Дієта при циститі і пієлонефриті
Пієлонефрит – найпоширеніше захворювання нирок у всіх вікових категорій. Хвороба викликається бактеріями і виявляється у запаленні ниркової миски, чашечок і паренхіми нирок. Найчастіше хворіють пієлонефритом жінки – в шість разів більше, чим чоловіки. Це відбувається в силу специфіки будови жіночого організму.
Харчування при одночасному захворюванні циститу та пієлонефриту полягає в наступному. Головне завдання цілющого харчування – посилення відтоку сечі з цих органів, яка буде промивати нирки і сечовий міхур від інфекцій.
Така мета досягається шляхом включення в раціон харчування хворого малосоленої їжі, продуктів з мінімальним вмістом білків і жирів і рідини. Їжу необхідно приймати не менше чотирьох разів на день і їсти невеликими порціями.
Дієта при циститі і пієлонефриті є переважно молочно-рослинною, в якій оптимально поєднуються білки, жири і вуглеводи. Продукти, які можна вживати при даних захворюваннях:
- Різноманітні свіжі овочі у великих кількостях.
- Варений буряк.
- Фрукти, які ростуть у цій місцевості.
- Кисломолочні продукти – кефір, ряжанку, простоквашу, натуральний йогурт.
- Каші.
- Овочеві супи, приготовлені не на бульйонах.
- Відварені м’ясо та рибу.
З раціону харчування хворих необхідно виключити наступні продукти харчування:
- Копчені, мариновані і солоні продукти.
- Гострі страви, приправи, різкі спеції, в тому числі цибулю, петрушку, часник, хрін.
- Торти, тістечка та іншу випічку.
- Солодощі, в тому числі шоколад і цукерки.
- Жирні і солоні сири.
- Кава, какао, міцний чай.
Для збільшення відтоку сечі слід вдаватися до спеціальних заходів:
- Пити велику кількість рідини, не менше двох літрів на день.
- Регулярно приймати неміцний зелений чай – до трьох-п’яти склянок на добу.
- Як можна частіше вживати овочі, фрукти і ягоди з великим вмістом рідини – огірки, кавуни, дині, а також журавлину, брусницю, суницю і селеру.
- Пити спеціальний настій, який готується наступним чином. Листя суниці, чорної смородини, берези беруться в рівних частинах і перемішуються. Потім 1 столова ложка суміші заливається 1 склянкою окропу. Після цього посуд слід ретельно закрити, залишити на годину і потім процідити настій. Рекомендується вживати настій по половині склянки тричі на день за півгодини до їжі. Курс лікування настоєм становить 2-3 місяці.
- Сокотерапія – вживання в їжу свіжих соків. Починати процедуру необхідно при появі перших ознак недуги. Лікування соками дає не тільки сечогінний, але і потужний оздоровчий ефект. У перші дні потрібно приймати невелику кількість соків, потім збільшити вживання до однієї склянки в день.
Велику роль в одужанні грає насичення організму хворого вітамінами. Рекомендується приймати вітамінні чаї, які готуються наступним чином:
- Листя обліпихи і суниці беруть в рівних частках і перемішують. 1 ст. л. суміші залити 1 ст. окропу, настоюється протягом півгодини, а потім проціджують. Приймати настій по одній склянці за 30 хвилин до їжі два-три рази в день. Курс лікування – один-два місяці.
- Беруться плоди шипшини, горобини, чорної смородини, обліпихи, червоної горобини і листя лісової суниці в рівних частинах. Суміш необхідно подрібнити, а потім взяти дві столові ложки суміші покласти в термос і залити 300 мл киплячої води. Цілющому напою потрібно дати настоятися протягом 6-8 годин, потім процідити і віджати гущу. Приймати по півсклянки на день за 30 хвилин до їжі два рази на день. Курс лікування – один-два місяці.
Актуальність проблеми
Розглянуте захворювання супроводжується частим і, як правило, болісним сечовипусканням. Нерідко спостерігаються больові відчуття в нижній частині живота. Сеча у пацієнта при цьому каламутна, в неї деколи спостерігаються домішки крові (особливо при гострій формі). При особливо важких випадках з’являються такі ознаки, як:
- підвищення температури тіла;
- «розлита» біль у животі.
У такій ситуації лікар, дослідивши клінічну картину, починає лікування запалення, при цьому призначає уросептики та антибіотики, а також визначає, що можна і що можна їсти при циститі. Коректно підібрана їжа – одна з ключових умов успішного лікування.
Необхідно швидко усунути подразнюючий негативний вплив на слизову оболонку сечових шляхів, тому фахівці рекомендують вживання продуктів із сечогінним ефектом, плюс пиття рідини в потрібній кількості.
Одночасно з цим виключаються з раціону хворого хоча б на наступні позиції:
- овочі, багаті ефірними оліями;
- прянощі і приправи;
- продукти, в яких високий вміст такого елемента, як щавлева кислота;
- міцні бульйони, приготовані на м’ясі, рибі і грибах.
Дієта при гострому циститі у жінок
При виникненні гострого циститу в перші дні лікарі рекомендують відмовитися від їжі з вмістом тваринних білків. Рекомендується вживати рослинні продукти і напої з вираженою сечогінною дією.
До цієї категорії відносяться огірки, кавун, диня і кабачки. З напоїв слід віддати перевагу сечогінну трав’яним зборам, а також журавлиним і брусничним морсам, які додатково надають протимікробний і протизапальний ефекти.
У разі закислення сечі при повторній здачі аналізів призначається стіл №6, при якому виключаються всі вищеописані заборонені продукти плюс макаронні вироби і обмежується споживання м’ясної і рибної продукції.
Гострий цистит – це гнійно-запальний процес слизової тканини сечового міхура, при якому виникає різь або печіння під час сечовипускання. Позиви до спорожнення сечового міхура спостерігаються часто, але проходять невеликими порціями.
Також хворого турбує біль або дискомфортні відчуття внизу живота, що супроводжуються в деяких випадках підвищенням температури тіла до 37-37,5 градусів. Симптоми захворювання проявляються протягом 6 або 7 днів, а потім йдуть на спад.
Дієта при гострому циститі спрямована на промивання сечовивідних шляхів з метою виведення збудників даного захворювання. Також однією з основних завдань дієти є попередження подразнення слизової тканини стінки сечового міхура. При стабілізації стану хворого рекомендується наступний режим харчування:
- Вживання великої кількості рідини, більше півтора-двох літрів в день. Якщо температура тіла починає підвищуватися, то потрібно збільшити добовий об’єм рідини до 2,5 літрів. Воду варто пити мінеральну, але тільки хлоридно-кальцієву. Дуже добре приймати у цей період фруктові компоти, особливо, журавлинний або брусничний морс. Також підійдуть овочеві і фруктові соки (за винятком томатного) – сік гарбуза, наприклад, володіє сечогінним ефектом.
- При гострому циститі потрібно приймати настої трав, які добре «промивають» сечовивідні шляхи. Це різні ниркові чаї, до складу яких входить мучниця, кукурудзяні рильця, польовий хвощ, брусничний лист. Вищезгадані лікарські трави мають протизапальну та сечогінну дію.
- Необхідно ввести в раціон харчування продукти, що володіють сечогінною дією. Це свіжі овочі – огірки, морква, шпинат, кабачки; фрукти – виноград, гранат; баштанні культури – кавуни, дині.
- При гострому циститі для зняття запалення рекомендується з’їсти одну столову ложку меду.
- Необхідно на час лікування виключити продукти, що містять велику кількість кальцію – молоко, сири, сир, йогурти.
- На початку прояву симптомів захворювання рекомендується виключити з вживання рибу і м’ясо. Потім, при поліпшенні стану можна ввести в добовий раціон кисломолочні продукти, несолоний сир, а в подальшому – м’ясо і рибу.
Загострення хвороби при будь-якій її формі, супроводжується вираженими болями і частими позивами до спорожнення запаленого органу. Найчастіше вона триває не більше тижня, тому в цей час дієта повинна бути особливо суворою.
Тому схема живлення вибудувана на наступних правилах:
- Випивати рідину не менше 2000 мл. Бажано довести її добовий обсяг до 2500 мл. Це має бути не тільки звичайна, але і хлоридно-кальцієва мінеральна вода. Крім того, корисні фруктові компоти без додавання цукру, овочеві соки. Відмінним сечогінним ефектом володіє гарбузовий сік. Зняти запалення допомагають ягідні морси на основі брусниці і журавлини.
- Корисні такі овочі, як огірки, кабачки, шпинат, гарбуз, моркву. З фруктів на столі повинні бути присутніми гранат і груша. В залежності від сезону, можна вживати кавуни. Вся ця їжа рослинного походження надає сечогінний, а, значить, лікувальний ефект.
- Раз в день можна випивати трав’яний чай з ложкою меду, який володіє протизапальною дією. В якості основи для чаю можуть бути використані брусничні листя, кукурудзяні рильця, листя зеленого чаю.
- У меню повинні входити молочні продукти. Це обумовлено високим вмістом у них кальцію і жиру. Дозволено вживання раз на добу невеликої порції натурального йогурту, нежирного і несолоного сиру чи молока на вибір.
- Під час маніфестації хвороби варто відмовитися від м’ясних продуктів і риби. З подальшим поступовим їх введенням. Перевагу слід надавати нежирним сортам м’яса і річковій рибі.
- Профілактикою закрепів може стати вживання овочів. Корисна капуста, причому будь-які її сорти. Можна ввести в раціон висівки, каші, приготовані з цільнозернових круп.
- Дозволено заправляти салати рослинною або оливковою олією. Раз у добу можна з’їсти жменю кедрових горіхів.
Одним з головних аспектів успішної терапії циститу є дієта. Вона здатна значно полегшити хворобливий стан, так як діє в кількох напрямках і значно знижує навантаження на нирки.
Головні принципи дієти при циститі:
- дієта з низьким вмістом солі, білків і жиру;
- сечогінний характер;
- відсутність гострої їжі, цукру і його замінників;
- дієта, що включає продукти багаті клітковиною для профілактики запорів;
- раціон харчування, що виключає смажені страви, соління та консервацію.
Гострий цистит зазвичай супроводжують такі симптоми, як порушення сечовипускання, наявність у сечі великої кількості лейкоцитів і гною (це покажуть аналізи). Значно скорочуються інтервали між позивами до сечовипускання, іноді вони становлять 5-15 хвилин.
Найчастіше такі проблеми турбують ночами. Незважаючи на часті позиви, кількість урини в кожному випадку невелика. Стан супроводжується сверблячкою, відчуттям печіння, виникають болі, особливо сильні до кінця сечовипускання. Часто вони локалізуються в нижній половині живота. Може відмічатися підвищена температура.
В іншому слід дотримуватися наведених вище принципів, тобто виключити копченості, гострі, солоні, жирні страви. Можна їсти курятину, кролятину, інші дієтичні сорти м’яса, але тільки у відварному вигляді.
Що стосується молочних продуктів, то вони не повинні бути жирними. З овочів корисні морква, огірки, гарбуз – їх можна вживати в сирому вигляді.
Кабачки додають в овочевий суп. Дозволені фрукти – гранат і груша. Можна вживати каші – гречану, рисову, вівсяну, з цільнозернових круп. І каші, і овочі в раціоні допомагають уникнути закрепів.
З фруктів і овочів можна робити напої. Наприклад, гарбузовий сік має сечогінний ефект. Рекомендовано вживати ягоди – брусницю та журавлину. Їсти їх без цукру не вийде, тому дозволяється додавати в морс мед (тим більше, що цей продукт має протизапальну дію).
Важливо випивати не менше 5-7 склянок води в добу, оскільки це прискорить процес виведення збудника захворювання. Такий суворої дієти дотримуються буквально протягом 7-10 днів.
Харчування при циститі у гострій формі має свої особливості. В першу чергу пацієнт дотримується постільного режиму і виконує всі приписи лікаря щодо прийому медикаментів. Що ж стосується раціону, то при лікуванні гострого циститу слід включити в меню такі продукти, як:
- фрукти і овочі, що славляться сечогінним ефектом: кавун, диню, а також гарбуз, огірки і так далі. Сюди ж варто включити і відвари, наприклад, з кукурудзяних рилець, сечогінного збору, ведмежих вушок та іншого;
- дієта при циститі і уретриті включає вживання морсів і соків з протизапальною дією. Вони виступають в якості антисептика. Дуже гарні напої з журавлини і брусниці, так як дають протимікробний ефект;
- перші дні найважчі, так як починається інтоксикація, тому дієта при гострому циститі, особливо якщо спостерігається кровотеча, повинна виключати м’ясо і молочні продукти. Оптимальний варіант – перехід на вегетаріанське харчування, складання меню з овочевих і фруктових пюре, печених яблук, соків;
- перелік необхідних продуктів варто включити хлоридно-кальцієву воду і неміцний зелений чай (несолодкий);
- при запаленні сечового міхура дієта у жінок і чоловіків дозволяє вживання невеликої кількості риби і м’яса, за умови, що це нежирні сорти;
- часто пацієнти запитують, чи можна пити молоко при циститі і уретриті. Так, а також вживати в їжу кисломолочні продукти, серед яких особливо важливим є несолоний сир;
- добре допомагають цільнозернові крупи, висівки;
- нарешті, варто замінити соняшникову олію на оливкову.
Дієта при гострому циститі та особливості її складання
Цистит – досить розповсюджене дитяче захворювання. Причому, у дівчаток цистит зустрічається в 5-6 разів частіше, чим у хлопчиків, що обумовлено будовою їх сечовивідних шляхів. Основна причина дитячого циститу – потрапляння інфекції в сечовий міхур.
Дієта при циститі у дітей складена з наступних продуктів харчування:
- Кисломолочні продукти (несолодкі йогурти, кефір, ряжанка).
- Каші.
- Фрукти і овочі.
- Нежирні сорти м’яса.
- Рекомендується рясне питво – фруктові соки, особливо журавлинний і брусничний; морси і компоти без цукру; негазовані мінеральні води.
- Відвари з лікарських трав. Рекомендується три види відварів:
- відвар насіння льону, гарбуза і конопель, квітів липи і ромашки, листя ожини, звіробою, багна болотного;
- відвар з деревію, кореня солодки, листя берези, насіння кропу;
- відвар з собачої кропиви, ромашки, меліси, хмелю, череди, валеріани, трилисника водяного.
При циститі у дітей виключаються з раціону харчування хворої дитини:
- Пряні і солоні страви і продукти.
- Смажені та жирні страви.
- Всілякі солодощі – шоколад, цукерки, торти, тістечка і випічку.
Зрозуміло, що діти не можуть обходитися без солодкого. Якщо у дитини виникла велика потреба у солодких стравах, то можна з’їсти в невеликих кількостях мед, варення, мармелад і зефір.
Рекомендується на час повністю виключити такі позиції:
- Продукти, в яких виявлено високий вміст так званих ефірних олій. До них традиційно відносяться петрушка, часник і цибуля, редька і редис, гострі соуси і приправи, базилік та інші. Більш повний перелік визначить лікар.
- Дієта при гострому циститі кров’ю у жінок і представників сильної статі приблизно однакова, і вона виключає вживання концентрованих бульйонів, багатих активними речовинами, з грибів, м’яса або риби.
- Всі кислі овочі та фрукти заборонені. Як виняток виступає журавлина – природний антисептик. Тому і від солінь слід відмовитися на період лікування і відновлення.
- Небажано їсти солодке, а також найкраще обмежити прийом солі.
- У список заборон потрапили і барвники штучного походження.
- Не варто при циститі вживати страви з високим вмістом щавлевої кислоти, наприклад, шпинату і щавлю. Краще приготувати борщ при дієті у жінок і чоловіків.
Як правило, дієта при циститі у дітей не відрізняється кардинальним чином. Малюкам з урахуванням їх віку підбираються такі ж продукти і страви, що і дорослим, з тими ж обмеженнями.
Є один важливий нюанс: малюки не можуть так легко відмовитися від солодкого. Щоб стрес був мінімальний, дозволяється в невеликих кількостях додавати в раціон такі продукти, як:
- зефір;
- мармелад;
- натуральний мед;
- домашнє варення без консервантів.
Лікар докладно розповість, що корисно дитині при циститі. Найчастіше рекомендують додати в меню і відвари лікарських трав для того, щоб одужання настало так скоро, як це тільки можливо!
Як скласти дієту при хронічному циститі: актуальні поради
При запущеній формі дієта при циститі у жінок вимагає довічної відмови від деяких видів продуктів або на обмеження їх у раціоні.
Прянощі, гострі спеції, кислі соуси, копчене, смажене – перше, що не можна їсти при циститі у хронічній формі. Рецидив захворювання також може викликати часте або необмежене споживання рослинної їжі, багатої щавлевої кислотою.
Вживати сіль і цукор при хронічному перебігу захворювання також слід в обмеженій кількості.
Вітається вживання великої кількості свіжої і чистої питної води. Необхідно їсти їжу, багату клітковиною для запобігання закрепів, які мають безпосередній вплив на загострення патології.
Серед продуктів харчування, які не можна їсти при частих рецидивах захворювання, слід також виділити напівфабрикати, фаствуд і консерви.
Рекомендується віддавати перевагу виключно здоровій їжі, яку необхідно варити, тушкувати, готувати на пару або запікати.
В якості профілактики рецидивів приймають трав’яні збори, які мають діуретичну та протимікробну дію.
Хронічний цистит включає в себе цілий ряд хронічних проявів, у яких може бути гостра запальна фаза (гострий цистит). Серед симптомів цього захворювання також виділяються дискомфорт, важкість і болі в сечовому міхурі, часті позиви до сечовипускання, різі при спорожненні сечового міхура.
Дієта при хронічному циститі також спрямована на надання протимікробної і сечогінного ефекту. Фахівці радять дотримуватися наступних рекомендацій:
- Щоденне вживання овочів і фруктів. До корисних овочів, фруктів і баштанних культур відносяться – гарбуз, спаржа, огірки, селера, петрушка, виноград, груші, а також диня.
- Пити свіжі фруктові соки, компоти і морси без додавання цукру.
- Вживати настої і відвари трав; лікування рекомендується проводити курсами.
- Кількість рідини в добу повинна становити не менше двох літрів.
- Вживати велику кількість клітковини. Оскільки порушення шлунково-кишкового тракту ведуть до всмоктування токсичних речовин у кров, що провокує подразнення слизової оболонки сечового міхура при їх виведення з організму. Необхідна організму клітковина знаходиться в моркві, свіжій капусті і так далі; в висівках і цільнозернових крупах.
- В добовий раціон харчування хворих хронічним циститом необхідно включити жменю кедрових горішків і 1 столову ложку оливкової олії.
Необхідно виключити з вживання наступні продукти харчування:
- Консервовані, солоні, смажені страви, а також різні соління та бульйони.
- Гострі спеції і приправи.
- Овочі, які сприяють подразненню слизової поверхні сечового міхура – цибуля, часник, хрін, редис, селера, цвітну капусту, щавель, редьку, помідори, зелений салат.
- Потрібно відмовитися від вживання кислих фруктів і ягід.
Морепродукти
При вживанні морепродуктів необхідно дотримувати наступні правила:
- Не можна вживати в їжу копчену, в’ялену, солону рибу. Слід відмовитися і від її жирних сортів. Заборонена консервація.
- Хворому циститом не можна їсти ікру.
- Морепродукти не слід їсти в сушеному вигляді, з соусами, маринадами. Перед вживанням їх у вареному вигляді слід проконсультуватися з лікарем, оскільки ці продукти багаті білком, необхідним хворому, але містять у своєму складі компоненти, ускладнюючі запальний процес.
- Нежирна риба не зашкодить хворому, якщо готувати її на пару, запікати в духовці або варити. Смажена їжа хворому запаленням сечового міхура не підходить.
Якщо одночасно з циститом у хворого спостерігається сечокам’яна хвороба або різні захворювання нирок, потрібно відмовитися від будь-якої риби і морепродуктів.
Хворому циститом не можна їсти ікру.
Не можна вживати в їжу копчену, в’ялену, солону рибу.
Морепродукти не слід їсти в сушеному вигляді, з соусами, маринадами.
Отже, які продукти можуть зробити шкідливий вплив?
При наявності запального процесу вживання алкогольних напоїв категорично протипоказано. Так як це сприяє більш частим сечовипускань, в результаті чого настає зневоднення організму, стан сечового міхура тільки погіршується.
Незважаючи на існування хибної думки про те, що пиво благотворно впливає на здоров’я при циститі, це невірно, так як цей напій містить алкоголь і його вживання заборонено навіть в незначних дозах.
- Напої, що містять кофеїн.
Чи можна пити каву при циститі? Відповідь однозначна – не можна. Подібно спиртних напоїв, кофеїн також сприяє подразненню стінок сечового міхура. Тому вкрай небажано під час хвороби пити такі напої, як кава, міцний чорний або зелений чай, «Кока-колу».
Вживання сахарину при циститі допускається тільки після повного одужання. Також потрібно уважно читати склад медичних ліків, і намагатися уникати вживання препаратів з вмістом даної речовини.
Будь-які засоби, які підсилюють смак страви і додають йому пікантності, категорично не рекомендуються під час циститу. Вони сприяють посиленню ознак хвороби і погіршують загальний стан хворого.
Їсти майонез небажано, так як в його склад входять яйця і масло. А кетчуп не рекомендується через наявність у його складі цибулі. Крім того, в майонезі і в кетчупі часто міститься велика кількість шкідливих добавок, барвників та консервантів вкрай небезпечні навіть для здорової людини.
Цитрусові фрукти відносяться до заборонених продуктів під час циститу. Не допускається вживання апельсинів, мандаринів, лайма, лимона, а також напоїв з їх змістом. Цього не можна робити при циститі.
Серед кисломолочних продуктів дозволяється вживання в невеликих кількостях сиру і сметани, але без цукру і харчових добавок. Однак не рекомендується використовувати для приготування їжі твердий сир, так як він може викликати подразнення стінок сечового міхура.
На час хвороби солодощі краще замінити на більш корисні овочі і фрукти, які також містять глюкозу. Не варто включати в меню булочки, тістечка, варення, джеми, печиво.
- Продукти, що містять оцет.
Оцет може стати основною причиною виникнення циститу, тому категорично заборонено під час захворювання, а після повного одужання скоротити до мінімуму.
- Деякі фрукти і овочі.
При запаленні сечового міхура не рекомендовано вживання фруктів і овочів, сприяють подразненню його стінок. Також не слід пити компоти, морси, соки з цих продуктів. Заборонено вживання яблук, бананів, персиків, винограду, авокадо.
З овочів під забороною знаходяться помідори, спаржа, боби. Вкрай не рекомендується томатна паста або соус.
Не варто забувати, що при циститі не можна готувати смажену, жирну, дуже солону або гостру їжу, а також чіпси, сухарики, гамбургери, шаурму та інший фаст-фуд.
Які продукти від циститу варто включити в обов’язковий раціон, коли йде активна боротьба з хворобою?
- Молочні продукти при циститі не протипоказані. Сюди варто віднести сир з низьким рівнем солі, ряжанку та іншу кисломолочну продукцію.
- Всі позиції в списку повинні мати яскраво виражену сечогінну дію, щоб підтримати лікарську терапію. Яскравий тому приклад – кавун і диня при циститі. Смачно і корисно.
- Що стосується фруктів та овочів, то, звичайно, вони насичують організм вітамінами, але далеко не всі дозволені в цей період. Вони не повинні подразнювати слизову оболонку, тому варто детально дізнатися у лікаря, що треба їсти при циститі, а поки варто забути. Серед заборон у фруктово-овочевому напрямку, наприклад, томат і лимон, цибуля, редис і так далі.
- Варто віддати перевагу кашам із злаків. Така їжа завжди дуже корисна, в дитячому віці – особливо.
- У дозволені продукти при циститі і уретриті у всіх їх формах входять соки, компоти і морси для підтримки питного режиму.
- Рекомендується вживати тільки нежирні рибу і м’ясо. Від концентрованих і жирних бульйонів варто відмовитися.
- Говорячи про те, що можна їсти при циститі в якості аналога солодощів, слід згадати про низькокалорійному ласощі – зефір, а також можна в невеликих кількостях дозволяти собі мармелад і мед.
Будь-який кваліфікований лікар підтвердить, що при циститі у жінок та чоловіків (а також у дітей) дієта повинна строго дотримуватися, щоб уникнути загострення. Ось чому меню не може включати, принаймні, у період лікування, цілий ряд продуктів:
- Потрібно відмовитися від фруктів і овочів з високим вмістом фруктових кислот. Це, звичайно, яблука і лимони, а також ананас, апельсин, авокадо, персики і ряд інших продуктів. З ягід – це вишня і черешня.
- При циститі забороняється оцет в будь-якому його вигляді.
- Говорячи про те, чого не можна їсти при циститі, не можна забути про соуси (кетчуп і майонез, соєвий соус і так далі). Вони заборонені з причини високого вмісту солі і жиру.
- Продовжуючи розмову про те, які продукти не можна їсти при циститі, слід особливо виділити цукор і його похідні, так як у людському організмі він служить їжею для бактерій, що виділяють токсини, що тільки погіршує перебіг хвороби.
- Дієта при циститі у чоловіків і жінок, як і у дітей, припускає повну відмову від консервів, копченостей і сала з ковбасами.
- Квашену капусту при циститі також не можна, як і інші соління.
- Розглядаючи, які продукти не можна при циститі, варто відзначити, що заборонена алкогольна продукція, так як спиртні напої активно виводять з організму рідину, сеча стає більш концентрованою, і подразнення тільки посилюється.
- Формуючи раціон при циститі, варто виключити з харчування міцні чай і каву, а також какао, так як їх ефект дуже нагадує дію спиртного. Сюди ж додамо газовану воду та інші солодкі напої, а також енергетики і томатний сік.
- Від жирного м’яса і риби також може бути негативний ефект, як і від м’ясних бульйонів.
- Ряд овочів також варто виключити з меню. Це помідори, боби, спаржа, редис, цибуля, часник, хрін і так далі (їх перерахує вам лікуючий лікар).
Щоб не спровокувати загострення хвороби, важливо уникати певних продуктів харчування і напоїв. Вживати під час хвороби заборонено:
- Фрукти, які містять велику кількість фруктових кислот. Вони сприяють подразнення запаленої слизової і перешкоджають її загоєнню. Серед таких фруктів особливу небезпеку становлять яблука, лимони, апельсини, ананаси, дині, авокадо і персики.
- Оцет і всі страви, які його містять. Його не рекомендують вживати навіть після повного вилікування, особливо людям, схильним до рецидивів.
- Різні соуси, найбільш популярними з яких є майонез, соєвий соус і кетчуп. Крім того, до складу майонезу входить яйце, гірчиця, оцет, які під час хвороби знаходяться під забороною.
- Цукор в чистому вигляді і продукти, що містять його у великій кількості. Це обумовлено тим, що в його організмі починають поїдати мікробактерії. Їх розмноження посилюється, паралельно збільшується доза виділених ними токсинів. Вони, в свою чергу, загострюють симптоматику хвороби і перешкоджають одужанню.
- Будь-які консерви не повинні бути присутніми на столі хворої циститом людини. Це ж стосується копченостей, ковбас, сала.
- Спиртні напої. Будь-який алкоголь виводить з організму рідину, що призводить до його зневоднення. Сеча набуває велику концентрацію і сильніше подразнює запалений орган.
- Кава і міцний чай. Дія цих напоїв схоже з дією алкоголю. На час варто відмовитися від заварювання какао.
- Будь-які солодкі та газовані напої, томатний сік, енергетичні напої.
- Під заборону потрапляють деякі овочі. Слід відмовитися від споживання спаржі, томатів і бобів. Не варто додавати в їжу цибулю, редиску, редьку, щавель, часник, хрін. Всі ці овочі сприяють додатковому подразненню запаленого сечового міхура.
Питний режим і його специфіка
Прийом рідини, пиття при циститі у жінок і чоловіків також повинно контролюватися. Виробляється особливий режим, у рамках якого слід випивати близько 1,5-2 літрів рідини на добу.
Часте питання: чи можна пацієнтам пити при циститі кефір? Так, кисломолочна продукція дуже корисна і не протипоказана, якщо немає індивідуальної нестерпності. А ось мінеральна вода при циститі у жінок може вживатися, тільки якщо в ній мінімальний вміст солей.
Відповідаючи на питання про те, що не можна пити при циститі, варто вивчити зміст попереднього блоку: це алкоголь, кава, чай, газовані напої, какао і ряд інших напоїв.
Дієта при циститі у жінок і чоловіків
У чоловіків запалення сечового міхура провокує проникла в нього інфекція. Список хвороботворних бактерій великий – це і кишкова паличка, протей, стафілокок, гонокок, патогенні грибки, синьогнійна паличка, хламідії.
Практично в ста відсотках випадків збудник захворювання потрапляє в сечовий міхур з розташованих поруч запалених органів завдяки току крові. Такі захворювання, як простатит, уретрит, хронічний пієлонефрит, туберкульоз нирок і інші здатні викликати запальні зміни в слизовій тканини сечового міхура.
Тому, дієта при циститі у чоловіків повинна бути щадною. Вона повинна сприяти не тільки полегшенню стану хворого при циститі, але й зниженню запальних процесів в органі, який спровокував появу захворювання.
Режим харчування при циститі у чоловіків наступний:
- Рясне питво – до двох з половиною літрів на добу.
- Вживання продуктів, що володіють сечогінним ефектом – кавуни, огірки, гарбузи, дині, журавлину.
- Вживати злакові продукти, висівки, хліб з цільного зерна.
- Кисломолочні продукти.
Під забороною знаходяться:
- Алкогольні напої.
- Солона, гостра, жирна, смажена їжа і фаст-фуди.
- Кислі фрукти і ягоди (виняток становить журавлина).
Дієта при циститі у жінок спрямована на насичення організму вітамінами і мікроелементами, які він втрачає у процесі запального процесу. Це активізує захисні сили організму і сприяє швидкому одужанню при циститі. Харчування при циститі і пієлонефриті у жінок і чоловіків допомагає вирішити такі питання:
- зменшуються прояви інтоксикації – необхідно влаштувати кілька вегетаріанських днів, збільшити кількість випитої рідини, поетапне харчування;
- зупиняється розмноження мікробів, для цього необхідно приймати ягоди, багаті гіпуровою та бензойною кислотою;
- знімається подразнення слизової оболонки сечового міхура – для цього усуваються всі продукти харчування, здатні викликати подразнення сечового міхура;
- зменшується рівень випадання кристалів – в залежності від кислотності сечі дієта може попередити випадання каменів певного складу;
- підвищується сануючих здатність антибактеріальних препаратів – при вилужуванні сечі, наприклад, ліки від циститу на основі сульфаніламідних препаратів збільшують свою активність.
Одна з важливих завдань правильного харчування – полегшити навантаження на нирки, що досягається шляхом підбору цілющих харчових продуктів. Основа раціону харчування хворих на цистит – натуральна їжа, що виключає в своєму складі ГМО, барвники і консерванти.
- пряні овочі — цибулю, часник, хрін;
- гострі овочі — редис;
- кислі овочі — щавель, помідори;
- кислі фрукти — лимон;
- кислі ягоди — вишня.
Крім певного набору продуктів процесу одужання сприяє такий факт, як своєчасне спорожнення кишечника та недопущення виникнення закрепів, які збільшують рівень токсинів в крові та, відповідно в усіх органах.
Щоб уникнути цього процесу, необхідно їсти продукти, багаті клітковиною і підвищуючі перистальтику кишечника. Це страви з моркви, капусти і цільного зерна. Також дуже корисні при циститі і уретриті кедрові горішки, петрушка, селера, оливкова олія, виноград, груші, спаржа.
Поряд із загальними рекомендаціями з харчування під час перебігу циститу існують і деякі особливі рекомендації при його хронічній та гострій формі.
Гострий цистит характеризується різким виникненням основних симптомів хвороби, часто з підвищенням температури і сильними больовими відчуттями в області сечового міхура і надлобковій частини, а також з появою кров’яних і гнійних включень в сечі, що пов’язане з ураженням глибоких шарів стінки сечового міхура.
Для полегшення перебігу даної форми захворювання необхідні:
- постільний режим;
- медикаментозний курс;
- жорстка дієта.
Основу дієти повинна складати овочева і фруктова їжа, яка має здатність до дії лугів сечі, що згубно впливає на життєздатність збудників захворювання, які звичні до кислому середовищі.
Не можна вживати будь-які м’ясні продукти, т. к. в процесі їх перетравлення, утворюються речовини, що благотворно впливають на життєдіяльність шкідливих мікроорганізмів, що розвиваються гнильні процеси в кишечнику і тим самим сповільнюється процес відновлення слизової, і в загальний процес одужання.
Якщо гостра форма захворювання протягом півроку повторилася 2 і більше разів, то вважається, що захворювання перейшло в хронічну форму.
Дієта при хронічному циститі повинна бути тривалою, але менш жорсткою. В даному випадку,в силу того, що захворювання носить затяжний і рецидивуючий характер, слід в періоди загострення дотримуватися всіх перерахованих вище правил.
Коли ж настає період уявного здоров’я, можна включати в раціон невелику кількість слабосоленых продуктів і м’яса у відвареному, паровому або запеченому вигляді. Як і раніше, бажано уникати вживання алкоголю.
У час, коли медикаментозний курс закінчено, слід дотримуватися принципів здорового і збалансованого харчування, щоб не спровокувати виникнення захворювання. Також важливо проводити курси прийому вітамінних комплексів, спрямованих на загальне зміцнення організму і вживати настої лікарських урологічних зборів.
При дотриманні всіх рекомендацій по медикаментозному лікуванню і дієті, можливе повне видужання.
Харчування при циститі у жінок
Дієта при циститі і пієлонефриті у жінок і чоловіків відрізняється за стадіями. Дуже важливо дотримувати рекомендації, щоб не спровокувати загострення. Дієта при гострому циститі у жінок передбачає не менш двох літрів рідини в день.
Сюди можуть входити і відвари з мучниці, кукурудзяних рилець, ниркові збори, соки, морси. В їжу рекомендовано включити якомога більше свіжих овочів. Через кілька днів можна рибу і м’ясо у відвареному і протушенном вигляді.
Дієта при хронічному циститі у жінок передбачає вживання овочів і фруктів з сечогінним ефектом – кавуни, груші, дині. Виключаються всі гострі страви. Для поліпшення роботи травної системи хронічний цистит у жінок дозволяє капусту, моркву, макарони, крупи. На користь підуть будь-які продукти, багаті клітковиною.
Дієта при циститі у жінок припускає як мінімум чотириразове харчування, а найкраще розділити прийом їжі на п’ять-шість разів. На сніданок можна з’їсти одне з пропонованих страв – молочну кашу з вівсяної крупи, сир, сік, випити склянку кефіру з булочкою.
В обід можна їсти овочеві супи або суп з крупою. Дозволений легкий холодник, борщ. На друге можна з’їсти шматочок відвареного м’яса або тефтелі. Корисною буде варена рибка або парова котлета.
На полуденок меню дієти при циститі у жінок передбачає запечена картопля на вершковому маслі, можна випити кефір або з’їсти фрукти. У якості більш щільного вечері можна з’їсти вінегрет, млинці, булочки, макарони з сиром, сирну запіканку.
Незважаючи на те, що харчування при циститі у чоловіків і жінок має дуже багато заборонених продуктів, є і перелік того, що дозволено та рекомендований хворим із запаленням слизової оболонки сечового міхура.
Для виведення патогенних мікроорганізмів, а також як профілактика циститу у жінок, необхідно їсти ті продукти, які активізують метаболізм і виводять патогенні мікроорганізми. Харчування при пієлонефриті і циститі дозволяє гарбуз, кабачки, дині.
Дієта при циститі у дітей передбачає давати малюкам журавлину – ця ягода містить природні компоненти, що допомагають вбити патогенну мікрофлору. Єдине застереження – застосовувати журавлину можна тільки тим пацієнтам. які не мають захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки.
Якщо у пацієнтів при захворюванні виникає запор, а таке може дати великий список антибіотиків при циститі, корисними будуть сироватка, чорнослив, морквина або морквяний сік, кисле молоко, запечені яблука. У їжу можна додавати висівки і цільнозерновий хліб.
При гарній переносимості молочних продуктів в помірній кількості дозволена молочка – кефір з низьким вмістом жирів, йогурти, закваски. Корисним буде сир. Дієта при інтерстиціальному циститі повинна дотримуватися постійно, не варто ризикувати включенням нових продуктів.
Дієта при циститі у жінок містить всі ті рекомендації, які давалися при виникненні циститу у чоловіків, а також у розділі про дієти при гострій і хронічній формі захворювання. Можна додати кілька рекомендацій, які добре підійдуть для зцілення жіночого організму від недуги:
- Необхідно пити чисту, відфільтровану воду. У періоди загострення захворювання дохволено вживання хлоридно-кальцієвої мінеральної води без газу.
- Добовий раціон харчування повинен обов’язково включати овочевий суп або борщ, приготовлений без допомоги м’ясних, грибних і рибних бульйонів.
- Приймати щодня лікувальні відвари з трав, які сприяють припиненню запальних процесів, а також настої, які володіють сечогінним ефектом.
- Ввести у вживання велику кількість овочів і фруктів.
- Використовувати в харчуванні каші, висівки, хліб з борошна грубого помелу.
Меню дієти при циститі
Враховуючи основні рекомендації лікарів, можна самостійно скласти меню, яке не зашкодить хворому. Вранці дозволено їсти будь круп’яні каші. В обід готуються овочеві супи, салати із заправкою з рослинної олії і м’ясні страви на пару. Вечеря має бути легкою і складатися переважно з дозволених до вживання овочів.
Меню на один день може складатися з наступних страв:
- На сніданок можна приготувати кашу на воді, бутерброд з несолоним сиром. В якості напою підійде трав’яний чай на основі брусничного листя.
- В якості перекусу можна використовувати запечену грушу.
- На обід готується буряковий суп, котлети на пару з судака. Як гарнір можна використовувати припущені брокколі. Напій журавлинний морс.
- В полудень можна з’їсти запечений гарбуз, випити склянку зеленого чаю.
- На вечерю готується вінегрет, макарони і відварне нежирне м’ясо.
Важливо не забувати про належному питному режимі, з використанням мінеральної води.
Сніданок – каші, овочі на пару, овочеві пюре, несолоний сир. Іноді можна побалувати себе яйцями некрутими або омлетом. Можна вживати кефір, ряжанку або натуральний йогурт, сир. Для сніданку добре підійде неміцний чай або свіжовичавлений сік.
Обід – перші страви: овочеві супи, борщі, борщ, щі, круп’яні супи. Другі страви – парові котлети з нежирного м’яса, тефтелі, відварне м’ясо або риба; печені або тушковані овочі; каші; свіжі овочі.
Полудень – печена картопля з вершковим маслом, кефір, а на десерт – фрукти.
Вечеря – сирні запіканки, млинці з борошна грубого помелу, вінегрет, салати, каші, макарони з неочищеної муки (іноді можна приготувати макарони з несолоним сиром), свіжовичавлені соки.
Важливі висновки
При захворюваннях сечового міхура треба діяти негайно. Дієта не лише примха, а гостра необхідність для швидкого одужання та мінімізації негативного впливу захворювання на організм.
Це актуально як для дорослих, так і для дітей. Краще всього відвідати лікаря. Він призначить відповідні дослідження, вивчить анамнез і зможе дати будь-які рекомендації, несучи за них відповідальність
Рецепти дієти при циститі
Звичайно, досить складно миттєво перейти на дієтичний раціон харчування, який рекомендований при циститі. Особливо, якщо звичною була нездорова їжа, яка містить велику кількість смажених, гострих, солоних, солодких і борошняних блюд.
- Кабачкові котлети на пару.
Інгредієнти: 1 середній кабачок, білок 1 яйця, столова ложка борошна грубого помелу, трохи солі.
Приготування: Кабачок необхідно вимити, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. До натертому кабачка додати сіль, борошно і яєчний білок, а потім все перемішати. Ємність для пароварки потрібно змастити рослинною олією.
- Індичі котлети на пару.
Інгредієнти: 1 кг індичого філе, кілька шматочків хліба з борошна грубого помелу без скоринки, половина склянки води, невелика кількість солі, борошно грубого помелу для панірування.
Приготування: Хліб потрібно замочити у воді. Потім філе індички вимити і дати стекти воді. Після цього хліб пропустити через м’ясорубку в перший раз, а вдруге додати до нього хліб і знову перекрутити.
Далі фарш потрібно трохи посолити, при необхідності додати кілька ложок окропу і ретельно вимісити. У плоску тарілку потрібно просіяти близько половини склянки борошна, потім столовою ложкою треба набрати индюшиный фарш і розміщувати на тарілці з борошном.
- Дієтична каша з гарбуза.
Інгредієнти: гарбуз, трохи вершкового масла і меду за бажанням.
Приготування: гарбуз необхідно вимити і очистити від шкірки. Гарбузова м’якоть ріжеться невеликими за розміром кубиками, викласти в каструлю і залити водою, щоб трохи покрити кубики. Потім потрібно гарбуз відварити до готовності, приблизно 20 хвилин.
- Дієтичний гречаний суп.
Інгредієнти: на два літри води потрібно 2 картоплини, 1 невелика морквина, півсклянки гречаної крупи, ложка рослинної олії. Сіль додається в невеликій кількості.
Приготування: Гречку потрібно промити і залити холодною водою. Потім додати до крупі натерту на крупній тертці моркву і нарізану кубиками картоплю. Поставити суп на вогонь і довести до кипіння. Коли вода закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити гречку та овочі під кришкою до готовності.
Для цього потрібно спробувати картоплю виделкою, і якщо він легко протикається, то суп готовий. В кінці приготування можна трохи посолити і додати одну столову ложку оливкової або іншої рослинної олії.
Дієтичне харчування не настільки одноманітно, чим про нього прийнято думати. Рецепти приготування страв при циститі включають в себе супи і овочеві пюре, запіканки і парові котлети, салати і каші. При бажанні можна зробити суворе меню харчування різноманітним і побалувати себе дозволеними ласощами.
Дієта при циститі – необхідний засіб при появі захворювання. Звичайно, потрібні серйозні обмеження в харчуванні, а також виключення з раціону улюблених продуктів, які шкодять здоров’ю. Але таку міру слід прийняти, оскільки лікувальне харчування має велику роль у лікуванні і профілактики циститу.
Be First to Comment