Press "Enter" to skip to content

Як заварити шипшину від циститу

Користь рослини

Цистит – це запальний процес, що вражає слизову оболонку сечового міхура. Його можуть викликати бактерії, віруси, грибки, спровокувати травми.

Серед основних ознак хвороби:

  • хворобливе, прискорене сечовипускання;
  • підвищення температури;
  • зміна кольору і запаху сечі.

Всі ці симптоми говорять про те, що в організмі є запальний процес.

Шипшина має антибактеріальну і сечогінною властивостями. Високий вміст аскорбінової кислоти допомагає прискорити процес одужання. Напої на основі цієї рослини є потужними протизапальними засобами і сильними імуностимуляторами.

У гострій стадії захворювання шипшина сприяє максимально швидкому зняттю симптомів. Для заварювання використовують плоди шипшини, так і корінь рослини. Частини чагарнику вживають у вигляді чаю або роблять відвар.

Корінь, крім перерахованих властивостей, має ще одну унікальну здатність. При прийомі внутрішньо відбувається розм’якшення і часткове розчинення каменів у сечовому міхурі. Під час вживання сечогінних препаратів, посилене сечовипускання може спровокувати рух каменів разом з уретрою.

Допомагає шипшина при циститі і як його застосовувати?

Медикаментозне та фізіотерапевтичне лікування циститу часто доповнюється засобами народної медицини. У цьому випадку одним з найбільш ефективних цілющих рослин є шипшина.

Ягоди цього чагарника містять велику кількість корисних вітамінів і мікроелементів, сприятливо позначаються на стані сечовидільної системи.

Шипшина – це справжній природний джерело корисних речовин. У ньому містяться вітаміни C, A і E, калій, магній, кальцій, цинк, залізо, флавоноїди і багато інших мікро – і макроелементи.

Шипшина при циститі використовується як антибактеріальний, зміцнює і полівітамінний засіб. Його дія спрямована на очищення сечостатевої системи і відновлення її нормального функціонування.

А оскільки однією з можливих причин циститу у жінок є інфікування або травма сечовипускального каналу, то зміцнюючу дію шипшини сприятиме підвищенню імунітету і боротьбі з патогенними мікроорганізмами.

Як його застосовувати?

Як правило, у народній медицині широко використовуються плоди або кореневище шипшини. Цінність плодів полягає в їх високому вмісті вітаміну С, або аскорбінової кислоти, яка допомагає підтримувати імунітет і захищати організм від патогенних вірусів і бактерій.

Кореневища, у свою чергу, містять велику кількість вітамінів, мікро – і макроелементів. Властивості цієї частини чагарнику спрямовані на розчинення і руйнування дрібних уратних та оксалатних каменів, які нерідко можуть бути супутнім симптомом при циститі.

Розм’якшення каміння – це важливий крок у лікуванні захворювань сечовидільної системи. Оскільки деякі лікарські препарати володіють сечогінною дією, то це може спровокувати просування каменів і викликати ускладнення.

При циститі рекомендується застосовувати саме кореневище шипшини, а не його ягоди, оскільки останні містять високу концентрацію кислот.

Такий народний спосіб лікування ягодами зовсім не підходить людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, наприклад, виразку або гастрит, а також при наявності каменів у нирках і сечоводі.

Великий вміст вітаміну До в кореневище шипшини є серйозною перешкодою для людей із захворюваннями серцево-судинної системи і схильністю до тромбозів.

Як заварити шипшину від циститу

Кореневища і ягоди можна купити в аптеці, або ж заготовити самостійно. Ягоди збираються з чагарнику в період рясного плодоношення з серпня по жовтень. Зібрані плоди і відрізані від головного кореня відгалуження (кореневища) ретельно миють, а потім висушуються. Заготовки зберігаються в сухому місці.

Рецепти

Існує велика кількість дієвих народних рецептів з шипшиною, що застосовуються при лікуванні циститу, як у жінок, так і у чоловіків.

Необхідно подрібнити кореневище шипшини, відібрати 4 столові ложки, засипати в невелику каструльку і залити 2-3 склянками води. Довести суміш до кипіння, після чого зменшити вогонь і поварити відвар ще 15-20 хвилин.

Дати йому настоятися не менше півгодини, а потім процідити в скляну тару. Відвар кореневища при циститі необхідно приймати чверть склянки за півгодини до прийому їжі.

Для того щоб приготувати настій з плодів шипшини, необхідно закип’ятити півлітра води, дати їй трохи охолонути, а потім засипати дві столові ложки подрібнених ягід шипшини.

Дати їм настоятися не менше 4 годин. Отриманий настій з плодів шипшини потрібно приймати по половині склянки 2 рази на день. Тривалість курсу прийому: 1 місяць.

Ягоди шипшини розтовкти до кашоподібного стану. Дві столові ложки отриманої маси залити літром гарячої, але не киплячої води і дати настоятися не менше трьох годин.

Приготований настій з подрібнених ягід шипшини необхідно приймати по одній склянці з інтервалом в 2-3 години. Для посилення лікувальної дії у настій можна додати одну столову ложку цикорію і одну столову ложку подрібненого листя м’яти.

Кореневище шипшини ретельно подрібнити. Чотири столові ложки отриманої заготовки залити літром киплячої води.

Поставити суміш на водяну баню і нагрівати протягом 20-30 хвилин, після чого зняти з вогню, дати відвару охолонути, а потім процідити його в скляну банку для подальшого зберігання. Відвар потрібно приймати за півгодини до їжі по столовій ложці.

Підготовка

Якщо немає можливості запасти натуральне ліки самостійно, можна вдатися до допомоги вже готових зборів. В аптеці продаються чаї на основі шипшини з різними добавками або без, сушені плоди, сиропи, екстракти рослини.

 

Щоб самостійно заготовити корінь, потрібно прикопати бічні пагони і обрізати корінці, залишивши центральну частину недоторканою. Так можна буде отримати максимум корисних речовин. Коріння потрібно ретельно промити і висушити перед вживанням.

Для тривалого зберігання потрібно прибрати їх в закриту скляну банку або полотняний мішечок. У такому вигляді рослина не втратить своїх властивостей до 3-х років. Найбільшою харчовою цінністю володіють коріння до початку цвітіння в кінці весни – початку літа або після дозрівання плодів до заморозків.

Як заварити шипшину від циститу

Ягоди збирають не раніше кінця серпня, коли вони дозріли. Важливо зривати плоди шипшини разом з чашолистками. Інакше плоди почнуть підгнивати. На відміну від кореня, вони придатні для лікування тільки протягом півроку. Для боротьби з захворюванням в гострій стадії переважніше використовувати свіжозібрані ягоди.

Аналогічними властивостями володіють листя, гілки та насіння рослини.

Процес сушіння однаковий для всіх частин чагарнику. Зібрані інгредієнти розкладають в добре провітрюваному місці, уникаючи прямих сонячних променів і температури вище 25 градусів. Коріння, ягоди, квіти готують, використовуючи електросушарки для овочів і фруктів, а також у духовці при 40 градусах. Зберігати ліки треба в сухому місці, періодично перевіряючи на предмет цвілі.

Курс оздоровлення шипшиною становить не менше місяця. Видимі покращення наступають вже через 3-4 дні. У цей момент важливо не зупинитися і продовжити прийом. Тільки в цьому випадку можна досягти стійкого довготривалого ефекту за рахунок очищення сечового міхура, нирок і зміцнення імунної системи.

При хронічній формі хвороби курс повторюють 2-3 рази на рік.

Правила застосування шипшини, корисні властивості та рецепти при циститі

Цистит — захворювання, яке вимагає негайного медичного втручання. Крім неприємних симптомів у вигляді болів і дискомфорту при сечовипусканні, ця недуга небезпечний ускладненнями, якщо не почати лікування вчасно.

Поряд з хімічними препаратами, які призначає лікар, хороший результат дають народні методи. Шипшина при циститі у знавців народної медицини вважається одним з кращих засобів «зеленої аптечки».

Користь рослини

У гострій стадії захворювання шипшина сприяє максимально швидкому зняттю симптомів. Для заварювання використовують плоди шипшини, так і корінь рослини. Частини чагарнику вживають у вигляді чаю або роблять відвар.

Докорінно шипшини міститься більше корисних компонентів, чим у плодах! Тому багато фахівців вважають цю частину переважніше інших.

Підготовка

Для тривалого зберігання потрібно прибрати їх в закриту скляну банку або полотняний мішечок. У такому вигляді рослина не втратить своїх властивостей до 3-х років. Найбільшою харчовою цінністю володіють коріння до початку цвітіння в кінці весни – початку літа або після дозрівання плодів до заморозків.

Ягоди збирають не раніше кінця серпня, коли вони дозріли. Важливо зривати плоди шипшини разом з чашолистками. Інакше плоди почнуть підгнивати. На відміну від кореня, вони придатні для лікування тільки протягом півроку. Для боротьби з захворюванням в гострій стадії переважніше використовувати свіжозібрані ягоди.

Корисними добавками до чаю вважаються також квіти. Збирати їх краще в середині періоду цвітіння, зриваючи з куща разом із квітконіжкою. Пелюстки шипшини можна засушувати запас або використовувати в свіжому вигляді.

Протипоказання

Незважаючи на унікальні властивості чагарнику, в ряді випадків від такої терапії доводиться відмовитися. Пити настої можна при:

  • алергічних реакціях;
  • підвищених показників згортання крові;
  • гіпервітаміноз;
  • підвищена кислотність шлунка;
  • аутоімунні захворювання.

При наявності гастриту ліки на основі шипшини приймають з обережністю, розбавляючи його до слабкої концентрації.

Те ж стосується лікування циститу у жінок в період виношування дитини. Шипшина при циститі може призначати вагітним і підібрати дозування тільки лікар, який підкаже, як готувати шипшина при циститі, як брати його.

При виникненні сумнівів необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем.

У дітей

Лікування запалення сечового міхура у дітей народними методами мало чим відрізняється від «дорослих» рецептів, як заварювати шипшина.

Засіб ефективно зупиняє розмноження бактерій в сечостатевих органах. Єдине, на що необхідно звернути увагу, — це зниження концентрації відварів і сиропів. Засіб володіє сильним сечогінним ефектом.

Рецепти напоїв

  1. Для приготування відвару візьміть корінь шипшини і чисту вода. Корінь ретельно подрібніть, додайте в киплячу воду в пропорції 4 столові ложки на літр води. Отриману суміш протягом 20 хвилин томіть на водяній бані, після чого вимкніть газ і дати охолонути. Приймати засіб по столовій ложці за півгодини до їжі. Для тривалого зберігання підійде скляна тара з кришкою. Але занадто довго використовувати відвар не варто. Краще готувати свіжу порцію хоча б 2 рази в місяць.
  2. У даному рецепті використовуються тільки листя, заварені окропом. На склянку гарячої води візьміть 15 г сухого листя. Залиште відвар настоювати протягом 2-х годин при кімнатній температурі. Отриманий засіб приймайте тричі на день по 3 столові ложки до їжі.
  3. Наберіть жменю свіжих молодих пагонів, заваріть їх в 0,5 л. води. Щоб гілки краще віддали всі корисні речовини, настоювати краще в термосі не менше півтора годин. Готовий засіб процідіть через марлю. Приймайте по 100 мл кілька разів на день.
  4. Це корисне, смачне ліки, яке можна заготовити відразу на тиждень-півтора. Візьміть 1 кг ягід, видаліть насіння, після чого добре помийте. Зваріть плоди в 2-х літрах води до розм’якшення. Відокремте ягоди від рідини і ретельно протріть їх через сито або подрібніть блендером, після чого додайте в відвар. Туди ж покладіть 400 р. меду і доведіть все разом до кипіння. Готове ліки розлийте по невеликим чистим банкам (бажано на одну порцію або на один день) і помістити в прохолодне місце. Пийте корисний відвар з шипшини при циститі двічі в день по склянці після їжі.
 

Варення

Для любителів солодкого є ще цікавий рецепт варення з пелюсток шипшини. Це засіб не володіє сильним і швидким дією. Тому в гострій стадії циститу, краще використовувати відвари, перераховані вище.

Для приготування варення візьміть однакову кількість пелюсток, води і цукру. Щоб зберегти прозорість сиропу і красивий колір, додайте пів чайної ложки лимонної кислоти, як тільки суміш почне закипати. Варіть варення протягом 30 хвилин, постійно перемішуючи.

Варення

Цистит вимагає комплексного лікування. Це лікарські препарати, які призначають лікарі, і засоби народної медицини, які використовуються і як профілактика, і як допоміжний лікувальний засіб.

Цистит — проблема, мучающая багатьох жінок (їх частіше, чим чоловіків). І причин виникнення цього захворювання декілька:

  1. бактерії (зокрема, кишкова паличка), що потрапили через сечовипускальний канал у сечовий міхур;
  2. запалення сечівника після статевого акту (з-за тривалого тертя);
  3. не до кінця опорожняемый сечовий міхур (часто у літніх людей);
  4. подразнення зовнішнього отвору сечовипускального та ін.
  5. Цистит проявляється болем внизу живота, печінням при сечовиділенні, болісними позивами в туалет. Але яка б не була причина, він потребує лікування.

Причому, комплексному лікуванні, подразумевающем не тільки звичні медикаментозні методи офіційної медицини, але і перевірені народні засоби від циститу.

Шипшина містить велику кількість вітаміну С, який зміцнює імунітет (його навіть більше, чим у лимоні). Він багатий вітамінами групи В, Р і Оскільки Це відоме профілактичне, а також лікувальний засіб від простудних і вірусних респіраторних захворювань.

Відвар сухих ягід шипшини перешкоджає утворенню каменів.

Екстракт шипшини входить до складу лікарських препаратів від циститу, наприклад, до складу Канефрона: це сечогінний засіб, що полегшує біль при захворюваннях сечостатевої системи, має антимікробну дію. Шипшина також входить до складу фіточаїв, що використовуються при захворюваннях сечового міхура.

Лікування циститу шипшиною можна проводити і при вагітності.

При циститі використовують як корені, так і плоди шипшини. Перші менше впливають на кислотність шлунка, тому рекомендовані при наявності гастриту і виразкових захворювань, і також володіють антибактеріальними властивостями.

Як заварити шипшину від циститу

Рецепти для боротьби з циститом з допомогою ягід або коренів шипшини в цілому не відрізняються — це відвари і настої. Відмінним профілактичним і знімають симптоми «препаратом» є, наприклад, тижневий настій плодів шипшини.

Втім, треба дивитися на стан. Буває цистит такої тяжкості, що перемогти його можна тільки з антибіотиками. Тоді після загострення, слід максимум уваги приділити профілактичним заходам:

  1. пити побільше рідини;
  2. займатися інтимної гігієни не менше 2-х разів на день ( кожен раз після статевого акту);
  3. віддавати перевагу нижньої білизни з натуральних (наприклад, бавовняних) тканин.

А ще добре б все-таки приготувати тижневий настій з плодів шипшини (фото 1), і мінімум 2 стакан рідини з належних щоденних восьми замінити саме на нього. Курсом на місяць у найнебезпечніше для циститу час міжсезоння (весна-осінь).

А ось якщо практикувати лікування цим складом, то гострі симптоми знімуться вже на 3 або 4 день, а далі засіб буде працювати на очищення сечового міхура і нирок, відновлення імунітету.

Інгредієнти:

  • сухі плоди шипшини, 2 жмені;
  • лимон, третина великого плоду або половина середнього;
  • вода кипить, 1 літр.

Шипшина і лимон, нарізаний гуртками, потрібно скласти в чисту, попередньо ошпарену окропом банку.

Залити вміст окропом, і банку щільно закупорити.

Ємність потрібно буде прибрати на тиждень в темне і прохолодне місце (але не в холодильник). Потім процідити і вживати. Приймати його можна і дітям.

SAMSUNG CSC

Як заварити шипшину від циститу

Якщо намічений місячний курс, склад потрібно весь час «доготавливать», то тільки порціями не більше літра (інакше потрібно буде більше часу на настій і не факт, що вийде те, що треба). Це досить клопітно, зате ліки виходить ефективне.

 

Настій кореневища

Кореневище подрібнюють, 4 столові ложки заливають 2 склянками води, доводять до кипіння, потім на повільному вогні проварюють протягом 15 хвилин. Відвар настоюють протягом півгодини, потім проціджують.

Шипшина здатний не просто полегшити стан при циститі і купірувати його загострення, але прибрати цілий «букет» факторів, що сприяють рецидиву цього непростого захворювання.

Варення

Шипшина – це дикоросла рослина, відноситься до сімейства Рожеві. Має кілька назв: шипшина, дика троянда, петушья ягода. Застосовують у народній медицині, кулінарії, косметології, ветеринарії, фармацевтиці.

Варення

  1. Для приготування відвару візьміть корінь шипшини і чисту вода. Корінь ретельно подрібніть, додайте в киплячу воду в пропорції 4 столові ложки на літр води. Отриману суміш протягом 20 хвилин томіть на водяній бані, після чого вимкніть газ і дати охолонути. Приймати засіб по столовій ложці за півгодини до їжі. Для тривалого зберігання підійде скляна тара з кришкою. Але занадто довго використовувати відвар не варто. Краще готувати свіжу порцію хоча б 2 рази в місяць.
  2. У даному рецепті використовуються тільки листя, заварені окропом. На склянку гарячої води візьміть 15 г сухого листя. Залиште відвар настоювати протягом 2-х годин при кімнатній температурі. Отриманий засіб приймайте тричі на день по 3 столові ложки до їжі.
  3. Наберіть жменю свіжих молодих пагонів, заваріть їх в 0,5 л. води. Щоб гілки краще віддали всі корисні речовини, настоювати краще в термосі не менше півтора годин. Готовий засіб процідіть через марлю. Приймайте по 100 мл кілька разів на день.
  4. Це корисне, смачне ліки, яке можна заготовити відразу на тиждень-півтора. Візьміть 1 кг ягід, видаліть насіння, після чого добре помийте. Зваріть плоди в 2-х літрах води до розм’якшення. Відокремте ягоди від рідини і ретельно протріть їх через сито або подрібніть блендером, після чого додайте в відвар. Туди ж покладіть 400 р. меду і доведіть все разом до кипіння. Готове ліки розлийте по невеликим чистим банкам (бажано на одну порцію або на один день) і помістити в прохолодне місце. Пийте корисний відвар з шипшини при циститі двічі в день по склянці після їжі.

Варення

Шипшина незамінний при циститі

Шипшина при циститі дозволяє не тільки зміцнити природний імунітет організму, але і прискорити процес одужання. На його основі готують корисні чаї та відвари, які відрізняються повною безпекою.

Плоди шипшини можуть бути рекомендовані до комплексної терапії дітей, а також вагітних і годуючих жінок. Отже, як приймати цілющі засоби на основі дикої троянди, і про що обов’язково варто знати.

Шипшина відрізняється благотворним впливом на весь організм в цілому. Його регулярне застосування дозволяє:

  • усунути захворювання кишечника і шлунку, такі як гастрит;
  • впоратися зі зниженим гемоглобіном;
  • прискорити зупинку кровотеч;
  • зміцнити імунітет організму;
  • прискорити процес одужання при інфекційних захворюваннях;
  • зміцнити серцево-судинну систему;
  • полегшити стан при захворюваннях сечостатевої системи і т. д.

Склад шипшини

Плоди шипшини є справжньою джерела вітамінів і цінних мікроелементів. До їх складу входять:

  1. Фолієва кислота.
  2. Вітаміни групи B, PP, K, E, A.
  3. Рибофлавін.
  4. Тіамін.
  5. Дубильні речовини.
  6. Органічні кислоти.
  7. Кальцій.
  8. Калій.
  9. Фосфор.
  10. Залізо і інші компоненти.

Крім того, регулярне вживання чаю і настоїв на основі шипшини дозволяє заповнити дефіцит вітаміну C і зміцнити природний імунітет організму.

Варто зазначити, що для терапії циститу використовуються не тільки плоди, але і його корені, які володіють потужним протимікробним ефектом. До основним терапевтичним властивостям рослини можна віднести:

  • сечогінний ефект;
  • антисептичний вплив на вогнище запалення;
  • загальнозміцнюючу і тонізуючу дію.

Активні компоненти, що містяться в плодах і коріння шипшини, проникають в сечовий міхур природним чином. При цьому відбувається пригнічення патогенної мікрофлори і зняття запалення. Крім того, за рахунок сечогінного ефекту відбувається більш швидка чистка сечового міхура бактерій.

Окремо варто відзначити лікування корінням рослини. Для цієї мети вибирають не товсті здерев’янілі коріння, а тонкі і м’які бічні кореневища.

Важливо! Офіційна медицина не розглядає коріння шипшини як цілющої сировини. Справа в тому, що ефект від їх прийому ще не вивчений до кінця. У зв’язку з цим вони рекомендовані переважно для зовнішнього використання.

Ця рослина досить часто виступає в якості одного з активних компонентів комплексної терапії. Численні рецепти і поради передбачають застосовувати шипшину від циститу як зовнішньо, так і внутрішньо.

Важливо! Незважаючи на безпеку плодів шипшини і їх відчутну користь, перед початком лікування важливо переконатися у відсутності алергії на рослину, а також відвідати лікаря для схвалення процедур.

Be First to Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Mission News Theme by Compete Themes.