Press "Enter" to skip to content

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Дієта при циститі і пієлонефриті

Пієлонефрит – найпоширеніше захворювання нирок у всіх вікових категорій. Хвороба викликається бактеріями і виявляється у запаленні ниркової миски, чашечок і паренхіми нирок. Найчастіше хворіють пієлонефритом жінки – в шість разів більше, чим чоловіки. Це відбувається в силу специфіки будови жіночого організму.

Харчування при одночасному захворюванні цистит та пієлонефрит полягає в наступному. Головне завдання цілющого харчування – посилення відтоку сечі з цих органів, яка буде промивати нирки і сечовий міхур від інфекцій.

Така мета досягається шляхом включення в раціон харчування хворого ощелачівающіх продуктів, малосоленой їжі, продуктів з мінімальним вмістом білків і жирів і рідини. Їжу необхідно приймати не менше чотирьох разів на день і їсти невеликими порціями.

Дієта при циститі і пієлонефриті є переважно молочно-рослинною, в якій оптимально поєднуються білки, жири і вуглеводи. Продукти, які можна вживати при даних захворюваннях:

  1. Різноманітні свіжі овочі у великих кількостях.
  2. Варений буряк.
  3. Фрукти, які ростуть у цій місцевості.
  4. Кисломолочні продукти – кефір, ряжанку, простоквашу, натуральний йогурт.
  5. Каші.
  6. Овочеві супи, приготовлені не на бульйонах.
  7. Відварені м’ясо та рибу.

З раціону харчування хворих необхідно виключити наступні продукти харчування:

  1. Копчені, мариновані і солоні продукти.
  2. Гострі страви, приправи, різкі спеції, в тому числі цибулю, петрушку, часник, хрін.
  3. Торти, тістечка та іншу випічку.
  4. Солодощі, в тому числі шоколад і цукерки.
  5. Жирні і солоні сири.
  6. Кава, какао, міцний чай.

Для збільшення відтоку сечі слід вдаватися до спеціальних заходів:

  1. Пити велику кількість рідини, не менше двох літрів на день
  2. Регулярно приймати неміцний зелений чай – до трьох-п’яти склянок на добу.
  3. Як можна частіше вживати овочі, фрукти і ягоди з великим вмістом рідини – огірки, кавуни, дині, а також журавлину, брусницю, суницю і селеру.
  4. Пити спеціальний настій, який готується наступним чином. Листя суниці, чорної смородини, берези беруться в рівних частинах і перемішуються. Потім 1 столова ложка суміші заливається 1 склянкою окропу. Після цього посуд слід ретельно закрити, залишити на годину і потім процідити настій. Рекомендується вживати настій по половині склянки тричі на день за півгодини до їжі. Курс лікування настоєм становить 2-3 місяці.
  5. Сокотерапія – вживання в їжу свіжих соків. Починати процедуру необхідно при появі перших ознак недуги. Лікування соками дає не тільки сечогінний, але і потужний оздоровчий ефект. У перші дні потрібно приймати невелику кількість соків, потім збільшити вживання до однієї склянки в день.

Велику роль в одужанні грає насичення організму хворого вітамінами. Рекомендується приймати вітамінні чаї, які готуються наступним чином:

  1. Листя обліпихи і суниці беруть в рівних частках і перемішують. 1 ст. л. суміші залити 1 ст. окропу, настоюється протягом півгодини, а потім проціджують. Приймати настій по одній склянці за 30 хвилин до їжі два-три рази в день. Курс лікування – один-два місяці.
  2. Беруться плоди шипшини, горобини, чорної смородини, обліпихи, червоної горобини і листя лісової суниці в рівних частинах. Суміш необхідно подрібнити, а потім взяти дві столові ложки суміші покласти в термос і залити 300 мл киплячої води. Цілющого напою потрібно дати настоятися протягом 6-8 годин, потім процідити і віджати гущу. Приймати по півсклянки на день за 30 хвилин до їжі два рази на день. Курс лікування – один-два місяці.

[3], [4], [5], [6], [7], [8]

Дієта і цистит – загальні рекомендації

Взаємозв’язок харчування з ризиками виникнення циститу у жінок доведена науково. Факт обумовлений особливостями анатомічної будови сечостатевої системи у жінок та близькістю уретри до прямої кишки. Нехтування питним режимом та вживання жирної їжі з недостатнім вмістом клітковини, веде до запорів, надмірної ваги і застійних явищ в порожнині малого тазу.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Порушення перистальтики кишечника і скупчення калових мас може стати причиною розвитку запалення сечового міхура або погіршити перебіг захворювання. Найкращим способом лікування закрепів є корекція раціону і зниження калорійності їжі.

Ще один фактор ризику – зміна кислотності сечі, яка варіюється залежно від вживаних продуктів. Підвищені показники сприяють розмноженню патогенних мікроорганізмів, дратують епітелій сечового міхура і слизову уретри. Що не можна їсти при циститі? Дієтологи рекомендують виключити з раціону такі продукти:

  • шоколад;
  • кава і міцний чай;
  • яловичину і свинину;
  • квасоля і томати;
  • здобну випічку;
  • прянощі та копченості;
  • газовані та алкогольні напої;
  • фаст-фуд;
  • наваристі бульйони.

Продукти при циститі повинні бути підібрані з урахуванням віку, стану здоров’я і щоденних енергетичних витрат організму. Важливо дотримувати питний режим, кількість рідини повинна варіюватися від 2 до 3 літрів, в залежності від пори року та ваги.

Харчування при циститі

21.11.2016

Зміст

  • 1 Симптоми
  • 2 Лікування циститу
  • 3 Дієта при циститі
  • 4 Відео

Правильне харчування є важливим компонентом в процесі лікування практично всіх захворювань. Гострий цистит не є винятком. Дотримання обмежень і рекомендацій у харчовому раціоні допоможе жінці швидше вилікуватися.

Потрібно знати список продуктів, що не можна їсти при циститі, а що можна. Як можна харчуватися при циститі, лікар повинен розповісти.

Цистит — це запалення стінок сечового міхура, яке виникає як результат паразитування в просвіті сечового міхура бактеріями.

Симптоми

По-перше, варто сказати, що існує гостра і хронічна форма циститу. Хронічна найчастіше розвивається як результат відсутності або неповноцінного лікування гострої форми.

Суть хронізації процесу полягає в тому, що бактерії повністю не знищуються, а тільки тимчасово втрачають свої патогенні властивості.

При зниженні імунітету або впливі негативних чинників бактерії можуть активізуватися і викликати прояв хвороби.

Спочатку з’являються порушення сечовипускання. Жінка може ходити в туалет по малій нужді кілька разів за півгодини. При цьому кількість сечі буде мінімальним, а сам процес буде супроводжуватися хворобливими відчуттями і різями в сечовипускальному каналі.

Після цього почне підвищуватися температура тіла. У перші дні вона може доходити до 38, але з часом буде збільшуватися. Це пов’язано з тим, що буде розвиватися гнійний процес у сечовому міхурі.

Лікування циститу

Діагностичні заходи повинні бути спрямовані на визначення збудника та обсягу ураження.Все лікування можна розділити на дві складові: етіотропне (яке спрямоване на боротьбу з причиною хвороби) і патогенетичне (проводиться для усунення симптомів).

Етіотропне лікування при запаленні сечового міхура передбачає використання антибіотиків. Варто використовувати ті групи антибіотиків, до яких найбільш чутливий збудник, який призвів до розвитку хвороби.

Патогенетичне лікування включає в себе зниження температури, використання протизапальних засобів, сечогінних препаратів, дотримання правил особистої гігієни, постільного режиму і дієти.

До цього моменту підвищена температура тіла є ознакою того, що імунна система намагається боротися з інфекцією.

Протизапальні препарати допомагають зняти запалення слизової оболонки. Але приймати ці препарати потрібно гранично обережно, так як таблетки протизапальних препаратів можуть привести до утворення виразки шлунка, а якщо вона вже є, то може виникнути перфорація виразки.Виходячи з цього, дані препарати доречно застосовувати у вигляді ректальних свічок.

Крім того, потрібно дотримуватись спеціальної дієти при циститі. Дозволений список продуктів повинен надати лікар.

Дієта при циститі

Правильне харчування при циститі у жінки є важливим компонентом у лікуванні захворювання. Щоб було простіше, меню можна створити на тиждень. Варто дотримуватися наступних рекомендацій в харчуванні:

  1. Вживання їжі, яка містить багато рідини. Дана вимога викликана тим, що при циститі жінка повинна отримувати підвищену кількість рідини. Вважається не тільки у формі випитої води, але і в супах, бульйонах, відварах і т. д. Також, рідка їжа є більш легкою для засвоєння в організмі, що під час лікування дуже важливо, так як у зв’язку з використанням антибіотиків, будуть відзначатися елементи дисбактеріозу.
  2. Вживання кисломолочних продуктів. Дані продукти дозволяють знизити прояв дисбактеріозу. Найбільш важливим є вживання натуральних йогуртів, що містять лакто-і біфідобактерії, їх можна поміняти на молочний коктейль, також дозволяється вживання молока при циститі.
  3. Треба менше їсти овочі та не вживати в їжу сіль. Ці обмеження пов’язані з тим, що сіль виділяється з сечею, а овочі (буряк тощо) сприяють утворенню власних солей. Дані сполуки в сечі мають відносно великі частки, які будуть додатково травмувати запалену слизову оболонку сечового міхура.
  4. Кислі продукти протипоказані. Багато кислоти, які містяться в продуктах харчування, виводяться з організму з сечею в практично незміненому вигляді. Кислота чинить таке ж травмуючу дію на слизову, як і солі. Можна спокійно їсти мед, існує думка що мед при циститі має лікувальні властивості — це не так, при простудних захворюваннях, можливо, але при запаленні сечового міхура він не допомагає.
  5. Збільшити кількість їжі, багатої білками. З сечею виводяться з організму білки крові. Для їх компенсації необхідно збільшити кількість білків, що надходять з їжею. Це повинні бути і рослинні білки (бобові, злакові культури, яйця), і тваринні білки. Що можна їсти при циститі з м’яса? Варто використовувати менш жирне м’ясо, таке як кролятина, телятина, курятина, так як в ослабленому організмі м’ясо буде легше засвоюватися. На питання, Чи можна їсти червону ікру, відповідь однозначно, так. У ній міститься багато білка.
  6. Для відновлення нормальної роботи імунної системи необхідно вживати вітаміни. Найбільш важливим є вживання вітаміну С, він міститься в лимоні. Але так як кислі продукти протипоказано є, то бажано замінити лимон свіжої або злегка провареної капустою.
  7. Регулярно пити при циститі не міцний гарячий чай. Це буде сприяти кількістю вироблюваної сечі і буде знижувати прояв інтоксикації. Бажано випивати по чашці чаю в годину, дозволяється замінити його водою. Також варто утриматися від міцної кави.
  8. Не можна робити при циститі овочеві салати з помідорів, редиски, цибулі. Також не варто вживати селера, щавель, хрін, цвітну капусту, ананас, кислі яблука, лимон, фрукти, солодке, алкоголь. Тобто не можна їсти тільки ті овочі і фрукти, які призводять до утворення солей і кислот, що можна їсти так це кавун, диня і все інше. Для любителів насіння це допустимий продукт.
  9. Чайний гриб або комбуча, у нього багато назв. Любителі народної медицини включають його в своє меню, у нього є свої корисні властивості. Чайний гриб у своєму хімічному складі має безліч корисних хімічних компонентів. Серед яких є ліпіди, ферменти, вітаміни і т. д. Але чайний гриб також має і негативні властивості. Його не можна включати в меню хворим з діабетом і гастритом, він забороняється вагітним і дітям.

    Чайний гриб при циститі потрібно вживати у вигляді настою. Скільки ж його потрібно і як заварювати? Настій чайного гриба можна самому приготувати, але краще купити його вже готовим. Дієта при циститі включає не чистий настій, а змішаний з іншими травами. Це може бути солодка, ялівець та ін., перш чим включати в меню чайний гриб потрібно проконсультуватися з лікарем.

Дієта при гострому циститі має більш жорсткий характер. Велика частина раціону повинна складати овочева їжа, за винятком перелічених вище. Дієта при хронічному циститі менш жорстка, але основи її ті ж самі.

Вирушаючи в магазин, простіше написати список продуктів, щоб не піддатися спокусі і не купити зайвого. Звичайно забороняти ніхто нічого не буде, це лише рекомендації, вибір завжди стоїть за пацієнтом.

Правильна дієта при циститі має особливе значення. Вибираючи потрібні продукти при циститі, можна істотно прискорити процес одужання і знизити інтенсивність прояву симптомів.

Харчування при циститі Посилання на основну публікацію

Цистит – це запалення слизової оболонки сечового міхура, яке викликає неприємні відчуття у хворого. Щоб не дратувати сечовий міхур і зменшити запалення, необхідно переглянути харчування при циститі.

Є певні продукти, від яких слід відмовитися або, навпаки, ввести в раціон.

Підтримка лікувальної дієти не тільки сприяє одужанню, але і знижує вагу і збагачує організм вітамінами і корисними мікроелементами.

Завдання дієти

Правильне харчування – запорука здоров’я, і якщо не виходить постійно дотримуватися дієти, то треба це зробити хоча б на час лікування циститу. Можливо, що підтримування дієти увійде в звичку, що дозволить зміцнити організм і уникнути багатьох захворювань.

Хороший лікар завжди порадить на час лікування циститу відмовитися від певних продуктів. Легше всього дотримуватися дієти в стаціонарі – там завжди дотримуються дієтичний режим.

Зазвичай при циститі призначають 5 або 7 стіл харчування, рідше призначають дієту № 15.

Цілі дієти:

  1. Зняти симптоми циститу.
  2. Знизити зайву вагу.
  3. Зменшити навантаження на сечовий міхур і нирки.
  4. Підвищити імунітет.
  5. Наситити організм корисними речовинами.
  6. Вимити з сечового міхура бактерії.
  7. Налагодити перистальтику кишечника.

Пацієнтам з циститом слід дотримуватися питного режиму – рекомендована кількість випивається рідини 2-2,5 літра на добу. Вважається тільки чиста вода, не враховуються супи та інші рідкі страви.

Дієта при циститі у жінок, чоловіків та дітей ґрунтується на таких принципах:

  1. Сніданок і обід може бути поживним і калорійним, а вечеря повинна складатися тільки з легкозасвоюваній їжі.
  2. Замість триразового прийому їжі перейти на чотириразове харчування.
  3. Зменшити вживання куховарської солі.
  4. Всі продукти повинні бути приготованими на пару, потушенными, відвареними або запеченими з низьким вмістом олії.
  5. Контролювати кількість випивається рідини.
  6. Вживати меншу кількість цукру.
 

Основні принципи дієти

Базові рекомендації з дотримання дієти на період лікування коригуються залежно від вираженості симптомів і характеру патології. Головною рисою залишається повна відмова від заборонених продуктів при гострому циститі і при рецидиві хронічного запалення, а також рекомендація щодо зниження частки шкідливої їжі під час ремісії захворювання.

Принципи дієти для чоловіків і жінок не відрізняються, за винятком періоду вагітності, коли лікувальне харчування має не тільки сприяти одужанню, але також забезпечувати дитину необхідними речовинами.

За спостереженнями лікарів, жіноча половина населення легше переносить обмеження у раціоні при циститі і спокійно сприймає необхідність харчуватися практично однією рослинною їжею. Чоловіки під час дієти більш схильні до зривів, оскільки в меню відсутні улюблені копчені, солоні, гострі страви, мало м’яса, заборонено використовувати приправи.

При гострому циститі

Гостра запальна реакція, яка зачіпає слизову оболонку сечового міхура, провокує появу типових симптомів захворювання. Характерне почастішання сечовипускання, поява почуття дискомфорту викликано підвищеною чутливістю рецепторів, а також супроводжується ослабленням сфінктера сечового в результаті запалення.

Своєчасне лікування гострого циститу дозволяє повністю усунути порушення функції, ліквідуючи ознаки хвороби. Правильно складений раціон допомагає швидше вилікувати запалення і призначається до моменту одужання.

Основними завданнями терапії гострого запалення є швидка ліквідація симптомів циститу і усунення джерела інфекції, а також запобігання переходу в хронічну форму. Дотримання дієти на короткий термін дозволяє внести більше обмежень в раціон, оскільки негативні наслідки одноманітного харчування не встигнуть позначитися на загальному стані здоров’я.

Гостра фаза захворювання триває від 3 до 7 днів, тому протягом тижня рекомендується дотримуватися суворої дієти. Рекомендується пити більше рідини, готувати трав’яні відвари або ягідні морси, знизити споживання білкової їжі, ввести в раціон велика кількість овочів і фруктів.

Їсти потрібно часто, але невеликими порціями, розподіляючи денний обсяг їжі на ранковий і денний час, а ввечері обмежуючись кефіром. Зниження кількості їжі в другій половині дня допоможе позбутися від частих нічних походів в туалет, дасть можливість відпочити і відновити сили.

Перехід захворювання в хронічну форму, що супроводжується частими загостреннями, а також нерідко провокує приєднання супутньої патології з боку нирок. Лікувальне харчування стає частиною життя, тому вимагає уваги до вибору щоденного меню.

При хронічній формі циститу дієтологи рекомендують зробити два різновиди меню – для періоду загострення і для етапу ремісії:

  • Появі типової симптоматики є сигналом до початку дієти для внесення строгих обмежень.
  • Відступ хвороби дає можливість урізноманітнити раціон, збільшивши кількість білка і додавши в меню більше овочів і фруктів, заборонених в гострий період.
  • Такий принцип дозволяє домогтися гарних результатів, а дотримання дієти стає більш реальним для людини, оскільки дозволяє послабити контроль на час відсутності симптоматики.

Необхідно відмовитися від напівфабрикатів

З допомогою лікувального харчування можна вирішити завдання щодо профілактики циститу, якщо зменшити споживання шкідливих продуктів, солі, відмовитися від напівфабрикатів і барвників, що містяться в готовій їжі з магазину.

Якщо дотримуватися принципів дієтичного харчування, можна відчути поліпшення стану вже на початку лікування. Суть дієти полягає у виборчому впливу різних компонентів їжі на стінки сечового міхура.

Одні продукти дратують запалені стінки органу, інші – діє позитивно на регенерацію тканин. Не можна не враховувати сечогінний ефект різних напоїв, фруктів та овочів, їх антисептичну дію.

Очікувані результати:

  • Попередження подразнення слизової оболонки уретри та сечового міхура;
  • Зниження інтоксикації продуктами життєдіяльності бактерій;
  • Полегшення сечовипускання;
  • Насичення організму вітамінами і мінералами;
  • Зменшення розмноження патогенних мікроорганізмів;
  • Профілактика поширення запалення в інші відділи сечовидільної системи;
  • Стимулювання імунної відповіді;
  • Попередження утворення каменів у нирках.

Для наповнення такого обсягу використовуються свіжовичавлені соки, зелений чай, настій листя суниці, обліпихи, чорної смородини. Особливо корисні морси з брусниці і журавлини, вітамінні чаї з плодів шипшини, горобини, смородини, обліпихи.

При коректно підібраній терапевтичній схемі гостру форму недуги вдається купірувати 3а 5-7 днів застосування фармацевтичних препаратів. При хронічному перебігу, харчування при циститі відіграє вирішальну роль у запобіганні небезпечної недуги. Лікарі рекомендують перейти на щадну дієту, метою якої є:

  • усунення інтоксикації;
  • запобігання розмноження хвороботворних організмів;
  • попередження каменеутворення в нирках;
  • зниження подразнення епітелію сечовивідних шляхів;
  • підвищення ефективності антибактеріальної терапії;
  • посилення відтоку сечі;
  • усунення застійних явищ в області малого тазу.

Необхідно дотримуватися основне правило всіх дієт: у першій половині дня вживають джерела вуглеводів (круп’яні каші, картоплю, фрукти), далі калорійність раціону знижується, а задоволення потреб організму відбувається за рахунок білкової їжі (нежирне м’ясо птиці і риби, сир, кефір), свіжих салатів і овочів, приготованих на пару, методом гасіння або запікання.

Як повинна змінюватися дієта при хронічному циститі?

Гострий процес характеризується неприємними симптомами запалення і явищами інтоксикації від діяльності бактерій. Часті позиви, температура, болі, поява крові в сечі – ці прояви не дають можливості жінкам зайнятися своїми справами.

Головне призначення живлення в цей період – промивання сечового міхура для виведення бактерій назовні і профілактика подразнення його слизистої оболонки.

Перше.

Збільшення норми води та рідин для пиття до 2 літрів, а при гіпертермії – до 2,5 літрів. Це фруктові соки з солодких плодів, компоти, морси, гарбузовий сік, мінеральна хлоридно-кальцієва вода.

Друга.

Настої лікарських трав, які можна пити замість чаю або іншого пиття – ниркові чаї з листя брусниці, кукурудзяних рилець, мучниці, польового хвоща.

Третє.

Виняток у первинному періоді м’яса і риби з раціону, як компонентів харчування, важко перетравлюваних ослабленим організмом.

Четверте.

Введення в раціон овочів та баштанних культур з сечогінною і протизапальною ефектом – морква, кабачки, виноград, огірки, гранатовий сік.

При хронічному циститі з частими рецидивами стінки сечового міхура і уретри запалені, можуть мати виразки на слизовій, набряки. Поява крові, різі в животі після сечовипускання характеризують відчуття хворих.

Раціон майже не відрізняється від харчування під час первинного циститу, цілі дієти – створення антимікробної і сечогінного ефекту. У цій стадії часті запори, тому слід мати в меню більше рослинної клітковини.

Всі рекомендації для початкової стадії захворювання дієві і для його рецидивів. Єдина різниця – їх доведеться виконувати протягом усього життя хворого.

Складно уявити, як хвора дитина зможе відмовитися від солодощів, заборонених при циститі. Доступні замінники – мед натуральний зефір, мармелад в невеликих кількостях.

Лікування циститу неможливо без дотримання дієти. Важливо готувати тільки якісні і повноцінні страви для підтримки організму в боротьбі з хворобою.

Крім того, раціон хворого циститом володіє специфічними характеристиками – їжа і напої повинні щадяще діяти на сечовий міхур. Дотримання цих умов призведе до повного одужання.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Хронічний перебіг хвороби характеризується чергуванням тривалої ремісії з загостреннями, які провокують вірусні патології, переохолодження і ослаблення захисних сил організму. Дієта при цій формі захворювання відрізняється тривалістю і спрямована на поліпшення перистальтики кишечника, підтримка імунітету і витривалості.

При запаленні сечового міхура, яке протікає тривалий час, слизова органу стає набряклою, пухкої і схильна до утворення виразок. Дієтологи радять включити в раціон наступні продукти:

  • овочі та фрукти;
  • компоти і морси з свіжих ягід;
  • овочеві і фруктові соки;
  • висівки та цільнозернові крупи;
  • волоські або кедрові горіхи;
  • оливкова і лляне масло;
  • кисломолочні продукти.

Дієта при хронічному циститі – це прекрасна можливість уникнути рецидивів і очистити тіло від шлаків. Дотримання рекомендацій не потребує особливих зусиль та фінансових витрат, а приготування простий їжі не займе багато часу.

Хронічний цистит включає в себе цілий ряд хронічних проявів, у яких може бути гостра запальна фаза (гострий цистит). Серед симптомів цього захворювання також виділяються дискомфорт, важкість і болі в сечовому міхурі, часті позиви до сечовипускання, різі при спорожненні сечового міхура.

Дієта при хронічному циститі також спрямована на надання протимікробної і сечогінного ефекту. Фахівці радять дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Щоденне вживання овочів і фруктів. До корисних овочів, фруктів і баштанних культур відносяться – гарбуз, спаржа, огірки, селера, петрушка, виноград, груші, а також диня.
  2. Пити свіжі фруктові соки, компоти і морси, без додавання цукру.
  3. Вживати настої і відвари трав; лікування рекомендується проводити курсами.
  4. Кількість рідини в добу повинна становити не менше двох літрів.
  5. Вживати велику кількість клітковини, тому що потрібно уникати профілактики запорів. Оскільки порушення шлунково-кишкового тракту ведуть до всмоктуванню токсичних речовин у кров, що провокує подразнення слизової оболонки сечового міхура при їх виведення з організму. Необхідна організму клітковина знаходиться овочі – моркви, свіжій капусті і так далі; в висівках і цільнозернових крупах.
  6. В добовий раціон харчування хворих хронічним циститом необхідно включити жменя кедрових горішків і 1 столову ложку оливкової олії.

Необхідно виключити з вживання наступні продукти харчування:

  1. Консервовані, солоні, смажені страви, а також різні соління та бульйони.
  2. Гострі спеції і приправи.
  3. Овочі, які сприяють подразненню слизової поверхні сечового міхура – цибуля, часник, хрін, редис, селера, цвітну капусту, щавель, редьку, помідори, зелений салат.
  4. Потрібно відмовитися від вживання кислих фруктів і ягід.

[9], [10], [11]

У стадію загострення слід дотримуватися такої ж дієти, як при гострій формі. Під час ремісії після загострення циститу слід пам’ятати про можливість рецидиву та наявності в організмі вогнищ інфекції. Тому продукти повинні містити активні компоненти, що стимулюють імунітет.

Пацієнта з хронічним циститом потрібно звикнути їсти багато фруктів і овочів, поєднувати їх з круп’яними виробами, зовсім відмовитися від жирних, гострих м’ясних страв, алкоголю, куріння. Рис має властивість збирати на себе токсини і шлаки, тому у відварному або паровому приготуванні служить смачною і корисною їжею для хворих.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Доведеться постійно стежити за очищенням кишечника, для чого підійдуть продукти, що містять клітковину (вівсянка), свіжий кефір, морква, відварений буряк, чорнослив.

Рекомендується постійний прийом морсів з брусниці і журавлини, відвару шипшини. Не рідше двох разів у рік — пити відвари трав. Для підтримки калорійності підходять макаронні вироби, м’ясні страви у вареному і тушкованому вигляді. Дотримуватися дієти пацієнту необхідно все життя.

Меню для чоловіків, жінок та дітей при циститі

Дітям при циститі показано особливо щадне харчування. Велика кількість овочів, краще приготованих на пару, найкраще підготувати страви з гарбуза, капусти, моркви.

У меню буде корисно включити каші на воді (пшоняну, вівсяну, гречану). В ідеалі краще віддавати перевагу рідким каш і бульйонів, чим сухої їжі. Корисною буде пшоняна каша, приготовлена без масла і солі.

Будова сечового міхура пов’язане з роботою нирок, які підпорядковані своєму добового режиму. Активізація їх роботи спостерігається в ранкові і денні години, а спад — ввечері та вночі.

Керуючись цим правилом, дієта при циститі у чоловіків і жінок ґрунтується на такому принципі: до полудня їмо калорійну їжу, а після обіду — легку. Якщо у пацієнта діагностовано камені, то під забороною виявляються:

  • м’ясо;
  • сир;
  • кава і кавові напої;
  • шоколад;
  • міцний чорний чай.

Харчування чоловіків

Чоловіки хворіють на цистит набагато рідше, чим жінки. Практично у всіх випадках захворювання викликане бактеріями, які потрапляють в сечовий міхур з пошкоджених сусідніх органів.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Представникам чоловічої статі призначається особлива щадна дієта, яка повинна усунути запалення. Основу меню складають баштанні культури, висівки, хліб, молочна продукція. Також рекомендується рясне пиття.

Меню для жінок

Цистит у жінок діагностується набагато частіше, чим у чоловіків. Дієта для пацієнток включає всі ті ж рекомендації, що і для представників сильної статі. До дозволених страв можна додати:

  • овочеві супи і бульйони без додавання м’яса і грибів
  • лікувальні відвари з сечогінних компонентів;
  • цільнозернові каші, хліб.

Дієта для дитини

Цистит у дитини є досить часто діагностуються захворюванням. Схильні до захворювання, як хлопчики, так і дівчатка. Після діагностування хвороби лікар призначить особливе харчування, за дотриманням якого потрібно ретельно стежити.

В основу дієти при циститі у дітей входять:

  • кисломолочна продукція (йогурти з низьким вмістом цукру, кефір, ряжанка);
  • каші з цільнозернових круп;
  • овочі та фрукти, крім цитрусових;
  • м’ясо і риба нежирних сортів;
  • відвари і морси з сечогінною дією.

Під забороною знаходяться пряні і смажені страви, солодощі. Однак не всі діти можуть тривалий час обходитися без солодкого. Якщо ваша дитина з їх числа, то можете запропонувати йому трохи зефіру, меду, варення або мармеладу.

Дотримання лікувального меню допоможе вам зменшити інтоксикацію організму, підвищити ефективність призначених медикаментозних препаратів, запустити відновний процес слизових покривів сечового міхура.

Цистит – досить розповсюджене дитяче захворювання. Причому, у дівчаток цистит зустрічається в 5-6 разів частіше, чим у хлопчиків, що обумовлено будовою їх сечовивідних шляхів. Основна причина дитячого циститу – потрапляння інфекції в сечовий міхур.

Дієта при циститі у дітей складена з наступних продуктів харчування:

  1. Кисломолочні продукти (несолодкі йогурти, кефір, ряжанка).
  2. Каші.
  3. Фрукти і овочі.
  4. Нежирні сорти м’яса.
  5. Рекомендується рясне питво – фруктові соки, особливо журавлинний і брусничний; морси і компоти без цукру; негазовані мінеральні води.
  6. Відвари з лікарських трав. Рекомендується три види відварів:
    1. відвар насіння льону, гарбуза і конопель, квітів липи і ромашки, листя ожини, звіробою, багна болотного;
    2. відвар з деревію, кореня солодки, листя берези, насіння кропу;
    3. відвар з собачої кропиви, ромашки, меліси, хмелю, череди, валеріани, трилисника водяного.

При циститі у дітей виключаються з раціону харчування хворої дитини:

  1. Пряні і солоні страви і продукти.
  2. Смажені та жирні страви.
  3. Всілякі солодощі – шоколад, цукерки, торти, тістечка і випічку.

Зрозуміло, що діти не можуть обходитися без солодкого. Якщо у дитини виникла велика потреба у солодких стравах, то можна з’їсти в невеликих кількостях мед, варення, мармелад і зефір.

[12], [13], [14], [15], [16]

Дієта при циститі променевому

Променевий цистит – це ускладнення, викликане проведенням променевої терапії при виникненні раку органів малого тазу. Опромінення, яке носить іонізуючий характер, викликає зміни в судинах сечового міхура і пошкоджує клітини його слизової оболонки.

Дієта при променевому циститі включає наступні продукти харчування і напої:

  1. Ниркові чаї, про які було сказано вище.
  2. Велика кількість свіжоприготовлених овочевих соків.
  3. Журавлинний морс, який можна підсолоджувати тільки свіжим яблучним соком. Відомо, що при циститі необхідно щодня приймати близько 500 грам вітаміну С, але тільки натуральної, оскільки він володіє яскраво-вираженим протиінфекційних дією. Журавлинний сік в надлишку містить цей вітамін, що робить його виключно корисним у лікуванні променевого циститу. Також журавлинний сік володіє і іншими достоїнствами: смак соку з терпкими нотками допомагає усувати різні запальні процеси в організмі. Речовини, які входять до журавлинний сік, здатні змінювати склад сечі, що робить її непридатною для життєдіяльності хвороботворних бактерій. Є і ще одна корисна властивість журавлинного соку: в ньому знаходиться компонент, який сприяє захисту клітин сечівника від проникнення шкідливих мікроорганізмів.
  4. Рясне пиття: теплий некислий компот без цукру, мінеральна вода.
  5. Дикорослі ягоди: брусниця, чорниця, морошка.
  6. Кавуни, дині, свіжі овочі і фрукти.
  7. Кисломолочні продукти.
 

При променевому циститі потрібно виключити з раціону харчування такі продукти:

  1. Сіль.
  2. Концентровані білки – м’ясо, рибу, сир, сир, квасоля.
  3. Очищені крохмалі – очищений від шкірки картоплю, хлібобулочні вироби з борошна вищого сорту.
  4. Штучні цукру – цукерки та інші солодощі, солодкі напої; газовані напої).
  5. Жирні і гострі страви, соуси, приправи; копченості.
  6. Овочі, які сприяють подразнення сечовивідних шляхів разом з сечовим міхуром – редьку, цибулю, хрін, часник, шпинат, щавель, редис, тощо.
  7. Міцні м’ясні, рибні і грибні бульйони.
  8. Пиво та інший алкоголь.
  9. Консервовані продукти та соління.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

[17], [18], [19], [20], [21]

Сокотерапія – доступна профілактика будь-якої форми циститу

У профілактичних цілях рекомендується систематичне вживання свіжих соків. Збалансований мінеральний склад овочів і фруктів сприяє зміцненню імунітету, клітковина стимулює моторику кишечника і прискорює метаболізм.

Відмінно зарекомендували себе мультивітамінні овочеві коктейлі та смузі, приготовані з моркви, кабачків, селери, гарбуза і зелені. Соки з свіжих ягід малини, чорної смородини, журавлини містять вітамін С, володіють антисептичним ефектом і відмінно сануючих сечовивідні шляхи.

Щоб не завдати шкоди здоров’ю фруктові та овочеві фреші вживають не більше 50 мл на один прийом за півгодини до їжі. Готують корисний для здоров’я продукт безпосередньо перед вживанням, при проблемах з підшлунковою залозою будь сік розбавляють водою у співвідношенні 1:1.

Курс лікування зазвичай становить кілька тижнів. Після перерви сокотерпаию відновлюють, при цьому змінивши, наприклад, фруктовий фреш на овочевий. Для поліпшення смакових якостей будь сік можна розбавляти соком, віджатим з яблук солодких сортів.

Дієта при циститі у чоловіків

Завдання дієти

Головним врачевательным прийомом лікування циститу у чоловіків є дієтотерапія, заснована на особливостях приготування страв, переліком дозволених і заборонених до вживання продуктів, режиму пиття.

Заборонені страви

Для того щоб в сечу не потрапляли речовини, що подразнюють слизову уринарного резервуара під час лікування циститу, забороняються наступні страви:

  • смажені;
  • копчені;
  • мариновані;
  • кислі;
  • солоні;
  • цукор, кондитерські вироби;
  • фаст-фуд;
  • міцні м’ясні і рибні бульйони, а також страви на їх основі;
  • алкоголь.

Дозволені страви

Вітається вживання таких страв:

  • парові;
  • овочі;
  • баштанні;
  • цільнозерновий або висівковий хліб;
  • супи на овочевому бульйоні
  • кисломолочні вироби.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

При циститі не рекомендують вживати перелічені нижче продукти:

  • сливи, кислі яблука, банани, цитрусові, виноград, вишня, соки з них;
  • свинина;
  • ковбасні вироби;
  • хліб житній;
  • тістечка, торти, шоколад;
  • кетчуп, майонез;
  • редька, часник, цибуля, хрін;
  • бобові, помідори;
  • консерви.

Рекомендують до вживання продукти, перераховані нижче:

  • худа морська риба;
  • птах;
  • кролик;
  • телятина;
  • овочеві супи з добавками вермішелі або круп;
  • каші, приготовані без солі — гречка, вівсянка, перловка, рис;
  • овочеві салати;
  • кефір, несолодкий йогурт.

Питний режим

При циститі рекомендують рясне пиття — близько двох літрів за добу без урахування вологи, вживаної з рідкою їжею. Це необхідно для якнайшвидшого видалення мікроорганізмів, їх токсинів та важкорозчинних сечокислих солей. З напоїв рекомендують віддавати перевагу далі перерахованим:

  • води мінеральної, лужної негазованої;
  • клюквенному або черносмородинному морсу;
  • компоту, приготовленому з сухофруктів;
  • морквяного або гарбузового соку;
  • відварів лікарських трав;
  • зеленому чаю.

У період лікування циститу не рекомендують вживати такі напої:

  • соки томатний, вишневий, виноградний, цитрусових;
  • кава, міцний чай;
  • газовані напої.

Висновок

При лікуванні циститу у чоловіків протимікробні засоби відходять на другий план, віддаючи перевагу методам дієтотерапії. Розроблено перелік заборонених та рекомендованих до вживання продуктів, а також страв з них приготовлених.

У чоловіків запалення сечового міхура провокує проникла в нього інфекція. Список хвороботворних бактерій великий – це і кишкова паличка, протей, стафілокок, гонокок, патогенні грибки, синьогнійна паличка, хламідії.

Практично в ста відсотках випадків збудник захворювання потрапляє в сечовий міхур з розташованих поруч запалених органів завдяки току крові. Такі захворювання, як простатит, уретрит, хронічний пієлонефрит, туберкульоз нирок і інші здатні викликати запальні зміни в слизовій тканини сечового міхура.

Тому, дієта при циститі у чоловіків повинна бути щадною. Вона повинна сприяти не тільки полегшенню стану хворого при циститі, але й зниженню запальних процесів в органі, який спровокував появу захворювання.

Режим харчування при циститі у чоловіків наступний:

  1. Рясне питво – до двох з половиною літрів на добу.
  2. Вживання продуктів, що володіють сечогінним ефектом – кавуни, огірки, гарбузи, дині, журавлину.
  3. Вживати злакові продукти, висівки, хліб з цільного зерна.
  4. Кисломолочні продукти.

Під забороною знаходяться:

  1. Алкогольні напої.
  2. Солона, гостра, жирна, смажена їжа і фаст-фуди.
  3. Кислі фрукти і ягоди (виняток становить журавлина).

Дієта для дитини

Корисні рецепти страв

Одним із важливих заходів є регулярний прийом відварів, приготованих з лікарських трав, що володіють сечогінною, антисептичним і протизапальним ефектом. Це різні ниркові збори, що складаються з брусничного листа, мучниці, кукурудзяних рилець, хвоща польового і звіробою.

Відвар толокнянки

Залийте 1 ч. л. сушеного сировини склянкою окропу, протомите на повільному вогні або водяній бані 10-15 хвилин, дайте настоятися, процідіть. Пийте по 30 мл через годину після їжі.

Ванночка для ніг

Молоко при циститі не тільки вживають в їжу, але і при перших симптомах захворювання парять у цілющому продукті ноги. Розігрійте кілька літрів молока, налийте в невелику миску і прийміть ванну.

Відвар із шипшини

Плоди рослини мають сечогінну дію, містять вітамін С і комплекс мінералів, які сприяють зміцненню організму. Помістіть в термос 4 ст. л. ягід, залийте 1 л окропу і залиште на ніч. Вранці чай проціджують і вживають протягом дня без цукру.

Потужний цілющий ефект надає відвар, приготований з листя шавлії і звіробою. Трави мають виражену антисептичну дію, а вживання всередину домашнього засоби (не менше 10 днів) і регулярні спринцювання допомагають впоратися з циститом, ускладненим молочницею.

Сировину беруть з розрахунку 2 ст. ложки на 500 мл води; відвар вживають три рази в день, а після вечірнього гігієнічного догляду можна провести процедуру спринцювання або попаритися в теплій розслаблюючій ванні.

Звичайно, досить складно миттєво перейти на дієтичний раціон харчування, який рекомендований при циститі. Особливо, якщо звичною була нездорова їжа, яка містить велику кількість смажених, гострих, солоних, солодких і борошняних блюд.

  • Кабачкові котлети на пару.

Інгредієнти: 1 середній кабачок, білок 1 яйця, столова ложка борошна грубого помелу, трохи солі.

Приготування: Кабачок необхідно вимити, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. До натертому кабачка додати сіль, борошно і яєчний білок, а потім все перемішати. Ємність для пароварки потрібно змастити рослинним маслом.

  • Индюшиные котлети на пару.

Інгредієнти: 1 кг індичого філе, кілька шматочків хліба з борошна грубого помелу без скоринки, половина склянки води, невелику кількість солі, борошно грубого помелу для панірування.

Приготування: Хліб потрібно замочити у воді. Потім філе індички вимити і дати стекти воді. Після цього хліб пропустити через м’ясорубку в перший раз, а вдруге додати до нього хліб і знову перекрутити.

Далі фарш потрібно трохи посолити, при необхідності додати кілька ложок окропу і ретельно вимісити. У плоску тарілку потрібно просіяти близько половини склянки борошна, потім столовою ложкою треба набрати индюшиный фарш і розміщувати на тарілці з борошном.

  • Дієтична каша з гарбуза.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Інгредієнти: гарбуз, трохи вершкового масла і меду за бажанням.

Приготування: гарбуз необхідно вимити і очистити від шкірки. Гарбузова м’якоть ріжеться невеликими за розміром кубиками, викласти в каструлю і залити водою, щоб трохи покрити кубики. Потім потрібно гарбуз відварити до готовності, приблизно 20 хвилин.

  • Дієтичний гречаний суп.

Інгредієнти: на два літри води потрібно 2 картоплини, 1 невелика морквина, півсклянки гречаної крупи, ложка рослинного масла. Сіль додається в невеликій кількості.

Приготування: Гречку потрібно промити і залити холодною водою. Потім додати до крупі натерту на крупній тертці моркву і нарізану кубиками картоплю. Поставити суп на вогонь і довести до кипіння. Коли вода закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити гречку та овочі під кришкою до готовності.

Для цього потрібно спробувати картоплю виделкою, і якщо він легко протикається, то суп готовий. В кінці приготування можна трохи посолити і додати одну столову ложку оливкової або іншої рослинної олії.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Дієтичне харчування не настільки одноманітно, чим про нього прийнято думати. Рецепти приготування страв при циститі включають в себе супи і овочеві пюре, запіканки і парові котлети, салати і каші. При бажанні можна зробити суворе меню харчування різноманітним і побалувати себе дозволеними ласощами.

Дієта при циститі – необхідний засіб при появі захворювання. Звичайно, потрібні серйозні обмеження в харчуванні, а також виключення з раціону улюблених продуктів, які шкодять здоров’ю. Але таку міру слід прийняти, оскільки лікувальне харчування відіграє велику роль у лікуванні і профілактики циститу.

Щоб дієта не здалася нудною, наведемо приклади декількох цікавих рецептів, які допоможуть урізноманітнити меню.

Дієта при циститі і уретриті

Уретрит – це запальне захворювання сечового каналу, яке має два підвиди: інфекційні форми і неінфекційні. Уретрит супроводжується наступними симптомами: біль, біль або печіння при сечовипусканні, особливо, на самому початку; слизові виділення з уретри синьо-зеленого кольору з неприємним запахом.

Цистит та уретрит – взаємопов’язані захворювання, тому можуть протікати одночасно. Наприклад, запалення сечового міхура може сприяти проникненню інфекції в уретру і викликати виникнення запального процесу в уретрі. Також інфекційне ураження сечових каналів здатне стимулювати розвиток циститу.

Дієта при одночасному цистит та уретрит повинна носити сечогінний і антисептичний характер, що спрямоване на знищення хвороботворних бактерій в організмі. Промивання запалених органів великою кількістю рідини сприяє зняттю запалення роздратованих слизових тканин сечового міхура і уретри.

Одна з важливих завдань правильного харчування – полегшити навантаження на нирки, що досягається шляхом підбору цілющих харчових продуктів. Основа раціону харчування хворих на цистит – натуральна їжа, що виключає в своєму складі ГМО, барвники і консерванти.

[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Що можна і що не можна включати в меню

З урахуванням вищенаведених рекомендацій можна скласти щоденне меню хворого. Такого раціону харчування необхідно дотримуватися протягом року після останнього загострення хвороби. З вищенаведених страв можна вибирати ті, які хочеться з’їсти протягом дня, тим самим можна урізноманітнити досить суворе меню дієти при циститі.

Сніданок – каші, овочі на пару, овочеві пюре, несолоний сир. Іноді можна побалувати себе яйцями некруто або омлетом. Можна вживати кефір, ряжанку або натуральний йогурт, сир. Для сніданку добре підійде неміцний чай або свіжовичавлений сік.

Обід – перші страви: овочеві супи, борщі, борщ, щі, круп’яні супи. Другі страви – парові котлети з нежирного м’яса, тефтелі, відварне м’ясо або риба; печені або тушковані овочі; каші; свіжі овочі.

Полудень – печена картопля з вершковим маслом, кефір, а на десерт – фрукти.

Вечеря – сирні запіканки, млинці з борошна грубого помелу, вінегрет, салати, каші, макарони з неочищеної муки (іноді можна приготувати макарони з несолоним сиром), свіжовичавлені соки.

Харчування при циститі у жінок, як і у чоловіків і дітей, має бути повноцінним і різноманітним. Продукти не повинні перевантажувати травну систему. Дієту призначає лікар після повного обстеження і виходячи з індивідуальних особливостей організму.

Дозволені страви

Основне меню складають такі продукти:

  • свіжі фрукти та овочі;
  • кислі ягоди;
  • м’ясо і риба нежирних сортів;
  • хліб, крім житнього;
  • каші;
  • кисломолочна продукція.

З м’ясних делікатесів повністю виключається свинина, оскільки вона важка для шлунка. В готові страви не рекомендується додавати сіль і спеції, щоб не подразнювати слизові сечового міхура. Для дієтичного харчування м’ясо повинно бути приготоване на пару або запечене в духовці.

Фахівці дозволяють пацієнтам вживати свіжий хліб. Однак краще випікати його самостійно, чим купувати в супермаркетах. В раціон можна включати дієтичні хлібці.

Особливою користю в лікуванні запалень сечового міхура володіє мед. Завдяки своїм антисептичним і антибактеріальним властивостям, він знищує патогенну мікрофлору в пошкодженому органі.

Дієта при такому захворюванні, як цистит, має і свої жорсткі обмеження. Звичні продукти можуть опинитися під забороною через своїх дратівливих якостей. Протипоказання для пацієнтів із запаленням сечового міхура:

  • прянощі, спеції та інші смакові добавки;
  • напівфабрикати;
  • консервація і мариновані страви;
  • майонез, кетчуп, гірчиця, різноманітні соуси;
  • картопля;
  • цитрусові та горіхи;
  • шоколад, цукерки;
  • кавова продукція.

Жінкам-ласунам доведеться відмовитися від улюблених ласощів, оскільки в них міститься велика доза цукру, який подразнює слизові оболонки. Також слід приділити увагу лікарських препаратів, які у більшості випадків мають у своєму складі сахарин. Відмовтеся від їх придбання, якщо в інструкції виявили цей компонент.

При хронічному циститі суворо заборонені цитрусові, особливо лимони, апельсини, грейпфрути. У період гострої фази не можна їсти виноград, кислі яблука і сливи. Порушення меню призведе до швидкого повернення симптомів хвороби та ускладнень.

Щоб не допустити рецидиву циститу, потрібно беззаперечно дотримуватися дієти. Якщо ваше захворювання носить хронічний характер, то такого харчування потрібно дотримуватися все життя. Гострий цистит вимагає підтримки раціону протягом 2-х тижнів після стихання всіх симптомів.

Зразкове меню

З урахуванням перерахованих продуктів можна скласти щоденне меню, якого потрібно дотримуватися цілий рік після останнього загострення. Нижче представлені 4 варіанти рекомендованого меню, серед яких можна вибрати найбільш підходящий.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

1-й варіант:

  • Сніданок: каша на воді, яйце некруто, зелений чай;
  • Обід: овочевий суп, парова яловича котлета, свіжі овочі, журавлинний морс;
  • Полуденок: запечена картопля;
  • Вечеря: сирна запіканка з медом, свіжовичавлений сік.

2-й варіант:

  • Сніданок: овочеве пюре, омлет, ряжанка;
  • Обід: борщ, тефтелі, гречана каша, ягідний кисіль;
  • Полуденок: фрукти;
  • Вечеря: вінегрет, будь-яка каша, кефір.

3-й варіант:

  • Сніданок: овочеве рагу, омлет, питний йогурт;
  • Обід: щі, відварений окунь, салат зі свіжих овочів, компот;
  • Полуденок: склянка кефіру;
  • Вечеря: млинці з борошна грубого помелу, свіжовичавлений сік.

4-й варіант:

  • Сніданок: бринза, каша на воді, неміцний зелений чай;
  • Обід: борщ без томатної пасти і м’яса, відварна курятина, овочеве рагу, ягідний мус;
  • Полуденок: фруктовий мікс;
  • Вечеря: макарони з твердих сортів, вінегрет, чай.

Завдяки такій варіативності страв, меню виходить різноманітним і повноцінним.

Дієта для дитини

Цистит – запальний процес у сечовому міхурі. Це недуга, який частіше вражає жінок, чим чоловіків, що обумовлено будовою сечовипускального каналу. У жінок він має меншу тривалість і велику ширину. Хвороба здатна вразити на всіх етапах життя — від періоду статевого дозрівання і до менопаузи.

 

Цистит у медичній науці ділять на кілька груп:

  • первинний і вторинний;
  • гострий і хронічний;
  • інфекційний і неінфекційний.

Обмеження у використанні деяких продуктів, тобто спеціальна дієта — одна з умов, здатних наблизити одужання або запобігти рецидив захворювання. З точки зору характеру хвороби, використання дієти при гострому циститі надає наступне функціональне вплив:

  • служить джерелом для організму поживних речовин;
  • посилює дію препаратів;
  • позитивно впливає на уражені слизові;
  • сприяє відведенню урини;
  • перешкоджає розмноженню патогенних мікроорганізмів.

У разі довгостроково поточного хронічного циститу дієта сприяє таким процесам:

  • недопущення відновлення загострень;
  • протидії ураження відділів сечової системи;
  • зниження ризику каменеутворення;
  • підвищенню імунітету.

Харчування при циститі в першу чергу має бути збалансованим і містить повний набір необхідних для організму поживних речовин, вітамінів і мікроелементів. Важливо дотримувати строгий режим – ділити їжу на малі порції до шести прийомів на добу. Також потрібно регулювати обсяг споживаних порцій.

Раціон повинен виключати смажені, гострі, солоні, пряні страви, а перевагу необхідно віддати їжі запеченої, відварений готується на пару.

Важливе значення в період загострення циститу відводиться питва. Протягом дня споживання рідини повинно бути не менше двох літрів. Це може бути як вода, так і морси, відвари, які надають сечогінну дію. Для цих цілей можна використовувати

шипшина, журавлину, смородину або трави. Ягідна складова володіє антибактеріальним ефектом, що виступає підмогою для лікарських препаратів в боротьбі з мікробами, атаковавшими сечової.

Поряд із зазначеним питвом рекомендовано використовувати такі напої:

  • компоти з сухофруктів;
  • ниркові чаї;
  • некислі соки;
  • негазовану мінеральну воду.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Заборонені наступні напої:

  • кави;
  • міцний чай;
  • газована вода;
  • соки з цитрусових;
  • алкогольні напої.

Страви, що входять в меню дієти при циститі у жінок, повинні бути приготовлені або складатися з наступних продуктів:

  • кавунів, динь, гарбузів;
  • груш;
  • смородини, чорниці;
  • нежирного м’яса;
  • каш;
  • молока, сиру, йогуртів, кефірів, ряжанки;
  • сирів;
  • білого хліба.

Використання у разі запального процесу в слизовій сечового міхура продуктів, що володіють сечогінною властивістю, наприклад, кавуна, виходить на перший план. Взагалі, потрібно більше приділяти уваги фруктам і овочам.

Житній і сірі сорти хліба їсти в цей період не можна. Занадто натискати на борошняні вироби не варто в будь-якому випадку, але повністю виключати їх теж не треба. Харчування в період, коли атакує цистит, має безліч обмежень.

  • продукти, що містять кофеїн;
  • шоколад;
  • горіхи;
  • цитрусові;
  • картопля, помідори;
  • консервація;
  • приправи;
  • кетчупи і т. п.

Не використовуйте продукти харчування, до складу яких входять штучні харчові фарбники, ароматизатори, підсолоджувачі. Не рекомендуються до вживання в цей період свіжа випічка і солодощі. Взагалі, поменше використовуйте цукор, оцет, дріжджі.

Після виявлення продуктів, що стимулюють загострення, можна створити свій заборонений перелік. Це не означає, що від них потрібно відмовитися назавжди.

Після закінчення одного-двох тижнів, але тільки після помітного поліпшення стану, сувору дієту можна дещо послабити.

Раціонально побудована дієта і режим харчування відповідають принципам:

  • Навіть з урахуванням заборонених до застосування страв, харчування містить всі необхідні організму поживні речовини, вітаміни;
  • Режим живлення – 3 основні прийоми їжі з легкими перекусами між ними, або дробове харчування до 5-6 разів мінімальними порціями;
  • Їжа готується на пару, всі інгредієнти відварюються чи запікаються;
  • Заборонено вживання страв зі спеціями, смажених, копчених, дратують стінки сечового міхура;
  • Не можна включати в раціон страви з напівфабрикатів і їжу з кафе «швидкого харчування»;
  • Меню не провокує запори, а використовується для їх профілактики;
  • У приготуванні їжі застосовується мінімум солі і майже не використовується солодке.

З урахуванням цих рекомендацій легко скласти меню на день і навіть на тиждень — досить вибрати зі списку, наведеного нижче, бажані страви. Всі вони підібрані відповідно до принципів дієти і включать в себе переважно молочно-рослинну їжу.

Сніданок:

Молочні каші (пшоняна), сир з шматочками ягід та фруктів, омлет або некруто зварені яйця, пюре з картоплі або тушкованих кабачків, фруктові соки, кисломолочні напої, зелений чай з медом.

Обід:

Супи на овочевому бульйоні, рагу з овочів, парові котлети з гарніром з круп, макаронні запіканки, відварені або приготовані на пару м’ясо і риба, салати з кабачків та огірків, на третє – фруктовий кисіль, компот, мус, свіжі ягоди або фрукти солодкого смаку.

Вечеря:

Сирні запіканки, риба, запечена у фользі, макарони з сиром і морепродуктів, хліб їх висівок, вітамінний чай з трав або ягід з додаванням меду.

Дієта при циститі у жінок допомагає одужанню

Всім добре відомо, що вживання при циститі тих чи інших продуктів може спровокувати погіршення стану жінки.

Але як бути якщо кава — це головний атрибут початку дня? Чи можна його вживати під час циститу? Якою має бути дієта при циститі? І які ще продукти опиняться під забороною?

При циститі як гострому, так і хронічному існує ряд заборон на продукти харчування.

При цьому, є рекомендовані страви і групи продуктів. Знання простих правил харчування здатне значно полегшити стан хворої при циститі.

Продукти, які слід виключити з раціону хворої жінки циститом, можна розділити на три великі групи.

Це продукти харчування, що містять цукор. Дієта при циститі вимагає обов’язково виключити його з раціону.

Тут виявляться солодкі фрукти, виноград, ананас, солодкі соки і напої, що містять цукор. Виключаємо всілякі солодощі: тістечка, печиво, цукерки. Будь-який продукт, що містить солодке, підвищує вміст цукру в сечі.

При циститі у сечовому міхурі знаходитися велика кількість мікробів, які, як і люди, люблять солодке (вони живляться). Цукор спровокує швидке зростання кількості бактерій, погіршення стану хворого, більш часті позиви в туалет, біль при сечовипусканні.

Це продукти, що містять фруктову кислоту. Сюди слід віднести цитрусові, кислі яблука та інші кислі фрукти, ананас, а також томати. Не слід пити соки, що містять фруктову кислоту.

Справа в тому, що фруктова кислота, потрапляючи в сечовий міхур дратує і без того запалену слизову і тим самим викликає ще більш часті позиви в туалет, посилення болю.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Алкоголь зневоднює організм, а це означає, що концентрація сечі стане вище, чим зазвичай. Тут виявиться занадто велику кількість розчинених кислот і сеча перетворитися в сечову кислоту. Якщо сечовий міхур здоровий, то він справляється з цією проблемою, але при циститі запалені стінки міхура будуть дратуватися ще більше, що також посилить біль.

У проведених рекламних компаніях товарів часто можна почути, що кава робить величезний корисний вплив на наш організм. Багато хто з нас вже давно звикли вживати ритуальну чашечку кави вранці. Деякі замінили його на більш корисний чорний або зелений чай.

Тут слід пам’ятати, що чай (всіх видів) і кава містять кофеїн. Діє він на наш організм тонізуючо, а значить дратівливо.

Звідси, якщо пити каву або чай, то роздратування стінок хворого сечового міхура посилиться, що спровокує наростання болю.

Медицині відомі випадки, коли цистит не вдавалося вилікувати довгий час з−за споживання пацієнтом кави. Дієта при циститі виключає цей напій з молоком або без нього.

До продуктів, які виключені з раціону, потрібно віднести кетчупи, майонез, соєвий соус. Також не слід вживати цибулю, часник, шпинат, селера.

При циститі не можна вживати ті продукти харчування, які можуть викликати подразнення стінок сечового міхура. Тут будуть гострі і солоні продукти, копченості. Не рекомендують тверді сорти сирів.

Звідси виникає питання, що можна їсти при циститі? Насамперед, корисні молочні і кисломолочні продукти:

  • молоко;
  • йогурти;
  • простокваша;
  • нежирна сметана;
  • нежирні, сичужні сири.

Корисні будуть і каші: вівсянка, гречана. З м’яса можна споживати легке куряче м’ясо, кролятину. Але тільки відварне, а не смажене. Обов’язково обмежити споживання жирів. З овочів добре їсти картоплю, буряк, моркву.

При циститі дуже важливо пити не менше 2−х літрів рідини в день, щоб бактерії вимивалися з сечового міхура. Але потрібно пити просту воду або слабко газованої.

Дуже добре пити відвари шипшини без цукру. Корисно його поєднувати з ромашкою, м’ятою, звіробоєм, польовим хвощем.

Якщо є проблеми з нирками, слід пити трав’яні відвари для лікування нирок з: кукурудзяних качан, мучниці, насіння льону.

Дієта при гострому циститі повинна дотримуватися весь час лікування, а після хвороби — ще не менше тижня. Вводити нові продукти краще поступово, щоб не спровокувати рецидив.

Дієта при хронічних циститах повинна бути так само обов’язковою, як і прийом прописаних лікарем препаратів.

Тільки комплексне лікування і дієта без винятків (навіть кава), дозволить позбутися від цього неприємного і дуже болючого недуги.

Дієта при захворюванні циститом, хоч і не основна складова лікування, тим не менш, вкрай важлива. Від його дотримання залежить: ефективність основного (медикаментозного) лікування і терміни повного одужання.

Грунтуючись на знаннях про природу виникнення циститу, про його запальний характер і можливі ускладнення і переходах в більш складні форми (гостру або хронічну), передбачити приблизні умови дієти для жінок не складно.

Почнемо з того, що основним завданням дієти при циститі є профілактика можливих рецидивів процесу запалення сечового міхура, а допоміжною (іноді називають надзавданням) – пом’якшення наслідків прийому їжі.

Слід відразу ж обмовитися, що дієта – штука строго індивідуальна. Це має сенс, коли говорять про відмінності дієт між чоловіками, жінками та дітьми. В якихось окремих випадках ці відмінності можуть мати місце, але, стосовно до циститу, мало розрізняються. Загальні її положення такі:

  • з раціону жінці необхідно повністю виключити гострі і кислі приправи і соуси;
  • також потрібно викреслити продукти, які є потенційними алергенами (малина, цитрусові, соя, шоколад);
  • повністю відмовитися від вживання спиртних напоїв, кави, міцного чаю;
  • по можливості обмежити себе в прийомі лікарських препаратів.

Що ж все-таки залишилося? З перших блюд можна запропонувати нежирні щі і борщ, суп з крупами, пасічний суп (з макаронними виробами).

Стосовно других страв, на гарнір пропонуються: каші на молоці (але не жирному), макаронні вироби та овочі (тушковані або приготовані на пару). Так само непогано зарекомендували себе одне і багатокомпонентні овочеві пюре.

Додати до цього можна птицю, м’ясо (крім баранини і екзотичних видів) і рибу, приготовану в пароварці.

Запивати таку трапезу жінці пропонується морсами, киселями або натуральними соками. За основу можна взяти журавлину, суміш овочевих соків слабкої концентрації, вівсянку для киселю, іргу.

Для повної картини і, заодно, профілактики застою сечі, можна на десерт вживати продукти, що володіють вираженою сечогінною дією, такі, як: кавуни та дині, огірки та гарбузи.

Думка фахівців

Немає однозначної «за» і «проти» в питанні дотримання дієти під час хвороби, проте всі лікарі відзначають, що дотримання принципів здорового та роздільного харчування сприяє у жінок більш швидкому одужанню і відмінним профілактичним діям.

Дієта при циститі для жінок і чоловіків дозволені продукти

Як таких теж немає, однак слід пам’ятати про індивідуальній непереносимості деяких харчових продуктів, а також вроджену спадкову схильність. Підбирати харчування при циститі у жінок повинен фахівець.

Взагалі, серед продуктів, позначених як схвалені для вживання при циститі у жінок, зустрічаються досить суперечливі варіанти. Це стосується деяких «препаратів», належать до народної медицини, і перевірених лікувальних продуктів, наприклад меду.

З області «народників» можна виділити цілий ряд відварів: глоду, подорожника, календули і ромашки.

Маючи яскраво виражені протизапальні властивості, ці рослини містять безліч інгредієнтів, які здатні провокувати затримку сечі.

Завдання дієти

Цистит – одне з найпоширеніших захворювань сечостатевих органів. Як правило, від нього страждають жінки у віці від 25 до 60 років.

Це період найбільшої життєвої активності жінки, тому прикро, якщо його потривожить цей неприємний недуга, здатний доставити масу неприємних моментів і створити проблеми зі здоров’ям у майбутньому.

Так що при перших ознаках запалення, не потрібно затягувати, відразу ж звертайтеся до лікаря.

Не помітити цистит важко. Симптоматика хвороби неприємна. Хворий скаржиться на часті сечовипускання. Процес виведення сечі супроводжується печінням. Хвороба має дві стадії: хронічну та гостру. Із-за особливостей жіночого організму, саме жінки більш схильні до цього захворювання.

Лікують цистит за допомогою ліків. Але, крім ліків, важлива і дієта. Правильна дієта при циститі у жінок не тільки прискорить одужання, але і допоможе уникнути рецидиву.

Навіщо потрібна дієта?

Продукти, які ми вживаємо, надають різну дію на організм, в тому числі і на сечовий міхур. Деякі з них можуть викликати запалення слизової оболонки. Здоровій людині це не страшно.

Але якщо здоровій людині це не страшно, то при запаленні, викликаному циститом, вживання таких продуктів може спровокувати загострення хвороби. Харчування при циститі має складатися лише з дозволених продуктів. Відмова від шкідливих продуктів допоможе організму швидше одужати.

А вживання продуктів, що володіють сечогінною і антисептичну, ефектом принесе додаткову користь. З цієї причини, хворі повинні знати, що можна їсти при циститі.

З допомогою дієти ви:

  • знизите ризик потрапляння токсичних речовин в організм;
  • зупиніть зростання патогенних мікроорганізмів;
  • полегшите процес сечовипускання;
  • забезпечите слизову оболонку уретри від роздратування;
  • забезпечите організм корисними речовинами і вітамінами, які допоможуть побороти недугу;
  • знизите ризик повторного захворювання;
  • упредите процеси, що ведуть до утворення каміння в нирках;
  • зміцните імунітет;
  • правильна дієта захистить інші сегменти сечостатевої системи від ураження;
  • попередьте поширення хвороби.

Суть дієти

Потрібно дотримуватися наступних основних принципів:

  • Повноцінне харчування. Організм повинен отримувати всі необхідні для життя речовини і мікроелементи.
  • Їжу потрібно приймати в один і той же час 3 – 4 рази в день. Допускається пара додаткових перекусів.
  • Як варіант, можливо дробове харчування до 6 разів на день.
  • Не переїдайте, не забирайте у організму сили на перетравлення їжі.
  • Всі продукти харчування повинні бути відварені, приготовані на пару або запечені.
  • З раціону виключаються гострі, смажені страви.
  • Ніякого фастфуду і напівфабрикатів, тільки натуральні продукти.

Be First to Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Mission News Theme by Compete Themes.