Користь і можливі протипоказання журавлини з медом
Північні ягідки журавлини в сукупності з натуральним продуктом бджолиного виробництва є унікальним засобом, що дозволяє наситити організм корисними речовинами, поліпшити самопочуття і зміцнити імунітет.
Якщо говорити про корисні властивості цілющого зілля, то ефективність його доведена в різних випадках:
- приготована з медом журавлина дуже корисна при простудних захворюваннях, особливо коли недуга супроводжується сильним кашлем і високою температурою;
- при хронічній астмі склад ефективно полегшує напади;
- регулярне вживання протертих ягід з бджолиним продуктом підвищує імунітет людини і забезпечує стійкість його до різноманітних захворювань;
- при захворюванні на ангіну показано вживання суміші меду з ягодами журавлини, вона усуває біль у горлі і знижує ризики ускладнення хвороби;
- на вечерю поласувати десертом корисне людям, у яких підвищений тиск або хворі нирки. Ягоди володіють сечогінними властивостями, а бджолиний продукт поповнює організм калієм. Для судин таке поєднання дуже корисно:
- з метою профілактики захворювань серцево-судинної системи медики рекомендують вживати таку заготовку. Крім того, що склад збагачує організм калієм і магнієм, він ще знищує холестерин і очищає судини;
- при захворюваннях ШКТ лікарі рекомендують вживати подрібнені ягоди з медом і запивати їх мінеральною водою, що не містить газів;
- у людей, які регулярно балують себе солодким медово-журавлинним десертом, практично ніколи не трапляються запори і розлади стільця;
- при авітамінозі і занепаді сил вживання складу підвищує працездатність і здійснює на організм тонізуючий вплив.
Переваги цілющого складу можна перераховувати до безкінечності, але показаний він далеко не всім.
З вищесказаного очевидно, що і журавлина, і мед незамінні продукти в раціоні харчування. Їх поєднання приводить до абсолютно унікальної за своїм цілющим властивостям ліків, яке здатне не тільки побороти недугу, але й попередити його.
Ці два продукти характеризуються такими позитивними властивостями:
- Активізують захисні сили організму і зміцнюють імунітет;
- Знижують рівень холестерину в крові і зміцнюють кровоносні судини;
- Покращують роботу сечогінної системи;
- Прекрасно рятують від шкідливих токсинів, очищають організм;
- Здатні запобігати виникнення пухлинних утворень;
- У період захворювання сприяє зниження спека і рясному пототделению і, як наслідок, охолодження організму;
- Допомагає знизити підвищений тиск.
Журавлина з медом також чудово справляються з нестачею вітамінів в організмі завдяки їх хімічним складом. 1 ст. л. журавлини з медом кожен день здатна позбавити від авітамінозу, що особливо актуально в осінній та зимовий період часу.
При вживанні цих продуктів все ж слід порадитися з лікарем в силу наявності деяких протипоказань.
Журавлину з медом небажано застосовувати в наступних випадках:
- При хворобах печінки і підвищеній кислотності шлунка;
- При захворюваннях шлунка і кишечника (виразки, гастрит);
- При низькому артеріальному тиску.
Очевидно, що найкращий засіб для зміцнення імунітету – це журавлина з медом, корисні властивості та протипоказання яких ми розглянули вище. Тепер зупинимося на декількох способах їх приготування.
Вживання природного лікувального складу підходить представникам чоловічої та жіночої статі
, і навіть дітям:
- для жіночого організму дуже корисним ліками виступає страва з солодкого продукту бджільництва і красненьких ягідок. Склад допомагає позбавитися від зайвої ваги, очистити організм від шлаків і токсинів, активізувати обмінні процеси. Вживання десерту в період вагітності збагачує плід корисними вітамінами і дозволяє уникнути інфекційних захворювань. Ефективний склад для лікування сечовидільної системи і циститу;
- наявність червоної ягоди з медом у чоловічому раціоні надає благотворний вплив на підвищення і нормалізацію потенції. У журавлині є ферменти, які нейтралізують в сечостатевій системі розмноження і вплив шкідливих мікробів. Містяться в соку речовини сприяють підтримці чоловічої сили, тому лікарі чоловікам рекомендують щодня випивати склянку соку;
- для дитини дуже важливо збагачення організму вітамінами і мікроелементами. Добова норма вітамінів К, РР, С і А, і третину норми вітамінів групи В 100 грамах журавлини міститься. Крім цього, склад збагачений залізом, кальцієм, фосфором, калієм і цинком. У сезон простудних захворювань та ГРВІ вітамінний склад виступає незамінним природним ліками. А при захворюванні дитини ангіною або бронхітом журавлинний сік з медом забезпечує потужні відхаркувальні і знезаражувальні властивості.
Якщо розглянути детальніше корисність цього зілля, то слід зазначити, що воно допоможе у кожному конкретному випадку при:
- Простудних захворюваннях, особливо якщо вони протікає з високою температурою, сильним і виснажливому кашлі. Під час сильних нападів хронічної астми дозволить їх полегшити.
- Якщо їсти журавлину, протерту з медом, регулярно, то без сумніву буде підвищений імунітет.
- Особливо це показано засіб при такому захворюванні, як ангіна. Горло не тільки буде менше хворіти, але і знизитися ризик ускладнення.
- Людям, які страждають від високого тиску або хвороб нирок, слід їсти цей десерт на вечерю. У нього, завдяки журавлині міститься легкий сечогінний ефект властивості. А завдяки вмісту в десерті меду, не відбувається зниження вмісту калію, що дуже корисно для судин.
- Рекомендована ця смачна заготівля і для профілактики серцево-судинної системи. Журавлина в поєднанні з медом, очищаючи судини, знищує «поганий» холестерин, одночасно забезпечуючи людський організм корисними елементами. Наприклад, магнієм і калієм.
- Лікарі часто рекомендують їсти подрібнену журавлину з медом, запиваючи її великою кількістю мінеральної, але не газованої води, страждаючим хворобами жедудочной області. Наприклад, страждають від виразки та гастриту зі зниженою, часто нульовий, кислотністю.
- Вживають часто конфітюр з меду з костуром ніколи не страждають від закрепів.
- Також журавлина з медом доречна при занепаді сил і авитоминозе. Допомагає при лікуванні хвороб як жінок, так і чоловіків. На жаль, такий корисний вітамін показаний не всім.
Їсти свіжі ягоди журавлини, або якщо регулярно випивати з неї сік і напої, можна захистити від старіння клітини мозку. Тобто, запобігти порушення в рухових навичках і пізнавальних функціях.
Також і з серцем. Для того, щоб воно функціонувало довго, рівне, безперебійно, речовини, що містяться в журавлині, сприяють нормалізації тиску і не дозволяють утворюватися кров’яним тромбам.
Ягоди журавлини вельми корисні і надають благотворнейшее дію при важких захворюваннях серцево-судинних напрямках – це стенокардія та ішемія, атеросклероз і гіпертонія, спазмах судин і, як наслідок, інсульт та інфаркт. Це найважливіший продукт при реабілітації.
Використовувати можна як дику, так і садову журавлину. А мед краще брати квіткового сорту. Вживати це ласощі-десерт можна не тільки лікування, але і як будь-яке інше варення. Його можна їсти, намазуючи на шматок булки, змащеній сладкосливочным маслом, або додаючи до морозива в якості сиропу. Використовувати у випічці і вживати із чаєм «вприкуску», цю заготовку також не забороняється.
Рецепт 1.
Для лікування регулярних астматичних нападів та інших захворювань, пов’язаних з диханням.
Продукти-інгредієнти:
- Сік свіжої журавлини – 150 г
- Свіжовичавлений сік лимона – 100 г
- Свіжовіджатий сік ріпчастої цибулі – 150 г
- Свіжовичавлений сік з чорної редьки – 150 г
- Мед «квітковий» — 200 г
- Горілка – 150 г
- В скляній банці 2-х літрового обсягу з’єднати всі види соків: журавлини, лимона, цибулі, редьки. Перешкодити.
- Додати горілку і мед. Ще раз перешкодити.
- Прибрати в холодильник на добу.
- Пити щодня вранці і ввечері, додаючи по одній чайній ложечці в чай.
Продуктові інгредієнти:
- Журавлинний сік свіжовичавлений – 200 г
- Мед «липовий» — 75 г
Змішати мед з журавлинним соком. Мед повинен повністю розчинитися в соку. Приймати щодня з ранку на голодний шлунок по 25 г, запиваючи теплою водою (бажано перш за її прокип’ятити).Це засіб обов’язково зніме набряклість і позбавить горло від болю і спазмів. Зменшить і кашель.
Журавлина корисна і для чоловіків
Розглянемо кілька рецептів приготування цих продуктів.
Ягоди промити, очистити від бруду і висушити. Після цього подрібнити їх у блендері до кашки і додати 2 ст. л. меду (на смак). Вживати такі ліки можна до 5 разів на день і перед сном для кращого ефекту.
1,5-2 склянки ягід журавлини подрібнити в блендері, додавши туди кілька головок часнику. Після чого додати мед і розмішати. Ліки добре допомагає очистити кровоносні судини від токсинів.
При готуванні страв з журавлини і меду бажано не кип’ятити ягоди, так як втрачаються всі корисні властивості продукту. Найкориснішим буде їх потовкти або подрібнити і приймати у свіжому вигляді. Мед додатково посилить лікувальну дію журавлини. При бажанні ягоди журавлини можна замінити калиною.
Журавлина, протерта з медком – це досить поширене засіб для лікування багатьох хвороб. Але щоб продукт показав себе з максимальною ефективністю, необхідно дотримуватися правил приготування, про яких піде мова далі.
Максимальна користь
Використовувати лікарський засіб, приготований на основі журавлини, повсюдно не варто, адже потрібно знати у всьому міру. Якщо не враховувати особливості ягоди, то можна посилити свою хворобу. Запам’ятайте, що кожен рецепт повинен бути до місця, а якщо він вам не підходить, то потрібно відразу звернутися за допомогою іншого більш придатного рецептом.
Журавлина, протерта з медом, лікує багато хвороб
Отже, коктейль, приготований з журавлиною корисний:
- При зниженні працездатності, авітамінозі, загальному занепаді сил. Підходить для чоловіків, для жінок, враховуючи, звичайно, індивідуальні особливості організму.
- При частих запорах.
- В якості профілактичного засобу при хворобах ШКТ, коли спостерігається знижена кислотність.
- Для очищення судин від холестерину, постачання організму корисними елементами.
- При простуді, особливо ефективно, коли хвороба супроводжується сильними болями в горлі. Тоді журавлина з медом надають антибактеріальну, протизапальну дію, перешкоджаючи розвитку хвороби.
- При бронхіальній астмі, затяжному кашлі, високій температурі.
Вітамін | Для вагітної жінки |
---|---|
А (ретинол) | До 2500 МО |
В1 (тіамін) | 1,5-2 мг |
В2 (рибофлавін) | 1,5-2 мг |
В3 (нікотинамід) | 15-20 мг |
В5 (пантотенова кислота) | 4-7 мг |
В6 (піридоксин) | 2,5 мг |
В9 (фолієва кислота) | 0,8-1 мг |
В12 (ціанкобаламін) | 3 – 4 мкг |
С (аскорбінова кислота) | 70-100 мг |
D | 400-600 МО |
Е (токоферол) | 10-15 МО |
Н (біотин) | 30-100 мкг |
До | 65 мкг |
Така суміш застосовується в профілактичних заходах, готується один раз в році, а курс лікування не повинен перевищувати 1-го місяця – рекомендована при проблемах з печінкою. Процес приготування:
- Лимон помити, очистити від кісточок, порізати на шматочки без очищення шкірки.
- Взяти м’ясорубку, прокрутити через неї ягоди, лимон і часник.
- Отриману суміш слід перекласти в чисту тару, краще скляну.
- Додати туди мед, ретельно переміщати.
- Поставити в прохолодне місце і через день можна вже приймати 2 рази в день.
Окремо дані продукти є джерелом вітамінів і цілющих властивостей. Практично в будь-якому рецепті лікування застуди зустрічається молоко з медом або журавлинний морс. А при змішуванні даних продуктів корисні властивості посилюються. Суміш має наступну дію на організм:
- Стимулює процеси травлення.
- Стимулює серцеву діяльність нормалізує кровообіг.
- Є природним антибіотиком.
- Посилює потогінні можливості організму.
- Покращує стан здоров’я при простудних захворюваннях.
- Розріджує кров і допомагає при лікуванні гіпертонії.
- Допомагає при авітамінозі.
- Зміцнює імунітет.
- Лікує цистит.
Після застосування журавлини з медом в організмі піднімається рівень вітаміну С, а також багатьох необхідних мікроелементів. При лікуванні багатьох захворювань застосовується не тільки сама журавлина з медом, але і додаткові інгредієнти, найчастіше це лимон, часник і хрін.
Журавлино-медова суміш присутній у багатьох варіаціях. В більшості випадків в неї додають інгредієнти, від яких залежить, до якого конкретно захворювання застосовується даний рецепт.
Народні рецепти журавлино-медової суміші допоможуть не тільки при застуді, але і при нападах астми, при захворюванні нирок і для зміцнення мозкової активності. Це тонізуючий і загальнозміцнюючий засіб.
Особливо корисні рецепти журавлини з медом у міжсезонний період, коли імунітет ослаблений і піддається атакам бактерій і вірусів. У цей період для профілактики можна ввести журавлину з медом у постійний раціон. А доданий часник буде ще одним засобом від застуди та ГРВІ.
З часником
Про користь часнику знають всі. Але при додаванні в журавлино-медову суміш рецепт стає незамінним для боротьби з інфекційними захворюваннями. Рецепт простий:
- Один стакан меду змішати з 1,5 склянкою стиглих ягід журавлини.
- Додати третину склянки роздавленого часнику.
- Перемішати і зберігати в холодильнику.
Рекомендується приймати перед сном по 1 столовій ложці. Це зміцнить судини, дасть здоровий сон, а також знизить тиск у гіпертоніків.
Від застуди
Для застуди використовується рецепт, в якому застосовується не сама журавлина, а її сік. Для цього знадобляться:
- по 150 грам соку журавлини, чорної редьки і ріпчастої цибулі;
- 100 грамів лимонного соку;
- 200 г меду.
Всі компоненти змішати і залити горілкою. Зберігати в холодильнику. Приймати два рази на день по чайній ложці. Важливо розуміти, що цей рецепт містить алкоголь, а тому підходить далеко не всім.
Від тиску
Журавлина з медом здатна знизити артеріальний тиск, що дуже важливо для гіпертоніків. При використанні народного рецепта можна тримати тиск на нормальному рівні і не чекати його стрибків.
Журавлина і мед у рівних частинах змішуються в блендері. Цю суміш вживають разом з чаєм два рази на добу. При нормальному тиску достатньо 1 ч. ложки двічі на день на склянку чаю. Якщо тиск все ж підскочив, то дозування збільшується до столової ложки. В такому випадку приймати суміш необхідно за півгодини до прийому їжі.
При ангіні
Ангіна — це постійний біль у горлі і неможливість нормально ні поїсти, ні попити. А тому для полегшення симптомів існує народний рецепт, який з успіхом застосовується і при будь-яких простудних захворюваннях:
- 200 г соку журавлини.
- 75 г меду.
Змішати мед з соком і нагрівати, помішуючи, на водяній бані. Мед за рецептом повинен повністю розчинитися. Приймати отриманий відвар по 25 г на голодний шлунок. Щоб у горлі не було занадто солодко, можна запивати теплою водою. Так журавлино-медовий напій використовувати до тих пір, поки не пройде ангіна.
Від кашлю
При кашлі є кілька рецептів суміші журавлини з медом, які будуть ефективні. Найбільш популярний рецепт з додаванням хрону. Допомагає навіть у тому випадку, якщо кашель перейшов у важку форму аж до бронхіту:
- Натерти заморожений хрін на дрібній тертці.
- Додати журавлину, подрібнену до однорідної маси.
- Додати мед.
- Настояти добу.
Через добу готову суміш можна приймати. Для цього треба розсмоктувати по 10 грам суміші у роті до 5 разів за день. Смак може бути неприємним, а тому можна запивати простою водою.
Для очищення судин
Суміш прекрасно очищає судини від холестерину, який веде до атеросклерозу і багатьох інших проблем зі здоров’ям. Рецепт простий:
- Подрібнити 1 кг ягід журавлини будь-яким способом.
- Додати 200 грам подрібненого часнику.
- Настояти в темному місці.
- Через 12 годин додати 500 г меду.
Вживати даний рецепт рекомендується щодня по 50 г у добу, але не частіше двох разів на день. При вживанні навесні і восени окрім чищення організму суміш зміцнює імунітет і зупиняє розвиток простудних захворювань.
Для суглобів
Для зміцнення суглобів також використовується журавлино-медова суміш з додаванням часнику. Це універсальний рецепт, який допоможе пацієнтам з артритами, артрозами та іншими проблемами опорно-рухового апарату.
Інгредієнти:
- 5 ст. л. меду;
- 100 г журавлини;
- 1 лимон;
- 4 головки часнику.
Часник, журавлину і лимон без скоринки подрібнити і перемішати. Потім додати мед і перелити в трилітрову сулію. Місце, що залишилося залити теплою водою. Тримати три доби в холодному місці. Потім процідити і перелити в банки. Пити по 100 мл на голодний шлунок приблизно за 1 годину до сніданку.
Для печінки
Журавлино-медовий рецепт допомагає очистити і печінку. Для цього необхідно перемолоти в м’ясорубці лимон без кісточки, але з шкіркою. Потім додати півкіло журавлини і головку подрібненого часнику. Компоненти змішати і додати 350 г меду.
Але є фактори, за якими журавлино-медову суміш деяким пацієнтам приймати не рекомендується. Навіть у такого корисного продукту спостерігаються свої протипоказання. До них відносяться:
- Цукровий діабет.
- Непереносимість і алергічна реакція на мед, журавлину або додаткові компоненти.
- Виразка в будь-якому відділі ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
- Гастрит з підвищеною кислотністю.
- Патологічні проблеми з печінкою.
- Дитячий вік до трьох років.
- Тонка емаль зубів.
Крім того, фахівці не рекомендують вживати журавлину, якщо є подразнення слизової ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Важливо! Якщо пацієнту призначено медикаментозне лікування, то перед застосуванням народних рецептів необхідно проконсультуватися з лікарем. Наприклад, не можна вживати журавлину, якщо паралельно призначений препарат від кашлю сульфаніламідної групи.
Корисні властивості та протипоказання журавлини з медом в першу чергу залежать від складу журавлини. Так от 90% журавлини – це вода. Однак, по-перше, вода дуже якісна. А, по-друге, решта 10% мають для людини виключно корисними властивостями.
Це і клітковина, яка сприяє схудненню та виведенню токсинів, і антиоксидантів, що сповільнюють старіння, і природний антибіотик, корисний при запальних процесах і має виражену протимікробну дію.
Корисні властивості та протипоказання журавлини з медом обумовлені насамперед змістом цих червоних намистин.
- Протипоказання №1 — алергія на журавлину або мед.
- Друге протипоказання стосується матерів і дітей до 3 років. Вагітним теж варто бути з журавлиною обережніше.
- Також журавлина протипоказана при сечокам’яній хворобі (якщо великі камені) і подагрі. При застуді її не можна приймати разом з сульфамидными препаратами: можна спровокувати виникнення ниркових каменів.
- Понижений тиск — теж протипоказання супроти журавлини.
- Цікаво, що мед з журавлиною корисний, щоб уникнути проблем з печінкою, але при наявних хворобах — протипоказаний.
- Свіжа журавлина також протипоказана при загостренні виразки або гастриту підвищеної кислотності: тут журавлину можна вживати тільки оброблену. І, до речі, навіть здоровим людям протипоказано є журавлину натщесерце.
- Після журавлини дуже бажано пополоскати рот: вона руйнує слабку зубну емаль. Але тут корисні властивості і протипоказання журавлини з медом демонструють баланс: з іншого боку, вона зміцнює ясна, пригнічує всі шкідливі бактерії в роті і попереджає карієс.
Всі корисні властивості і протипоказання меду з журавлиною родом з природи.
- Індивідуальна алергія на будь-який компонент вітаміну – мед або журавлину.
- Не варто сильно «налягати» на це дуже смачне ласощі годуючим мамам і діткам, яким немає п’яти років. По-перше, їм не слід їсти багато солодкого, по-друге – від прояви алергії вони не застраховані.
- Категорично не можна їсти цю осінню заготівлю людям, що страждають від подагри і сечокам’яної хвороби. Цей вітамін може провокувати виникнення у людини великого ниркового каменя, якщо їсти його в немеряных кількостях.
- Гіпотонікам категорично забороняється вживати цей вітамін. Навіть з чаєм або розведеним з мінеральної бутильованої водою.
- Солодкість, приготовлена з журавлини і меду, дозволяє уникнути виникнення проблем з печінкою. Але користь буде тільки для тих людей, печінка яких абсолютно здорова. При нирковій недостатності та інших існуючих проблемах категорично забороняється вживання медової журавлини.
- Лікарі не рекомендують до ранкового чаю вживати вітамінізований складу. Приймати її краще після полудня або ввечері. В іншому випадку може виникнути утворитися виразка з підвищеною кислотністю або гастрит.
- Любителям медово-журавлиною солодощі бажано не забувати про своїх зубах. Щоб незахищена емаль не руйнувалася, після кожного прийому складу треба обполіскувати рот. Але тут також увагу слід звернути на те, що приготовлена з медом журавлина добре знищує шкідливі бактерії, зміцнює ясна і попереджає розвиток карієсу.
Журавлина корисні властивості і протипоказання для жінок під час вагітності
Дитині у віці 1-3 років також не варто давати сирі ягоди, краще робити морси, киселі або компоти. У добу можна вживати не більше 2 столових ложок продукту, але в період простудыдопустимо збільшити його кількість в 3-4 рази.
Мед є сильним алергеном, до того ж при його вживанні в ранньому віці високий ризик розвитку ботулізму. Він має багатий вітамінно-мінеральний склад, проте слід по можливості утриматися від його введення в дитячий раціон раніше 3 років. До цього часу краще замінити його цукром.
При лактації журавлина допомагає наситити організм матері вітамінами, позбавитися від втоми і додати сил. Мед заспокоює і знімає післяпологову депресію, сприяє швидкому відновленню після вагітності.
У перший місяць грудного вигодовування краще замінити мед у складі суміші або напою цукром, далі можна почати його вживання в кількості однієї чайної ложки 2-3 дні, відстежуючи реакцію дитини.
- індивідуальна непереносимість продуктів бджолиного виробництва або журавлини;
- підвищена кислотність шлунка;
- період грудного вигодовування;
- сечокам’яна хвороба (при наявності великих каменів);
- подагра;
- застосування сульфамідних препаратів;
- знижений тиск;
- загострення виразки, гастриту.
Журавлина з медом є чудовим лікарським засобом народної медицини. Як і будь-яка цілюща суміш, вона вимагає правильного прийому. Враховуйте стан свого здоров’я, не нехтуйте протипоказаннями і не зловживайте його прийомом.
Журавлина, подрібнена з лимоном і медом,
– дуже смачна суміш, яка допоможе організму впоратися з застудою і зміцнити імунітет. Таке ласощі корисні і для дорослих, і для дітей. Цю чудо-суміш можна і просто їсти для зміцнення імунітету, і готувати з неї смачний морс. Рекомендую і вам спробувати!
Кашель, застуду, ангіну, ГРВІ та інші «принади» холодного осінньо-зимового сезону багато воліють лікувати не аптечними препаратами, а смачними народними «ліками». І журавлина з медом – одне з найулюбленіших. Приготувати її в домашніх умовах не становить особливої праці.
Серед усіх знаменитих особливо виділяється її здатність підтримувати імунітет. Крім того, вона допомагає нормалізувати процеси обміну речовин, що часто виражається і в поліпшенні загального стану організму і його помітне зміцнення.
Натуральний мед – інша «антизастудна» класика. Знавці рекомендують вживати для лікування простудних захворювань липовий мед, так як в ньому концентрація біологічно активних речовин, підвищують опірність організму, досягає максимуму.
Унікальне поєднання журавлини з медом допомагає впоратися не тільки з «сезонними» застудами, але і при лікуванні деяких інших недуг і захворювань – від проблем з печінкою до запалення сечовивідних шляхів.
Журавлино-медовий коктейль на горілці для лікування грипу.
Для приготування цього зігріваючого і цілющого напою буде потрібно 100 мл горілки, 0,5 склянки журавлинного соку, 1 ст. ложка липового меду. Всі інгредієнти перемішують і злегка підігрівають – коктейль повинен бути теплим, але не гарячим.
Його краще всього готувати і пити відразу ж після того, як ви виявили у себе перші ознаки грипу. Після порції напою потрібно лягти в теплу постіль і накритися ковдрою – щільним і вовняним, а ще краще – пуховою.
Журавлина з медом як засіб від кашлю.
Протерті ягоди з цукром на зиму готують багато господинь, і журавлина в такому вигляді завжди виходить особливо смачною. Але цукор можна замінити медом, і тоді лікувальна цінність вітамінного десерту зросте в кілька разів.
Очищення судин журавлиною з медом та часником.
Одним з кращих способів профілактики інфарктів та інсультів визнано очищення судин часником. Для нього зазвичай готують суміш з лимонів, часнику і меду. Але лимони в цій рецептурі цілком можна замінити журавлиною – вийде не менш ефективне «зілля», що володіє масою корисних властивостей.
Буде потрібно 1,5 склянки ягід журавлини, 1 стакан липового меду (переважно густого), 3-4 головки часнику. Ягоди журавлини і очищені зубчики часнику слід подрібнити до стану пюре за допомогою блендера або м’ясорубки.
Потім отриману масу змішують з медом, перекладають у скляну посуд, накривають кришкою і зберігають у холодильнику. Приймають вечорами по 1 чайній ложці незадовго до сну. Тривалість курсу становить 1-1,5 місяця. За цим методом можна чистити судини періодичністю раз на рік.
Лікування запалення сечового міхура медом і журавлиною.
Журавлина відноситься до досить потужним природним антибіотиків, тому її здавна застосовують при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів, зокрема, при запаленні сечового міхура.
Приблизно 3-4 рази в день потрібно пити по 1 склянці напою, до складу якого входять гаряча вода і журавлинний сік у співвідношенні 1:1, а також мед (1,5 ст. ложки).
Мед, лимон, журавлина на сторожі імунітету.
Журавлину (500 г) і один лимон ретельно миють – лимон можна ще й обшпарити окропом. Потім ягоди та цитрус разом з шкіркою пропускають через м’ясорубку. Суміш заправляють половиною склянки меду.
Журавлино-бурякова настоянка на горілці з медом для лікування ангіни.
Горілку, мед, а також і журавлинний соки беруть у рівних пропорціях – наприклад, по 0,5 або по 1 склянці. Всі інгредієнти ретельно перемішують і суміш поміщають в чисту скляну банку.
Посуд з майбутньою настоянкою ставлять у холодильник або будь-яке інше темне і прохолодне місце. Приблизно 1-2 рази на добу ємність необхідно діставати і струшувати. Через 3-4 дні ліки буде готове.
Одне з найсмачніших народних лікарських засобів для підтримки імунітету і захисту від простудних захворювань – мед з журавлиною. Корисні властивості його широко відомі, рецепт простий, а ефективність дуже висока, при цьому протипоказання до застосування зустрічаються досить рідко.
Дитині у віці 1-3 років також не варто давати сирі ягоди, краще робити морси, киселі або компоти. У добу можна вживати не більше 2 столових ложок продукту, але в період застуди припустимо збільшити його кількість в 3-4 рази.
Переважно використання заморожених ягід, вони зберігають майже всі цілющі якості, з них можна робити сік, збивати блендером в кашку або пюре. Разморозку краще проводити при кімнатній температурі природним чином без використання мікрохвильовки.
- алергія на компоненти складу;
- сечокам’яна хвороба за умови того, що камені великого розміру;
- подагра;
- прийом сульфамідних препаратів;
- гіпотонія;
- хвороби печінки;
- загострення гастриту з підвищеною кислотністю, виразки.
З обережністю слід вживати засіб при підвищеній чутливості і слабкості зубної емалі, після прийому прополоскати рот. Повністю утримуватися від лікування сумішшю журавлини і меду в цьому випадку не потрібно: вона допоможе зміцнити ясна, надасть бактерицидну дію та запобігає розвитку карієсу.
Попередження:
Краще уникати вживання журавлини натщесерце, навіть якщо шлунково-кишковий тракт повністю здоровий.
- гіперчутливість та алергічні реакції на складові вітамінного комплексу;
- дітям до п’ятирічного віку і годуючим мамам не варто у великій кількості є смачний журавлино-медовий десерт, тому що підвищується ризик розвитку алергії і солодкого багато вживати їм не можна;
- страждають від сечокам’яної хвороби і подагри вживати цілющий склад категорично заборонено, він може спровокувати виникнення великого каменя в нирці людини;
- не можна вживати вітамін гіпотонікам навіть у розведеному вигляді і слабкою дозуванні.
У будь-якому випадку вживання складу природних вітамінів у великій кількості обов’язково слід узгодити з лікарем, тоді і протипоказання його не будуть небезпечними.
Для підвищення апетиту:
Запарити в термосі окропом (150-200 грам) 10 великих ягід і 1 ст. ложку мелених листя журавлини, настоювати не менше 4 годин. Процідити через дрібне сито або марлю, розподілити на три порції, приймати перед їжею.
Для підняття настрою:
Дрібно натерти невеликою картоплю, добре віджати, залишити до тих пір, поки утвориться крохмаль. Злити з нього рідину, додати журавлинний сік, відвар з картопляної вичавки, трохи цукру. Підсумкове співвідношення компонентів повинно бути 1:1:1, приймати порційно по 50-70 грам, 3-4 рази в день.
Для бадьорості:
Узяти приблизно по 90-100 грам ягід журавлини, родзинок, волоських горіхів чищених і 1 великий лимон. Пропустити все через м’ясорубку або подрібнити блендером, залити суміш медом (знадобиться близько 100 грамів). Зберігати в холоді, дітям до 14 років можна давати солодкий десерт по 2 столові ложки на день, дорослим – 3-4.
Для лікування ангіни добре підходить наступний рецепт:
Сік журавлинний, буряковий, мед і горілку змішати в рівних пропорціях, залишити на три дні. Щоб суміш добре настоялася її необхідно перемішувати, тому потрібно не забувати струшувати ємність. Приймати 3-4 рази в день за годину до прийому їжі (за ст. ложці).
Журавлина з медом у раціоні дорослих і дітей
Унікальний вітамінізований складу меду і журавлини дозволяє без використання медичних препаратів істотно поліпшити стан здоров’я і зміцнити імунітет. Досить зі свіжим медом з’єднати подрібнені ягоди журавлини, і унікальне ліки готові. Заготовлювати журавлину слід восени, тому що в зимово-весняний період вона не плодоносить.
Вживання природного лікувального складу підходить представникам чоловічої і жіночої статі, і навіть дітям:
- Для жіночого організму дуже корисним ліками виступає страва з солодкого продукту бджільництва і червоних ягід. Склад допомагає позбавитися від зайвої ваги, очистити організм від шлаків і токсинів, активізувати обмінні процеси. Вживання десерту в період вагітності збагачує плід корисними вітамінами і дозволяє уникнути інфекційних захворювань. Ефективний склад для лікування сечовидільної системи і циститу.
- Наявність червоної ягоди з медом у чоловічому раціоні надає благотворний вплив на підвищення і нормалізацію потенції. У журавлині є ферменти, які нейтралізують в сечостатевій системі розмноження і вплив шкідливих мікробів. Містяться в соку речовини сприяють підтримці чоловічої сили, тому лікарі чоловікам рекомендують щодня випивати склянку соку.
- Для дитини дуже важливо збагачення організму вітамінами і мікроелементами. Добова норма вітамінів К, РР, С і А і третину норми вітамінів групи В міститься всього в 100 грамах журавлини. Крім цього, склад збагачений залізом, кальцієм, фосфором, калієм і цинком. У сезон простудних захворювань та ГРВІ вітамінний склад виступає незамінним природним ліками. А при захворюванні дитини ангіною або бронхітом журавлинний сік з медом забезпечує потужні відхаркувальні і знезаражувальні властивості.
Журавлина з медом корисні властивості і протипоказання
- при різних простудних захворюваннях, ГРВІ, грипі, так як вітамін С підвищує захисні функції організму до вірусів. Крім того, журавлина – природне жарознижувальну і після перенесеної хвороби добре стимулює відновлення імунітету;
- при частих запальних процесах в органах сечостатевої системи, післяпологових проблеми і запаленнях, хворобах нирок: запобігає появі каменів, підвищує опірність мікрофлори до інфекцій;
- захворюваннях, пов’язаних з серцево-судинною системою, підвищений ризик інсульту, інфаркту: знижує рівень холестерину, стабілізує тиск, виводячи надлишки рідини з організму;
- проблеми в роботі органів ШКТ, початковій стадії панкреатиту, гастриту або при кислотності нижче норми;
- захворюваннях ротової порожнини;
- в якості природного протидії бактерії Helicobacter Pylori, що провокує появу виразок шлунка або дванадцятипалої кишки, дуоденитов.
Чай на журавлинних листі:
Простий у приготуванні і неймовірно корисний тонізуючий чай, який може замінити традиційне вживання чорного і зеленого: 1 ст. ложку мелених листя заварити окропом, дати настоятися 30 хвилин. Вживати у поєднанні з медом.
Зігріваючий вітамінний напій:
2 склянки сушених ягід шипшини залити окропом, залишити на 2 години настоятися, додати до відвару півсклянки соку журавлини і 1 ст. ложку меду. Приймати за півгодини до їжі або разом з їжею.
Засіб для полоскання горла при ангіні:
200 грам соку змішати з трьома столовими ложками меду, після полоскання суміш можна проковтнути.
Для підвищення захисної функції організму під час лікування туберкульозу:
Пити журавлинний сік з медом до прийому їжі. До суміші добре додавати лляне масло.
Для приготування знадобиться окріп (1 л), ягоди журавлини (150 грам), цукор або мед (на вибір). Ягоди потрібно добре промити, розім’яти, вичавити сік через марлю. Макуха залити окропом, добре прокип’ятити 10 хвилин, потім відвар додати відокремлений раніше сік, а також цукор або мед.
Крім того, журавлина і напої з неї покращують матково-плацентарний кровообіг, допоможуть зміцнити судини і уникнути варикозного розширення вен під час вагітності.
Ще один спосіб перевірити свіжість журавлини — це впустити ягідку на що-небудь тверде: свіжа повинна підстрибнути аки м’ячик.
- високій температурі, а також застудах, кашлях і просто для підвищення імунітету. При ангіні журавлина з медом особливо показана;
- високому тиску. Журавлина має м’який сечогінний ефект, причому не знижує вміст калію в організмі, що є дуже добре для судин;
- хвороби нирок та/або сечовивідних шляхів (завдяки вищезгаданим сечогінній ефекту плюс вираженого протимікробній дії);
- серцево-судинних захворюваннях, оскільки знижує холестерин, очищає судини плюс розріджує кров, полегшуючи роботу серця і постачаючи організм корисними для судин калієм і магнієм;
- профілактики гастриту зниженій кислотності, виразки і інших проблем з ШКТ, включаючи запор.
А ще корисні властивості журавлини з медом (і протипоказання тут вже не так важливі) будуть дуже доречні при авитоминозе або занепаді сил.
Як кажуть, від журавлини – з любов’ю!
Ягода є природним біостимулятором, допомагає у підвищенні імунітету, вважається антибіотиком, а також вона чудово позбавляє від набряків. Проявляє лікувальні властивості при нервових виснаженнях, гіповітамінозі, диспептичних розладах, панкреатиті та ін
Мед здатний налагодити роботу всього організму, ось лише короткий список його корисних властивостей: проявляє себе як загальнозміцнюючий засіб, підвищує імунітет, активно бореться з застудою; нормалізує обмінні процеси в організмі;
покращує якісний склад крові; допомагає при серцево-судинних захворюваннях; лікує опіки, шкірні захворювання, грибки, швидко загоює рани; може допомогти в лікуванні захворювань печінки/нирок; нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
- органічні кислоти;
- вітаміни: А, К, Е, РР;
- мінерали: кальцій, фосфор, марганець, залізо, калій і ін
Ягода є природним біостимулятором, допомагає у підвищенні імунітету, вважається антибіотиком, а також вона чудово позбавляє від набряків.
Проявляє лікувальні властивості при нервових виснаженнях, гіповітамінозі, диспептичних розладах, панкреатиті та ін
Мед здатний налагодити роботу всього організму, ось лише короткий список його корисних властивостей:
- проявляє себе як загальнозміцнюючий засіб;
- підвищує імунітет, активно бореться з застудою;
- нормалізує обмінні процеси в організмі;
- покращує якісний склад крові;
- допомагає при серцево-судинних захворюваннях;
- лікує опіки, шкірні захворювання, грибки, швидко загоює рани;
- може допомогти в лікуванні захворювань печінки/нирок;
- нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Висушену журавлину слід їсти самостійним перекусом. В цьому випадку у людини: по-перше, підвищиться витривалість, фізична активність і працездатність; по-друге, нормалізуються процеси травлення; по-третє, покращиться розумова діяльність.
Морс і сік з журавлини слід регулярно пити при таких неприємних захворювань, як цистит та уретрит пієлонефрит. Якщо регулярно пити журавлинний напої, то можна вирішити одразу дві серйозні проблеми: підтримувати очисний процес і полегшувати роботу нирок; промивати інфіковану ниркову тканину.
Рецепт приготування корисного журавлинного морсу з свіжої ягоди
Продукти-інгредієнти:
- Свіжі промиті і перебрані ягоди журавлини – 300 г
- Мінеральна бутильована вода без газу — 3 л
- Цукровий пісочок або мед – 200 г
Покрокове приготування
1.Будь-яким способом приготувати журавлинне пюре – прокрутити м’ясорубкою, перетерти товкачиком, розбити блендером.2. З отриманої однорідної журавлиною маси відокремити сік, використовуючи дрібне харчове ситечко або складену в три шаруючи марлю.3.
Одержаний сік перелити в каструлю і додати воду.4.Покласти мед або цукор, інакше буде дуже кисло.5. Прокип’ятити.Журавлинний морс, приготований з медом, головне цілющий засіб при запаленні нирки.
Журавлина – «ягода життя», вона широко застосовується в медицині і косметології. Регулярне вживання її в їжу є хорошою профілактикою виразки шлунка , раннього старіння і захворювань печінки. Багатовіковий досвід підтверджує високу результативність використання журавлини в терапії захворювань жіночої репродуктивної системи, стресу, ревматизму, атеросклерозу, патологій серця і судин.
Для лікування треба застосовувати не до кінця визріла журавлину, зібрану у вересні. Вона має тверду оболонку і терпкий смак кислий, чим вигідно відрізняється від солодких з ніжною м’якоттю весняних ягід, які перенесли морози. Проте недоліки смаку повністю компенсуються багатством вітамінно-мінерального складу.
Порада:
Щоб перевірити свіжість ягід, досить опустити їх у воду – вони не повинні в ній потонути. Якщо упустити свіжу журавлину на тверду поверхню, вона стрибає, наче м’яч.
Be First to Comment