- дотримання питного режиму, можна вживати просту кип’ячену і мінеральну воду;
- кефір, ряжанка;
- диня, кавун.
Категорично заборонено при променевій формі циститу вживати наступні продукти:
- сіль і спеції;
- м’ясні і рибні страви;
- сир;
- бобові;
- борошняні вироби;
- овочі (часник, редис, шпинат і хрін), які призводять до подразнення слизових оболонок органів системи травлення;
- бульйони на м’ясі та рибі;
- алкогольні напої;
- консерви.
Вживання заборонених продуктів може стати причиною загострення циститу, з проявом інтенсивної симптоматичної картини. Пацієнту необхідно виконувати всі рекомендації лікаря щодо харчування.
Відвари на основі лікарських трав, які надають сечогінну дію та знімають запалення зі слизової оболонки, необхідно приймати при всіх формах циститу. Але які саме трави потрібні для приготування напоїв, може сказати тільки лікар. Будь-яке самолікування виключається.
Променевий цистит – це ускладнення, викликане проведенням променевої терапії при виникненні раку органів малого тазу. Опромінення, яке носить іонізуючий характер, викликає зміни в судинах сечового міхура і пошкоджує клітини його слизової оболонки.
Дієта при променевому циститі включає наступні продукти харчування і напої:
- Ниркові чаї, про які було сказано вище.
- Велика кількість свіжоприготовлених овочевих соків.
- Журавлинний морс, який можна підсолоджувати тільки свіжим яблучним соком. Відомо, що при циститі необхідно щодня приймати близько 500 грам вітаміну С, але тільки натуральної, оскільки він володіє яскраво-вираженим протиінфекційних дією. Журавлинний сік в надлишку містить цей вітамін, що робить його виключно корисним у лікуванні променевого циститу. Також журавлинний сік володіє і іншими достоїнствами: смак соку з терпкими нотками допомагає усувати різні запальні процеси в організмі. Речовини, які входять до журавлинний сік, здатні змінювати склад сечі, що робить її непридатною для життєдіяльності хвороботворних бактерій. Є і ще одна корисна властивість журавлинного соку: в ньому знаходиться компонент, який сприяє захисту клітин сечівника від проникнення шкідливих мікроорганізмів.
- Рясне пиття: теплий некислий компот без цукру, мінеральна вода.
- Дикорослі ягоди: брусниця, чорниця, морошка.
- Кавуни, дині, свіжі овочі і фрукти.
- Кисломолочні продукти.
При променевому циститі потрібно виключити з раціону харчування такі продукти:
- Сіль.
- Концентровані білки – м’ясо, рибу, сир, сир, квасоля.
- Очищені крохмалі – очищений від шкірки картоплю, хлібобулочні вироби з борошна вищого сорту.
- Штучні цукру – цукерки та інші солодощі, солодкі напої; газовані напої).
- Жирні і гострі страви, соуси, приправи; копченості.
- Овочі, які сприяють подразнення сечовивідних шляхів разом з сечовим міхуром – редьку, цибулю, хрін, часник, шпинат, щавель, редис, тощо.
- Міцні м’ясні, рибні і грибні бульйони.
- Пиво та інший алкоголь.
- Консервовані продукти та соління.
[17], [18], [19], [20], [21]
Аденома простати – чоловіче захворювання, що з’являється в зрілому віці. Основна характеристика хвороби – патологічне розростання клітин парауретральних залоз. Найбільш часто вік чоловіків в момент виникнення захворювання складає від 40 до 50 років.
Найбільш рідко аденома зустрічається у жителів Японії і Китаю, і найчастіше захворювання вражає представників негроїдної раси. Вчені пояснюють це тим, що жителі азіатських країн мають особливе харчування з високим вмістом фітостеролів, що володіють потужними профілактичними властивостями.
Причини захворювання
Небактериальная форма виникає при запаленні, не супроводжується інфекцією. Найчастіше основною причиною є застій в передміхуровій залозі, отриманий хімічний опік внаслідок зворотного відтоку сечі, порушення мікроциркуляції.
Незважаючи на наявність хронічного запалення простати, пацієнт не відчуває серйозних больових відчуттів. Дискомфорт спостерігається у вигляді ослаблення лібідо, порушення сечовипускання, дратівливості, послаблення ерекції. Для лікування лікар призначає лабораторні дослідження, що підтверджують відсутність бактерій.
Абактериальный простатит практично не супроводжується стандартними симптомами, і часто виявляється при гістологічних дослідженнях та під час хірургічних операцій. Причинами цього типу є гормональні зміни, порушення кровообігу, нестача поживних речовин, необхідних для нормального функціонування тканин простати.
Методи діагностики
Щоб з’ясувати форму простатиту, проводиться ряд досліджень. Оцінюється загальний стан пацієнта, фіксуються скарги. Особлива увага приділяється роботі сечової системи. Обов’язково виконується загальний аналіз сечі і посів виділень на мікрофлору.
Ускладнення
При аденомі можуть виникнути серйозні ускладнення, що вимагають негайного звернення до лікаря. Гостра затримка сечі з’являється на другій стадії. Ускладнення характеризується тим, що блокується функція сечовипускання.
Запальні процеси можуть вражати сечовий міхур і нирки. Найчастіше це виражається у вигляді циститу і пієлонефриту. Щоб не допустити серйозних ускладнень, необхідно своєчасно лікувати аденому простати.
Камені сечового пустиря виникають внаслідок неповноцінної роботи сечовидільної системи. Залишки сечі, затримуючись в сечовому міхурі, випадають в осад, утворюючи камені. Видалити їх можна тільки хірургічним втручанням.
Дієта при гострому циститі
Гострий цистит – це гнійно-запальний процес слизової тканини сечового міхура, при якому виникає різь або печіння під час сечовипускання. Позиви до спорожнення сечового міхура спостерігаються часто, але проходять невеликими порціями.
Також хворого турбує біль або дискомфортні відчуття внизу живота, що супроводжуються в деяких випадках підвищенням температури тіла до 37-37,5 градусів. Симптоми захворювання проявляються протягом 6 або 7 днів, а потім йдуть на спад.
Дієта при гострому циститі спрямована на промивання сечовивідних шляхів з метою виведення збудників даного захворювання. Також однією з основних завдань дієти є попередження подразнення слизової тканини стінки сечового міхура. При стабілізації стану хворого рекомендується наступний режим харчування:
- Вживання великої кількості рідини, більше півтора – двох літрів в день. Якщо температура тіла починає підвищуватися, то потрібно збільшити добовий об’єм рідини до 2,5 літрів. Воду варто пити мінеральну, але тільки хлоридно-кальцієву. Дуже добре приймати у цей період фруктові компоти, особливо, журавлинний або брусничний морс. Також підійдуть овочеві і фруктові соки (за винятком томатного) – сік гарбуза, наприклад, володіє сечогінним ефектом.
- При гострому циститі потрібно приймати настої трав, які добре «промивають» сечовивідні шляхи. Це різні ниркові чаї, до складу яких входить мучниця, кукурудзяні рильця, польовий хвощ, брусничний лист. Вищезгадані лікарські трави мають протизапальну та сечогінну ефектом.
- Необхідно ввести в раціон харчування продукти, що володіють сечогінною дією. Це свіжі овочі – огірки, морква, шпинат, кабачки; фрукти – виноград, гранат; баштанні культури – кавуни, дині.
- При гострому циститі для зняття запалення рекомендується з’їсти одну столову ложку меду.
- Необхідно на час лікування виключити продукти, що містять велику кількість кальцію – молоко, сири, сир, йогурти.
- На початку прояву симптомів захворювання рекомендується виключити з вживання рибу і м’ясо. Потім, при поліпшенні стану можна ввести в добовий раціон кисломолочні продукти, несолоний сир і сир, а в подальшому – м’ясо і рибу.
На відміну від хронічної форми, гострий простатит виявляється раптово, ознаки простатиту проявляються дуже сильно. Для простатиту характерно розвиток запальних процесів, звідси — відповідна симптоматика захворювання.
Для гострого простатиту характерні:
- різке підвищення температури, гарячка і лихоманка;
- в промежині і паху відзначаються різкі болі;
- біль в зоні заднього проходу;
- проблеми з сечовипусканням і дефекацією.
Гострий простатит може проявлятися у трьох формах:
- катаральній — запалення розвивається не далі слизових шарів;
- фолікулярної — запальні процеси поширюються по всій простаті або її часточок;
- паренхіматозної — запалення доходить до інтерстиціальних тканин простати (зазвичай така форма настає в результаті неякісно проведених операцій).
Діагностика гострого простатиту, визначення його форми і стадії здійснюється лікарем-урологом. Ключовим показанням для звернення до фахівця є проблеми з сечовипусканням, однак при гострому простатиті симптоматика виражається так сильно, що чоловіки рідко залишаються сили і бажання ігнорувати візит в лікарню.
Дієта при циститі: що можна і не можна їсти жінкам, чоловікам і дітям
Захворювання сечового міхура при загостренні вимагає негайного лікування і коригування раціону. Всі продукти харчування, що входять до дієтичне меню, мають сечогінну дію. Завдяки цьому з сечею виводиться патогенна, хвороботворна мікрофлора.
Лікувальна дієта, яку розписує пацієнтові лікар, допомагає нормалізувати стан слизової оболонки сечового міхура, знімаючи роздратування і заспокоюючи, зменшуючи інтенсивність болю. Раціон і режим харчування при гострому циститі полягає в наступному:
- Необхідно пити воду, не менше 2 літрів на добу. Якщо підвищилася температура, слід збільшити кількість води до 3 літрів. Вода повинна бути простою, кип’яченою.
- В день потрібно випивати склянку відвару на основі лікарських трав – брусничного листа, польового хвоща, мучниці. Такі відвари допомагають зняти запалення і надають сечогінну дію.
- Варто їсти овочеві і фруктові салати, нормалізують відтік сечі – гранат, кавун, диня, шпинат, морква, кабачки.
- Для швидкого купірування запалення на слизовій оболонці органу та відновлення захисних функцій імунітету необхідно вживати в добу 1-2 столових ложок меду.
- Виключити продукти, в яких висока концентрація кальцію – молоко, сир, йогурт.
- Перші дні загострення, при яскраво вираженій симптоматичної картини циститу, необхідно відмовитися від вживання м’ясних і рибних страв.
| Сніданок | Перекус | Обід | Перекус | Вечеря |
|
гранат і диня; сік з моркви; гречана крупа |
сік з гарбуза |
суп на овочевому бульйоні; салат зі свіжих огірків; чай (зелений або чорний неміцний) з додаванням ложки меду |
скибочка кавуна або дині |
кабачки, тушковані без спецій; сік з брусниці. |
Кондитерські вироби виключаються. Якщо важко без солодкого, можна вживати сухофрукти в сирому вигляді або готувати з них компот, який надає відмінне сечогінну дію.
Цистит – це досить поширене жіноче захворювання, пов’язане із запаленням органів сечостатевої системи. Цистит супроводжується вкрай неприємними симптомами, позбутися яких досить проблематично.
Три причини, такі як інфекція, подразнення, травми призводять до циститу. Жінка відчуває неприємні відчуття і дискомфорт. Зокрема, пацієнтки відчувають тягнучий біль ниючий, що посилюється при сечовипусканні, в сечі спостерігаються рясні кров’янисті виділення та ін.
Лікування циститу проводиться з допомогою медикаментів. Крім основної терапії рекомендується дотримуватися кількох основних правил: перебувати в спокої і дотримуватися певного раціону харчування. Дієта при циститі пояснюється тим, що нерідко саме вживання в їжу деяких продуктів провокує запалення і його активне поширення. Дієта при циститі у жінок допоможе підтримати організм, додаючи сил.
Проведені дослідження говорять про те, що деякі напої та страви впливають на загострення захворювання. Більше половини опитаних показали, що дієта допомагає знизити симптоми циститу. Такий спосіб боротьби з хворобою – обов’язковий.
Наскільки сильно вам доведеться міняти свій щоденний раціон живлення, залежить від ступеня розвиненості циститу, його гостроті. Визначити це може тільки лікар, тому вибирайте дієту виключно після постановки діагнозу.
Принципи дієти
Основні принципи дієти — це скорочення факторів, які впливають на сечовий міхур і сприяють подразненню його стінок.
Продукти при циститі ділять на три групи:
- Можна їсти;
- Приймають з обережністю;
- Шкідливі.
Продукти першої категорії їдять без побоювання за рецидиви хвороби. Друга категорія – ті, які рекомендується вживати малими кількостями. Таке харчування допоможе визначити, який з них не сприймається організмом. У третій групі вони доведено викликають загострення недуги.
Крім того, потрібно збільшити споживання продуктів, що володіють сечогінною ефектів і підвищити кількість води, що випивається щодня. Завдяки цьому ви будете сприяти активному виведенню інфекції з організму.
Цистит у хронічній стадії – основи правильного харчування
Хронічний цистит включає в себе цілий ряд хронічних проявів, у яких може бути гостра запальна фаза (гострий цистит). Серед симптомів цього захворювання також виділяються дискомфорт, важкість і болі в сечовому міхурі, часті позиви до сечовипускання, різі при спорожненні сечового міхура.
Дієта при хронічному циститі також спрямована на надання протимікробної і сечогінного ефекту. Фахівці радять дотримуватися наступних рекомендацій:
- Щоденне вживання овочів і фруктів. До корисних овочів, фруктів і баштанних культур відносяться – гарбуз, спаржа, огірки, селера, петрушка, виноград, груші, а також диня.
- Пити свіжі фруктові соки, компоти і морси, без додавання цукру.
- Вживати настої і відвари трав; лікування рекомендується проводити курсами.
- Кількість рідини в добу повинна становити не менше двох літрів.
- Вживати велику кількість клітковини, тому що потрібно уникати профілактики запорів. Оскільки порушення шлунково-кишкового тракту ведуть до всмоктуванню токсичних речовин у кров, що провокує подразнення слизової оболонки сечового міхура при їх виведення з організму. Необхідна організму клітковина знаходиться овочі – моркви, свіжій капусті і так далі; в висівках і цільнозернових крупах.
- В добовий раціон харчування хворих хронічним циститом необхідно включити жменя кедрових горішків і 1 столову ложку оливкової олії.
Необхідно виключити з вживання наступні продукти харчування:
- Консервовані, солоні, смажені страви, а також різні соління та бульйони.
- Гострі спеції і приправи.
- Овочі, які сприяють подразненню слизової поверхні сечового міхура – цибуля, часник, хрін, редис, селера, цвітну капусту, щавель, редьку, помідори, зелений салат.
- Потрібно відмовитися від вживання кислих фруктів і ягід.
[9], [10], [11]
Ускладнення
Дієта при циститі у дітей
Цистит – досить розповсюджене дитяче захворювання. Причому, у дівчаток цистит зустрічається в 5-6 разів частіше, чим у хлопчиків, що обумовлено будовою їх сечовивідних шляхів. Основна причина дитячого циститу – потрапляння інфекції в сечовий міхур.
Дієта при циститі у дітей складена з наступних продуктів харчування:
- Кисломолочні продукти (несолодкі йогурти, кефір, ряжанка).
- Каші.
- Фрукти і овочі.
- Нежирні сорти м’яса.
- Рекомендується рясне питво – фруктові соки, особливо журавлинний і брусничний; морси і компоти без цукру; негазовані мінеральні води.
- Відвари з лікарських трав. Рекомендується три види відварів:
- відвар насіння льону, гарбуза і конопель, квітів липи і ромашки, листя ожини, звіробою, багна болотного;
- відвар з деревію, кореня солодки, листя берези, насіння кропу;
- відвар з собачої кропиви, ромашки, меліси, хмелю, череди, валеріани, трилисника водяного.
При циститі у дітей виключаються з раціону харчування хворої дитини:
- Пряні і солоні страви і продукти.
- Смажені та жирні страви.
- Всілякі солодощі – шоколад, цукерки, торти, тістечка і випічку.
Зрозуміло, що діти не можуть обходитися без солодкого. Якщо у дитини виникла велика потреба у солодких стравах, то можна з’їсти в невеликих кількостях мед, варення, мармелад і зефір.
[12], [13], [14], [15], [16]
Принципи дієти
Приклад меню для пацієнтів з циститом
Дотримуватися лікувальну дієту при діагнозі цистит ніжно протягом 10-12 місяців після нападу загострення. Надалі, якщо цистит не загострився знову, можна поступово вводити в раціон інші продукти, які входили в список заборонених. Але робити це потрібно акуратно, стежачи за станом свого здоров’я.
На перший погляд може здатися, що меню лікувальної дієти дуже убоге, але його можна урізноманітнити різними комбінаціями дозволених продуктів харчування. Приблизний раціон харчування людини, що хворіє циститом, виглядає наступним чином:
- Сніданок – будь-які каші, на молоці або воді (при загостренні каші готуються на воді), пюре з овочів (кабачки, картопля), сир несолоного сорту. Рідко – яйця, зварені некруто, омлет. Дозволено невелику кількість кефіру, сиру, ряжанки. Під час сніданку можна випити чай, бажано зелений або чорний, але не міцний. Цукор не додається, для того щоб зробити чай солодкий, можна додати трохи меду.
- Обід – супи на овочевому бульйоні, щі, супи з круп. На друге можна з’їсти котлети з нежирних сортів м’яса, приготовані на пару, тефтелі, яловичина або курка у відвареному вигляді без спецій. Для гарніру – овочеве пюре, овочі в тушкованому вигляді, салат зі свіжих овочів. В якості десерту рекомендуються муси, соки зі свіжих фруктів, киселю. Все готується без цукру.
- Перекус перед вечерею – запечена картопля з маслом, склянка ряжанки або кефіру.
- Вечеря – запіканка з сиру, млинці (готувати тільки з борошна твердих сортів), з салатів дозволено вживати вінегрет. Можна їсти макарони, якщо для їх виробництва застосовувалася неочищена борошно.
Всі продукти, які використовуються в меню лікувальної дієти, повинні бути свіжими, без барвників і консервантів. Це означає, що овочі і фрукти можна вживати тільки у відповідності з сезонністю, кавуни і дині – не раніше кінця серпня, коли вони не тепличні, а вирощені природним шляхом.
З урахуванням вищенаведених рекомендацій можна скласти щоденне меню хворого. Такого раціону харчування необхідно дотримуватися протягом року після останнього загострення хвороби. З вищенаведених страв можна вибирати ті, які хочеться з’їсти протягом дня, тим самим можна урізноманітнити досить суворе меню дієти при циститі.
Сніданок – каші, овочі на пару, овочеві пюре, несолоний сир. Іноді можна побалувати себе яйцями некруто або омлетом. Можна вживати кефір, ряжанку або натуральний йогурт, сир. Для сніданку добре підійде неміцний чай або свіжовичавлений сік.
Обід – перші страви: овочеві супи, борщі, борщ, щі, круп’яні супи. Другі страви – парові котлети з нежирного м’яса, тефтелі, відварне м’ясо або риба; печені або тушковані овочі; каші; свіжі овочі.
Полудень – печена картопля з вершковим маслом, кефір, а на десерт – фрукти.

Вечеря – сирні запіканки, млинці з борошна грубого помелу, вінегрет, салати, каші, макарони з неочищеної муки (іноді можна приготувати макарони з несолоним сиром), свіжовичавлені соки.
Простатит у чоловіків – причини і провокуючі фактори
У чоловіків запалення сечового міхура провокує проникла в нього інфекція. Список хвороботворних бактерій великий – це і кишкова паличка, протей, стафілокок, гонокок, патогенні грибки, синьогнійна паличка, хламідії.
Практично в ста відсотках випадків збудник захворювання потрапляє в сечовий міхур з розташованих поруч запалених органів завдяки току крові. Такі захворювання, як простатит, уретрит, хронічний пієлонефрит, туберкульоз нирок і інші здатні викликати запальні зміни в слизовій тканини сечового міхура.
Тому, дієта при циститі у чоловіків повинна бути щадною. Вона повинна сприяти не тільки полегшенню стану хворого при циститі, але й зниженню запальних процесів в органі, який спровокував появу захворювання.
Режим харчування при циститі у чоловіків наступний:
- Рясне питво – до двох з половиною літрів на добу.
- Вживання продуктів, що володіють сечогінним ефектом – кавуни, огірки, гарбузи, дині, журавлину.
- Вживати злакові продукти, висівки, хліб з цільного зерна.
- Кисломолочні продукти.
Під забороною знаходяться:
- Алкогольні напої.
- Солона, гостра, жирна, смажена їжа і фаст-фуди.
- Кислі фрукти і ягоди (виняток становить журавлина).
Принципи дієти
Особливі вказівки
Продукти харчування, що входять в лікувальну дієту, складаються з великої кількості води. Разом з необхідністю пити якомога більше рідини у пацієнта, більшою мірою це стосується жінок, що можуть виникнути набряки.
Щоб попередити таке ускладнення, необхідно уважно стежити за станом свого здоров’я і при виявленні навіть невеликий набряклості звернутися до лікаря, який допоможе скоригувати дієту.
Пити мінеральну воду можна, але без газу, по можливості краще замінити її морсами і відварами на основі лікарських трав. Куріння і вживання алкогольних напоїв при циститі, незалежно від стадії перебігу хвороби, заборонено.
Для чоловіків, дітей і жінок дієта при циститі має свої особливості і невеликі розбіжності, тому самостійно складати меню вкрай не рекомендується. Це повинен робити тільки лікар, враховуючи ступінь тяжкості та індивідуальні особливості організму, в тому числі і фізіологічні характеристики статевої приналежності пацієнта.
Цистит та уретрит у чоловіків
Уретрит – це запальне захворювання сечового каналу, яке має два підвиди: інфекційні форми і неінфекційні. Уретрит супроводжується наступними симптомами: біль, біль або печіння при сечовипусканні, особливо, на самому початку; слизові виділення з уретри синьо-зеленого кольору з неприємним запахом.
Цистит та уретрит – взаємопов’язані захворювання, тому можуть протікати одночасно. Наприклад, запалення сечового міхура може сприяти проникненню інфекції в уретру і викликати виникнення запального процесу в уретрі. Також інфекційне ураження сечових каналів здатне стимулювати розвиток циститу.
Дієта при одночасному цистит та уретрит повинна носити сечогінний і антисептичний характер, що спрямоване на знищення хвороботворних бактерій в організмі. Промивання запалених органів великою кількістю рідини сприяє зняттю запалення роздратованих слизових тканин сечового міхура і уретри.
Одна з важливих завдань правильного харчування – полегшити навантаження на нирки, що досягається шляхом підбору цілющих харчових продуктів. Основа раціону харчування хворих на цистит – натуральна їжа, що виключає в своєму складі ГМО, барвники і консерванти.
[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]
Дієта при циститі: що можна і не можна їсти жінкам, чоловікам і дітям
Принципи дієти
У жінок цистит зустрічається у шість разів частіше, чим чоловіки, причому в будь-якому віці. Це обумовлено специфікою будови жіночої сечостатевої системи. Сечовипускальний канал у жінок ширше, чим у чоловіків, тому інфекція легше потрапляє з сечовий міхур. Також причинами виникнення циститу може бути:
- Переохолодження.
- Довготривала робота в сидячому положенні (наприклад, за комп’ютером), що призводить до виникнення застійних явищ в органах малого тазу.
- Тривалі запори, які виникають через невеликі проміжки часу.
- Зловживання гострої, солоної і смаженої їжею.
- Недотримання питного режиму, відсутність у раціоні харчування великої кількості рідини.
Дієта при циститі у жінок містить всі ті рекомендації, які давалися при виникненні циститу у чоловіків, а також у розділі про дієти при гострій і хронічній формі захворювання. Можна додати кілька рекомендацій, які добре підійдуть для зцілення жіночого організму від недуги:
- Необхідно пити чисту, відфільтровану воду. У періоди загострення захворювання перемикатися на вживання хлоридно-кальцієвої мінеральної води без газу.
- Добовий раціон харчування повинен обов’язково включати овочевий суп або борщ, приготовлений без допомоги м’ясних, грибних і рибних бульйонів.
- Приймати щодня лікувальні відвари з трав, які сприяють припиненню запальних процесів, а також настої, володіють сечогінним ефектом.
- Ввести у вживання велика кількість овочів і фруктів.
- Використовувати в харчуванні каші, висівки, хліб з борошна грубого помелу.
Рецепти дієти при циститі
Звичайно, досить складно миттєво перейти на дієтичний раціон харчування, який рекомендований при циститі. Особливо, якщо звичною була нездорова їжа, яка містить велику кількість смажених, гострих, солоних, солодких і борошняних блюд.
- Кабачкові котлети на пару.
Інгредієнти: 1 середній кабачок, білок 1 яйця, столова ложка борошна грубого помелу, трохи солі.
Приготування: Кабачок необхідно вимити, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. До натертому кабачка додати сіль, борошно і яєчний білок, а потім все перемішати. Ємність для пароварки потрібно змастити рослинним маслом.
- Индюшиные котлети на пару.
Інгредієнти: 1 кг індичого філе, кілька шматочків хліба з борошна грубого помелу без скоринки, половина склянки води, невелику кількість солі, борошно грубого помелу для панірування.
Приготування: Хліб потрібно замочити у воді. Потім філе індички вимити і дати стекти воді. Після цього хліб пропустити через м’ясорубку в перший раз, а вдруге додати до нього хліб і знову перекрутити.
Далі фарш потрібно трохи посолити, при необхідності додати кілька ложок окропу і ретельно вимісити. У плоску тарілку потрібно просіяти близько половини склянки борошна, потім столовою ложкою треба набрати индюшиный фарш і розміщувати на тарілці з борошном.
- Дієтична каша з гарбуза.
Інгредієнти: гарбуз, трохи вершкового масла і меду за бажанням.
Приготування: гарбуз необхідно вимити і очистити від шкірки. Гарбузова м’якоть ріжеться невеликими за розміром кубиками, викласти в каструлю і залити водою, щоб трохи покрити кубики. Потім потрібно гарбуз відварити до готовності, приблизно 20 хвилин.
- Дієтичний гречаний суп.
Інгредієнти: на два літри води потрібно 2 картоплини, 1 невелика морквина, півсклянки гречаної крупи, ложка рослинного масла. Сіль додається в невеликій кількості.
Приготування: Гречку потрібно промити і залити холодною водою. Потім додати до крупі натерту на крупній тертці моркву і нарізану кубиками картоплю. Поставити суп на вогонь і довести до кипіння. Коли вода закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити гречку та овочі під кришкою до готовності.
Для цього потрібно спробувати картоплю виделкою, і якщо він легко протикається, то суп готовий. В кінці приготування можна трохи посолити і додати одну столову ложку оливкової або іншої рослинної олії.
Дієтичне харчування не настільки одноманітно, чим про нього прийнято думати. Рецепти приготування страв при циститі включають в себе супи і овочеві пюре, запіканки і парові котлети, салати і каші. При бажанні можна зробити суворе меню харчування різноманітним і побалувати себе дозволеними ласощами.
Дієта при циститі – необхідний засіб при появі захворювання. Звичайно, потрібні серйозні обмеження в харчуванні, а також виключення з раціону улюблених продуктів, які шкодять здоров’ю. Але таку міру слід прийняти, оскільки лікувальне харчування відіграє велику роль у лікуванні і профілактики циститу.




Be First to Comment