Press "Enter" to skip to content

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Причини хвороби

Особливо важливо дотримуватися дієти при циститі, викликаному не проникненням в організм інфекції, а внутрішньою схильністю до захворювання.

До факторів, що сприяють виникненню і розвитку запальних процесів в органах сечостатевої системи людей, належать:

  1. Травми тазової області, будь-якого характеру, навіть вивихи суглобів, забої.
  2. Застої крові в тазових венах.
  3. Пухлини.
  4. Переохолодження і систематичне перебування на протязі.
  5. Гіповітамінози та авітамінози.
  6. Порушення в уродинаміці, що розвиваються в силу різних причин.
  7. Сечокам’яна хвороба.
  8. Важкі хронічні захворювання.
  9. Тривалий прийом ліків.

Цистити інфекційної природи виникають при проникненні всередину бактерій, вірусів та інших інфекційних агентів. Це може статися через зараження під час незахищеного статевого акту, особливо у чоловіків, або ж внаслідок нехтування дотриманням гігієни. Інфекція може проникнути в організм і під час купання і іншими шляхами.

Запаленням сечового міхура в 80% випадків страждають жінки. Особливості анатомії сечовивідних шляхів полегшують проникнення патологічних мікроорганізмів – збудників захворювання. При сприятливих умовах вони починають активно розмножуватися, що призводить до циститу.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

До факторів, що сприяють розвитку запального процесу, відносяться:

  • Переохолодження.
  • Зниження імунітету.
  • Недотримання правил особистої гігієни.
  • Тривалий прийом лікарських засобів.
  • Носіння вузького, обтягуючого одягу, який утруднює кровообіг.
  • Новоутворення органів тазової області.
  • Звуження уретри.
  • Гормональні збої.
  • Авітаміноз.
  • У дітей цистит може виникати в результаті порушень анатомічної будови сечостатевих органів.

Велика роль у формуванні будь-якого захворювання приділяється харчуванню. Однією з причин виникнення циститу є зловживання гострими, копченими продуктами, прянощами та спеціями, тому при перших симптомах слід скорегувати свій раціон і їсти лише дозволені продукти.

Основні принципи харчування при циститі

Список обмежень, які передбачає дієта, досить великий. При захворюванні, що протікає в гострій стадії, всі перераховані продукти знаходяться під забороною. Хронічна форма циститу допускає в раціоні невеликі послаблення, дозволяючи використовувати раз на тиждень яке-небудь блюдо зі списку заборонених, але робити це дуже часто не варто, щоб не викликати рецидив.

В гострій формі захворювання дієта повинна дотримуватися не менше двох тижнів, при хронічному – все життя.

Суворе виконання всіх призначень та рекомендацій лікаря збільшує шанси на остаточне одужання, виключаючи виникнення наступних рецидивів. Щоб при циститі правильно харчуватися, можна користуватися представленої нижче таблиці. Але деякі відмінності в харчуванні для різних форм хвороби існують і впливають на результат лікування.

При гострому циститі жорстка дієта триває до переходу процесу в підгостру фазу (перші 3-5 днів). Акцент робиться на питний режим (не менше 2-2,5 літрів рідини в день, з яких 1-1,5 літра припадає на мінеральну воду).

Добовий раціон розбивається на 5-6 прийомів їжі. Вживаються тільки термічно оброблені продукти. М’ясо і риба виключаються. Припустимо вжити один раз на добу десертну ложку меду в чай, столову ложку оливкової олії.

У міру поліпшення самопочуття можна розширювати раціон за допомогою дозволених продуктів (див. таблицю). Щоб домогтися повного одужання і не допустити рецидивів, дотримуватися дієти слід 1-3 місяці.

При хронічному циститі завдання дієти полягає в профілактиці рецидивів і продовження періоду ремісії. Дієта носить щадний і розмірений характер. Харчування дробове. На відміну від раціону при гострому циститі показано сирі фрукти і овочі, оскільки вони насичують організм необхідними речовинами для підвищення опірності. Поза періодів загострення вживаються будь-які дозволені продукти.

З метою профілактики будуть не зайвими трав’яні збори, які пропиваются раз в 4-6 місяців за 2-3 тижні згідно інструкції.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі
Якщо перебіг циститу ускладнений появою крові в сечі, дієта аналогічна тій, що впроваджується при гострому циститі. Додатково виключаються ті продукти, які можуть сприяти зміні кольору сечі: червоні компоти, морси, страви з буряка, моркви.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Це робиться для того, щоб об’єктивно судити про те, чи є гематурія (присутність крові в сечі). Фітосбори в такому разі призначаються лікарем, щоб у них були трави, які не викличуть загострення кровотечі і знімуть запалення одночасно.

Якщо цистит носить не інфекційний характер, дієта складається з урахуванням фактора, яким він спровокований. Приміром, у дієті при циститі, викликаному цукровим діабетом, слід додатково контролювати вживання вуглеводної їжі.

Харчування при медикаментозному циститі повинно будуватися так, щоб жоден продукт не спровокував додаткову побічну реакцію в результаті взаємодії з агресивною речовиною, яка призвела до хвороби. Більшою мірою мова йде про трав’яні чаї.

Дієта при циститі і дієта при пієлонефриті повинна складатися з якомога більшої кількості натуральних продуктів і різноманітних рідин, що дасть можливість позбутися від бактерій в сечовій порожнини і надасть антисептичну дію на слизову оболонку сечовивідних шляхів. Важливо дотримуватися такі правила харчування:

  • сніданок та обід мають включати найбільш калорійні страви;
  • на вечерю віддавати перевагу їжі, яка легко засвоюється і не перевантажує шлунково-кишкового тракту;
  • у меню повинні бути тільки продукти, які дозволені дієтою;
  • їсти не менше 4-х разів на день;
  • зробити акцент на овочі та фруктові інгредієнти (бажано подавати на стіл продукти, які пройшли термообробку, адже сироїдіння могло стати причиною запалення);
  • пити достатню кількість рідини.

Дієта при циститі у жінок є збалансованою, проте має один мінус — маленька кількість продуктів, що містять білок. Плюсів набагато більше:

  • усунення симптомів циститу;
  • лікування запорів;
  • зниження ваги на кілька кілограм;
  • очищення сечовий порожнини від шкідливих бактерій.

Що корисно?

У денний раціон пацієнта необхідно включити кисломолочні продукти.

Харчування при циститі у жінок базується на переважній більшості кисломолочної їжі, овочів і фруктів. Дозволені продукти при циститі:

  • овочі (буряк, картопля, капуста);
  • фрукти (банани, яблука, кавуни та інші);
  • молочні продукти (йогурт, сметана, кефір);
  • крупи;
  • супи без додавання м’ясних бульйонів;
  • варена риба і нежирне м’ясо.

Особливих відмінностей в організації щадного, яке сприяє одужанню, харчування за статевими або віковими ознаками не існує. У чоловіків, жінок, літніх людей і у дітей важливі причини циститу, його тип і форма. При рекомендації певних дієт лікарі орієнтуються саме на це, а не на вік чи стать.

Але деякі відмінності все ж є. Чоловічий організм потребує більшої кількості тваринних білків, чим жіночий. Це відноситься до всіх вікових груп. А тваринний білок – один з найсильніших джерел агресивного складу сечі, який подразнює слизову тканину.

У дівчаток скорочення тваринних білків у раціоні припустимо, у хлопчиків – ні. Виходом з цієї ситуації стають молочні продукти. Вони володіють найменшим впливом на баланс речовин в сечі і є джерелом необхідної кількості білка.

Харчування, продиктоване необхідністю вилікувати захворювання або ж не допустити його розвитку, має не лише включати в себе потрібні продукти, прийом їжі повинен бути збудований за певним розпорядком. В дієтології це називається режимом харчування. Говорячи просто, прийом їжі повинен бути дробовим.

Під час лікування циститу їсти потрібно від 6 до 8 разів на добу, звичайно ж, невеликими порціями. Способи приготування страв вирішуються наступні:

  1. На пару.
  2. В мікрохвильовій печі.
  3. Варка.
  4. Запікання без тваринних жирів, тобто топленого і вершкового масел.
  5. Тушкування.

Сироїдіння при цьому захворюванні не рекомендується, оскільки сирі овочі і фрукти довше засвоюються і навантажують кишечник. Винятком з цього правила є дині, кавуни, банани й огірки.

Урізноманітнити страви, на перший погляд, досить складно. Зрозуміло, перелік дозволених до вживання продуктів великий, але не дуже доступний. Наприклад, при циститі принесе користь осетрова ікра, приготована в олії з мінімальною кількістю солі і, звичайно ж, без спецій.

Цей продукт є в продажу, зустрічається він не рідше звичних жерстяних банок з «риб’ячими яйцями». Але подібне різноманітність здатне пробити пролом у бюджеті більшості людей.

З цієї ж причини немає сенсу вставляти в дієтичне переліки індичатину, м’ясо страуса, стейки з судака і багато іншого. Виходячи з цінової доступності і представленого асортименту в магазинах, люди стикаються з розумінням того, що вибір у них не так вже й великий.

Приміром, домашній зелений соус. Його немає ні в одній рекомендованої дієти, але ця приправа надзвичайно корисна при запаленнях сечового міхура. Готується соус так:

  • м’які стебла з листям петрушки і кропу потрібно помістити в блендер і подрібнити;
  • додати рослинну олію в обсязі третини або чверті від отриманої кількості зелені;
  • інгредієнти знову перемішати.

Найпростіший домашній зелений соус готовий. Його можна додавати до страв під час приготування або ж просто їсти разом з їжею, як звичайний кетчуп.

Цей варіант соусу є базовим. До нього можна додавати інші інгредієнти, експериментувати і з заміною олії кефіром або овочевим соком. Подібних рецептур, відповідних дієтичним вимогам, але не присутніх в прийнятих «номерних столах» дієтології, досить багато.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Що можна і не можна їсти при циститі

Харчуватися при циститі бажано дробовими порціями, часто (4-5 разів на день). Обов’язково дотримання питного режиму (від 2 до 2,5 л рідини в добу) з додаванням мінеральної води. Вода допомагає організму швидше позбутися від бактерій і токсинів, які знищуються медикаментозно.

Під час дієти неприпустимо вживання маринованої, копченої, консервованої, солоної, жирної, смаженої їжі, а також усіх видів грибів. М’ясні, грибні, рибні і міцні овочеві бульйони також знаходяться під забороною.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Спираючись на список дозволених продуктів можна скласти повноцінне меню власної дієти. Ось приблизні раціон харчування, складений досвідченими дієтологами на один день:

  1. Сніданок. Вівсянка на воді. Бутерброд зі шматочка цільнозернового хліба і несолоного сиру. Чай з листя брусниці.
  2. Перекус. Запечена груша.
  3. Обід. Вегетаріанський борщ, відварна брюссельська капуста, парові тефтелі з філе щуки, компот із сухофруктів і родзинок.
  4. Полуденок. Скибочки гарбуза, запечені в кефірі, склянку напою з цикорію з медом і знежиреним молоком.
  5. Вечеря. Вінегрет (замість солоних або маринованих використовувати свіжі огірки), заправлений олією виноградних кісточок, відварне філе індички, журавлинний морс.

За відгуками урологів, при захворюванні циститом дотримання дієти допомагає в короткі терміни відновити організм і запобігти переходу в хронічну форму. Проте дотримуватися лікувально-профілактичного харчування рекомендовано протягом тривалого періоду часу.

Уникайте шкідливої їжі, що негативно впливає на сечовий міхур і видільну систему, і ваш організм буде працювати безперебійно протягом всього життя. Міцного вам здоров’я!

Харчування при циститі передбачає ряд рекомендацій

  • Обмежити сіль, показана безсольова дієта.
  • Вживати їжу, багату клітковиною і вітамінами.
  • Включити в раціон продукти з сечогінним ефектом.
  • Зменшити споживання м’ясних продуктів або відмовитися від них на період лікування.
  • Взяти за основу дієти страви з овочів і фруктів.
  • Відмовитися від занадто «важкої» їжі, в тому числі жирної, смаженої, копченої, маринованої.
  • Віддати перевагу легкозасвоюваній їжі і корисним способам приготування: відварені, тушковані, зварені на пару, запечені, сирі блюда.
  • Уникати продуктів, що викликають закрепи.
  • Виключити з меню фрукти з підвищеним вмістом фруктових кислот.
  • Відмовитися від солодощів — живильного середовища для бактерій.
  • Виключити алкоголь, так як він зневоднює організм, що збільшує концентрацію сечової кислоти в сечі.
  • Виключити кофеїновмісткі продукти. Не пити каву, чай, какао.
  • Виключити «гострі» продукти: часник, цибулю, хрін, гірчицю, оцет, гострий перець, спеції.
  • Їсти невеликими порціями до 6 разів на день.
  • Не палити.

Загальні обмеження при циститі

Особливості харчування залежать від причини циститу. До уваги обов’язково беруть концентрацію в сечі солей фосфорної, сечової і щавлевої кислот. У разі її закислення дотримуються столу №6, а при залужнювання – столу №14.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Принципи дієтичного харчування:

  • дробове харчування до 5 разів на день маленькими порціями;
  • обмеження смажених страв, жирного м’яса;
  • виключення пряностей, гострих соусів, приправ;
  • відмова від фаст-фуду, алкоголю, напівфабрикатів;
  • вживання до 2.5 л рідини у добу.

Дієта при циститі у чоловіків мало чим відрізняється від такої у жінок. Але якщо хвороба ускладнюється уретритом або звуженням уретри, особливості питного режиму повинен визначати лікар.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі
При циститі рекомендований фізіологічно повноцінний раціон з невеликим обмеженням трансжирів, протеїнів тваринного походження. В рамках дієти допускаються всі типи термічної обробки продуктів. Але в періоди загострення бажано відмовитися від смаження м’яса, овочів.

Їжа повинна бути повноцінною, а дієта – збалансованою. Вживання одноманітної їжі загрожує вітамінно-мінеральною недостатністю. Основу раціону складають фрукти і овочі, які володіють сечогінними властивостями.

З появою перших ознак хвороби, ще до відвідування лікаря і здачі аналізів, швидке полегшення симптомів принесе виконання загальних рекомендацій для будь-яких форм цього захворювання. Тому так важливо знати, що можна їсти при циститі, а які продукти слід виключити.

Можна Не можна
Їжа, багата клітковиною Продукти, багаті «швидкими» вуглеводами
Їжа, збагачена вітамінами Солодощі
Вода Сіль
Овочі, фрукти М’ясо, риба
Солодкі сорти фруктів Кислі сорти фруктів
Місцеві фрукти Екзотичні фрукти
Компоти, морси, трав’яний чай Напої, продукти, що містять кофеїн або алкоголь
Мінеральна вода без газів Газовані напої
Свіжа і сушена зелень Спеції, «гострі» продукти
Кисломолочні продукти Молоко, сири
Ягоди Горіхи
Відварну або запечену їжу Смажену їжу
Мед Цукор
Овочеві супи М’ясні бульйони

Варто відзначити, що дієта при циститі у жінок не відрізняється від рекомендацій для чоловіків. І тим, і іншим протипоказано куріння, оскільки нікотин чинить подразнюючу дію на запалені слизові, погіршує кровообіг і знижує імунітет. Також для тих, у кого цистит, під суворою забороною алкоголь.

Особливості дієти при хронічному циститі

Після здачі аналізів, постановки діагнозу можна буде точніше сформулювати перелік дозволених і заборонених продуктів. Додаткові обмеження залежать від стадії хвороби і наявності ускладнень, а також від того, яким збудником викликане захворювання.

Одним з ускладнень циститу стає запалення нирок — нефрит, якщо інфекція потрапляє у верхні відділи видільної системи. Дієта при циститі і пієлонефриті відповідає лікувального стола № 7 «б», який підходить для гострого періоду хвороби.

При важких формах або захворюванні середньої тяжкості рекомендується стіл № 7 «а».Дієта при хронічному циститі, і в період одужання відрізняється менш суворими обмеженнями (стіл №7).

Наступна таблиця показує, як харчуватися при різних формах циститу.

№ столу Стіл № 7 Стіл № 7 «а» Стіл № 7 «б»
Споживання солі Помірне обмеження (до 7 м) Жорстке обмеження (до 1,2 м) Середнє обмеження (до 2 м)
Споживання води До 1 л Добовий обсяг сечі 300 мл Добовий обсяг сечі 300 мл
Співвідношення білків-жирів-вуглеводів (г) 80-90-450 20-80-350 40-90-500
Частота прийомів їжі 5 6 4-6

Всі зазначені показники подано у розрахунку на добову норму. У випадку, якщо причина запалення – грибки кандіда, то меню складається з урахуванням дієти, показаної при кандидозі. При алергічної природи циститу в першу чергу необхідно виключити з меню, що викликає алергію.

Хронічна форма являє особливу небезпеку для здоров’я жінки. На стінах міхура утворюються ранки, запалення, які при найменшому порушенні правил харчування дають про себе знати. Щоб запобігти неприємним відчуттям, необхідно дотримуватись спеціальної дієти при циститі у жінок.

Наситити організм вітамінами і допомогти боротися з недугою допоможуть стиглі овочі і фрукти. Виняток становлять продукти з високим рівнем кислотності: щавель, селера, недоспілі ягоди та інші. У період загострення потрібно налягати на журавлину, нежирну молочку, капусту, вівсянку.

Гостра форма захворювання передбачає максимально щадний раціон з акцентом на сечогінні напої і легкі в засвоєнні, нейтральні страви.

Сніданок Другий сніданок Обід Полуденок Вечеря Другий вечеря
Понеділок Манні кнедлики з родзинками

Відвар шипшини

Черешня з медом, прогріта в мікрохвильовці

Зелений чай

Овочевий бульйон з брокколі, моркви та цвітної капусти

Гречка з відвареної курочкою

Овочевий сік, не свіжовичавлений

Теплий салат з морської капусти з вареними креветками і сметаною

Питна вода

Спагетті з в’яленими томатами

Овочевий сік, не свіжовичавлений

Кефір або кисле молоко

галети

Вівторок Запечене в духовці яблуко або прогріте в мікрохвильовці з домашнім бруснично-медовим соусом

Зелений чай

Банан

Персиковий сік

Суп-пюре з цвітної капусти, моркви і дайкона з вершками

Рис з духовими рибними биточками в сметанно-медовому домашньому соусі

Журавлинний морс без цукру

Йогурт

Питна вода

Спаржа варена з курячим філе і вівсянкою з ягодами і манго

Овочевий сік, не свіжовичавлений

Березовий сік

Бутерброди з домашнім курячим паштетом з морквою

Середа Рисові кульки з сиром

Компот із сухофруктів без цукру

Суниця з вершками, ягоди можна прогріти або ж обшпарити

Сік з червоних яблук з м’якоттю

Курячий бульйон з зеленню

Перловка з зеленим горошком, болгарським перцем та іншими овочами, готуються крупа і овочі окремо і змішуються перед подачею на стіл

Відвар з плодів шипшини і глоду

Салат з вареної кукурудзи, рибного філе, вареної стручкової квасолі

Питна вода

Паста з тушкованим баклажаном, домашнім соусом сметанним, болгарським перцем та сиром

Овочевий сік, не свіжовичавлений

Чай з липового цвіту

Сухе печиво або сухарики

Четвер Омлет з петрушкою і цибулею

Компот із сушених груш

Алича або зливу, сухі або прогріті в мікрохвильовці

Овочевий сік, не свіжовичавлений

Рибні щі з тріскою і червоної фореллю

Кукурудзяна каша з тушкованими баклажанами

Чай з каркаде

Теплий салат з дайкона з зеленню, сиром і сметаною

Питна вода

Фрикадельки з курячого фаршу, змішаного з морквою, соєю і кропом з тушкованих кабачків

Овочевий сік, не свіжовичавлений

Сік манго

Йогурт

П’ятниця Сирна запіканка з курагою

Чай з фенхелем

Диня

Питна вода

Борщ на курячому бульйоні, з курячим м’ясом і сметаною

Пюре з гарбуза або кабачка з сирним конвертом, начиненим брусницею і журавлиною

Компот із червоної і білої смородини без цукру

Салат зі свіжого огірка з зеленою цибулею, кропом, петрушкою і кефірної заправкою

Питна вода

Рагу з овочів з відварною рибним філе

Питна вода або легкий компот з ягід

Тепле молоко

Фруктове желе без цукру

Субота Духові морквяні биточки зі сметаною

Березовий сік

Родзинки зі світлих сортів винограду

Чай з ромашкою

Овочевий суп із зеленою квасолею, зеленим горошком і крупами

Куряче стегно духове з в’яленими помідорами, зеленню і баклажанами

Компот з ожини, брусниці і родзинок

Буряковий салат із зеленню і рослинною олією

Питна вода

Рибне філе в яйці з овочами, запечене в духовці з рисом

Овочевий сік, не свіжовичавлений

Виноградний сік або компот з ізюму

Бутерброди з сирною пастою

Неділя Запечений або прогрітий в духовці перчик, фарширований відвареної тріскою з яйцем і домашнім зеленим соусом

Ткемалевий сік

Кавун

Питна вода

Сирний суп з овочами та вершками

Бурякові котлети з зеленню і гарніром з тушкованої капусти

Виноградний сік

Теплий салат з помідор, кабачка, дайкону, моркви і курячого філе

Питна вода

Вінегрет без квашеної капусти або оселедця

Відвар з плодів шипшини

Чай з трав

Пісні булочки

Час полуденка відводиться простій воді для того, щоб розбавити сконцентрованість сечі, послабити її агресивність стосовно роздратованих слизових тканин, що дуже важливо при гострому типі захворювання.

Овочевий сік за вечерею – додаткове харчування для ослабленого хворобою організму, яке легко перетравлюється і повністю засвоюється. Винятком традиції доповнювати вечерю овочевими соками є лише ті дні, в яких у раціоні було достатньо велику кількість овочів.

Схема харчування при хронічному типі хвороби відрізняється від рекомендацій для страждаючих гострою формою циститу лише тим, що в раціоні можна дозволити більшу різноманітність. Припустимо більшу кількість круп, м’яса птиці, морепродуктів і риби. Кількість овочів, що в цьому випадку зменшується.

Харчування при циститі у гострій формі має свої особливості. В першу чергу пацієнт дотримується постільного режиму і виконує всі приписи лікаря щодо прийому медикаментів. Що ж стосується раціону, то при лікуванні гострого циститу слід включити в меню такі продукти, як:

  • фрукти і овочі, що славляться сечогінним ефектом: кавун, диню, а також гарбуз, огірки і так далі. Сюди ж варто включити і відвари, наприклад, з кукурудзяних рилець, сечогінного збору, ведмежих вушок та іншого;
  • дієта при циститі і уретриті включає вживання морсів і соків з протизапальною дією. Вони виступають в якості антисептика. Дуже гарні напої з журавлини і брусниці, так як дають протимікробний ефект;
  • перші дні найважчі, так як починається інтоксикація, тому дієта при гострому циститі, особливо якщо спостерігається кровотеча, повинна виключати м’ясо і молочні продукти. Оптимальний варіант – перехід на вегетаріанське харчування, складання меню з овочевих і фруктових пюре, печених яблук, соків;
  • перелік необхідних продуктів варто включити хлоридно-кальцієву воду і неміцний зелений чай (несолодкий);
  • при запаленні сечового міхура дієта у жінок і чоловіків дозволяє вживання невеликої кількості риби і м’яса, за умови, що це нежирні сорти;
  • часто пацієнти запитують, чи можна пити молоко при циститі і уретриті. Так, а також вживати в їжу кисломолочні продукти, серед яких особливо важливим є несолоний сир;
  • добре допомагають цільнозернові крупи, висівки;
  • нарешті, варто замінити соняшникову олію на оливкову.

У медалі завжди 2 сторони, тому при формуванні харчування при циститі у чоловіків і жінок поряд з дозволеними і рекомендованими продуктами є і заборонені.

Рекомендується на час повністю виключити такі позиції:

  • Продукти, в яких виявлено високий вміст так званих ефірних олій. До них традиційно відносяться петрушка, часник і цибуля, редька і редис, гострі соуси і приправи, базилік та інші. Більш повний перелік визначить лікар.
  • Дієта при гострому циститі кров’ю у жінок і представників сильної статі приблизно однакова, і вона виключає вживання концентрованих бульйонів, багатих активними речовинами, з грибів, м’яса або риби.
  • Всі кислі овочі та фрукти заборонені. Як виняток виступає журавлина – природний антисептик. Тому і від солінь слід відмовитися на період лікування і відновлення.
  • Небажано їсти солодке, а також найкраще обмежити прийом солі.
  • У список заборон потрапили і барвники штучного походження.
  • Не варто при циститі є страви з високим вмістом щавлевої кислоти, наприклад, шпинату і щавлю. Краще приготувати борщ при дієті у жінок і чоловіків.

Нарешті, варто відмовитися від алкоголю, міцного чаю і кави, як і про газованої води.

У попередньому блоці була розглянута гостра форма циститу і рекомендоване харчування при ній. Якщо все робити правильно, то швидке одужання відбувається максимально швидко, але іноді захворювання не відступає, що призводить до розвитку хронічної форми з періодичним загостренням.

  • При хронічному циститі дієта чоловіки і представниць прекрасної статі передбачає відмову або максимальне обмеження усього гострого/солоного, приправ та прянощів. Не рекомендується їсти копчене м’ясо і рибу, смажені страви.
  • Фахівці рекомендують обмежити в меню ті овочі, у яких яскраво виражена подразнююча дія. Це, наприклад, часник і цибуля, хрін і щавель, петрушка і редька, а також ряд інших. Цей список може бути набагато більше в кожному індивідуальному випадку.
  • Краще всього, формуючи дієту при циститі і пієлонефриті у жінок, виключити на 100% продукти, що містять консерванти і барвники.
  • Оптимальний варіант – натуральна запечена, тушкована і варена їжа.
  • Важливо контролювати регулярний прийом фруктових соків, краще свіжих, а також компотів і морсів у поєднанні з дотриманням питного режиму (не менше 1,5-2 літра рідини на добу).
  • За рекомендацією лікаря слід час від часу приймати відвари сечогінних трав.
  • Щоб не допустити запору, потрібно включити в меню овочі з грубою клітковиною, а також злаки і висівки.
  • Прийом алкоголю обмежується настільки, наскільки це можливо.
  • Серед додаткових рекомендацій – знаходження в теплі, зміцнення імунітету і дотримання дієти.

Як виявляють?

Діагностується захворювання на підставі ряду досліджень, що призначаються в залежності від описів симптомів і відчуттів хворими, а також з урахуванням анамнезу.

Підставою для постановки діагнозу «цистит» є результати таких медичних досліджень:

  1. Аналізи сечі – загальний та за методикою Ничипоренко.
  2. БАК посів сечі на наявність надлишку умовно-патогенних збудників.
  3. ПЛР.
  4. Мазки з уретри у чоловіків, піхви та сечового каналу у жінок, для виявлення дисбактеріозів або патогенних бактерій, грибків.
  5. Цистоскопія.
  6. УЗД органів тазу.

Зразкове меню на день

Меню при циститі складається з урахуванням особливостей роботи нирок. Пік працездатності припадає на першу половину дня. Тому після обіду намагаються вживати менше рідини. На основі дозволених продуктів готують корисні страви. Щоб полегшити завдання, рекомендується складати меню мінімум на 5-7 днів вперед.

Меню на тиждень при циститі

Дні тижня 1 сніданок 2 сніданок Обід Полуденок Вечеря
понеділок яйце некруто, сир зі сметаною, відвар шипшини 100 г фініків вегетаріанський борщ, парові котлети з яловичини, овочеве рагу, журавлинний морс кефір запіканка з сиром та медом, морквяний сік
вівторок вівсяна каша з сухофруктами, ряжанка кефір з родзинками борщ, запечений минтай з морквою, тушковані овочі, фруктовий мус домашній йогурт гречана каша, вінегрет (без солоного огірка), чай
середа мюслі з молоком, 1 яблуко, кисіль запечене яблуко пісний суп з рисом, тефтелі, овочеве рагу, брусничний морс молоко з медом млинці зі сметаною, овочева нарізка, трав’яний чай
четвер манна каша, білковий омлет, чай питний йогурт борщ без томатної заправки, варена телятина, нарізка з огірків, ягідний мус 100 г фініків з чаєм суп-локшина, фаршировані перці, нирковий чай
п’ятниця вівсянка з родзинками, шматочок твердого сиру, зелений чай кефір з галетним печивом запечена картопля з хеком, свіжі овочі, гарбузовий сік солодке яблуко крупник з сиром, овочевий салат, гарбузовий сік
субота відварений рис із сухофруктами, яблучний мус ряжанка борщ, відварне куряче філе, чай сир зі сметаною будь-яка каша, парові котлети, овочеве рагу, неміцний чай
неділя білковий омлет, фруктовий салат, компот домашній йогурт овочевий суп, голубці з курячим фаршем, компот сирна запіканка крем-суп з брокколі, відварений окунь, несолодкий чай
Які продукти можна і не можна їсти при циститі
Щоб дієта була щадною, в якості других страв підходять тушковані або варені м’ясні страви – голубці, фаршировані перці, кнелі, відварна риба.

Продукти, які надають подразнюючу дію на сечовий міхур, виключають:

  • Фрукти: в першу чергу цитрусові, а також сливу, полуницю, інжир, персики, черешні, яблука, банани. Слід виключити навіть вживання напоїв, що містять перераховані фрукти.
  • Деякі види овочів. Негативний вплив роблять солоні огірки, квашена капуста, перець, томати, боби.
  • Кисломолочні продукти. Вони можуть викликати біль у сечовому міхурі, тому можна в невеликих кількостях за умови, якщо не містять багато цукру і харчових добавок, а хворий почуває себе досить добре. Погіршують стан хворого йогурти, сметана, сири твердих сортів.
  • Білкові продукти — шинка, салямі, сосиски, копченості, у тому числі рибні.
  • Оброблені продукти, що містять консерванти, всілякі приправи – чіпси, вермішель швидкого приготування, сухарики, шаурма та інший фаст-фуд.
  • Майонез, кетчуп. Ці продукти негативно впливають на багато органів. Майонез містить протипоказані при циститі яйця. У тому і іншому продукті присутня велика кількість шкідливих домішок, які погіршують стан хворого.
  • Сахарин. До повного одужання від нього слід утриматися. Не рекомендується приймати ліки, що містять цей компонент.
  • Приправи та спеції, які посилюють симптоми захворювання. До них відноситься гострий перець, часник, цибуля, редька, редис, хрін, гвоздика, гірчиця, оцет.
  • Солодощі. В процесі лікування циститу доведеться виключити з раціону тістечка, варення, джеми, печиво, пряники і булочки.
  • Горіхи, різного виду бобові, соєві боби, арахіс, квасоля, волоські горіхи, фісташки.
  • Смажене м’ясо, риба, сало.

Присутність в меню перерахованих продуктів здатна не тільки посилити симптоми захворювання, але і привести до здуття сечового міхура. Виключення їх з раціону дозволяє значно полегшити стан, прискорити процес одужання.

Фрукти містять велику кількість клітковини, покращують моторику кишечника, тому особливо показані при циститі. Варто відзначити, що не всі з них корисні для хворого сечового міхура. Деякі з них здатні подразнювати слизову, посилюючи больовий синдром і частоту позивів до сечовипускання. До них відносять сорти з підвищеним вмістом фруктової кислоти:

  • в першу чергу цитрусові (лимони, апельсини, мандарини, помело, грейпфрут),
  • а також виноград, сливи, кислі яблука;
  • екзотичні види (ананаси, ківі, авокадо, манго, банан, персики).

Від цих продуктів доведеться відмовитися. Виняток становить гранат, який, незважаючи на великий вміст кислот, рекомендований для харчування при циститі, так як володіє протимікробними властивостями. У списку дозволених також: груші, солодкі яблука, сухофрукти.

З ягід найбільш корисні:

  • журавлина,
  • брусниця;
  • чорна смородина;
  • обліпиха;
  • агрус;
  • суниця;
  • чорниця;
  • плоди шипшини.

Не бажано присутність в меню вишні.

Рекомендовані баштанні культури з сечогінним ефектом, наприклад, кавун.

Для дорослих

Тушковані або запечені овочі — смачний гарнір до м’яса.

Меню дієти при циститі має складатися переважно з фруктів і овочів. Розглянемо приблизний добове меню:

  • на сніданок віддається перевага овочевим пюре, вареним яйцям, кашам, звареним на молоці, сирам і компотам;
  • в обід — овочевий суп з додаванням крупи або ж пісний борщ, котлети парові або запечені, смажені або запечені овочі;
  • полудень — кефір, дозволені фрукти і відварну картоплю;
  • вечеря — гречана крупа, запіканка з сиру або вінегрет.

При циститі можна дотримуватися меню, яке було наведене в таблиці.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі
Зазначені в меню страви рекомендуються до вживання в таких кількостях за один раз:
  • супи — 200-250 м;
  • каші — 150-250 г;
  • сирні страви — 100-200 г;
  • салати, печені овочі — 150-250 г;
  • м’ясо, риба — 150 г;
  • печиво — 50-60 г;
  • напої — 1 склянка;
  • яйця — 1 шт.;
  • молочні напої — 200 мл

Враховуючи основні рекомендації лікарів, можна самостійно скласти меню, яке не зашкодить хворому. Вранці дозволено їсти будь круп’яні каші. В обід готуються овочеві супи, салати із заправкою з рослинної олії і м’ясні страви на пару. Вечеря має бути легкою і складатися переважно з дозволених до вживання овочів.

Меню на один день може складатися з наступних страв:

  • На сніданок можна приготувати кашу на воді, бутерброд з несолоним сиром. В якості напою підійде трав’яний чай на основі брусничного листя.
  • В якості перекусу можна використовувати запечену грушу.
  • На обід готуватися буряковий суп, котлети на пару з судака. Як гарнір можна використовувати припущені брокколі. Напій журавлинний морс.
  • В полудень можна з’їсти запечений гарбуз, випити склянку зеленого чаю.
  • На вечерю готуються вінегрет, макарони і відварне нежирне м’ясо.

Важливо не забувати про належний питний режим з використанням мінеральної води.

Овочі та зелень при циститі

В якості головного джерела клітковини, вітамінів і мінеральних речовин в раціон включають овочеві страви. Необхідно обмежити споживання картоплі при тяжких формах хвороби та грибкової інфекції, при легких формах його можна додавати в меню у відвареному і запеченому вигляді.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

На будь-якій стадії показано їсти огірки, кабачки, гарбуз, свіжа капуста, морква, буряк.

Свіжа зелень і сушені прянощі володіють хорошим протизапальним ефектом, наприклад, кмин, кріп, петрушка. Із зелені не рекомендовані щавель, салат, а також все, що містить щавлеву кислоту.

Як урізноманітнити харчування?

Під час лікування недуги дієта при циститі у жінок включає особливі правила:

  1. Всі важкі, калорійні продукти потрібно їсти на сніданок або обід, інакше можуть виникати болі.
  2. Пряні, гострі страви краще не їсти.
  3. Повністю прибрати з меню жирні сорти риби, м’яса.
  4. Виключити алкоголь, кава.
  5. Збільшити кількість рідини, яка споживається в день.

Дієта при циститі у жінок базується на збалансованому харчуванні. Організму необхідно достатня кількість вітамінів, білка. Не варто переїдати, перистальтика кишечника повинна бути в нормі. Складні продукти краще вживати в першій половині дня, але не на вечерю. До числа дозволених продуктів під час захворювання відносять:

  • Хлібобулочні вироби. Сухарики, свіжий саморобний хліб, макарони з твердих порід пшениці будуть корисні для тих, хто страждає на цистит. Варто уникати виробів з різними смаковими добавками.
  • М’ясо. Вибирайте нежирні сорти. Смажене м’ясо категорично забороняється, краще готувати в духовці, на пару, робити бульйони. Курку, індичку можна їсти в необмеженій кількості.
  • Крупи. Найкращим варіантом при циститі вважається вівсяна, гречана крупа. Вони не тільки багаті корисними мікроелементами, але і покращують травлення, виводять токсини з організму.
  • Фрукти і овочі. Журавлина, кавун, гарбуз і інші сечогінні продукти допоможуть усунути запальні процеси, вивести зайву рідину з організму.

Щоб прискорити лікування циститу необхідно пити більше рідини. Особливо це стосується відвари з ромашки, шипшини. Крім перерахованого, дуже корисні натуральні морси з журавлини, брусниці. Їх можна вживати під час сніданку і між прийомами їжі.

Обмеження вживання деяких продуктів пов’язана з тим, що їх склад здатний дратувати стінки сечового міхура, тим самим провокувати неприємні симптоми. Якщо ви хочете, щоб лікування пройшло швидко і принесло позитивний результат, виключіть з раціону наступне:

  • Алкоголь. Збільшує частоту сечовипускань, протипоказаний при вживанні медикаментів. Хоча хміль сприятливо позначається на стані організму, проте пити пиво, в складі якого є алкоголь, теж заборонено.
  • Кава, солодка вода. Провокують часті походи в туалет, тому рекомендується уникати їх вживання. Теж саме стосується міцного чаю.
  • Приправи, смакові добавки. Сприятливо позначаються на смакових якостях страви, проте погіршують стан стінок сечового міхура.
  • Цитрусові. Лимони, апельсини здатні посилювати симптоми циститу, тому на час терапії від них варто відмовитися.
  • Солодке. Глюкоза, яка міститься в цукерках, випічці, варення, подразнює стінки сечового міхура, збільшуючи запалення.
  • Свіжі фрукти та овочі. Виняток становлять не всі продукти цієї категорії, а тільки яблука, виноград, дині та сливи, а також картопля, спаржа і бобові. Протипоказані компоти і соки з плодів цих рослин.

Дозволені та заборонені продукти

Основне правило для пацієнтів – уникати тих продуктів, які викликають подразнення запаленого сечового міхура. Необхідно враховувати характер процесу.

  1. Якщо цистит має хронічну форму, жирна, калорійна і консервована їжа повинна перебувати під забороною. У цей список включені і гострі приправи, соуси, всі копчені продукти.
  2. Гостра форма захворювання потребує більшої кількості обмежень. В першу чергу сюди можна внести алкоголь, а також відмовитися від солоної їжі. Якщо повністю видалити сіль з раціону не виходить, спробуйте солити готову їжу зовсім трохи. Чорний міцний чай і кава також відносяться до небажаних напоїв, краще при циститі пити більш легкі варіанти цих напоїв.
  3. Мариновані продукти і гострі приправи повинні знаходитися в «чорному списку».

Які продукти від циститу варто включити в обов’язковий раціон, коли йде активна боротьба з хворобою?

  1. Молочні продукти при циститі не протипоказані. Сюди варто віднести сир (його при циститі можна), сир з низьким рівнем солі, ряжанку та іншу кисломолочну продукцію.
  2. Всі позиції в списку повинні мати яскраво виражену сечогінну дію, щоб підтримати лікарську терапію. Яскравий тому приклад – кавун і диня при циститі. Смачно і корисно.
  3. Що стосується фруктів та овочів, то, звичайно, вони насичують організм вітамінами, але далеко не всі дозволені в цей період. Вони не повинні подразнювати слизову оболонку, тому варто детально дізнатися у лікаря, що треба їсти при циститі, а поки варто забути. Серед заборон у фруктово-овочевому напрямку, наприклад, томат і лимон, цибуля, редис і так далі.
  4. Варто віддати перевагу кашам із злаків. Така їжа завжди дуже корисна, в дитячому віці – особливо.
  5. У дозволені продукти при циститі і уретриті у всіх їх формах входять соки, компоти і морси для підтримки питного режиму.
  6. Рекомендується вживати тільки нежирні рибу і м’ясо. Від концентрованих і жирних бульйонів варто відмовитися.
  7. Говорячи про те, що можна їсти при циститі в якості аналога солодощів, слід згадати про низькокалорійні ласощі – зефір, а також можна в невеликих кількостях дозволяти собі мармелад і мед.

Далі ми зібрали корисні і актуальні рекомендації, що треба їсти при циститі у звичайних випадках, але завжди варто з особливою увагою відноситися до свого здоров’я і не ігнорувати відвідування лікаря.

Тільки він може назвати корисні продукти при циститі саме для вас з урахуванням поточного стану і самопочуття, наявних протипоказань і так далі. Пропонуємо ознайомитися з інформацією зі статті для формування початкового меню і розуміння, що можна їсти при циститі, а потім відвідати профільного спеціаліста.

Будь-який кваліфікований лікар підтвердить, що при циститі у жінок та чоловіків (а також у дітей) дієта повинна бути строгою, щоб уникнути загострення. Ось чому меню не може включати, принаймні, у період лікування, цілий ряд продуктів:

  1. Потрібно відмовитися від фруктів і овочів з високим вмістом фруктових кислот, так як результатом може стати подразнення і так запаленої слизової. Це, звичайно, яблука і лимони, а також ананас, апельсин, авокадо, персики і ряд інших продуктів. З ягід – це вишня і черешня.
  2. При циститі забороняється оцет в будь-якому його вигляді.
  3. Говорячи про те, чого не можна їсти при циститі, не можна забути про соусах (кетчуп і майонез, соєвий соус і так далі). Вони заборонені через високий вміст солі і жиру.
  4. Продовжуючи розмову про те, які продукти не можна їсти при циститі, слід особливо виділити цукор і його похідні, так як у людському організмі він служить їжею для бактерій, що виділяють токсини, що тільки погіршує перебіг хвороби.
  5. Дієта при циститі у чоловіків і жінок, як і у дітей, припускає повну відмову від консервів, копченостей і сала з ковбасами.
  6. Квашену капусту при циститі також не можна, як і інші соління.
  7. Розглядаючи, які продукти не можна при циститі, варто відзначити, що заборонена алкогольна продукція, так як спиртні напої активно виводять з організму рідина, сеча стає більш концентрованою, і роздратування тільки посилюється.
  8. Формуючи раціон при циститі, варто виключити з харчування міцні чай і каву, а також какао, так як їх ефект дуже нагадує дію спиртного. Сюди ж додамо газовану воду та інші солодкі напої, а також енергетики і томатний сік.
  9. Від жирного м’яса і риби також може бути негативний ефект, як і від м’ясних бульйонів.
  10. Ряд овочів також варто виключити з меню. Це помідори, боби, спаржа, редис, цибуля, часник, хрін і так далі (їх перерахує вам лікар).

Меню на тиждень під час лікування циститу цілком здатне бути не тільки лікувальним, але й смачним. Як правило, почувши про обмеження в їжі, хворі тут же уявляють собі одноманітну і несмачну низку з тарілок пісної вівсянки і склянок з «Ряжанкою».

Але таке уявлення абсолютно не відповідає дійсності, смачно їсти можна і вчасно лікування.

Молочна дієта рекомендується в першу чергу тим, для кого важливо надходження тваринного білка в організм, а також інших корисних елементів, що містяться в молочних продуктах, наприклад, кальцію. Цей раціон харчування підходить для вагітних, дітей і літніх людей. Зрозуміло, тільки в тому випадку, якщо відсутня непереносимість лактози.

Сніданок Другий сніданок Обід Полуденок Вечеря Другий вечеря
Понеділок Сирні кульки з домашнім брусничним соусом Йогурт, банан Молочна локшина

Відварене філе тріски з рисом

Геркулес на молоці з ошпареними або прогрітими фруктами Відварна або парова курочка з тушкованими баклажанами Кефір

Сухарики

Вівторок Молочний мус з родзинками Домашнє морозиво без цукру – «молочний лід», з шматочками фруктів, наприклад, груш Сирний суп з вершками і брокколі

Курячі котлетки з кабачками і баклажанами

Гречана молочна каша Спагетті «Болоньєзе» з курячим, а не з м’ясним фаршем, без солоних огірків, зрозуміло Ряжанка

Сухе печиво

Середа Вівсяні пластівці, заварені на молоці Мікс з ягід і фруктів, прогрітих в мікрохвильовці і заправлених сметаною або кефіром Рибні щі зі сметаною

Сирні конверти з сиром і брусницею

Рисова каша або локшина з рису на молоці В’ялені томати

Запечена з кропом і баклажанами червона риба

Біфідок

Халва

Четвер Омлет на молоці з грінками Молочний шейк з манго

Диня

Холодний суп – окрошка на кефірі, з курячим філе

Тефтелі з моркви, гарбуза і кабачка з кукурудзяною кашею на молоці

Перлова каша на воді з медом Мікс з тушкованих овочів з курятиною Біфілайф

Пастила з замінником цукру

П’ятниця Молочне желе з ягодами Чай з ромашкою і з молоком

Сухарики

Щі пісні зі сметаною і зеленню

Куряче філе, запечене в духовці з морквою, цибулею, кропом, петрушкою і сиром

Варена або тушкована гарбуз

Кукурудзяна каша на молоці Відварна риба, змішана з вареними яйцями і зеленню

Тушкований з томатами гарбуз

Кефір

Пісні булочки

Субота Сирна запіканка зі сметаною Мікс з кураги, родзинок і чорносливу Тепле молоко Суп-пюре з молока і кабачків з зеленню

Рибні котлети з дайконом або редискою у складі фаршу

Тушковані баклажани

Манний пудинг на молоці або каша Відварені овочі – броколі, цвітна і брюссельська капуста, зелений горошок, морква, стручкова квасоля Тепле молоко

Пара бутербродів з сиром

Неділя Гречані кульки в молочно-медовий домашньому соусі Йогурт

Кавун

Борщ на бульйоні з м’ясом кури і сметаною

Манні кнедлики з родзинками

Запечене або прогріте в мікрохвильовці яблуко

Пюре з гарбуза і кабачка з морквою на молоці або пшоняна каша Рибні їжачки або биточки в сметанному домашньому соусі з рисом Ряжанка

Грінки з підливою ягідної

В якості молочних напоїв при дієтах вживаються:

  1. Проста вода.
  2. Чаї з трав з антисептичним і сечогінним ефектом.
  3. Березовий сік.
  4. Відвар з плодів шипшини.

Вкрай важливо уникати молочних продуктів під час вечері, цей період є свого роду розвантажувальним. Перед тим, як вдатися до подібного розпорядку харчування, слід обговорити його доцільність з лікарем.

Лактоза далеко не всіма засвоюється, особливо часто непереносимість молочних продуктів виникає у людей літнього віку. Крім непереносимості компонентів молочних продуктів, протипоказанням для такого раціону є і деякі хронічні захворювання.

У гострий період хвороби варто зовсім відмовитися від молочних виробів, так як вони створюють сприятливе середовище для розмноження бактерій і грибків. Також при циститі слід виключити молоко в чистому вигляді, особливо якщо причина запалення — кандидоз сечового міхура.

З появою поліпшень або при хронічній формі поступово включають в меню кисломолочні вироби (кефір, ряжанку з низьким % жирності), знежирений сир, несолоні сорти сиру.

Не рекомендовано вживати: тверді і солоні сорти сирів; жирні продукти, наприклад, сметану. Крім того, молочна продукція повинна бути натуральною, без харчових добавок, стабілізаторів, згущувачів, барвників, цукру.

Одні продукти можна вживати при циститі, інші краще виключити з раціону, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.

Щоб не спровокувати загострення хвороби, важливо уникати певних продуктів харчування і напоїв. Вживати під час хвороби заборонено:

  • Фрукти, які містять велику кількість фруктових кислот. Вони сприяють подразнення запаленої слизової і перешкоджають її загоєнню. Серед таких фруктів особливу небезпеку становлять яблука, лимони, апельсини, ананаси, дині, авокадо і персики.
  • Оцет і всі страви, які його містять. Різні соуси, найбільш популярними з яких є майонез, соєвий соус і кетчуп. Крім того, до складу майонезу входить яйце, гірчиця, оцет, які під час хвороби знаходяться під забороною.
  • Цукор в чистому вигляді і продукти, що містять його у великій кількості. Це обумовлено тим, що в його організмі починають поїдати мікробактерії. Їх розмноження посилюється, паралельно збільшується доза виділених ними токсинів. Вони, в свою чергу, загострюють симптоматику хвороби і перешкоджають одужанню.
  • Будь-які консерви не повинні бути присутніми на столі хворого циститом людини. Це ж стосується копченостей, ковбас, сала.
  • Спиртні напої. Будь-який алкоголь виводить з організму рідину, що призводить до його зневоднення. Сеча набуває велику концентрацію і сильніше дратує запалений орган.
  • Кава і міцний чай. Дія цих напоїв схожа з дією алкоголю. На час варто відмовитися від заварювання какао.
  • Будь-які солодкі та газовані напої, томатний сік, енергетичні напої.
  • Під заборону потрапляють деякі овочі. Слід відмовитися від споживання спаржі, томатів і бобів. Не варто додавати в їжу цибулю, редиску, редьку, щавель, часник, хрін. Всі ці овочі сприяють додатковому подразненню запаленого сечового міхура.
Які продукти можна і не можна їсти при циститі
Щоб попередити відкладення каменів у сечовому міхурі, збільшують споживання рослинних олій і грубої клітковини.

Список дозволених і заборонених продуктів

Групи продуктів Дозволені Заборонені
кисломолочні йогурт, сметана, сир, твердий несолоний сир, молоко, кисляк вершки, гострий і солоний сир, жирна сметана, плавлений сирок
м’ясні куряча грудка, кролик, відварна яловичина, індичка, телятина свинина, гуска, копчене м’ясо, ковбаси, сосиски
каші, крупи білий рис, пшонка, манка, вівсянка, гречка, перловка дикий рис, кукурудза, ячна крупа
риба, морепродукти путасу, мінтай, тріска, лящ, хек, кефаль, кальмари севрюга, товстолобик, чорна ікра, оселедець, нельма, сайра, осетрові
солодощі желе, полуничне варення шоколад, кондитерський крем, тістечка
сухофрукти і горіхи урюк, фініки, ізюм інжир, волоські горіхи
фрукти і ягоди журавлина, диня, бруква, солодкі яблука, інжир виноград, банани, полуниця, сливи, абрикоси, цитрусові, авокадо
зелень і овочі гарбузи, патисони, брюссельська капуста, морква, буряк бобові, цибуля, картопля, редис, кольорова капуста, спаржа, томати, солоні огірки, квашена капуста, ріпа, шпинат, часник, зелений лук
напої чай зелений, нирковий чай, відвар шипшини, компот, лікувально-столова вода, морс, морквяний і гарбузовий сік, фруктовий мус спиртне, солодка газована вода, кава, гарячий шоколад, чай чорний, томатний сік
інші продукти цукор, мед, топлене і оливкова олія, білковий омлет, сметанний соус, курячі яйця, молоко мариновані гриби, гострі соуси, напівфабрикати, консервація

Щоб уникнути подразнення слизової сечівника, потрібно знати, які продукти не можна поєднувати. Категорично не рекомендується одночасно вживати омлет з твердим сиром, кисломолочні продукти з бананами.

З урахуванням характеру запалення та локалізації вогнищ ураження, лікар визначає, які фрукти слід вживати при циститі.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі
У гострій фазі небажано їсти цитрусові, кислі яблука, ожину. Банани при циститі вживають в обмеженій кількості – не більше 2 шт. у тиждень.

Урологи радять пити кефір при циститі, так як в ньому містяться корисні бактерії. Вони нормалізують мікрофлору кишечника, стимулюючи тим самим загальний імунітет. Але корисними властивостями володіють тільки свіжі кисломолочні продукти.

Перелік не рекомендованих до вживання страв і продуктів, не дозволених, досить великий. Однак, всі заборонені продукти належать до певних груп, а їх не особливо багато.

Під час лікування захворювання, а також при наявності розташовують до його появи і розвитку факторів, з повсякденного раціону слід повністю виключити:

  • копченості;
  • маринади;
  • соління;
  • гострі спеції і прянощі;
  • сіль і цукор, їх потрібно звести до мінімуму, а по можливості і зовсім відмовитися від цих добавок;
  • готові соуси;
  • страви на основі крохмалів;
  • м’ясо, як звичну свинину чи яловичину, так і мисливську здобич – ведмежатину, м’ясо лосів та інше;
  • солодкі страви і напої;
  • фастфуд, у тому числі і домашнього приготування;
  • чорний кави, розчинні напої з вмістом кава і чорний чай;
  • алкоголь, за винятком натуральних білих сухих вин, якщо в терапії немає протипоказань, обумовлених правилами прийому ліків;
  • гриби;
  • газовані напої;
  • кислі і терпкі фрукти, ягоди, плоди, наприклад, у раціоні небажана вишня, а проти черешні у дієтологів заперечень немає.

Звідси виникає питання, що можна їсти при циститі? Насамперед, корисні молочні і кисломолочні продукти:

  • молоко;
  • йогурти;
  • простокваша;
  • нежирна сметана;
  • нежирні, сичужні сири.

Корисні будуть і каші: вівсянка, гречана. З м’яса можна споживати легке куряче м’ясо, кролятину. Але тільки відварне, а не смажене. Обов’язково обмежити споживання жирів. З овочів добре їсти картоплю, буряк, моркву.

При циститі дуже важливо пити не менше 2−х літрів рідини в день, щоб бактерії вимивалися з сечового міхура. Але потрібно пити просту воду або слабко газованої. Дуже добре пити відвари шипшини без цукру.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Тільки комплексне лікування і дієта без винятків (навіть кава), дозволить позбутися від циститу.

При загостренні хвороби забороняється вживання таких напоїв:

  • Алкоголь. При наявності запального процесу в організмі вживання спиртних напоїв вкрай небажано. Вони стимулюють м’язи органів сечовидільної системи, що викликає більш часте сечовипускання. В результаті слизова сечового міхура відчуває сильне роздратування. Пиво також потрапляє в цей список, будучи алкогольним напоєм, який навіть у невеликих кількостях знаходиться під забороною.
  • Кава, міцний чай, будь-які напої, що містять кофеїн. Дія цієї складової на стінки сечового міхура аналогічно алкоголю. Відмовитися у період лікування слід від Коли і подібних напоїв.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Під час лікування заборонено пити міцний чай і каву.

  • Енергетичні тоніки, газована вода (дієтична або звичайна), порошкові напої, деякі види соків – апельсиновий, томатний, грейпфрутовий.

Необхідно враховувати і той факт, що реакція організму на певні продукти у всіх різна. Питання, що саме виключити з дієтичного меню, вирішується індивідуально.

Хлібобулочні вироби

Перш за все, важливо знати, який хліб їсти не можна. Протипоказаний житній хліб і свіжий, так як вони викликають бродильні процеси в шлунку і кишечнику. Корисний хліб з висівками, який допомагає очистити організм від шлаків, по можливості домашньої випічки.

У гострий період краще виключити хліб взагалі, особливо покупний, так як в ньому містяться харчові добавки, велика кількість глютену і крохмалів, які розбухають в кишечнику, що погано позначається на його роботі. В період ремісії можна з’їдати невелику кількість несвіжого пшеничного хліба.

Від здобної випічки, кондитерських виробів потрібно відмовитися. Цукор при циститі можна замінити медом.

Трави в лікуванні циститу

Для лікування різних форм циститу ефективно використовуються трави та лікарські рослини: фіто чаї або трав’яні збори. Їх можна приймати як звичайний чай, або як ліки — в строго певній дозі.

В першу чергу, треба розуміти, що у кожної лікарської рослини є свої протипоказання, і заздалегідь ознайомитися з ними, перш чим починати його застосування. Серед них і алергія, ось чому кожен компонент трав’яного збору краще пробувати окремо.

Для лікування використовують такі рослини із сечогінним ефектом: польовий хвощ (дуже токсичний!) і спориш.

Протизапальну дію надають: солодка, кора дуба, супліддя вільхи, ехінацея. Трави з антибактеріальною дією дуже ефективні при циститі, так як їх компоненти, накопичуючись в сечі, допомагають боротися з інфекцією.

Знеболюючим ефектом славляться: м’ята перцева, корінь аїру, квітки волошки, рильця кукурудзи, меліса.

Які продукти можна і не можна їсти при циститі

Також в лікуванні запалення сечового міхура застосовується безліч інших рослин: материнка, пижма, плоди горобини, обліпихи. Поряд з оливковою олією, яку рекомендують вживати по столовій ложці перед кожним прийомом їжі, застосовується обліпихова олія, яка містить комплекс вітамінів і надає загоюючу дію на слизові.

Для приготування трав’яних чаїв використовуються найпоширеніші рослини: ромашка аптечна, липа, листя брусниці, меліса, м’ята перцева, лист чорної смородини, листя суниці. При циститі корисно буде додати імбир або мед.

Be First to Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Mission News Theme by Compete Themes.