Press "Enter" to skip to content

Як правильно харчуватися при циститі і уретриті

Особливості дієти залежно від виду циститу

Загострення хвороби при будь-якій її формі, супроводжується вираженими болями і частими позивами до спорожнення запаленого органу. Найчастіше вона триває не більше тижня, тому в цей час дієта повинна бути особливо суворим.

Тому схема живлення повинна бути вибудувана на наступних правилах:

  • Випивати рідина не повинна бути менше 2000 мл Бажано довести її добовий обсяг до 2500 мл Це мала бути не тільки звичайна, але і хлоридно-кальцієва мінеральна вода. Крім того, корисні фруктові компоти без додавання цукру, овочеві соки. Відмінним сечогінним ефектом володіє гарбузовий сік. Зняти запалення допомагають ягідні морси на основі брусниці і журавлини.

  • Корисні такі овочі, як огірки, кабачки, шпинат, гарбуз, моркву. З фруктів на столі повинні бути присутніми гранат і груша. В залежності від сезону, можна вживати кавуни. Вся ця їжа рослинного походження надає сечогінний, а, значить, лікувальний ефект.

  • Раз в день можна випивати трав’яний чай з ложкою меду, який володіє протизапальною дією. В якості основи для чаю можуть бути використані брусничні листя, кукурудзяні рильця, листя зеленого чаю.

  • У меню повинні входити молочні продукти. Це обумовлено високим вмістом у них кальцію і жиру. Дозволено вживання раз на добу невеликої порції сиру, натурального йогурту, нежирного і несолоного сиру чи молока на вибір.

  • Під час маніфестації хвороби варто відмовитися від м’ясних продуктів і риби. З подальшим поступовим їх введенням. Перевагу слід надавати нежирним сортам м’яса і річковій рибі.

  • Профілактикою запорів може стати вживання овочів. Корисна капуста, причому будь-які її сорти. Можна ввести в раціон висівки, каші, приготовані з цільнозернових круп.

  • Дозволено заправляти салати рослинним або оливковою олією. Раз у добу можна з’їсти жменю кедрових горіхів.

У такого захворювання можуть бути різні причини виникнення. Існує кілька різновидів циститу:

  1. Інфекційний.
  2. Хімічний.
  3. Алергічний.
  4. Пострадиационный та інші форми.

Циститом може захворіти представниці прекрасної статі будь-якої вікової категорії. Якщо у жінки є в організмі дане захворювання, то це означає, що їй необхідно дотримуватися спеціальних рекомендацій по живленню.

Крім прийому спеціальних медикаментів, дієта при циститі у жінок також необхідна. Справа в тому, що якщо дівчина буде правильно харчуватися, то її стан значно покращиться, а саме знизяться больові відчуття.

Це пов’язано з тим, що процес оздоровлення організму буде комплексним. Дієта при циститі у жінок заснована на тому, що з раціону виключаються продукти, які є подразниками. Якщо їх прибрати, то вони не будуть чинити негативний вплив на сечовий міхур жінки.

Ще одним позитивним моментом у дотриманні особливого харчування при циститі, є те, що продукти, які включені в дієту, сприяють сечогінну процесів організму і є антисептиками, завдяки чому швидше виводяться бактерії з організму пацієнта.

Крім зазначеного вище, існує ще один позитивний момент, який пов’язаний з обмеженням у використанні деяких продуктів. За рахунок того, що жінка починає стежити за харчуванням, зменшується навантаження на нирки.

Сечовий міхур виконує функцію виведення з організму непотрібних йому речовин. Він є частиною сечовивідної системи людського організму. У зв’язку з цим стає зрозуміло, що всі рідкі продукти, які людина вживає, у кінцевому підсумку проходять через цей орган.

Якщо людина неправильно харчується, а саме не дотримується основи здорового харчування, то через певний час слизова оболонка сечового міхура може запалитися. Варто сказати, що у кожного існують свої особливості організму.

На них впливають багато факторів. Одні люди протягом довгого часу харчуються неправильно і не страждають від яких-небудь захворювань, пов’язаних з сечовим міхуром. А інші схильні до такої недуги, як цистит.

У будь-якому випадку, не варто сподіватися на природу і думати, що ваш організм найсильніша і йому все дарма. Завжди краще вжити профілактичні заходи, чим потім лікуватися від важких форм будь-яких хвороб.

При гострій формі захворювання запалюються стінки сечового міхура. У цьому випадку дієта при циститі у жінок сприятиме очищення і промивання сечового міхура. Це дозволить забезпечити виведення хвороботворних бактерій з організму. Також таке промивання дозволить запобігти дратівливі процеси стінок сечового міхура.

Насамперед, варто акцентувати свою увагу на кількість вживаної рідини при такому захворюванні, як цистит. Потрібно випивати два літри на добу. Такий обсяг рекомендують лікарі для налагодження процесу одужання в організмі людини.

У разі, коли людину турбує підвищена температура тіла, то кількість рідини рекомендується збільшити. Буде краще для організму, якщо пацієнт буде випивати два з половиною літра за 24 години.

Які напої краще пити при циститі?

  1. Компоти.
  2. Соки з фруктів.
  3. Овочеві соки.
  4. Соки або морси, приготовані з брусниці і журавлини, вважаються найбільш корисними для організму людини, якій поставлено діагноз цистит.
  5. Мінеральна вода, в склад якої входить хлорид і кальцій.
  6. Трав’яні чаї. Рекомендується пити настої, до складу яких входять мучниця, кукурудзяні рильця. Також корисний нирковий чай. Від вживання чаю з цукром краще відмовитися. Якщо хочеться випити звичайний чорний, то необхідно робити його неміцним.

Дієта при гострому циститі у жінок в першу чергу передбачає виключення таких напоїв, як міцний чай і каву. А ось рідини, краще чистої води або морсів, потрібно випити близько двох літрів. Спочатку буде не вистачати напоїв і страв, до яких людина звик.

Але з часом він забуде про них. Особливо якщо строк дотримання дієти буде тривалим. Насправді вживання тих чи інших продуктів харчування є звичкою. Відмовитися від них буває складно, але можливо.

Ні в якому разі не можна вживати алкогольні напої при такому захворюванні, як цистит, так як вони погіршать стан організму до гіршого. Також не варто їсти консервовану їжу та продукти харчування, які містять барвники.

Варто уважно ставитися до покупки тієї або іншої їжі, а саме слід дивитися їх складу. Для зняття запального процесу допоможе вживання меду в невеликій кількості, достатньо буде однієї чайної ложки.

Якщо цистит має хронічну форму, то на стінках сечового міхура можуть бути виразки. Тому дієта при хронічному циститі у жінок повинна бути спрямована не тільки на сечовивідний ефект, але і на надання протимікробної дії.

Людям з хронічною формою захворювання необхідно щодня випивати відвари з трав. Існує перелік продуктів, які категорично не рекомендується вживати в їжу при циститі. Так як вони володіють подразнюючою властивістю. Нижче буде наведено їх перелік:

  1. Часник.
  2. Хрін.
  3. Селера.
  4. Томати.
  5. Ягоди з кислим смаком.

Важливо стежити за роботою шлунка і кишечника. Якщо є який-небудь дискомфорт від вживання тих чи інших продуктів, то від них треба відмовитися. Так як вони призведуть до подразнення слизової сечового міхура.

Краще, якщо меню пацієнта буде утримувати такий інгредієнт, як груба клітковина. Велика кількість її присутня в таких продуктах, як морква, капуста, висівки, крупи, які є цельнозерными.

Вони сприяють поліпшенню перистальтики і вводять організм в тонус. Дуже добре допомагають кедрові горішки. Не варто вживати їх занадто багато, досить невеликої кількості, перемішаного з оливковою олією.

Яка повинна бути дієта при хронічному циститі у жінок? Така ж. Коли загострення захворювання піде, не потрібно відмовлятися від правильного харчування. Жінкам рекомендується дотримуватися її протягом 12 місяців.

Дієтичне харчування піде на користь як для внутрішніх органів, так і для зовнішнього вигляду представниць прекрасної статі. Можливо, через рік не захочеться відмовлятися від такої системи харчування, і вона стане звичайним раціоном.

Геморагічна форма хвороби характеризується появою в сечі крові і гною, які свідчать про інфекційному або хімічному запаленні. Мета дієти при геморагічному циститі — усунення запалення та виведення хвороботворних організмів.

 

Основу раціону складають курятина і річкова риба, свіжі овочі, сезонні фрукти. Особливо корисним буде вживання журавлинного морсу, який володіє антибактеріальним ефектом. До нього можна додати біойогурт і ягоди журавлини.

Повного виключення, як і при звичайному циститі, підлягають спеції і сіль. Фахівці також не рекомендують включати в меню макарони, білий хліб, цукор і рис, оскільки ці продукти сприяють розмноженню мікробів.

При інтерстиціальному циститі раціону повинні складати продукти з вітамінами С, А, пробіотиками. Обов’язкові до вживання:

  • солодкий перець, брокколі, шпинат, смородина чорна;
  • яловича печінка, яйця;
  • молоко, вершки, йогурт, кефір, мацоні;
  • журавлинні, чорничні морси.

Виключення з меню підлягають алкогольні напої, пряна і гостра їжа, смажене м’ясо і різноманітні соуси.

В якості сніданку на тлі гострого стану можуть виступати каші, зварені на воді, з додаванням нежирного молока. Допустиме вживання нежирних кисломолочних продуктів, фруктів, омлету. На ланч можна поїсти що-небудь з цього ж переліку або трохи відварених овочів, приготованого з них пюре. У першій половині дня можна макаронні вироби з твердих сортів пшениці.

Важливість дієтичного харчування

Основне завдання спеціальної дієти при циститі вважається позбавлення організму від накопичених токсинів і шлаків, а також ліквідація подразнення слизових оболонок сечовивідних каналів.

Важливу роль відіграє вживання достатньої кількості води, яка омиває стінки сечового міхура, виводячи різні відкладення за його межі.

При циститі грамотно складена дієта грає надзвичайно важливу роль. Тому режим харчування повинен дотримуватися не тільки в період загострення, але і у випадку захворювання в хронічній формі.

Інтоксикація звичайно супроводжується виникненням м’язової і головного болю, слабкістю, нудотою та підвищеною температурою тіла. Подібна симптоматика говорить про серйозне запальному процесі, тому при перших її ознаках більшість дієтологів рекомендує дотримуватися наступних правил:

  1. Тваринні білки провокують підвищену навантаження на організм і здатні посилити інтоксикаційний синдром. Тому людям, страждаючим від циститу, бажано хоча б два дні на тиждень віддавати перевагу вегетаріанській їжі. Краще всього підходять свіжі овочі і фрукти, а також страви з варених овочів і печені яблука.
  2. Необхідно випивати достатню кількість рідини протягом доби. Якщо у пацієнта відсутні декомпенсовані хвороби, захворювання нирок і серйозні недуги серцево-судинної системи, крім очищеної води йому варто вживати зелений чай без цукру, киселі, морси, фруктові та овочеві соки.
Їжа повинна розбиватися на невеликі порції. При загостренні циститу кількість їжі рекомендується знизити до мінімуму.

Для зупинення процесу активного розмноження шкідливих бактерій важливо вживати журавлинні і брусничні морси та інші натуральні ягідні напої, які є джерелами гіпурової і бензойної кислот.

Перед тим, як перейти на оптимальний раціон харчування, пацієнт повинен здати біохімічні аналізи. У разі, якщо в сечі переважають одні і ті ж солі, такі як оксалати, фосфати або урати, під час складання дієтичного меню потрібно в обов’язковому порядку брати в розрахунок кислотність (pH) урини.

Завдяки лужному середовищі утворюються різні фосфатні солі, в нейтральній середовищі відбувається оксалатное крісталлообразованія, а сеча з високою кислотністю тягне за собою утворення уратних каменів у нирках. Після здачі аналізів хворим дають наступні рекомендації:

  1. При виявленні великих кількостей оксалату потрібно виключити з власного раціону такі продукти, як какао-боби, полуниця, свіжий інжир, плоди агрусу, журавлина, квасоля (зелена), щавель і інша листова зелень.
  2. Лужна сеча і надлишок фосфатів припускають активне вживання злакових, риби, яєць і морепродуктів.
  3. У разі окисленої сечі з переважанням солей-уратів важливо включити в меню різні «ощелачивающие» продукти. До них відносяться: овочі, фрукти, солодкі ягоди, а також молоко і кисломолочна продукція.
Дієтологи рекомендують хворим в незалежності від результатів аналізів вживати сухофрукти, пшоняну, вівсяну, гречану крупу та іншу їжу, багату магнієм, який знижує інтенсивність процесу кристалізації солі сечової.

На активність багатьох медикаментозних засобів впливають зміни кислотності сечі. Урина лужного типу, pH якої вище семи, здатна посилювати антибактеріальний ефект різних фармацевтичних препаратів.

Сеча з pH нижче п’яти передбачає використання нітрофуранів, тетрациклінів, нітроксоліну та інших медикаментозних засобів. Посилення ефекту від протимікробної терапії можна домогтися шляхом додавання у раціон або виключення з нього певної харчової продукції.

При подразненні слизових оболонок у разі загострення циститу потрібно прибрати з власного меню продукти, які вважаються потенційними подразниками.

До них належить абсолютна більшість пряних спецій і приправ, а також гриби, м’ясні або зварені на рибі бульйони, цибуля-порей, часник та інші різновиди їжі, багатої ефірними речовинами.

Причини

Існують найбільш часто зустрічаються причини виникнення цієї недуги. До них відносяться:

  1. Переохолодження організму, особливо в осінній і зимовий час року.
  2. Запори, які турбують людину довгий час.
  3. Довге сидіння на одному місці. Як правило, це пов’язано з роботою за столом. Таким видом діяльності часто зайняті жінки. До даної категорії відносяться в основному офісні працівники.

Неправильне харчування підвищує можливість розвитку будь-якої недуги в людському організмі. Тому не варто їсти смажену, солону і жирну їжу. Також рекомендується стежити за кількістю їжі, яка вживається людиною.

Переїдання шкідливе для здоров’я. Не варто їсти перед сном, це також завдає шкоди організму. Краще відмовитися від прийому їжі за кілька годин до сну. Буде краще, якщо вечеря буде легким. Недотримання принципів правильного харчування особливим чином позначається на появу таких захворювань, як цистит, уретрит і пієлонефрит. В основному цистит проявляється раптово і має яскравий больовий синдром.

Основні симптоми хвороби:

  • болі в надлобковій частини;
  • сечовипускання часте і хворобливе;
  • сеча мутна, іноді з кров’ю;
  • невелика кількість урини виходить при сечовипусканні;
  • при важкій формі циститу виникає температура, нудота, іноді блювота.

Небезпека захворювання полягає в тому, що воно може негативним чином вплинути на роботу нирок. Тому не варто запускати цю недугу і при його діагностиці слід негайно переходити до всіх можливих способів лікування.

Як правильно харчуватися при циститі і уретриті

Варто сказати про те, що ні в якому разі не можна займатися самолікуванням. Це пов’язано з тим, що воно може не дати бажаних результатів. Як правило, терапія при циститі включає в себе прийом антибіотиків.

Тому необхідно звернутися до лікаря, для того щоб він провів потрібне обстеження, поставив діагноз і призначив схему лікування. Далі пацієнт буде перебувати під наглядом лікаря. Це дозволить оцінити ефективність застосування оздоровчих заходів до пацієнта.

Які продукти під забороною?

Щоб не спровокувати загострення хвороби, важливо уникати певних продуктів харчування і напоїв. Вживати під час хвороби заборонено:

  • Фрукти, які містять велику кількість фруктових кислот. Вони сприяють подразнення запаленої слизової і перешкоджають її загоєнню. Серед таких фруктів особливу небезпеку становлять яблука, лимони, апельсини, ананаси, дині, авокадо і персики.

  • Оцет і всі страви, які його містять. Навіть при затихании хвороби, він може спровокувати її загострення. Тому його не рекомендують вживати навіть після повного вилікування, особливо людям, схильним до рецидивів.

  • Різні соуси, найбільш популярними з яких є майонез, соєвий соус і кетчуп. Вони протипоказані з-за високого вмісту в них жиру та солі. Крім того, до складу майонезу входить яйце, гірчиця , оцет, які під час хвороби знаходяться під забороною.

  • Цукор в чистому вигляді і продукти, що містять його у великій кількості. Це обумовлено тим, що в його організмі починають поїдати мікробактерії. Їх розмноження посилюється, паралельно збільшується доза виділених ними токсинів. Вони, в свою чергу, загострюють симптоматику хвороби і перешкоджають одужання.

  • Будь-які консерви не повинні бути присутніми на столі хворого циститом людини. Це ж стосується копченостей, ковбас, сала.

  • Спиртні напої. Будь-який алкоголь виводить з організму рідину, що призводить до його зневоднення. Сеча набуває велику концентрацію і сильніше дратує запалений орган.

  • Кава і міцний чай. Дія цих напоїв схоже з дією алкоголю. На час варто відмовитися від заварювання какао.

  • Будь-які солодкі та газовані напої, томатний сік, енергетичні напої.

  • Під заборону потрапляють деякі овочі. Слід відмовитися від споживання спаржі, томатів і бобів. Не варто додавати в їжу цибулю, редиску, редьку, щавель, часник, хрін. Всі ці овочі сприяють додатковому подразнення запаленої сечового міхура.

Що стосується вживання продуктів харчування, то рекомендується зробити акцент на тих, які володіють сечогінними властивостями. Нижче буде наведено перелік основних рекомендацій продуктів харчування, які можна вживати, якщо показана дієта при циститі у жінок.

Список продуктів, які можна вживати:

  1. Шпинат.
  2. Моркву.
  3. Огірки.
  4. Кабачок.
  5. Диня.
  6. Кавун.
  7. Несолоний сир.
  8. Сир.
  9. Риба.
  10. М’ясо.
 

Дієта при циститі і пієлонефриті у жінок увазі, що введення молочних продуктів слід здійснювати з обережністю невеликими дозами.

Але варто знати, що з їх присутністю в дієті процес оздоровлення буде проходити швидше і краще. Після введення молочних продуктів в меню пацієнта можна додати рибу і м’яса. Необхідно стежити, щоб сорту не були жирними.

При циститі у будь-якій формі важливо включати в свій раціон натуральні продукти харчування, віддаючи перевагу необробленої їжі або їжі, приготованої на пару.

Необхідно повністю відмовитися від:

  • солоних страв;
  • маринованих овочів;
  • копчених продуктів;
  • цукру.

Лікувальне харчування передбачає дієту з невисоким вмістом протеїнів.

Гостра форма циститу. Особливості вживання їжі та напоїв

Гострим циститом називають запально-гнійний процес, локалізований в тканинах і слизових оболонках сечового міхура.

Захворювання характеризується дискомфортом, різзю і печінням, супроводжуючими сечовипускання. Пацієнти страждають від частих позивів в туалет, однак виділення сечі відбувається у вигляді невеликих порцій.

Загострення циститу звичайно триває не більше тижня, протягом якої спостерігається підвищена температура тіла (37,1-37,8 градусів) і виражений дискомфорт в нижніх відділах живота.

Головними завданнями дієти вважається профілактика подразнення сечового міхура та промивка сечовивідних каналів. Після того, як стан пацієнта стабілізується, йому рекомендується дотримуватися такого режиму харчування:

  1. Викреслити зі свого раціону м’ясні та рибні напівфабрикати, замінивши їх несолоним сиром, сирними і кисломолочними продуктами.
  2. Вживати 1-2 чайних ложки натурального бджолиного меду для зниження активності запального процесу в гострій фазі.
  3. Наситити власне меню продуктами харчування, які мають виражений сечогінний ефект. До їх числа відносяться такі представники баштанних, як дині і кавуни, а також моркву, огірки та інші свіжі овочі.
  4. Вживати трав’яні настої. Можна використовувати як готові збори, призначені для поліпшення роботи ниркової системи, так і власноруч готувати суміші, що складаються з брусничного листя, кукурудзяних рилець, мучниці та інших інгредієнтів.

Як правильно харчуватися при циститі і уретриті

Пацієнт повинен в достатніх кількостях вживати рідину (не менше 1,6-2,6 літрів протягом однієї доби). Для насичення організму корисними мікроелементами відмінно підходить мінеральна вода хлоридно-кальцієва), компоти зі свіжих і сухих фруктів, а також різноманітні морси, соки (наприклад, гарбузовий сік має виражений сечогінний ефект і має помірну антибактеріальну впливом).

Томатний сік належить до винятків, тому людям, що страждають від циститу, рекомендується повністю виключити його з власного раціону.

Захворювання в хронічній формі часто супроводжується появою домішок крові в сечі, сильним запаленням сечового міхура і виникненням дрібних розмірів виразок на слизових оболонках.

При хронічному циститі основною метою дієти є сечогінний і антибактеріальний ефект, досягти якого найпростіше, дотримуючись таких рекомендацій:

  1. Регулярне вживання клітковини вважається хорошим профілактичним методом проти запорів, що провокують запальні процеси, локалізовані в тканинах і стінках сечового міхура. Рекордсменами за вмістом корисної клітковини є цільнозернові крупи, висівки, свіжа капуста і морква.
  2. Фрукти і овочі повинні становити від 20 до 40% повсякденного раціону. Особливу увагу варто звернути на гарбуз, груші, білий виноград, огірки та подібні продукти.
  3. Гарним доповненням до щоденного меню будуть плоди кедрових шишок.

Під час загострення циститу рекомендується повністю відмовитися від копченої і смаженої їжі, а також від помідорів, цвітної капусти, селери, часнику, різних солінь, приправ, спецій, кислих ягід і фруктів.

Всі перераховані правила актуальні і при хронічному перебігу хвороби. Фахівці припускають деякі послаблення в раціоні, але зловживати ними не варто, і самостійно дієту краще не складати.

Наприклад, з питанням, Чи можна пити каву при циститі у період ремісії, краще звернутися до лікаря. Час від часу корисно влаштовувати розвантажувальні дні, під час яких прийоми легкої їжі будуть супроводжуватися вживанням рідин у великих обсягах. В якості корисного доповнення в меню слід ввести оливкова олія і кедрові горіхи.

Рекомендації для людей з хронічним циститом

Будова сечового міхура пов’язане з роботою нирок, які підпорядковані своєму добового режиму. Активізація їх роботи спостерігається в ранкові і денні години, а спад — ввечері та вночі.

Керуючись цим правилом, дієта при циститі у чоловіків і жінок ґрунтується на такому принципі: до полудня їмо калорійну їжу, а після обіду — легку. Якщо у пацієнта діагностовано камені, то під забороною виявляються:

  • м’ясо;
  • сир;
  • кава і кавові напої;
  • шоколад;
  • міцний чорний чай.

Харчування чоловіків

Чоловіки хворіють на цистит набагато рідше, чим жінки. Практично у всіх випадках захворювання викликане бактеріями, які потрапляють в сечовий міхур з пошкоджених сусідніх органів.

Представникам чоловічої статі призначається особлива щадна дієта, яка повинна усунути запалення. Основу меню складають баштанні культури, висівки, хліб, молочна продукція. Також рекомендується рясне пиття.

Меню для жінок

Цистит у жінок діагностується набагато частіше, чим у чоловіків. Дієта для пацієнток включає всі ті ж рекомендації, що і для представників сильної статі. До дозволених страв можна додати:

  • овочеві супи і бульйони без додавання м’яса і грибів
  • лікувальні відвари з сечогінних компонентів;
  • цільнозернові каші, хліб.

Дієта для дитини

Цистит у дитини є досить часто діагностуються захворюванням. Схильні до захворювання, як хлопчики, так і дівчатка. Після діагностування хвороби лікар призначить особливе харчування, за дотриманням якого потрібно ретельно стежити.

В основу дієти при циститі у дітей входять:

  • кисломолочна продукція (йогурти з низьким вмістом цукру, кефір, ряжанка);
  • каші з цільнозернових круп;
  • овочі та фрукти, крім цитрусових;
  • м’ясо і риба нежирних сортів;
  • відвари і морси з сечогінною дією.

Під забороною знаходяться пряні і смажені страви, солодощі. Однак не всі діти можуть тривалий час обходитися без солодкого. Якщо ваша дитина з їх числа, то можете запропонувати йому трохи зефіру, меду, варення або мармеладу.

Дотримання лікувального меню допоможе вам зменшити інтоксикацію організму, підвищити ефективність призначених медикаментозних препаратів, запустити відновний процес слизових покривів сечового міхура.

Згідно з даними медичної статистики, у жінок цистит спостерігається в кілька разів частіше, чим у чоловічої половини населення. Даний факт обумовлений широким сечівником, який є більш доступним для вторгнення шкідливих бактерій.

У разі складання оптимального дієтичного меню при циститі у жінок варто дотримуватися загальних рекомендацій, викладених вище. Однак наступні поради призначені саме для пацієнтів жіночої статі:

  • вироби з борошна вищого сорту краще всього замінити на висівковий і цільнозерновий хліб;
  • настої, приготовлені з цілющих трав з сечогінною дією, рекомендується вживати кожен день;
  • у раціон бажано включити овочевий суп або вегетаріанський борщ, зварений без пряних спецій і трав.
В період ремісії необхідно випивати не менше 2 літрів очищеної води. Під час загострень варто додатково вживати хлоридно-кальцієву негазовану мінеральну воду.

Харчування у чоловіків

Цистит у чоловіків найчастіше буває спровокована хвороботворними бактеріями і збудниками інфекцій, такими як хламідії, різні грибки, стафілокок або кишкова паличка. Вторгнення всередину сечового міхура здійснюється завдяки кровотоку.

У чоловіків найголовнішим завданням дієти при циститі має бути не лише зниження інтенсивності запальних процесів, але і стабілізація загального стану хворого.

Слід ввести в раціон ряд кисломолочних продуктів, журавлинний морс і злаки. Від кислих фруктів і ягід, фаст-фуду та алкогольних напоїв потрібно відмовитися повністю.

Дієта для дитини

Загальні вимоги до раціону при циститі

Всупереч поширеній думці, харчування при циститі у жінок не складається з одних лише обмежень. Воно має бути повноцінним, багатим і різноманітним. Треба стежити за тим, щоб їжа містила всі необхідні поживні речовини, вітаміни і мінерали.

Ось основні моменти, на яких ґрунтується дієта при пієлонефриті і циститі:

  • Дуже важливе дотримання режиму прийому їжі. Їсти при циститі бажано не рідше 3-4 разів на день, в один і той же час. Корисно влаштовувати дробові прийоми їжі, до 6 разів у день, особливо на тлі загострення хвороби.
  • Обсяг порцій повинен бути невеликим. У разі створення надмірного навантаження на органи травлення, стан пацієнтки може погіршитися.
  • Оптимальні варіанти обробки інгредієнтів – відварювання, запікання, обробка парою.
  • Вживаються при запаленні продукти мають бути натуральними. Будь напівфабрикати можуть стати провокаторами ускладнень.

Довіряйте: Симптоми і лікування циститу тісно пов’язані з харчуванням, тому сам організм жінки здатний підказувати їй, від яких продуктів варто відмовитися.

До відчуттів потрібно уважно прислухатися, це може помітно полегшити перебіг хвороби.

Під час гострого або прихованого перебігу циститу можна багато інгредієнтів, тому харчування може бути різноманітним. Правда, в лікувальних цілях їх треба включати в раціон з урахуванням деяких нюансів.

 
Група продуктів Особливості вживання Дія на організм
Фрукти і ягоди Це повинні бути вироби нейтрального смаку-не дуже солодкі і не кислі. Допускається приготування з них соків і компотів. Багаті водою, ці компоненти будуть надавати сечогінну дію. Зокрема, баштанні культури
Овочі Перевага також віддається нейтральним продуктів з сечогінними властивостями. Особлива увага приділяється огірків, гарбуза, кабачка і моркви. Під забороною томати. Страви з овочів не тільки будуть стимулювати відтік сечі, але і сприяти очищенню кишечника, профілактики запорів.
М’ясо Допускаються тільки пісні сорти у відвареному або запеченому вигляді. Як гарнір з м’ясом зазвичай вживають овочі. Забезпечить організм білком та іншими нутрієнтами, потрібними для імунітету.
Риба На час краще відмовитися від морської риби з користь річковий. Навіть її слід запікати або готувати на пару, але не смажити. Ще одне джерело білка, що не створює надмірне навантаження на нирки.
Молочні вироби Ними не слід захоплюватися. Якщо і вводити в раціон молоко або сметану, то треба вибирати продукти з мінімальним рівнем жирності. В невеликих обсягах вони будуть сприяти насиченню і чищення кишечника.
Кисломолочні вироби Сир і сири повинні бути нежирних сортів, з мінімальним додаванням солі і допоміжних компонентів. Вони стануть джерелом мінералів, необхідних для запуску базових хімічних реакцій.
Крупи Перевага віддається злакам, з яких можна готувати м’які, розсипчасті і слизові каші. Такою їжею можна не тільки вгамовувати голод, вона ще й обволікає слизову сечового міхура, сприяючи її загоєнню.

Щоб зробити лікування більш приємним, заборонені солодощі можна замінити медом. Цей компонент не тільки вгамує потреба організму в солодкому, але і надасть додатковий благотворний вплив на органи виділення. Їм теж не варто зловживати – 1-2 чайних ложок в день буде достатньо.

Додатково існує список того, які продукти не можна вживати на тлі запалення сечового міхура. По-перше, ці алкоголь в будь-якому вигляді. Спиртні напої не лише виступають в якості протипоказання при проведенні медикаментозного лікування, а й послаблюють імунну захист, посилюють ступінь подразнення сечового міхура.

Спроби замінити натуральні солодощі виробами з сахарином – ще одна річ, яку не можна робити при циститі. Синтетичні компоненти взагалі небезпечні в період загострення запалення, тому слід уважно читати склад придбаних продуктів.

Незважаючи на те, що спори з приводу сумісності циститу і кави, а також інших найменувань тривають, краще утриматися від них хоча б на період загострення процесу. Дієта при циститі у чоловіків нічим не відрізняється від рекомендацій для жінок, але представникам сильної підлоги трохи складніше себе контролювати. Необхідно пам’ятати, що подібні кроки прискорять процес одужання і трохи потерпіти.

Дієта для дитини

Гарним терапевтичним потенціалом володіють також: суцвіття липи, насіння гарбуза і льону, компоти і фруктові соки, приготовані без додавання цукру.

Зразкове меню на день при гострому циститі

Харчування при циститі у жінок, як і у чоловіків і дітей, має бути повноцінним і різноманітним. Продукти не повинні перевантажувати травну систему. Дієту призначає лікар після повного обстеження і виходячи з індивідуальних особливостей організму.

Дозволені страви

Основне меню складають такі продукти:

  • свіжі фрукти та овочі;
  • кислі ягоди;
  • м’ясо і риба нежирних сортів;
  • хліб, крім житнього;
  • каші;
  • кисломолочна продукція.

З м’ясних делікатесів повністю виключається свинина, оскільки вона важка для шлунка. В готові страви не рекомендується додавати сіль і спеції, щоб не подразнювати слизові сечового міхура. Для дієтичного харчування м’ясо повинно бути приготоване на пару або запечене в духовці.

Фахівці дозволяють пацієнтам вживати свіжий хліб. Однак краще випікати його самостійно, чим купувати в супермаркетах. В раціон можна включати дієтичні хлібці.

Особливою користю в лікуванні запалень сечового міхура володіє мед. Завдяки своїм антисептичним і антибактеріальним властивостям, він знищує патогенну мікрофлору в пошкодженому органі.

Дієта при такому захворюванні, як цистит, має і свої жорсткі обмеження. Звичні продукти можуть опинитися під забороною через своїх дратівливих якостей. Протипоказання для пацієнтів із запаленням сечового міхура:

  • прянощі, спеції та інші смакові добавки;
  • напівфабрикати;
  • консервація і мариновані страви;
  • майонез, кетчуп, гірчиця, різноманітні соуси;
  • картопля;
  • цитрусові та горіхи;
  • шоколад, цукерки;
  • кавова продукція.

Жінкам-ласунам доведеться відмовитися від улюблених ласощів, оскільки в них міститься велика доза цукру, який подразнює слизові оболонки. Також слід приділити увагу лікарських препаратів, які у більшості випадків мають у своєму складі сахарин. Відмовтеся від їх придбання, якщо в інструкції виявили цей компонент.

При хронічному циститі суворо заборонені цитрусові, особливо лимони, апельсини, грейпфрути. У період гострої фази не можна їсти виноград, кислі яблука і сливи. Порушення меню призведе до швидкого повернення симптомів хвороби та ускладнень.

Щоб не допустити рецидиву циститу, потрібно беззаперечно дотримуватися дієти. Якщо ваше захворювання носить хронічний характер, то такого харчування потрібно дотримуватися все життя. Гострий цистит вимагає підтримки раціону протягом 2-х тижнів після стихання всіх симптомів.

Зразкове меню

З урахуванням перерахованих продуктів можна скласти щоденне меню, якого потрібно дотримуватися цілий рік після останнього загострення. Нижче представлені 4 варіанти рекомендованого меню, серед яких можна вибрати найбільш підходящий.

1-й варіант:

  • Сніданок: каша на воді, яйце некруто, зелений чай;
  • Обід: овочевий суп, парова яловича котлета, свіжі овочі, журавлинний морс;
  • Полуденок: запечена картопля;
  • Вечеря: сирна запіканка з медом, свіжовичавлений сік.

2-й варіант:

  • Сніданок: овочеве пюре, омлет, ряжанка;
  • Обід: борщ, тефтелі, гречана каша, ягідний кисіль;
  • Полуденок: фрукти;
  • Вечеря: вінегрет, будь-яка каша, кефір.

3-й варіант:

  • Сніданок: овочеве рагу, омлет, питний йогурт;
  • Обід: щі, відварений окунь, салат зі свіжих овочів, компот;
  • Полуденок: склянка кефіру;
  • Вечеря: млинці з борошна грубого помелу, свіжовичавлений сік.

4-й варіант:

  • Сніданок: бринза, каша на воді, неміцний зелений чай;
  • Обід: борщ без томатної пасти і м’яса, відварна курятина, овочеве рагу, ягідний мус;
  • Полуденок: фруктовий мікс;
  • Вечеря: макарони з твердих сортів, вінегрет, чай.

Завдяки такій варіативності страв, меню виходить різноманітним і повноцінним.

Дієта для дитини

Важливо дотримуватися рекомендованої дієти навіть поза періоду загострення захворювання. Вище було наведено достатньо значний список дозволених продуктів, з яких можна готувати найрізноманітніші страви.

Для першого прийому їжі краще всього підходять каші, пюре з овочів та несолоні різновиди сирів. Замість міцного чорного чаю краще вживати зелений або фруктовий сік або компот.

Для обідньої трапези відмінно підходять овочеві супи, буряківники, борщі без м’яса, а також тушковані і печені овочеві страви. На вечерю рекомендується їсти вінегрети, салати з свіжих овочів з оливковою або лляною олією або сирні запіканки.

Враховуючи основні рекомендації лікарів, можна самостійно скласти меню, яке не зашкодить хворому. Вранці дозволено їсти будь круп’яні каші. В обід готуються овочеві супи, салати із заправкою з рослинної олії і м’ясні страви на пару. Вечеря має бути легкою і складатися переважно з дозволених до вживання овочів.

Меню на один день може складатися з наступних страв:

  • На сніданок можна приготувати кашу на воді, бутерброд з несолоним сиром. В якості напою підійде трав’яний чай на основі брусничних листя.

  • В якості перекусу можна використовувати запечену грушу.

  • На обід готуватися буряковий суп, котлети на пару з судака. Як гарнір можна використовувати припущені брокколі. Напій журавлинний морс.

  • В полудень можна з’їсти запечену гарбуз, випити склянку зеленого чаю.

  • На вечерю готується вінегрет, макарони і відварне нежирне м’ясо.

Важливо не забувати про належному питному режимі, з використанням мінеральної води.

Автор статті:Кузьміна Віра Валеріївна | Лікар-дієтолог, ендокринолог

Освіта: Диплом РГМУ ім. Н. І. Пирогова за спеціальністю «Лікувальна справа» (2004). Ординатура в Московський державний медико-стоматологічний університет, диплом за спеціальністю «Ендокринологія» (2006 року).

Інші лікарі

5 доведено ефективних противірусних препаратів від грипу та ГРВІ

9 міфів про низьковуглеводних дієтах

Висновок

Від того, яка дієта при циститі у жінок, залежить стан організму в процесі одужання. Варто пам’ятати, що правильне харчування є складовою здорового способу життя. Від того, що людина вживає в їжу, залежить його стан в цілому.

Якщо жирна їжа і важка, то вона буде довго перетравлюватися, можуть виникнути проблеми з шлунком і кишечником. Також це позначиться на загальному стані людини. Важкість у животі може призвести до зниження працездатності, втоми і нестачі енергії.

Be First to Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Mission News Theme by Compete Themes.