Press "Enter" to skip to content

Журавлина при циститі рецепти журавлинного морсу

Ефективність журавлини при лікуванні циститу

У 2012 році в Університеті Стірлінга (Британія) було проведено дослідження ефективності вживання журавлини та препаратів на її основі при лікуванні циститу. Воно включало 24 етапи і тривало протягом цілого року. В результаті були оброблені анкети і аналізи 4473 учасників, яких розділили на 4 групи:

  • приймали препарати на основі журавлини і саму ягоду в чистому вигляді;
  • вживали просту воду;
  • приймали плацебо;
  • не приймали жодних ліків.

В результаті дослідження виявилося, що істотного впливу на лікування циститу застосування журавлини не зробило. Мінімальний терапевтичний ефект досягається лише за умови вживання не менше 400 мл чистого журавлинного соку щодня, що небезпечно для здоров’я людини.

Таким чином, медичні дослідження не підтверджують і не спростовують цілющі властивості цього продукту. Однак при лікуванні захворювання рекомендується рясне пиття, а журавлинний морс, містить величезну кількість вітамінів і органічних кислот, допоможе також забезпечити організм необхідними для одужання речовинами.

Журавлина багата бензойної кислотою – речовиною, що чинить потужну антибактеріальну та протигрибкову дію. Ягоди в природі не схильні до впливу шкідників – цвілі і грибків саме завдяки підвищеному вмісту бензойної кислоти.

Які ще корисні мікроелементи містить у собі журавлина:

  1. Таніни – ще одна група речовин, велика кількість яких міститься в журавлині. Їх називають природними антибіотиками, здатними пригнічувати ріст патогенних мікроорганізмів, в тому числі і вірусів. Їм таніни не дають проникати крізь клітинну мембрану і розмножуватися в організмі носія.
  2. Трипептиноиды – інша група природних компонентів, яка має протимікробні властивості. Вони діють за рахунок механізму пригнічення ферменту циклооксигенази, що є медіатором запалення.
  3. Проантоцианідіни доповнюють протимікробну дію танінів і бензойної кислоти. Особливістю цієї речовини є те, що воно в незмінному вигляді (не переварюючи в шлунку) через кров надходить у сечовий міхур і бореться з мікробами у вогнищі запалення.

При прийомі всередину ягід та продуктів на її основі (соків, морсів, настоїв) організм отримує потужну дозу природних антисептиків. Власне вони дозволяють боротися з хвороботворної мікрофлорою, яка є причиною запалення сечовивідних шляхів.

Інший важливий ефект, який справляє журавлина в організмі під час циститу – відновлення лужного балансу в організмі. На початку запального процесу в сечі утворюється багато лугу. Власне із-за цього хвороботворна мікрофлора, яка є збудником циститу, швидко розмножується в сечовивідних шляхах.

Журавлинний сік окисляє сечу, не дозволяючи інфекції розвиватися завдяки неможливості прикріплятися до стінок уретри. Завдяки цій дії ягід можна швидко зупинити гостру фазу хронічного циститу, приймаючи продукти на основі журавлинного соку.

Крім протизапальної, протигрибкової та протимікробної дії ягода виробляє хороший імуномодулюючий ефект. Велика кількість вітаміну С стимулює вироблення антитіл і інтерферонів, допомагаючи боротися з інфекціями бактеріальної та вірусної природи.

Чудо-ягода журавлина

Журавлина при циститі рецепти журавлинного морсу

Журавлина — вічнозелений чагарник «довгожитель». Вік окремих кущів складає більше 100 років. Ягоди журавлини відрізняються соковитістю і характерною «кислинкою».

Росте журавлина в Сибіру і на Далекому Сході, в Україні, в європейських країнах, Канаді, на Алясці. В промислових масштабах її вирощують в Білорусі, Канаді, США, Польщі та Скандинавії.

Збирати починають пізно восени, переважно, після перших заморозків. До цього часу ягоди темніють, стають соковитими і набирають «кислинку». Тільки тоді вони готові до заморожування і тривалого зберігання.

З журавлини готують соки, морси, киселі, кваси і екстракти, використовують її при приготуванні їжі. З листя журавлини готують лікувальні чаї.

Чим багата журавлина

Чудодійні властивості ягід пояснюються ідеальним співвідношенням в них мінеральних речовин, органічних кислот і мікроелементів. Журавлина лідирує за кількістю вхідних в неї кислот. Завдяки бензойної кислоти ягоди здатні тривалий час зберігатися без консервантів.

До складу журавлини входять такі кислоти, як: лимонна – їй ми зобов’язані кислим смаком, хінна, яблучна, урсолова, олеановую, щавлева і бурштинова. Нікотинова кислота — ефективна в боротьбі з авітамінозом, підвищує ослаблений імунітет.

 

Особливу користь забезпечують глюкоза, сахароза і фруктоза.

Журавлина при циститі рецепти журавлинного морсу

Біофлавоноїди, що входять до складу диво-ягоди, сприяють підвищенню імунітету до вірусів і бактерій. Полісахарид пектин допомагає виводити з організму токсичні речовини. Пектини і флавоноїди захищають судини від утворення тромбів, підвищуючи їх міцність і еластичність.

Журавлина сприяє зменшенню рівня холестерину і запобігає формування і поширення ракових клітин.

Журавлина – це джерело цінних елементів і вітамінів: заліза, марганцю, йоду, міді, срібла, кобальту, магнію, олова, нікелю, цинку, хрому, вітаміну РР. Вона обганяє цитрусові за змістом вітаміну С. У складі цих ягід переважає аскорбінова кислота, великий вміст вітамінів групи В1 і особливо цінного вітаміну К1 (філохінон).

Рецепти з її застосуванням

Журавлина здавна славиться своїми цілющими якостями. Це могутня ягода згадується ще в Домострої. Як приймати її написано в старовинних лікарських порадниках, зелейниках і вертоградах.

Журавлинний сік з давніх часів відомий своїм сильним протицингового дією, їм лікували рани і мокнучі виразки. Він вважався відмінним засобом від кашлю і дієвим жарознижуючою. Народ з допомогою цих унікальних ягід боровся з застуду, ангіну і навіть ревматизм. Журавлина підсилює імунну систему і лікує жіночі захворювання. Незамінна журавлина при циститі.

Недарма кажуть: «Журавлина під снігом красуня – з будь-якою хворобою впорається»

Журавлина при циститі рецепти журавлинного морсу

Лікування свіжої журавлиною

  • З’їдати щодня по 3-4 ч. л. журавлини;
  • Розтерти з цукром 3-4 ч. л. журавлини і з’їсти їх за один раз.

Журавлинний сік

Промиті ягоди розім’яти в ступці. За допомогою марлі відокремити макуха від соку. Зберігати сік у холодильнику. Перед вживанням для смаку додати цукор або мед.

Дія журавлинного соку буде набагато ефективніше, якщо до нього додати сік кавуна або моркви, а також городньої зелені — петрушки, кропу або селери. Настій брусниці також підсилює дію журавлинного соку.

сік слід готувати зі свіжих ягід.

Всього 300 мл журавлинного соку в день значно зменшить кількість рецидивів при хронічному перебігу захворювання.

Ягода корисна в будь-якому вигляді, тому лікуватися від запалення сечового міхура можна різноманітними способами. Журавлина при циститі може бути застосована за будь-яким з наступних рецептів:

  1. Їсти по 3-4 чайних ложки свіжих ягід щодня, або перетовкти їх з цукром і спожити за один раз.
  2. Перетерти журавлину з цукром (брати їх порівну), заморозити. Додавати в чай по столовій ложці такого «морозива» 2 рази в день.
  3. Стакан ягід журавлини подрібнити в ступці або блендером, залити 2 склянками окропу, настояти 10 хвилин. Приймати по склянці напою в добу, попередньо добре віджавши макуха.
  4. Стакан ягід перемолоти, залити 150 мл гарячої води, після охолодження додати 150 мл горілки, витримати в холодильнику добу. Пити настоянку по столовій ложці тричі на день.
  5. Подрібнити стакан журавлини, ретельно віджати з неї сік. Поки сік охолоджується в холодильнику, макуха поварити протягом 5 хвилин у 2 склянках води. Залишити відвар до повного охолодження, процідити, з’єднати із соком. Приймати по склянці на добу.

У всіх рецептах цукор і мед застосовуються за бажанням. Фахівці відзначають, що засоби в зазначених дозах ефективні при хронічному і підгострому циститі. У гострій фазі хвороби бажано приймати по 2 склянки смачних напоїв на добу – по одній вранці та ввечері курсом до 10 днів.

Тоді інфекція буде виводитися швидше, запалення відступить вже до 3-4 дня, але повний курс терапії треба завершити обов’язково. Існують також аптечні препарати на основі екстракту журавлини (Монурель та інші), які можна приймати при відсутності ягоди, але – після лікарського призначення.

При лікуванні циститу найчастіше використовуються морси з журавлиною. Вони володіють насиченим смаком, прекрасно втамовують спрагу і містять велику кількість вітамінів і мінеральних речовин. Крім того, під час лікування щоранку рекомендується вживати ложку подрібнених висушених ягід, розчинених у воді.

Морс із свіжої журавлини готують так: 0,5 кг ягід потовкти або протерти через сито, додати 2,5 літра холодної кип’яченої води, ретельно розмішати. Напій профільтрувати, додати цукор або мед за смаком. Перед вживанням трохи розігріти.

 
Журавлина заморожена зберігає вітаміни протягом тривалого часу

Морс із заморожених ягід також готується просто: 0,5 кг журавлини пропустити через соковижималку або м’ясорубку, додати сік в каструлю з 2 л води, довести до кипіння, додати склянку цукру, розмішати і вимкнути. Вживати такий напій рекомендується теплим.

До морсу можна додати відвар листя брусниці в пропорції 1:1, він володіє сечогінною і протизапальною дією і допомагає швидко зменшити запалення.

Свіжий журавлинний сік дозволяє швидко позбутися від неприємних відчуттів при циститі

При лікуванні циститу використовується і свіжовичавлений сік журавлини, який можна отримати, пропустивши заморожені ягоди через м’ясорубку або розтерши свіжі через сито або шар марлі. Кожен день необхідно випивати по дві склянки напою, кожну порцію рекомендується робити безпосередньо перед вживанням.

Ще одним ефективним засобом є сік з журавлини і брусниці, володіє вираженою антибактеріальною і сечогінною дією. Сік рекомендується готувати зі свіжих ягід в пропорції 1:1. За смаком можна додати трохи цукру або ложку меду. Курс лікування – 7 днів.

Із сушених ягід журавлини можна приготувати мікстуру: 2 столові ложки сировини на 1 літр води. Заварити напій в термосі і залишити настоюватися на 6-8 годин. Приймати по 100 мл три-чотири рази на день.

Журавлина – невичерпне джерело вітамінів та мінеральних речовин для вагітної жінки.

Лікування циститу у майбутніх мам має свої особливості. Для нього краще використовувати свіжі ягоди, з яких роблять підсолоджений неконцентрированный сік. Ягоди промити, перетерти через сито. Журавлинний сік необхідно розбавити прохолодною кип’яченою водою в пропорції 1:1.

Замість соку можна з’їдати жменю ягід протягом дня, але при цьому пити багато чистої води, щоб очистити сечостатеву систему від бактерій.

Кому показаний прийом?

Ягоди, а також соки і морси на основі плодів можна приймати всім людям, схильним до запальних процесів сечовивідних шляхів, а також страждають хронічною формою захворювання сечостатевої сфери. Зокрема, вона корисна пацієнтам з:

  • Сечокам’яною хворобою.
  • Запальними захворюваннями жіночої статевої сфери.
  • Цистит і нефритом.
  • Дівчатам після патологічних пологів.

Жінки в два рази частіше за чоловіків страждають інфекціями сечостатевої системи в силу анатомічних особливостей. Розвиток патогенної мікрофлори у піхві при вагінальному кандидозі (молочниці) сприяє тому, що грибки проникають і в уретру і вражають сечовий міхур і сечоводи.

Мікрофлора кишечника також вважається збудником інфекцій сечовивідних шляхів у жінок. Прийом ягід завдяки підвищеному вмісту кислот дозволяють, з одного боку, нейтралізувати лужне середовище, а з іншого – боротися з мікроорганізмами в ролі природного антибіотика.

Як вживати журавлину?

Існує кілька способів, як приймати журавлину при циститі. Найбільш ефективними показують себе соки і морси з свіжої або замороженої журавлини. Щоб зберегти всі цінні вітаміни і мікроелементи, необхідно правильно провести термічну обробку ягід.

У міських умовах журавлина доступна в замороженому вигляді – її можна придбати у вакуумних пакетах і контейнерах в супермаркетах і плодовоовочевих магазинах. В замороженому вигляді журавлина зберігає вітаміни і цінні кислоти, а її смак стає солодше і м’якше.

Багато воліють морси. Рецепт напою дуже простий:

  1. Для приготування морсу необхідно взяти 500 г замороженої журавлини, яку потрібно розморозити в холодильнику або при кімнатній температурі.
  2. Після відтавання ягоди потрібно подрібнити блендером або перетерти через сито. Якщо є соковижималка, то можна пропустити ягоди через неї.
  3. Отриману масу потрібно з’єднати з 2 л води і склянкою цукру.
  4. Готову суміш слід нагріти на повільному вогні і кип’ятити не більше хвилини. При перевищенні цього часу журавлина може втратити понад 50% корисних властивостей.

Щоб позбутися від хронічного циститу або полегшити гостру фазу запалення сечового міхура, необхідно приймати морс з журавлини по 200-300 г 3 рази в день.

Якщо є можливість знайти свіжі ягоди журавлини, то на їх основі можна приготувати інший дієвий напій для лікування циститу. Для цього потрібно взяти 500 г свіжих ягід і подрібнити їх у блендері, потім процідити крізь сито або марлю.

 

Кисіль

2 і додати крохмаль і цукор, щоб рідина загусла. Це смачний і корисний десерт, який дозволить підтримати організм під час осінніх холодів, коли зазвичай підвищується ризик загострень хронічних запальних процесів.

Журавлина з цукром

Це засіб також можна назвати профілактичним, яке допомагає боротися не тільки з циститом, але і з ГРЗ. Для цього потрібно взяти одну склянку журавлини і півсклянки цукру, а також три склянки окропу.

Можна також знайти магазинну форму журавлини з цукром, у вигляді перетертої ягідної маси. Її можна вживати разом з чаєм, уваром або просто запивати водою по кілька разів в день.

Журавлинний морс від циститу

Журавлинний морс із свіжих ягід

  1. 0,5 кг попередньо промитих ягід у скляній посуді розім’яти дерев’яною ложкою до стану кашки.
  2. Переклавши отриману кашку в марлю, віджати сік.
  3. Додати 1-2 склянки цукру І розчинити його, розмішуючи.
  4. Влити 2,5 літра кип’яченої води.
  5. Ретельно все перемішати.
  6. Зберігати в холодильнику.

Журавлинний морс з свіжоморожених ягід

1. 0,5 кг заморожених ягід, розморозити без нагрівання.2. Розморожені ягоди пропустити через соковижималку.3. Сік залити 2 літрами води.4. Додати 1-2 склянки цукру.5. Довести суміш до кипіння.6. Остудити.Морс пити по склянці вранці, вдень і ввечері

Журавлинний морс із медом

1. Взяти 1 склянку журавлини. Обдати її окропом і розім’яти дерев’яною ложкою.2. Закип’ятити 1 літр води і додати розім’яті ягоди.3. Кип’ятити 5 хвилин.4. Відвар остудити і покласти в нього 2 столові ложки меду.5. Залишити настоюватися на 1 годину.

Щоденний прийом 0,5 л журавлинного морсу позбавить вас від циститу.

Не вживайте морс натщесерце! Краще всього пити цілющий напій в теплому вигляді між прийомами їжі.

Клюковка з чаєм

Перетерти рівну кількість журавлини і цукру. Отриману суміш заморозити. Випивати двічі в день по склянці чаю, в який додати столову ложку замороженої журавлиною суміші.

Настоянка з журавлини

Склянка ягід залити окропом на кілька хвилин. Потім злити воду і розім’яти ягоди блендером. Влити в отриману суміш склянку горілки. Настоювати добу. Потім настоянку процідити і довести до кипіння.

Другий рецепт приготування журавлиною настойкиСтакан ягід розім’яти, залити склянкою гарячої води, як охолоне — долити склянку горілки, поставити в холодильник на 24 години.

Настоянку пити по одній столовій ложці три рази в день.

Незважаючи на чудодійні властивості журавлини, при гострих проявах хвороби слід негайно звернутися за консультацією до лікаря. Захворювання, що супроводжується високою температурою і сильними болями, може бути вилікувано тільки призначеними фахівцем лікарськими засобами: антибіотиками і препаратами антибактеріальної дії.

Морс – найбільш простий спосіб лікування ароматною ягідкою. Наявність рідини в такому «препараті» допоможе швидше зняти запалення, посилить сечогінну дію, а приємний освіжаючий смак зробить процес терапії легким, приємним. Готується морс так:

  1. Взяти 0,5 кг свіжих, мочених, заморожених ягід.
  2. Промити продукт.
  3. Розім’яти ягоди до кашкоподібного стану.
  4. Віджати з маси за допомогою марлі весь сік.
  5. Сік з’єднати з 2-ма літрами чистої води, збовтати.
  6. Додати цукор за смаком (можна замінити медом).

Зазвичай лікарі радять пити по склянці морса на добу до їди. Курс лікування циститу – 7-10 днів.

Рекомендації

Максимальний ефект від прийому журавлини можна отримати, дотримуючись технологію приготування і спосіб вживання морсів і настоянок на основі ягід.

  1. Не рекомендується довго тримати морс і сік журавлини в металевому посуді, оскільки в ній всі продукти схильні до окислення. Краще зберігати ягоди в скляній банці в холодильнику.
  2. Не слід приймати морс або сік журавлини вранці натщесерце або на голодний шлунок – так можна спровокувати напад печії або навіть викликати гастрит.

Не слід сприймати журавлину як основний засіб для лікування гострих і хронічних захворювань сечостатевої системи. Це природна речовина краще використовувати як допоміжний, і не відмовлятися від прийому медикаментів, особливо при рекомендаціях лікаря.

Be First to Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Mission News Theme by Compete Themes.