Навіщо потрібна дієта при циститі?
Під час циститу у жінок і чоловіків виникає цілий ряд неприємних симптомів: гострий біль при випущенні урини, позиви стають занадто частими і ускладненими. Може підніматися температура, погіршується загальне самопочуття.
В такому випадку пацієнту призначають курс антибактеріальних засобів, фітопрепарати, протизапальні і сечогінні засоби. Частково посилити терапевтичний ефект можна за рахунок впровадження в меню особливих продуктів.
Тимчасові обмеження в раціоні необхідні для того, щоб надати якийсь щадний ефект на слизову оболонку сечового міхура. Виключивши деякі продукти, які можуть подразнювати тканини, таким чином, вдається прискорити процес одужання.
Перелік чи список продуктів, які неприпустимо вводити у раціон на момент активного прогресування захворювання, досить великий. По суті, багато продуктів самі по собі є шкідливими для організму, а в момент, коли сечовидільна система не справляється зі своїми функціями, зловживання різними інгредієнтами може принести ще більше шкоди.
Головні гастрономічні табу:
- Фастфуд у всіх його проявах;
- Газовані напої (в тому числі і мінеральна вода з газом);
- Чіпси, сухарики та інші снеки, щедро приправлені сіллю і іншими спеціями;
- Соуси;
- Копченості;
- Жирні і смажені продукти;
- Кондитерські вироби з кремом і шоколадом;
- Консерви (в тому числі і домашні).
Хронічний цистит хоч і не супроводжується яскравими клінічними проявами, але здатний істотно шкодити сечовий міхур, запускаючи деструктивні процеси в слизовій оболонці. На стадії загострення рекомендовано дотримуватися дієти, як при гострому варіанті розвитку патології.
Під час ремісії завдання пацієнта не допустити подальшої деструкції і виникнення запальних реакцій слизової. Крім цього, харчування повинне допомогти зміцнити організм в цілому, поліпшити імунну відповідь, заповнити дефіцит вітамінів і мінералів.
Рекомендується завжди доповнювати щоденний раціон морсами з журавлини і брусниці, пити відвар з шипшини і різних лікарських рослин. До речі, ці напої допомагають вилікувати цистит, а також відмовитися від кави (хоча б частково).
Клініка хронічного запалення в тканинах відбувається з чергуванням станів загострення і ремісій. Обмеження в харчуванні, при даному захворюванні, носить тривалий характер. Меню раціону спрямоване на поліпшення кишкової перистальтики і підтримання імунітету.
У процесі тривалого вогнищевого запалення тканини в резервуарної порожнини набувають пухку, набряклу, іноді вкриту виразками структуру, легко піддається подразненню при будь-якому провокаційному факторі.
У природі немає непотрібних продуктів. Кожен з них володіє цілим арсеналом необхідних для організму вітамінів і корисних мінералів. Необхідно лише навчитися користуватися ними. Вченими створено безліч харчових підказок, за яким у кожному конкретному випадку, грамотний дієтолог порадить яким продуктам слід надати перевагу, що можна їсти, що в харчуванні обмежити, а від чого слід відмовитися жінкам страждають на цистит.
Велика процентний вміст корисних речовин міститься в овочах і фруктах, тому саме їм віддається перевага у вигляді компотів, морсів, свіжих соків, приготування овочевого та фруктового фрешу.
У раціон дозволено вводити:
- Страви з додаванням волоських або кадрових горішків.
- Каші з цільного зернових круп, приправлені оливковою або лляною олією.
- Низької жирності кисломолочні вироби.
- Хліб або хлібці з висівками, домашня випічка з борошна грубого помелу.
- Запечене або відварне, злегка підсолене м’ясо курки.
Існує безліч продуктів, вживання яких, в силу свого дратівної властивості на слизові тканини, здатні спровокувати рецидив хвороби і посилити неприємну симптоматику. Розглянемо, що можна їсти при хронічній клініці циститу у жінок і які продукти слід виключити з меню хворого.
У список заборонених продуктів при хронічному циститі у жінок включені:
- напої, які містять кофеїн – міцно заварений чай і кава;
- напої, що містять алкоголь, це обумовлено їх подразнюючою дією на сечо-міхурово тканини і сечогінну властивість, здатні спровокувати зневоднення організму;
- продукти і лікарські речовини, що містять цукровий сурогат (сахарин);
- гострі спеції і приправи, що містять яйця та масло (наприклад, майонез);
- молочна продукція з харчовими добавками і цукром, сири твердих сортів;
- не включати в раціон помаранчі і виноград, банани і кислі яблука навіть у вигляді соків або компотів.
Основа дієтичного харчування – рясне вживання рідини, що допомагає вивести з сечі шкідливі патогени. При циститі у жінок – це мінеральна вода хлоридно-калієва або інші сорти без газу (до 2,5 л/день), правильно збалансований склад свіжих овочевих і фруктових соків, мультивітамінних овочевих смузі та коктейлів з м’якоттю (клітковиною), що сприяють посиленню імунного фагоцитозу, стимулювання кишкової моторики і прискорення обмінних процесів.
Відмінні рекомендації отримали:
- відвари з трав, які мають протизапальну, антисептичну і сечогінну властивість;
- смузі з м’якоттю селери, моркви, свіжої зелені, гарбуза і кабачків;
- свіжі соки з чорних сортів смородини, садової і лісової малини, журавлини та абрикосу, які містять вітамін «С» і володіють антисептичною властивістю;
- фруктові, овочеві та комбіновані фреші з додаванням садової зелені.
Зловживати такою дієтою не слід. Досить випити чверть склянки смузі або фрешу за 30 хв. до їжи. Для підсилення смаку можна додати в розчин трохи меду або розвести наполовину солодким яблучним соком.
1 | Напої, що містять алкоголь. |
2 | Газовані напої у вигляді коли, лимонаду, спрайту і пепсі. |
3 | Кава містять напої і чай чорних сортів. |
4 | Соки з цитрусових і томатів. |
Якщо у людини діагностовано не тільки цистит, але і хронічний пієлонефрит, доктор може порекомендувати йому дієтичний стіл №7. Раціон хворого в такому випадку буде складатися з продуктів, які зменшать навантаження на нирки, знизять артеріальний тиск і усунуть підвищену набряклість.
Основні принципи дієти №7 полягають у наступному:
- хворому необхідно харчуватися невеликими порціями, але досить часто (4-5 разів у день);
- за добу дозволено випивати не більше одного літра води і вживати не більше 5-7 грамів солі;
- у щоденне меню можна ввести нежирне м’ясо і рибу, випічку без солі і соди, вершкове масло;
- повністю доведеться відмовитися від консервів, маринадів, солінь, жирного м’яса, маргарину, жирних солодощів, газованих напоїв і бобових;
- всі страви рекомендується варити або готувати на пару, для поліпшення смакових якостей їжі під час готування можна використовувати пряні трави – петрушку, кмин, кріп та ін;
- за добу хворому можна вжити 400-450 грамів вуглеводів, 80 г білків і 90 грамів жирів.
Якщо пієлонефрит протікає у важкій формі і до того ж супроводжується нирковою недостатністю, хворому буде призначений дієтичний стіл №7А. Таке харчування дозволить максимально розвантажити нирки, зняти набряки і збільшити обсяг виділюваної сечі.
Принципи лікувального стола №7А такі:
- приймати їжу необхідно маленькими порціями не менше 6 разів на день;
- при поганому самопочутті хворого слід дотримуватися постільного режиму;
- за добу можна спожити не більше 1,2 грамів солі (при цьому їжу не підсолювати);
- кількість рідини, що випивається за день, має на 300 мілілітрів перевищувати об’єм сечі, виділеної напередодні;
- добовий раціон людини повинен складатися з білків (20 г), жирів (80 г), вуглеводів (350 грамів);
- хворому рекомендується вживати свіжі овочі, фрукти, молоко, крупи, кисломолочні продукти, овочеві супи, фруктові соки, трав’яні збори, неміцний чай;
- виключити з раціону потрібно курячі яйця, хлібобулочні вироби, м’ясо, рибу, бобові, солоні і мариновані продукти, шоколад, продукти, що містять кофеїн;
- їжу дозволяється запікати, варити або готувати на пару;
- така сувора дієта не може бути призначена на дуже тривалий період, зазвичай рекомендують дотримуватися протягом 7 днів.
При гострому пієлонефриті і загостренні хронічних захворювань нирок оптимальним варіантом дієти стане стіл №7Б, що дає помірне навантаження на органи сечовидільної системи.
Людина, якій лікар призначив стіл №7Б, повинна дотримуватися таких правил:
- харчуватися необхідно дрібно: маленькими порціями 4-6 разів на день;
- кількість рідини вираховується за тією ж схемою, що і для дієти №7А (обсяг що надходить в організм рідини повинен бути на 300 мілілітрів більше об’єму сечі, виділеної напередодні);
- за день дозволено вжити до 2 грамів солі (їжа не солиться спеціально), 500 грамів вуглеводів, 90 грамів жирів, 40 грамів білків;
- за добу людина може з’їсти 1 куряче яйце, 100 грамів маложирного сиру, 200 грамів кисломолочних продуктів;
- також в раціон може входити нежирне м’ясо, овочі, ягоди, фрукти, крупи, злаки, хліб з висівками;
- не можна вживати шоколад, каву, спеції та приправи, жирні, солоні, копчені страви та ін.
При гострих нападах циститу в раціон хворого повинні входити такі продукти, як:
- крупи;
- нежирне м’ясо;
- пташине м’ясо;
- овочеві і нежирні м’ясні бульйони;
- ягоди;
- фрукти (крім цитрусових, кислих яблук, винограду);
- варені або запечені овочі;
- кріп і петрушка;
- ягідні морси і компоти;
- фіточаї, відвари цілющих трав;
- свіжовичавлені соки.
Дієта і цистит – загальні рекомендації
Дієта при циститі допомагає в деякій мірі розвантажити органи і системи людини. Копчені, смажені, консервовані продукти в невеликій кількості організм здорової людини здатний перетравити і засвоїти цілком нормально, а сечовидільна система і травний тракт своєчасно виводять продукти розпаду (у тому числі токсичні речовини, канцерогени і метаболіти).
При циститі у чоловіків і жінок відбувається зморщування, нагноєння, запалення слизових оболонок сечового міхура. Орган просто не справляється з навантаженнями і не здатний виводити метаболіти або токсини швидко і безболісно.
Навпаки – такі шкідливі компоненти будуть тільки подразнювати пошкоджені оболонки. Правильне харчування при циститі дозволяє попередити можливе подразнення органу різними харчовими і фармакологічними подразниками.
Дієта при гострому обтяженому циститі передбачає відмову від будь-яких жирних, кислих і надмірно важких продуктів. Крім цього, продукти підбираються таким чином, щоб відбувається природний форсований діурез.
Як тільки виникають перші ознаки дизурії, необхідно посилити режим пиття. Базовий обсяг споживаної рідини становить мінімум 1,5 – 2 літри. Однак, якщо анамнез пацієнта обтяжений нефротичними або серцевими набряками, вводити рідину потрібно дуже обережно.
Рекомендовані напої, які можна пити (воду при циститі вживають у звичному режимі):
- Мінеральна вода хлоридно-кальцієвого типу (обов’язково без газу);
- Компоти;
- Киселі;
- Морси;
- Соки;
- Фреші;
- Відвари;
- Трав’яні настої;
- Фіто чай;
- Легкий зелений чай.
Від звичайного цукру краще відмовитися. Мед при циститі краще додавати в напої, але в невеликій кількості. Суворої дієти рекомендується дотримуватися перші 7-10 днів. Далі можна послабити заборону на білкові продукти, якщо стан пацієнта покращується.
Лікувальне харчування при циститі у жінок і чоловіків скорочує період одужання. Дієтотерапія переслідує кілька цілей:
- нормалізація кислотно-лужного балансу сечі;
- вимивання патогенних бактерій із сечових шляхів;
- стимуляція місцевого та загального імунітету.
Особливості харчування залежать від причини циститу. До уваги обов’язково беруть концентрацію в сечі солей фосфорної, сечової і щавлевої кислот.
Принципи дієтичного харчування:
- дробове харчування до 5 разів на день маленькими порціями;
- обмеження смажених страв, жирного м’яса;
- виняток пряностей, гострих соусів, приправ;
- відмова від фаст-фуду, алкоголю, напівфабрикатів;
- вживання до 2.5 л рідини в добу.
Дієта при циститі у чоловіків мало чим відрізняється від такої у жінок. Але якщо хвороба ускладнюється уретритом або звуженням уретри, особливості питного режиму повинен визначати лікар.
Їжа повинна бути повноцінною, а дієта – збалансованою. Вживання одноманітної їжі загрожує вітамінно-мінеральною недостатністю. Основу раціону складають фрукти і овочі, які володіють сечогінними властивостями.
Через анатомічні особливості жіночий організм схильний до розвитку циститів набагато сильніше, чим чоловічий.
Жінкам, у яких з’явилися різі при сечовипусканні, біль в нижній частині живота і інші симптоми запалення сечового міхура, необхідно дотримуватися стандартного харчування при циститі у жінок, що призначається всім людям з хронічними або гострими формами недуги.
Багато людей, яким тільки належить сісти на строгу дієту, вважають, що при лікуванні циститу неможливо харчуватися смачно і різноманітно. Насправді це велика помилка: дієтичний раціон може включати в себе безліч простих і корисних страв, які сподобаються як чоловікам, так і жінкам.
Зразкове денне меню при циститі може складатися з наступних страв:
- сніданок: гречана або рисова каша з олією, бутерброд з маслом і сиром, чай з цукром;
- другий сніданок: салат зі свіжих фруктів, заправлений несолодким йогуртом, морси з ягід;
- обід: курячий суп з овочами, рагу з сезонних овочів з яловичиною, шматочок хліба, морс, компот або сік;
- полуденок: плов з рису і курки з додаванням журавлини і сухофруктів, морси з шипшини або неміцний чай;
- вечеря: каша з рису або пшона, котлети з нежирного м’яса, приготовані на пару, овочевий салат, чай з лимоном;
- вечеря друга: сирна запіканка з родзинками, склянка ряжанки або кефіру.
Рецепти
Людина, що знаходиться на дієті, може приготувати для себе смачний, ситний і дуже корисний плов. Це просте блюдо, що складається з доступних інгредієнтів, припаде до душі навіть вибагливим гурманам.
Для приготування плову потрібно:
- філе курки (300 грамів);
- рис (півтори склянки);
- чорнослив (близько 6 штук);
- журавлина (2-3 столових ложки);
- вода.
Необхідно окремо відварити м’ясо і крупу. Готову грудинку потрібно нарізати кубиками.
Чорнослив потрібно вимочити в окропі і порізати на дрібні шматочки. Всі компоненти необхідно скласти в казан або іншу ємність для гасіння, налити трохи води і додати журавлину. Тушкувати плов потрібно протягом 10 хвилин під закритою кришкою на повільному вогні. Подати готову страву можна зі свіжою зеленню – кропом або петрушкою.
Під час дієти неприпустимо вживання будь маринованої, копченої, консервованої, солоної, жирної, смаженої їжі, а також усіх видів грибів. М’ясні, грибні, рибні і міцні овочеві бульйони також знаходяться під забороною.
Спираючись на список дозволених продуктів можна скласти повноцінне меню власної дієти. Ось приблизні раціон харчування, складений досвідченими дієтологами на один день:
- Сніданок. Вівсянка на воді. Бутерброд з шматочка цільнозернового хліба і несолоного сиру. Чай з листя брусниці.
- Перекус. Запечена груша.
- Обід. Вегетаріанський борщ, відварна брюссельська капуста, парові тефтелі з філе щуки, компот із сухофруктів і родзинок.
- Полуденок. Скибочки гарбуза, запечені в кефірі, склянку напою з цикорію з медом і знежиреним молоком.
- Вечеря. Вінегрет (замість солоних або маринованих використовувати свіжі огірки), заправлений олією виноградних кісточок, відварне філе індички, журавлинний морс.
За відгуками урологів при захворюванні циститом дотримання дієти допомагає в короткі терміни відновити організм і запобігти переходу в хронічну форму. Проте дотримуватися лікувально-профілактичного харчування рекомендовано протягом тривалого періоду часу.
Уникайте шкідливої їжі, що негативно впливає на сечовий міхур і видільну систему, і ваш організм буде працювати безперебійно протягом всього життя. Міцного вам здоров’я!
Звичайно ж, однією дієтою попередити розвиток запальних вогнищ в тканинах сечі-протоки резервуара неможливо. Але в сукупності з антибіотикотерапією і протизапальними засобами дієта при циститі у жінок, меню яких складено грамотним фахівцем, значно полегшить симптоматику захворювання та прискорить терапевтичний ефект.
Принципи дієтичного раціону обумовлені:
- запобіганням та усуненням інтоксикації організму;
- купіруванням процесів патогенної реплікації (розмноження);
- попередженням утворення конкрементів в сечовидільній системі;
- зниженням факторів, що викликають подразнення епітеліального шару протоки резервуара;
- поліпшенням дії медикаментозної терапії;
- впливом на посилення процесів сечового відтоку;
- відновним процесом нормального кровотоку в системі циркуляції малого тазу.
Взаємозв’язок поживного раціону і розвиток запальних процесів в МП – науково доведений факт. Вислів відомого лікаря давнини Гіппократа стало крилатою фразою в наші дні, але вже в іншій інтерпретації.
По відношенню до циститу можна сказати – мале вживання рідини, висококалорійна жирна їжа і нестача в раціоні страв, що містять клітковину, викликає функціональні порушення шлункової перистальтики, що призводить до розвитку закрепів і травмування каловими масами структурних тканин МП, сприяє розвитку ожиріння та порушення кровотоку в тканинах малого тазу.
А не контрольоване вживання продуктів, здатних змінити кислотність урини, сприяє успішному розмноженню в ній інфекційних патогенів, подразнюючих слизовий епітелій міхура з наступним розвитком у них інфекційно-запальних вогнищ.
До полудня в раціоні жінки бажана присутність продуктів з великою кількістю вуглеводів і клітковини (каші з круп, страви з картоплі та фруктів). При подальшому харчуванні калорійність знижують, а енергетична потреба заповнюється стравами білкового характеру – нежирними сортами риби або м’яса, сиру, кефіру, свіжих овочевих салатів, страв з овочів, приготованих методом варіння, пара, запікання або тушкування.
Харчування при гострому циститі
Під час лікування недуги дієта при циститі у жінок включає особливі правила:
- Всі важкі, калорійні продукти потрібно їсти на сніданок або обід, інакше можуть виникати болі.
- Пряні, гострі страви краще не їсти.
- Повністю прибрати з меню жирні сорти риби, м’яса.
- Виключити алкоголь, каву.
- Збільшити кількість рідини, яка споживається в день.
Дієта при циститі у жінок базується на збалансованому харчуванні. Організму необхідно достатня кількість вітамінів, білка. Не варто переїдати, перистальтика кишечника повинна бути в нормі. Складні продукти краще вживати в першій половині дня, але не на вечерю. До числа дозволених продуктів під час захворювання відносять:
- Хлібобулочні вироби. Сухарики, свіжий саморобний хліб, макарони з твердих порід пшениці будуть корисні для тих, хто страждає на цистит. Варто уникати виробів з різними смаковими добавками.
- М’ясо. Вибирайте нежирні сорти. Смажене м’ясо категорично забороняється, краще готувати в духовці, на пару, робити бульйони. Курку, індичку можна їсти в необмеженій кількості.
- Крупи. Найкращим варіантом при циститі вважається вівсяна, гречана крупа. Вони не тільки багаті корисними мікроелементами, але і покращують травлення, виводять токсини з організму.
- Фрукти і овочі. Журавлина, кавун, гарбуз і інші сечогінні продукти допоможуть усунути запальні процеси, вивести зайву рідину з організму.
Щоб прискорити лікування циститу необхідно пити більше рідини. Особливо це стосується відвари з ромашки, шипшини. Крім перерахованого дуже корисні натуральні морси з журавлини, брусниці. Їх можна вживати під час сніданку і між прийомами їжі.
Обмеження вживання деяких продуктів пов’язане з тим, що їх склад здатний подразнювати стінки сечового міхура, тим самим провокувати неприємні симптоми. Якщо ви хочете, щоб лікування пройшло швидко і принесло позитивний результат, виключіть з раціону наступне:
- Алкоголь. Збільшує частоту сечовипускань, протипоказаний при вживанні медикаментів. Хоча хміль сприятливо позначається на стані організму, проте пити пиво, в складі якого є алкоголь, теж заборонено.
- Кава, солодка вода. Провокують часті походи в туалет, тому рекомендується уникати їх вживання. Теж саме стосується міцного чаю.
- Приправи, смакові добавки. Сприятливо позначаються на смакових якостях страви, проте погіршують стан стінок сечового міхура.
- Цитрусові. Лимони, апельсини здатні посилювати симптоми циститу, тому на час терапії від них варто відмовитися.
- Солодке. Глюкоза, яка міститься в цукерках, випічці, варенні, дратує стінки сечового міхура, збільшуючи запалення.
- Свіжі фрукти та овочі. Виняток становлять не всі продукти цієї категорії, а тільки яблука, виноград, дині та сливи, а також картопля, спаржа і бобові. Протипоказані компоти і соки з плодів цих рослин.
Дітям при циститі показано особливо щадне харчування. Велика кількість овочів, краще приготованих на пару, найкраще підготувати страви з гарбуза, капусти, моркви.
У меню буде корисно включити каші на воді (пшоняну, вівсяну, гречану). В ідеалі краще віддавати перевагу рідким кашам і бульйонам, ніж сухій їжі. Корисною буде пшоняна каша, приготовлена без олії і солі.
Рецепти
Виведення інфекційних агентів з органів сечовидільної системи – основна мета лікувальної дієти. Урологи рекомендують вживати не менше 2 л вільної рідини в день. В якості пиття використовуються:
- морс з журавлини або брусниці;
- відвар плодів шипшини і квіток ромашки;
- нирковий чай;
- фруктові і овочеві солі;
- столово-лікувальна мінеральна вода;
- ягідний компот.
При загостренні уповільненого циститу бажано вживати відвар шавлії, звіробою. Щоб уникнути подразнення слизової мочевіка, від газованих напоїв відмовляються.
Хронічний цистит – наслідок запізнілого або неадекватного лікування гострої форми хвороби. При уповільненому запаленні треба дотримуватися щадної дієти. У разі рецидиву циститу необхідно:
- відмовитися від гострих страв і прянощів;
- обмежити споживання цибулі, шпинату і редьки;
- регулярно пити овочеві соки;
- виключити продукти з барвниками.
Щоб купірувати запалення, потрібно їсти натуральну їжу – варені або запечені овочі, дієтичне м’ясо.
Гострий запальний процес в сечостатевій системі провокує у дітей гарячковий стан. Тому дієта при циститі у дітей спрямована на пригнічення активності хвороботворних бактерій, зменшення інтоксикації. Основу раціону складають:
- нежирна риба і куряче філе;
- кисломолочні продукти;
- відварені овочі;
- солодкі фрукти;
- гарбузовий сік;
- каші з цільнозернових круп.
З дієти виключаються практично всі кондитерські вироби. В якості альтернативи вживають мед, мармелад і фруктове варення.
При неінфекційному запаленні мочевіка рекомендована щадна дієта з обмеженням солі, алкоголю, газованих напоїв і кави. Щоб прискорити регенерацію слизової, у дієту включають овочі і фрукти з ретинолом, пробіотиками і вітамінами групи В.
Корисні продукти при циститі:
- курячі яйця;
- чорничний морс;
- брокколі;
- мацоні;
- нежирний кефір;
- яловичина;
- болгарський перець;
- домашній йогурт.
Щоб уникнути рецидивів запалення, з дієти виключають прянощі і смажені страви.
Геморагічний цистит характеризується кровоточивістю слизової сечового міхура. Щоб усунути гематурію – домішки крові у сечі, – необхідно харчуватися маленькими порціями 5-6 разів на добу. Дієту дотримуються до зникнення геморагічного синдрому.
Основу раціону складають:
- дієтичне м’ясо відварне;
- тушкована або запечена прісноводна риба;
- відвар шипшини;
- сезонні солодкі фрукти;
- варені і свіжі овочі.
Меню при циститі складається з урахуванням особливостей роботи нирок. Пік працездатності припадає на першу половину дня. Тому після обіду намагаються вживати менше рідини. На основі дозволених продуктів готують корисні страви. Щоб полегшити завдання, рекомендується складати меню мінімум на 5-7 днів вперед.
Меню на тиждень при циститі
Дні тижня | 1 сніданок | 2 сніданок | Обід | Полуденок | Вечеря |
понеділок | яйце некруте, сир зі сметаною, відвар шипшини | 100 г фініків | вегетаріанський борщ, парові котлети з яловичини, овочеве рагу, журавлинний морс | кефір | запіканка з сиром та медом, морквяний сік |
вівторок | вівсяна каша з сухофруктами, ряжанка | кефір з родзинками | борщ, запечений мінтай з морквою, тушковані овочі, фруктовий мус | домашній йогурт | гречана каша, вінегрет (без солоного огірка), чай |
середа | мюслі з молоком, 1 яблуко, кисіль | запечене яблуко | пісний суп з рисом, тефтелі, овочеве рагу, брусничний морс | молоко з медом | млинці зі сметаною, овочева нарізка, трав’яний чай |
четвер | манна каша, білковий омлет, чай | питний йогурт | борщ без томатної заправки, варена телятина, нарізка з огірків, ягідний мус | 100 г фініків з чаєм | суп-локшина, фаршировані перці, нирковий чай |
п’ятниця | вівсянка з родзинками, шматочок твердого сиру, зелений чай | кефір з галетним печивом | запечена картопля з хеком, свіжі овочі, гарбузовий сік | солодке яблуко | крупник з сиром, овочевий салат, гарбузовий сік |
субота | відварений рис із сухофруктами, яблучний мус | ряжанка | борщ, відварне куряче філе, чай | сир зі сметаною | будь-яка каша, парові котлети, овочеве рагу, неміцний чай |
неділя | білковий омлет, фруктовий салат, компот | домашній йогурт | овочевий суп, голубці з курячим фаршем, компот | сирна запіканка | крем-суп з брокколі, відварений окунь, несолодкий чай |
Дозволені страви в цей період: перетерті овочеві супи, м’ясне і рибне суфле, тушковані овочі без томату і кисломолочні продукти зниженої жирності. Дієтологи рекомендують:
- Збільшити вживання рідини до 3 літрів на добу. Гарні ягідні морси з журавлини, чорниці та брусниці. Рекомендується вживання хлоридно-кальцієвої мінеральної води по 150 мл тричі на день до їди.
- Необхідно ввести в раціон кавун, диню і овочі, регулюють водно-сольовий обмін в організмі: огірки, шпинат, тушковані кабачки і моркву.
- В розвантажувальних метою в першу добу загострення рекомендується виключити з їжі м’ясо, рибу і яйця, через кілька днів раціон можна доповнити негострим знежиреним сиром і сиром.
В охолоджені відвари та чаї для поліпшення смакових якостей рекомендується додавати мед. Натуральний продукт має антимікробну і антисептичну дію, містить комплекс мікроелементів, активізують імунітет і посилюють моторику кишечника.
Дієта при хронічному циститі – це прекрасна можливість уникнути рецидивів і очистити тіло від шлаків. Дотримання рекомендацій не потребує особливих зусиль та фінансових витрат, а приготування простий їжі не займе багато часу.
У профілактичних цілях рекомендується систематичне вживання свіжих соків. Збалансований мінеральний склад овочів і фруктів сприяє зміцненню імунітету, клітковина стимулює моторику кишечника і прискорює метаболізм.
Відмінно зарекомендували себе мультивітамінні овочеві коктейлі та смузі, приготовані з моркви, кабачків, селери, гарбуза і зелені. Соки з свіжих ягід малини, чорної смородини, журавлини містять вітамін С, володіють антисептичним ефектом і відмінно санують сечовивідні шляхи.
Щоб не завдати шкоди здоров’ю, фруктові та овочеві фреші вживають не більше 50 мл на один прийом за півгодини до їжі. Готують корисний для здоров’я продукт безпосередньо перед вживанням, при проблемах з підшлунковою залозою сік розбавляють водою у співвідношенні 1:1.
Курс лікування зазвичай становить кілька тижнів. Після перерви сокотераію відновлюють, при цьому змінивши, наприклад, фруктовий фреш на овочевий. Для поліпшення смакових якостей будь сік можна розбавляти соком, віджатим з яблук солодких сортів.
- Ранковий сніданок складається з каш (фаворити – вівсянка і гречка), приготованих на воді. У якості заміни готується омлет на пару, відварені яйця, або макаронну продукцію групи «А» виготовлену з дурума (твердої пшениці). Запивають сніданок зеленим чаєм, або фруктовим морсом.
- В обід бажані – овочеві бульйони, суп-пюре, борщі, приготовані з різних сортів капусти (кольоровий або брокколі), селери і моркви. Незважаючи на низьку калорійність, рідкі перші страви відмінно стимулюють обмінні процеси і надовго втамовують голод.
- У наступну трапезу можна побалувати себе паровими котлетами, відвареним м’ясом або рибою з гарніром з салату або тушкованих овочів.
- Вечеря повинна бути легкою у вигляді сирної запіканки, йогурту або фруктового киселю.
Гострий цистит: цінні рекомендації
Ще один фактор ризику – зміна кислотності сечі, яка варіюється залежно від вживаних продуктів. Підвищені показники сприяють розмноженню патогенних мікроорганізмів, подразнюють епітелій сечового міхура і слизову уретри. Що не можна їсти при циститі? Дієтологи рекомендують виключити з раціону такі продукти:
- шоколад;
- каву і міцний чай;
- яловичину і свинину;
- квасолю і томати;
- здобну випічку;
- прянощі та копченості;
- газовані та алкогольні напої;
- фаст-фуд;
- наваристі бульйони.
Продукти при циститі повинні бути підібрані з урахуванням віку, стану здоров’я і щоденних енергетичних витрат організму. Важливо витримувати питний режим, кількість рідини повинна варіюватися від 2 до 3 літрів, в залежності від пори року та ваги.
Дієта при гострому циститі повинна дотримуватися протягом усього періоду лікування. В раціон включаються продукти, які не подразнюють слизову сечових проток, зате стимулюють сечоутворення і відтік сечі. Роблять упор на овочі і фрукти, в яких містяться:
- вітаміни групи В;
- ретинол;
- магній;
- амінокислоти.
Продукти можна вживати у відвареному, тушкованому і запеченому вигляді. Щоб прискорити загоєння слизової, у дієту включають низькомінералізовані води.
Список дозволених і заборонених продуктів
Групи продуктів | Дозволені | Заборонені |
кисломолочні | йогурт, сметана, сир, твердий несолоний сир, молоко, кисляк | вершки, гострий і солоний сир, жирна сметана, плавлений сирок |
м’ясні | куряча грудка, кролик, відварна яловичина, індичка, телятина | свинина, гуска, копчене м’ясо, ковбаси, сосиски |
каші, крупи | білий рис, пшонка, манка, вівсянка, гречка, перловка | дикий рис, кукурудза, ячна крупа |
риба, морепродукти | путасу, минтай, тріска, лящ, хек, кефаль, кальмари | севрюга, товстолобик, чорна ікра, оселедець, нельма, сайра, осетрові |
солодощі | желе, полуничне варення | шоколад, кондитерський крем, тістечка |
сухофрукти і горіхи | урюк, фініки, ізюм | інжир, волоські горіхи |
фрукти і ягоди | журавлина, диня, брюква, солодкі яблука, інжир | виноград, банани, полуниця, сливи, абрикоси, цитрусові, авокадо |
зелень і овочі | гарбузи, патисони, брюссельська капуста, морква, буряк | бобові, цибуля, картопля, редис, кольорова капуста, спаржа, томати, солоні огірки, квашена капуста, ріпа, шпинат, часник, зелений лук |
напої | чай зелений, нирковий чай, відвар шипшини, компот, лікувально-столова вода, морс, морквяний і гарбузовий сік, фруктовий мус | спиртне, солодка газована вода, кава, гарячий шоколад, чай чорний, томатний сік |
інші продукти | цукор, мед, топлена і оливкова олія, білковий омлет, сметанний соус, курячі яйця, молоко | мариновані гриби, гострі соуси, напівфабрикати, консервація |
Щоб уникнути подразнення слизової, потрібно знати, які продукти не можна поєднувати. Категорично не рекомендується одночасно вживати омлет з твердим сиром, кисломолочні продукти з бананами.
З урахуванням характеру запалення та локалізації вогнищ ураження, лікар визначає, які фрукти слід вживати при циститі.
Урологи радять пити кефір при циститі, так як в ньому містяться корисні бактерії. Вони нормалізують мікрофлору кишечника, стимулюючи тим самим загальний імунітет. Але корисними властивостями володіють тільки свіжі кисломолочні продукти.
Найнеприємніша симптоматика при циститі пов’язана з дисфункціями сечовивідних процесів, які в певних випадках залежать від подразливого впливу урини на слизову вистилку протоки резервуара і уретри.
Це обумовлено її кислотністю, що можливо контролювати вживанням або виключенням певних продуктів з поживного раціону. Наприклад, висока кислотність урини нейтралізується молоком, овочами і фруктами, зниженням вживання кислих, м’ясних і рибних страв.
В перші дві доби хвороби при гострому циститі у жінок, основа дієти – овочеве і фруктове меню. Вживається у свіжому вигляді, протертому, або у вигляді рагу. Поступово меню можна розширити, включивши в нього легкі протерті супи з овочів, рибні і м’ясні суфле, злегка протушкувалися овочі без додавання томатів, знежирену кисломолочну продукцію.
1 | Рясне споживання рідини (вода, фруктові соки і морси 2,5–3л/день). |
2 | Введення в раціон динь, кавунів і овочів (моркви, шпинату, огірків і кабачків), які відновлюють водний баланс організму. |
3 | Сири не гострих сортів, знежирений сир. |
У список заборонених продуктів при гострому циститі у жінок включені:
- шоколадні кондитерські вироби, здоба;
- міцно заварені чай і каву;
- страви зі свинини і яловичини;
- пряні, солоні і копчені продукти;
- алкоголь, газовані напої і вода;
- наваристі міцні бульйони.
Ставлення до солі і інших приправ
Більшість пацієнтів, які зіткнулися з циститом, називають самим серйозним обмеженням, яке приносить певний дискомфорт – відмова від улюблених спецій. Дієта при пієлонефриті і циститі передбачає повну або часткову відмову від солі і занадто яскравих спецій.
Надмірно гострі, солоні, перчені продукти при циститі здатні посилити подразнення і звести до нуля всі терапевтичні ефекти. У список заборонених продуктів увійшли такі соуси і приправи:
- Майонез;
- Кетчуп;
- Оцет;
- Перець;
- Будь-які гострі приправи в комбінації один з одним.
Цибуля і часник при циститі також протипоказані. Норма споживання солі – 15 грамів на добу. Це приблизно 1 столова ложка. Повністю виключати дану приправу з меню не варто, особливо, якщо нирки здорові і здатні перенести подібне навантаження.
Правильний питний режим
Дієта при циститі повинна включати достатню кількість рідини (не менше двох літрів в день). Її рівномірно розподіляють протягом всього дня.
Кава — улюблений напій багатьох. Але від нього, як і від інших кофеїновмісних продуктів, на деякий час доведеться відмовитися. Пов’язано це з тим, що кофеїн в будь-якому вигляді та концентрації виступає в ролі серйозного подразника слизових оболонок сечового міхура. Навіть «слабкі» напої будуть приносити шкоду.
Каву при циститі у гострій формі не п’ють взагалі. При хронічних формах допустиме вживання невеликої кількості підбадьорливого напою. Також заборона поширюється на міцні чорний і зелений чай (особливо у великих кількостях).
М’ясо і риба
Раціон при циститі повинен бути досить багатим і збалансованим. Повністю відмовлятися від м’яса і риби – серйозна помилка. Заборона поширюється лише на дуже жирні сорти м’яса, і риба. Знову-таки на якийсь час варто виключити з раціону копченості та консерви.
Як правильно харчуватися при різних формах захворювання, може більш детально розповісти дієтолог. Якщо виникає питання, що можна приймати, що можна пити при циститі, а які продукти протипоказані, краще заздалегідь уточнити у фахівця.
Зразкове меню на тиждень
Розглянемо, що можна їсти при циститі і зразкове меню. Головною умовою є дробовий прийом їжі та виключення шкідливих для здоров’я продуктів.
- Сніданок включає в себе каші, приготовані на воді, фаворитами є гречка і вівсянка. Рекомендуються варені яйця або паровий омлет. Любителі макаронних виробів можуть порадувати себе спагеті з сортів твердої пшениці з додаванням тушкованих овочів. Запивають сніданок неміцним чаєм або ягідним морсом.
- На обід бажано вживати бульйони і борщі, гурманів порадують вишукані супи-пюре з ніжною текстурою, приготовані з броколі, капусти, моркви і селери. Рідкі страви стимулюють метаболізм, надають надовго відчуття ситості і відрізняються низькою калорійністю.
- Полуденок може включати в себе парові котлети, відварне м’ясо або рибу, подані разом з салатом або тушкованими овочами.
- На вечерю рекомендується сирна запіканка, йогурти і киселі.
Між основними прийомами їжі дозволяється вживати свіжі фрукти, жменьку горіхів, злакові хлібці, морси і трав’яні відвари. За правилами роздільного диететического живлення між прийомом їжі і вживанням рідини повинно пройти не менше півгодини – розбавлений шлунковий сік не сприяє поліпшенню травлення.
Багатьох хвилює питання: «Як харчуватися при загостренні захворювання, коли загальне самопочуття погіршується?» Для полегшення стану та нейтралізації продуктів метаболізму лікарі радять провести кілька розвантажувальних днів.
Овочі та фрукти при циститі
При загостренні циститу або перехід хвороби в хронічну фазу рекомендується ретельно переглянути свій раціон і підібрати продукти з урахуванням відповідних рекомендацій.
Якщо ви дотримуєтеся суворої дієти при хронічному циститі у стадії загострення, то процес затухання запального процесу значно прискорюється. Тому варто звернути пильну увагу на список дозволених і заборонених продуктів, а також методи кулінарної обробки їжі, що готується.
Таблиця-список
Що можна при циститі | Що не можна при циститі |
1. Напої. Ягідні морси, компоти зі свіжих і сушених фруктів, свіжі фруктові та овочеві соки, хлоридно-кальцієва мінеральна вода, бутильована, тала і джерельна вода, трав’яні чаї, чай мате, зелений неміцний чай, настій шипшини та обліпихи, настій мучниці і кукурудзяних рилець. | Газовані напої, лимонад, кола, міцний чорний чай, кава, какао, будь-який алкоголь, томатний сік, бульйони. |
2. М’ясо і птиця. Телятина, індичка, курка, нежирна свинина, яловичина (в обмеженій кількості). Тільки страви, приготовані на пару, шляхом варіння, тушкування або запікання в духовці. | Ковбасні вироби, всі види консервів, копченості. Міцні м’ясні бульйони. Субпродукти (нирки, печінка, селезінка, серце тощо). |
3. Риба. Всі види риби та морепродуктів у відварному, тушкованому і запеченому вигляді (в обмеженій кількості). | Солона, копчена, маринована риба і морепродукти, тарань, рибні консерви. Рибні бульйони. |
4. Молочні продукти. Молоко, кефір, ряжанка, нежирна сметана, катик, простокваша, ацидофілін, Наріне з низьким вмістом жирів, несолоний сир (в обмеженій кількості). | Жирні молочні продукти, солоні сорти сиру. |
5. Злаки. Всі види круп, будь-які каші, висівки, клітковина. | |
6. Фрукти і ягоди. Всі плоди, крім заборонених, у свіжому або запеченому вигляді, особливо кавуни, груші, гранати, а також компоти, киселі з них. Журавлинний і брусничний морси. | Кислі фрукти і ягоди (всі цитрусові, ківі, аґрус). |
7. Овочі. Всі овочі, крім заборонених, в сирому, відвареному, тушкованому і запеченому вигляді, особливо кабачки, капуста, огірки, гарбуз. Свіжовичавлені овочеві соки (гарбузовий, огірковий). | Часник, гриби, цибуля, хрін, гірчиця, сельдерей, томати, редиска, крес-салат, редька, щавель, спаржа, бобові. Мариновані, солоні, консервовані овочі. Картопля – обмежено. |
8. Хлібобулочні вироби. Добовий білий, цільнозерновий хліб, сухарі. | Житній хліб, свіжі булки, будь-яка випічка і здоба. |
9. Десерти. Сухофрукти, мармелад, желе, горіхи (не більше жмені на добу). | Шоколад, цукерки, торти, тістечка, рафінований цукор і вироби з великою їх кількістю. |
10. Сіль і приправи. Кількість солі не повинна перевищувати 7 м на добу, з урахуванням натрію, що міститься в готових продуктах. Свіжа або сушена листова зелень (шпинат, петрушка, кріп). | Всі види гострих прянощів і спецій, кетчуп, майонез, оцет, соєвий соус. |
11. Жири. Перевага віддається рослинним оліям (гарбузова, горіхова, з пророщеної пшениці, соєва, лляна). Можна з’їдати в добу не більше однієї чайної ложки вершкового масла, додаючи його в каші і другі страви. | Сало, кулінарний жир, маргарин, смалець. |
Деякі потенційно корисні продукти також входять до списку заборонених продуктів. Режим харчування при циститі у чоловіків і жінок передбачає відмову від наступних компонентів:
- Лимони;
- Апельсини;
- Грейпфрути;
- Яблука;
- Банани;
- Персики;
- Авокадо;
- Спаржа;
- Боби;
- Помідори і всі страви, куди додають цей овоч;
- Редька;
- Зелений салат;
- Хрін.
Подібні овочі та фрукти можуть подразнювати слизові оболонки. Це посилити негативну симптоматику і сповільнить процес одужання.
Вже згадувалося про те, що кавун при циститі являє собою один з найпопулярніших продуктів. Це смачний і корисний продукт, який стимулює діурез, сприяючи очищенню сечового міхура природним шляхом.
Однак потрібно бути обережними у випадку, якщо запальний процес розвивається ще й в нирках. В такому випадку дієта при циститі і пієлонефриті (а також інших захворювань нирок та видільної системи) дозволяє вживати кавун в невеликій кількості.
Якщо мучить цистит, можна їсти не тільки кавун, але і такі некислі фрукти і овочі:
- Груші;
- Сливи;
- Хурма;
- Диня;
- Огірки;
- Буряк;
- Морква;
- Кабачки;
- Капуста.
Що можна їсти пацієнтам при циститі
Дієта при циститі у жінок і чоловіків дозволяє вводити в меню багато смачних і корисних продуктів. Основа раціону – продукти з нейтральним смаком. Харчування легкими продуктами при циститі у жінок і чоловіків дозволяє «розвантажити» по максимуму сечовидільну систему.
Їжа, яка дозволена в будь-якій кількості:
- Картопля;
- Морква;
- Груші;
- Капуста (усі види, крім кольорової);
- Некислі яблука.
Вкрай важливо за добу випивати багато рідини, скільки води потрібно вжити у день підкаже лікуючий лікар. Рідина враховується не тільки та, що потрапляє в організм з напоями, але і з звичайною їжею. Хорошим сечогінним ефектом володіють наступні продукти:
- Полуниця;
- Гарбуз;
- Ягоди брусниці;
- Журавлина;
- Огірки;
- Виноград;
- Диня.
Дуже корисний кавун при циститі. З усіх продуктів, перерахованих вище, можна готувати компоти, узвари, морси, робити соки і фреші. Морс при циститі – один з найбільш популярних і корисних напоїв.
Список дозволених і заборонених продуктів
Дозволені м’ясні і рибні продукти при циститі дозволять людині отримувати необхідну кількість білка. У гострому періоді запалення сечового міхура продукти, багаті протеїном, краще звести до мінімуму, бо зростає навантаження на сечовидільну систему.
- Телятина;
- Яловичина;
- Курка;
- Індичка;
- Кролик.
М’ясо можна готувати різними способами, уникаючи смаження та обробки на грилі. Жирні сорти баранини і свинини під забороною. Дієта при гострому затяжному циститі, що протікає в легкій формі, допускає вживання м’ясних продуктів, але виключно в відвареному вигляді – фрикадельки і котлети на пару, відварені шматки в бульйоні.
Що можна і що не можна їсти при циститі: списки продуктів
Білок повинен надходити в організм людини з різними продуктами. Найчастіше, це м’ясні та молочні інгредієнти. Більшість молочних страв можна людям, які активно лікують цистит. Молочна дієта при циститі сформована з таких продуктів та страв:
- Сир;
- Сметана (тільки нежирна);
- Негострий сир;
- Кефір;
- Йогурт з додаванням некислих фруктів;
- Молоко (можна пити тільки знежирене);
- Молочні каші;
- Супи на молоці з макаронами.
Список корисних напоїв і продуктів при циститі у жінок настільки великий, що засмучуватися з приводу необхідності дієтичного харчування любителькам добре поїсти, немає причин. Навпаки, це хороший спосіб урізноманітнити свій раціон смачною і повноцінною їжею.
- Субпродукти і м’ясо. Можна – яловича, куряча і вирощувати індичат печінка, серце і шлуночки курки, язик яловичий, м’ясо кролика, курки та індички без шкіри.
- Різні види морепродуктів і риби у вигляді устриць, креветок, мідій, кальмарів, восьминогів, гребінців і рапанів. Рибу родини окуневих, тріскових, хека, камбали і судака.
- Гарнірів з вівсяних, гречаних круп і пшонки, не шліфованого рису, або картоплі – запеченої, вареної або у вигляді пюре. У невеликій кількості в гарнір можливе додавання грибів гливи або печериці.
- Заправні рослинні олії – салати і гарніри дозволено заправляти соняшниковою, оливковою, кунжутною, кукурудзяною, гарбузовою, мигдальною або обліпиховою олією.
- Серед молочних продуктів в меню можливе включення незбираного молока, нежирні сорти кефіру, йогурту (без барвників та цукру), ряжанки, не солоні м’які сорти сиру типу моцарели, адигейського.
- В овочевий раціон входять страви з різних сортів капусти, огірків, моркви, баклажанів, кабачків і бурака.
- Фрукти і ягоди – кавуни, солодкі яблука, виноград і дині, брусниця, обліпиха, журавлина і груші, аґрус, полуниця і ягоди шипшини.
- Випічка включає – хліб з цільнозерновими культурами (кунжутом і насіння соняшника) і висівками.
- Напої включають – неміцний зелений чай, какао, фруктові морси, компоти зі свіжих і сушених фруктів без включення цукру, настої і відвари на цілющих травах (ромашки, дубової кори і череди, брусничного листа, ялівцю та ін).
- Альтернативою солодощів можуть стати цукати, желе, зефір і мармелад домашнього приготування.
Як бачимо, при наявності такої кількості інгредієнтів, голод хворим циститом не загрожує. Але в кожному індивідуальному випадку, корекція дієтичного харчування повинна бути проведена лікарем. Не варто забувати, що навіть самі смачні продукти в раціоні харчування здатні не тільки зцілювати, але й завдавати непоправної шкоди при нераціональному їх застосуванні.
Зразкове меню при запаленні сечового міхура у дітей
Дитина, яка страждає від циститу, повинна дотримуватися тих же правил дієти, що і дорослі люди. Основна проблема, з якою стикаються батьки, які намагаються нагодувати свого малюка, — відмова від корисної та здорової їжі.
Щоб урізноманітнити раціон дитини і не спровокувати погіршення його самопочуття, йому можна давати:
- фрукти;
- ягоди;
- соки, віджаті в домашніх умовах;
- морси і компоти з чорниці, брусниці, шипшини;
- фіточаї.
Для чоловіків
Чоловіки циститами найчастіше страждають бактеріального походження, які розвиваються на тлі простатиту, захворювань нирок і т. д. Щоб позбутися від подібних недуг, представнику сильної статі потрібно відвідати лікаря, який підбере лікування і допоможе визначитися з харчуванням.
Дієта для чоловіків буде більш ефективною за дотриманням режиму.
Найчастіше призначаються чоловікам стандартні дієти, які використовуються при лікуванні гострого або хронічного циститу. Якщо у людини запалився не тільки сечовий міхур, але і уретра, то також показана дієтотерапія.
Правильно підібрана дієта при циститі допоможе нормалізувати процес сечовипускання, зняти запалення, вивести з організму шлаки, солі та хвороботворні бактерії. Люди, охочі скоріше позбутися від неприємної хвороби, обов’язково повинні переглянути своє харчування і вживати тільки ті продукти, які не зашкодять їх організму.
Be First to Comment