8 кращих народних засобів від циститу
Причиною розвитку циститу можуть стати стрептококи, стафілококи і кишкові палички. Запалення сечового міхура може бути спровоковано переохолодженням, поганим відтоком сечі з сечового міхура, закрепами, реакцією на лікарські препарати. Найчастіше цистит розвивається у жінок.
Серед народних засобів проти циститу є ефективні, однак їх застосування слід супроводжувати з коригуванням способу життя. Не потрібно відкладати лікування цього запального захворювання, так як наслідки можуть бути досить серйозними. Цистит, який триває більше двох днів, вимагає втручання фахівців.
1. Сода
Сода може допомогти придушити розвиток бактерій, які є джерелами захворювання. Цей ефект пояснюється нейтралізуючою дією соди на кислу реакцію сечі, яка стане несприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів. Слід приготувати і випити розчин, що складається з 1 чайної ложки соди і склянки води.
2. Чорниця і журавлина
Чорниця і журавлина містять велику кількість вітаміну С і антиоксидантів. Крім того, до складу цих ягід входять інгібітори, що запобігають розвитку збудників циститу. Так як ефект дії інгібіторів триває до 10 годин, бажано приймати сік чорниці або журавлини два рази на добу.
3. Ананас
Ананаси містять фермент бромелайн, що володіє потужним протизапальним ефектом, по силі не поступається м’яким антибіотикам. Лікувальні властивості ананаса давно використовуються медиками у багатьох країнах.
4. Вода
При циститі дуже важливо вживати велику кількість рідини – сік, відвари, воду. Разом з надлишковим виділенням сечі буде вимиватися патогенна мікрофлора, і запалення сечового міхура пройде за більш короткий термін.
Необхідно пити до 8 вісім склянок щодня. Ви також можете розігріти воду на плиті і вилити в пляшку гарячої води. Помістіть пляшку води на нижній частині живота, щоб допомогти полегшити біль, викликаний інфекцією. Пляшка з гарячою водою, прикладена до нижньої частини живота, допоможе позбутися від ріжучих болів при циститі.
5. Часник
Антибактерицидні, протигрибкові та противірусні властивості часнику можна використовувати і при лікуванні циститу. При перших ознаках захворювання слід з’їдати в день не менше 3 зубців часнику в свіжому вигляді.
6. Петрушка
Хорошим лікувальним ефектом володіє свіжовичавлений сік петрушки, який готується з стебел і листя рослин. Для поліпшення смаку можна приймати, змішавши 1 столову ложку соку з таким же об’ємом меду.
7. Кукурудзяні рильця
Один з найпопулярніших засобів від нетримання сечі є кукурудзяні рильця. 3-4 чайні ложки сухих кукурудзяних рилець заливають склянкою окропу і залишають на 45 хвилин. Пити три рази на день.
8. Березові бруньки
Сечогінні та антисептичні властивості березових бруньок ефективно використовуються в лікуванні циститу. П’ять столових ложок нирок, залитих склянкою води, настоюють протягом години. Після цього, додавши ще дві склянки води, проварити суміш близько 15 хвилин. Після охолодження розчин слід процідити і пити по кавовій чашці три рази в день.
Всі запропоновані народні засоби лікування циститу допоможуть уникнути рецидивів і розвитку захворювання в хронічну форму.
Склад і терапевтичні властивості петрушки
У ній міститься величезна кількість корисних речовин:
- Білкові речовини.
- Вуглеводи.
- Вітаміни: А, С, В, Е.
- Мінерали: Fe, Ca, K, P, Na, Mg, Mn, Cu, S, Zn, Ni, I.
- Пектинові речовини.
- Органічні кислоти.
- Ефіри: лімонен, міристицин, апиол, пінен.
- Кумаринові сполуки.
- Флавоноїди.
Завдяки різноманітному хімічному складу петрушка володіє наступними цілющими властивостями:
- Знімає запалення.
- Чинить знеболювальну дію.
- Підвищує згортання крові, зупиняє кровотечу.
- Зміцнює судини.
- Прискорює регенерацію пошкоджених тканин.
- Має жовчогінну, сечогінну властивість.
- Надає загальну тонізуючу дію.
- Має бактерицидну, антибактеріальну дію.
- Підвищує імунітет.
- Нормалізує роботу щитовидної залози.
- Підвищує апетит.
- Покращує гостроту зору.
- Знижує артеріальний тиск.
- Знімає набряки.
Ароматну спецію використовують для лікування органів сечостатевої системи недарма. Все пояснюється її багатим складом і корисним впливом на системи організму.
До складу входять:
- вітаміни (С, В);
- мікроелементи (калій, магній, залізо, калій, кальцій).
Властивості:
- відновлення клітин крові, поліпшення їх складу;
- підтримання еластичності кровоносних судин;
- профілактика атеросклерозу;
- запобігання анемії, артритів;
- знищення неприємного запаху з рота.
Додавання до їжі спеції позитивно впливає на органи травного тракту. Мікроелементи беруть участь в утворенні клітин, тим самим здійснюючи регенеруючий вплив на слизову оболонку органів.
Можна використовувати при циститі корінь петрушки, листя і насіння. Листя містять велику кількість соку, яка являє собою концентрований лікарський препарат. У незміненому вигляді приймати не рекомендується, адже існує велика ймовірність алергічних реакцій.
Якщо вас цікавить, як заварювати петрушку при циститі, то процес досить простий. Необхідно взяти:
- 10 ст. л. свіжого листя;
- 1 л. холодної води;
- довести до кипіння;
- варити 10 хв;
- настояти протягом години.
Приймати по половині склянки три рази в день перед прийомом їжі.
Щоб приготувати відвар з насіння рослини потрібно:
- 1 ч. л. насіння залити склянкою окропу;
- наполягати 10 хв.
Приймати по третині склянки перед їжею три рази в день.
Для приготування настою знадобиться 3-4 склянки окропу і 4 ст. л. свіжої зелені (якщо використовується сушена, кількість вдвічі менше). Настоювати годину, після чого рідина готова до вживання. Пити по 1 склянці три рази в день.
Настій насіння
Можна приготувати ефективні ліки і з насіння. Знадобиться 0, 5 л. холодної води і 1 ч. л. не подрібненого насіння. Щільно закрити кришкою і залишити в темному місці не менше 10 годин. Приймати по 1 ст. л. протягом дня. За день потрібно випити всю суміш.
З кореня можна готувати тільки відвари. Сировину можна купити в аптеці у висушеному вигляді або ж використовувати свіжу з грядки. Корінь необхідно вимити і очистити, знадобиться 1 великий або кілька менших корінців.
Зілля для дітей
Щоб приготувати ліки дітям, корінь треба змолоти. В 0, 5 ч. л. порошку всипати склянку окропу. Щільно закрити кришкою і залишити на півгодини. Це добова доза, випивається в два прийоми.
Суспензія з соку
За допомогою блендера або м’ясорубки подрібніть зелень зі стеблами до стану пюре. Відіжміть через марлю. В пропорції 1:1 додайте мед і кілька крапель лимонного соку. Приймати по 1 – 2 ст. л. тричі на день після їди.
Петрушка (Petroselinum) містить безліч поживних речовин і мікроелементів, необхідних для збереження здоров’я організму. До її складу входять: вітаміни А, К, і В 1, 2, 3, 5, 6, аскорбінова кислота, бета-каротин, кальцій, магній, фосфор, залізо, марганець, калій, фолієва кислота і сірка.
Концентрація вітаміну С в рослині вище, ніж в будь-якому овочеві, і більшості цитрусових. Високий вміст хлорофілу сприяє очищенню і допомагає підтримувати біотичний баланс в кишечнику, що є необхідною умовою для рівноваги всієї імунної системи людини.
Рослина володіє протизапальним ефектом, який показаний для придушення хворобливих симптомів циститу. Вона має сильну сечогінну дію при прийомі в достатніх кількостях, що сприяє виведенню шкідливих мікробів із сечового міхура.
Важливо! При лікуванні петрушкою циститу, необхідно пити велику кількість води, щоб не отримає зневоднення.
Петрушка містить високий відсоток апіола (камфора), який діє як антисептик сечовивідних шляхів.
При всій корисності відвару петрушки при циститі, у нього є і протипоказання:
- вагітні жінки — петрушка є стимулятором матки і у великих дозах може завдати непоправної шкоди матері і дитині. Це одна з тих комбінації трав, що використовуються ще з давніх часів для того, щоб викликати аборт. Якщо ви в положенні і у вас цистит, негайно зверніться до лікаря;
- годуючі жінки – сьогодні ще недостатньо відомо про безпеку використання рослини в лікарських цілях при годуванні грудьми, так що краще не використовувати більше продукту, ніж необхідна харчова кількість;
- гіпертоніки — існує побоювання, що рослина змушує організм утримувати натрій (сіль), і це може значно підвищити кров’яний тиск;
- люди, що страждають хворобою нирок – продукт навантажує роботою нирки, і протипоказаний у цьому випадку;
- діабетики — використовувати з великою обережністю. Ця трава може викликати падіння рівня цукру в крові. Якщо ви вирішили використовувати продукт, перевіряйте цукор частіше і будьте готовими внести корективи у міру необхідності.
Петрушка – не тільки поширена і доступна пряність, здатна поліпшити смак багатьох страв. Це ще й лікарський засіб, яким багато людей нехтують в силу незнання властивостей рослини. Унікальний інгредієнт можна вирощувати прямо вдома, використовуючи його в кулінарії або лікувальних цілях круглий рік.
Ось основні хімічні сполуки у складі зелені, які володіють цілющими властивостями:
- Аскорбінова кислота. Завдяки присутності цієї речовини відвари і настої з петрушки володіють протизапальними властивостями. Додатково вітамін С стимулює діяльність імунітету, дозволяючи організму самостійно боротися із захворюванням.
- Бета-каротин. Речовина, необхідне для нормального перебігу обмінних процесів.
- Вітаміни групи В. У комплексі ці сполуки надають антимікробну дію і підвищують ефективність застосовуваних медикаментів.
- Ефірні олії. Виконують функції антисептиків, а також славляться своїми протипухлинними властивостями.
- Флавоноїди. Знімають спазм гладкої мускулатури стінок сечового міхура, знімаючи біль і полегшуючи процес сечовипускання.
- Лютеолін. Унікальна речовина, яка знімає запалення і сприяє зміцненню імунітету.
- Мінерали. У складі петрушки присутні кальцій, калій, фосфор, магній і залізо. Це незамінні елементи, які необхідні для стабільного перебігу обмінних процесів.
У комплексі всі ці речовини дають виражений терапевтичний ефект. Курсове застосування натуральних препаратів на основі петрушки дозволяє швидко позбутися від симптомів, характерних для циститу. Провівши лікування кілька разів з перервою в 2-3 місяці, можна позбутися навіть від хронічної форми захворювання.
Застосування кореня петрушки
У підземній частині всі корисні речовини накопичуються в більшій мірі, ніж в зелені, тому для лікування циститу краще всього використовувати коріння петрушки.
Для лікування циститу сировину заварюють окропом. Лікарський настій з кореня петрушки готують у термосі.
Перушку можна зберегти в свіжому вигляді, як моркву або інші коренеплоди, але легко і висушити, нарізати тонкими пластинками і розкладати на деко в 1 шар. Для лікування циститу сировину заварюють окропом.
Настої
Лікарський настій готують у термосі. Перед приготуванням потрібно роздрібнити або натерти на тертці свіжий корінь, щоб вийшло 100 г подрібненої маси. При використанні сушеної сировини потрібно розмолоти її в кавомолці і взяти 2 ст. л. порошку.
Петрушку помістити в термос, залити 0,5 л окропу і настояти 8-10 годин. Зручно робити це ввечері, щоб вранці пити готовий настій. Приймати натще по 1 склянці вранці і ввечері.
Для терапії циститу корисний настій кореня на молоці. Для приготування ліків беруть 800 г подрібненого свіжого кореня або 200 г сушеного. Сировина залити 1 л гарячого молока, поставити ємність у духовку ( 150 º с) і настоювати під кришкою 3-4 години.
Відвари
Щоб швидко допомогти собі при перших проявах циститу, краще використовувати рецепти відварів. Їх приготування займає мало часу, але ефективність не поступається дії настоїв. Відвари можна приготувати так:
- Взяти 0,5 ч. л. порошку з висушеного кореня, залити 1 склянкою крутого окропу і настояти 15-20 хвилин. Для дорослої людини доза прийому — 1 стакан 2 рази в день. Напій підходить і для дітей старше 3 років. Їм дають по 0,3-0,5 склянки 2 рази на день до повного лікування (3-5 діб).
- Для дорослих хворих готують і цілющий збір на основі петрушки. Потрібно взяти 1 ст. л. сухого кореня або 3-4 ст. л. подрібненого свіжого рослини (разом із зеленню), додати по 0,5 ч. л. подрібненої календули і трави чистотілу, залити суміш 1 склянкою окропу і прогріти відвар на малому вогні протягом 10 хвилин. Процідити. Пити по 1 склянці 3 рази в день перед їжею. Для купірування загострення народний засіб приймають протягом 3 днів, але можна використовувати чай для профілактики нападів і пити його по 1-2 склянки на день протягом 1 тижня через кожні 2 місяці.
Як використовувати корінь петрушки при циститі? Вже очищений від шкірки і вимитий корінь потрібно нарізати і відварити в 0,5 літра чистої води. Після на повільному вогні відвар слід тушкувати ще хвилин 20. Далі зілля залишають настоятися до ранку, а вранці проціджують і приймають натщесерце по 200 гр. Курс лікування відваром повинен тривати чотири дні.
- Відвар зі свіжого кореня. Необхідно взяти 2 кореневища, добре вимити, подрібнити і залити півлітра окропу. Варити на повільному вогні 15-20 хвилин, потім настояти 7-9 годин. Добре процідити, приймати по 1 склянці вранці перед їдою протягом 5 днів.
- Відвар з висушеного кореня. Кореневище подрібнити, або пропустити через блендер. 5 грамів порошку заварити 250 мл окропу, довести до кипіння і варити близько 15-20 хвилин. Випити протягом дня. Курс прийому 5-7 днів.
Відвар також приймають для профілактики запалення сечовидільної системи, для розчинення і виведення невеликих каменів, піску.
Зловживання підходом, використання препарату занадто високої концентрації і порушення графіка прийому засобів може стати причиною розвитку алергії або інших побічних ефектів. Застосування кореня петрушки при циститі має бути обов’язково узгоджене з лікарем. У цій частині рослини зміст перерахованих компонентів вище, чим в інших.
Корінь петрушки при лікуванні циститу можна використовувати наступним чином.
Відвар свіжого кореня
Беремо 3 кореневища петрушки, відмиваємо, знімаємо тонку шкірку, нарізаємо невеликими шматочками. Заливаємо масу 2 склянками окропу, ставимо заготовку на плиту і тримаємо на слабкому вогні не більше 20 хвилин. Відварений продукт залишаємо настоюватися протягом 8-10 годин і проціджують. Засіб приймається по 200 мл натщесерце протягом 3-4 днів.
Беремо сушену заготівлю, подрібнюємо її в кавомолці до стану порошку. Отриманий склад заливається окропом і вариться на слабкому вогні не більше 20 хвилин, після чого проціджують. Для лікування дорослих потрібно використовувати чайну ложку порошку на склянку окропу. Засіб потрібно випити повністю після охолодження або розділити на декілька прийомів.
Час від часу відвар петрушки, приготований з кореня рослини, можна приймати в якості профілактичного засобу. Це особливо корисно людям зі схильністю до запальних процесів у сечостатевій сфері. Іноді такі продукти призначаються для розчинення невеликих каменів і їх виведення у вигляді піску.
Корінь петрушки найбільш ефективний на початковій стадії захворювання або для зняття симптомів при хронічному перебігу патології.
Настої
2 ч. л. сушеного подрібненого кореня петрушки заливають 1 склянкою киплячої води і настоюють протягом 15-20 хвилин. Для лікування рекомендується використовувати проціджений настій, який п’ють по 100 мл 2 рази на день.
Відвари
Для приготування відварів можна використовувати корінь петрушки як в свіжому, так і в сушеному вигляді:
- 3 свіжих кореневища петрушки ретельно промивають, очищають від шкірки і нарізають тонкими пластинками. Рослинну масу заливають 500 мл води, доводять до кипіння і проварюють на повільному вогні 20 хвилин. Готовий відвар прибирають з плити, ємність укутують махровим рушником і настоюють 8-9 годин. По закінченні часу відвар проціджують. Приймають вітамінний напій потрібно по 1 склянці на порожній шлунок. Курс лікування становить 3-4 дні.
- Перед приготуванням відвару сушеного кореня основний продукт необхідно подрібнити в порошок. 1 ч. л. отриманої маси заварюють 250 мл окропу, після чого ставлять на плиту і кип’ятять 15 хвилин. Готовий засіб можна випити відразу ж в теплому вигляді або розділити на кілька частин і використати їх протягом дня.
Використання зелені
Цінний лікарський засіб — сік із свіжої зелені. Надземні частини рослини промити, обсушити і пропустити через м’ясорубку. Віджати сік (1 стакан) і змішати його з медом (2-3 ст. л.). Рідина вживати по 1-2 ст. л.
Траву петрушки можна заварювати:
- Залити 1 ч. л. сухої зелені 0,5 л окропу, настоювати протягом 1 години і приймати по 1 склянці 3 рази в добу. Курс прийому — 3-5 днів.
- На 1 л води беруть близько 1 склянки подрібненої свіжої зелені. Суміш довести до кипіння і прогріти на малому вогні 10 хвилин. Зняти, настояти під кришкою 30-40 хвилин, процідити і пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день. Продовжувати лікування протягом 3-5 днів.
Для поліпшення смаку напою можна додати в теплий відвар трохи меду, роздавлених ягід журавлини або брусниці, лимонну часточку і т. п.
При перших проявах запалення сечового міхура корисно вживати сік петрушки. Таке лікування вважається найбільш ефективним, однак приймати напій слід обережно, оскільки через високу концентрацію активних речовин він може викликати алергію.
При перших проявах запалення сечового міхура корисно вживати сік петрушки.
Для приготування вітамінного напою зелень пропускають через м’ясорубку, після чого отриману кашку викладають на марлю і віджимають сік. Продукт має сильну дію, тому не рекомендується пити окремо понад 30-60 гр.
Для приготування відвару пучок ретельно вимитої петрушки дрібно рубають разом зі стеблами. 10 ст. л. рослинної маси заливають 1 л окропу і ставлять на невеликий вогонь, проварюють не більше 10 хвилин, після чого прибирають рідина з плити і дають їй настоятися під кришкою ще 1 годину.
Щоб приготувати настій сушеного листя, необхідно 1 ч. л. рослинної маси заварити 0,5 л киплячої води. Ємність з складом накривають кришкою і залишають на 1 годину. По закінченні визначеного часу рідина зціджують.
Для приготування настою потрібно взяти 10 грамів сухого листя, заварити 2 склянками гарячої води. Настояти 1 годину, процідити. Приймати по 100 мл 3-4 рази на день до повного зникнення симптомів хвороби.
Для виготовлення відвару необхідно змішати 50 грамів сухого листя з 1 л окропу. Потім закип’ятити на повільному вогні, залишити на годину. Отриману рідину випити протягом дня.
З свіжої рослини отримують сік, для цього листя разом зі стеблами пропускають через м’ясорубку або блендер, добре віджимають рідину, додають мед. Сік показаний при хронічному циститі. Вживають по 2 столові ложки вранці і ввечері. Тривалість прийому 7 днів.
Свіжий сік можна змішувати з лимоном, отримане засіб виводить зайву рідину з організму, знімає набряки.
Позбутися від циститу допомагають препарати на основі насіння петрушки. Їх можна вживати в первісному вигляді або змолоти в порошок. Лікарі рекомендують готувати настій з інгредієнта, головне, врахувати один специфічний момент.
Готовий виріб проціджують і вживають по 1 столовій ложці протягом дня, поки не буде повністю випито. Курс лікування в цьому випадку становить рівно 3 дні. Навіть якщо симптоми зникли раніше, лікування треба довести до кінця.
Багато людей вживають петрушку в якості приправи, тому деякі прихильники народної медицини впевнені в цілковитій безпеці подібних препаратів. Насправді існує ряд протипоказань до застосування описаних продуктів.
Від них краще утриматися при лікуванні вагітних жінок і маленьких дітей. В крайньому випадку цей момент треба узгодити з лікарем, особливо, коли паралельно ведеться профільна медикаментозна терапія.
Якщо цього не зробити, можна спровокувати формування каменів у нирках. Застосування і навіть вживання петрушки заборонено при епілепсії. Будучи стимулятором нервової системи, рослина може погіршити ситуацію і збільшити частоту нападів.
Користь петрушки при циститі
Цистит настільки поширений, що до нього деколи відносяться як до звичайної застуди. Однак це досить складне захворювання, яке може мати різноманітну етіологію. Навіть якщо лікування, запропоноване лікарем, не викликає сумнівів, його цілком можна підстьобнути: адже при циститі день часто йде за три. А за ліками варто сходити… у звичайний город.
Найпоширеніша пряність, яку городники першої намагаються виростити по весні на своїх сотках, – це петрушка. Навряд чи знайдеться людина, яка не знає, що це не тільки ароматна зелень, але й лікарська рослина.
Але якщо про те, що петрушка – це чоловічий афродизіак, відбілюючий засіб для шкіри і джерело кальцію, відомо багатьом, то про користь рослини при циститі – далеко не всім. Тим не менше про неї варто згадати при різях в животі в першу чергу.
У давнину петрушку навіть називали жіночою травою за її здатність швидко виліковувати запалення органів сечовидільної системи і стимулювати пологову діяльність.
Щоб розібратися, як впливає ця ароматна зелень на організм, вражений циститом, треба трохи заглибитися в її склад.
А в ньому справжній цілющий коктейль:
- Високий вміст вітаміну C, що забезпечує протизапальну та імуномодулюючу дію.
- Бета-каротин, необхідний для балансу обмінних процесів – за його змістом корінь рослини дасть фору моркві.
- Вітаміни групи В у комплексі з фолієвою кислотою, необхідні для ефективної антимікробної терапії при циститі.
- Ефірні олії, насичені антисептиком эвгенолом і протипухлинним фенолом миристицином.
- Флавоноїд апігенін, який чинить спазмолітичну дію.
- Лютеолін – протизапальне та імуномодулююче з’єднання.
- Рекордний вміст солей калію, кальцію, і трохи менше заліза, магнію і фосфору – незамінних антивікових мікроелементів.
Хіба не хочеться після таких відкриттів негайно влаштувати дегустацію?
Петрушка хороша тим, що вона доступна в будь-який час року. Звичайно, магазинна зимова зелень не блищить здоровим складом, але ніщо не заважає виростити вдома петрушку в плошці замість вазона з квіткою, якщо цистит турбує регулярно. У хід йдуть і листя, і стебла, і корінь рослини, а приготувати ліки можна по-різному.
Петрушку знають і люблять усі люди. Її зелень і коріння додають в різні страви. Однак поліпшення смакових якостей їжі — це не єдине властивість цієї рослини. З давніх часів петрушка використовувалася для лікування різних захворювань, підвищення витривалості.
У сучасній медицині її використовують як бактерицидний, протизапальний, сечогінний, знеболюючий і ранозагоювальний засіб. Добре допомагає петрушка при циститі. Вона знімає біль, вбиває патогенну мікрофлору, зменшує запалення і зміцнює імунітет.
У складі рослини знаходяться наступні компоненти:
- Апиол. Він знищує шкідливі мікроорганізми і виводить з організму надлишкову рідину (незамінний при циститі).
- Пектини надають знеболюючу дію, виводять отруту з організму, мають протизапальну властивість.
- Флавоноїди — природні антиоксиданти, вони надають протимікробну дію.
- Вітамін С зміцнює імунітет.
- Калій нормалізує артеріальний тиск, стимулює сечовиділення (важливий при лікуванні циститу).
- Магній перешкоджає утворенню каменів у нирках.
- Вітаміни B, PP, K ранозагоювальну дію, надають благотворний вплив на серце.
Коренеплоди петрушки рекомендуються людям, які мають хвороби сечостатевої системи. Настій і відвар, зроблені з насіння цієї рослини, мають сечогінну дію і покращує травлення. Вилікувати запалення сечовивідних шляхів допоможуть і листя рослини.
Протипоказання
Петрушка є нешкідливим народним засобом лікування. Проте використання її в терапевтичних цілях має ряд протипоказань.
- Вагітність. Застосування цієї рослини під час вагітності і лактації не рекомендується, оскільки змінюється водно-електролітний баланс, а це не кращим чином позначається на розвитку плоду, зменшує секрецію молока у жінки.
- Високий рівень оксалатів в урині. Щавлева кислота сприяє появі оксалатовых солей, що викликають розвиток каменів у нирках.
- Епілепсія. Використання даного рослини може викликати напад епілепсії, оскільки в складі є речовини, що стимулюють нервову систему.
- Підвищена чутливість. При наявності алергії на компоненти рослини використання його протипоказано.
- Захворювання щитовидної залози, при яких порушується кальцієвий обмін. При прийомі петрушки дані зміни можуть спровокувати параліч центру дихання.
Застосування насіння ароматної зелені
Насіння петрушки при циститі, як приймати? — Насіння рослини можна вживати як цілком, так і молотом вигляді. Пити зілля з сумішшю насіння потрібно 3 рази в день по 1/6 частині чайної ложечки або поштучно приймати за дюжину разів.
По іншому рецепту готується настоянка. Заливаємо півлітра холодної води одну чайну ложечку насіння, і ставимо на 10 год. В ізольоване від світла та холоду місце настоюватися. Випити засіб потрібно по одній столовій ложці за день. За кілька днів повинні пройти симптоми запалення.
Настій з насіння добре знімають больовий синдром. Потрібно взяти 10 грамів насіння, заварити 500 мл окропу, настояти 5-6 годин. Випити рідину за день невеликими порціями. Курс лікування не більше 3 днів. Насіння можна їсти в свіжому вигляді, їсти по 12-15 штук 3-4 рази в день.
Насіння теж можна використовувати для лікування циститу. В них міститься найбільша кількість ефірних олій і мікроелементів. Можна приймати порошок з розмелених зерен, які після збирання треба добре висушити.
З насіння можна приготувати настій:
- залити охолодженою кип’яченою водою (0,5 л) насіння петрушки (1 ч. л.);
- ємність закрити і настоювати суміш протягом 10 годин при кімнатній температурі.
Настій приймають з ранку і протягом дня невеликими порціями (по 1 ст. л.) так, щоб до вечора вся рідина закінчилася. Після цього на ніч ставлять наступну порцію і повторюють лікування до повного зникнення симптомів циститу.
При лікуванні циститу народними засобами використовують насіння рослини. Їх вживають в їжу цілими (по 10-15 шт.) або в порошкоподібному вигляді (2 рази в день по 1/6 ч. л.).
З насіння петрушки можна також приготувати лікувальний напій.
З насіння петрушки можна також приготувати лікувальний напій. Для цього їх заливають прохолодною водою (1 ч. л. на 500 мл рідини) і прибирають на 10 годин в недоступне для сонячних променів місце. П’ють настій по 3-4 ковтки протягом дня до спустошення банки.
Включення трави в дієту
Прийом лікарських настоїв можна замінити додаванням петрушки в страви. Свіжою зеленню добре приправляти салати, супи і гарніри. У такому вигляді потрібно вживати не менше 100-150 г листків в день. Кількість висушеної трави становить близько 30 р. Додавання в їжу прянощі дозволить попередити загострення циститу.
При приготуванні страв використовують і корінь. Він надає приємний смак і аромат супів або бульйону. З відвареного і запеченого коренеплоду вийде смачний гарнір. Можна приготувати і самостійні страви, поєднуючи кореневу петрушку з іншими продуктами.
Салат з кореня
Для салату з морквою потрібно:
- 100-150 г корінь петрушки;
- 100-150 г моркви;
- 2 шт. волоських горіхів;
- 3 ст. л. сметани або йогурту;
- лимонний сік, приправи за смаком.
Свіжі коренеплоди натерти на крупній тертці або настругати соломкою (як для корейських салатів). Розчавити горіхи качалкою до дрібної крупки і змішати з овочами. Трохи збризнути салат лимонним соком, додати сметану і спеції.
Овочі для салату можна приготувати інакше. Коренеплід петрушки промити, але не очищати. Запекти його цілком у духовці до м’якості, після чого охолодити, очистити і нарізати довільними шматочками. Приправити салат можна натертою лимонною цедрою, винним оцтом і зеленню. Посолити за смаком. Такий салат підійде і в якості гарніру до м’ясної страви.
З овочів вийде і смачний суп. Потрібно взяти:
- 0,5 л бульйону (курячий, яловичий, овочевий);
- 150-200 г корінь петрушки;
- 150 г кореня селери;
- 100 г яблука;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 2 шт. волоських горіхів;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- 1 ст. л. білого вина;
- сіль і приправи за смаком (чебрець, перець чорний, лавровий лист та ін).
Цибулю нарізати і пасерувати на олії до золотистого відтінку. Нарізати коренеплоди, покласти в сотейник з цибулею, влити вино і випарювати рідину, щоб її майже не залишилося. Влити бульйон і прокип’ятити суп 5-7 хвилин.
При хронічному циститі або для профілактики патології петрушку рекомендується включати в щоденний раціон хворого.
Салат з кореня
Для його приготування знадобляться:
- корінь петрушки – 200 г;
- натуральний мед – 3/4 склянки;
- лимон – 1 шт.;
- оливкова олія – 20 р.
Спосіб приготування:
- Кореневище петрушки ретельно промивають, знімають шкірку і подрібнюють у блендері.
- Отриману рослинну масу змішують з медом і цедрою 1 лимона.
- Збризкують салат лимонним соком і заправляють олією.
Для приготування салату знадобитися корінь петрушки.
Суп з коренів петрушки не лише зніме симптоми запалення сечового міхура, але і допоможе впоратися із зайвою вагою.
Продукти:
- корінь петрушки і селери – по 60 г кожного;
- морква – 90 г;
- ріпчаста цибуля – 40 г;
- рослинна олія – 50 мл;
- вода – 2,5 л;
- зелень петрушки, щавель, шпинат – по 30 г кожного.
Для приготування супу з кореня петрушки знадобитися морква.
- Тонко нарізані коріння разом з подрібненою цибулею викладають на сковороду, додають рослинну олію і тушкують до м’якості.
- Коли потрібний результат буде досягнутий, рослинну масу перекладають у каструлю, заливають окропом, додають за смаком сіль і проварюють ще 6-8 хвилин.
- В кінці приготування додають дрібно нарізану зелень петрушки, шпинат і щавель. Дають супу закипіти і забирають з вогню. Перед подачею страви необхідно настоювати 7-10 хвилин.
Якщо петрушку доповнити іншими корисними рослинами, можна вилікувати цистит в короткий термін. Найбільш часто використовують чистотіл, календулу, лимон, морквяне бадилля.
Відвар на основі петрушки, чистотілу і календули знімає запалення і больовий синдром. Для його приготування змішують по 1 столовій ложці кожної трави, заварювати склянкою окропу. Розділити на 3 прийоми, вживати перед їдою.
Корінь петрушки з лимоном і медом – ефективний засіб, що справляється з циститом за кілька днів. Потрібно подрібнити кореневище в блендері, додати до нього цедру лимона, оливкова олія і мед. Суміш добре перемішати, приймати по столовій ложці вранці перед їжею.
Настій листя і морквяної бадилля також застосовують для усунення неприємних симптом захворювання. Для цього беруть невеликі пучки листя і бадилля, заливають літром гарячої води, настоюють 2-3 години. Приймати по столовій ложці перед кожним прийомом їжі.
Петрушка для лікування циститу це ефективний засіб, який використовується дуже давно. Її застосовують для зняття больового синдрому, спазмів і запалення, у якості антибактеріального, сечогінний засіб, для підвищення імунітету.
Шкоди та протипоказання
- Неможна вживати рослину вагітним жінкам;
- дітям до 2 років;
- при порушенні кальцієвого обміну;
- при запаленні нирок або підвищеному вмісті в сечі солей щавлевої кислоти;
- людям, які страждають епілепсією.
Якщо ж у хворого відсутні перераховані протипоказання і немає індивідуальної нестерпності рослини, то лікування петрушкою може стати доступним варіантом для профілактики захворювання або гарним доповненням до медикаментозної терапії, призначеної фахівцем.
Речовини, що містяться в ефірній олії рослини, можуть викликати побічні ефекти:
- головний біль;
- судоми;
- галюцинації і втрату координації.
Це відбувається при надмірному вживанні зелені (більше 200 г на добу) або при передозуванні багатого ефірами порошку з насіння чутливими пацієнтами. Але при дотриманні рекомендацій щодо прийому та дозування препаратів неприємних явищ не виникає.
Петрушка протипоказана при наступних станах:
- підвищена чутливість до ультрафіолету;
- наявність каменів в нирках;
- гіперчутливість і алергічні реакції;
- подагра;
- запалення нирок (нефрит);
- низький артеріальний тиск.
При циститі, ускладненому супутніми захворюваннями, лікування петрушкою треба починати тільки після консультації з лікарем. Якщо прийом препаратів рослини викликає алергію, лікування рекомендується припинити.
Be First to Comment