Корисні властивості
Даний плід містить багато води, що допомагає при лікуванні хвороби. Крім того, до його складу входять фолієва і фруктові кислоти, каротин, цинк, фосфор, кальцій, магній, залізо.
Ця ягода перешкоджає утворенню каменів в органах сечостатевої системи. Володіє кавун і сечогінним ефектом, що виникають із-за великої кількості калію в продукті. Він сприяє виведенню з організму продуктів розпаду, патогенних мікроорганізмів, що викликають запалення бактерій Е-Колі, різних шкідливих речовин.
Солодкий плід допомагає виводити «поганий» холестерин, підвищує імунітет.
Цистит розвивається під впливом різних чинників, але найчастіше він починає виявлятися, коли функції імунної системи знижуються. Патологія виникає внаслідок зараження стафілококами, грибками, трихомонадами і виявляється почастішанням позивів до сечовипускання і хворобливістю цього процесу.
Найчастіше вона вражає жінок. Кавун при циститі застосовують для прискореного виведення з організму токсичних речовин. Вони проходять через сечовий міхур і дратують його слизову оболонку, що сприяє розвитку запалення. Тому цей процес потрібно прискорити.
Всі непотрібні організму речовини виводяться нирками через сечовий міхур. В нормальному стані стінки міхура не реагують на токсини, які виходять через нього. Відбувається швидке очищення і відновлення сечовивідних шляхів.
Хворий повинен дотримуватися такі правила:
- Пити більше соків, компотів, мінеральної води.
- Вживати відвари на основі мучниці, кукурудзяних рилець, ниркового чаю.
- Включити в раціон більше фруктів і овочів, які володіють сечогінними властивостями. Найбільш вираженою дією в цьому випадку має кавун. Ця ягода відрізняється не тільки приємним смаком, але і здатністю виводити шлаки і токсичних речовин з організму.
Варіанти лікування хвороби підбирають залежно від форми і стадії розвитку. При хронічній формі слизова оболонка міхура не тільки запалюється, але і набрякає і покривається виразками.
Для полегшення стану та запобігання загострень слід дотримуватися правильної дієти, яка забезпечити протимікробний і сечогінний ефект.
При циститі проникність стінок міхура знижується, процес його спорожнення супроводжується низкою неприємних відчуттів. Дієта допоможе поліпшити ситуацію, але вона повинна бути правильно підібрана, так як під впливом деяких продуктів збільшується кислотність, що негативно відбивається на стані сечового міхура, посилюючи подразнення його стінок.
Гостра форма циститу протікає дуже болісно. Цей стан досить небезпечно для здоров’я, тому необхідно провести лікування на ранній стадії. Краще усунути запалення, не чекаючи ускладнень.
Щоб організм своєчасно очищався від калових мас і токсини не накопичувалися, необхідно збагатити раціон продуктами, що містять грубу клітковину. Це речовина забезпечує нормальне скорочення кишечника і полегшить акт дефекації.
Корисними властивостями володіють журавлинні і брусничні морси, зелений чай. Але від часнику, кислих ягід щавлю, помідорів, редьки краще утриматися. Перше, що рекомендують, особливо якщо у людини хронічна форма циститу, — кавун. Він в прискореному темпі звільняє організм від надлишкової рідини.
Завдяки правильному харчуванню, можна не тільки знизити вираженість проявів хвороби, але і повністю усунути запальний процес.
Його корисні властивості обумовлені унікальним біохімічним складом. У ньому велику кількість фруктових кислот, фосфору, вітамінів і мікроелементів, за допомогою яких можна попередити формування каменів в сечовивідній системі.
Один великий шматок кавуна наситить організм добовою дозою:
- Магнію. Він бере участь в сотнях процесів в організмі, забезпечує нормальне функціонування серця і нервової системи, сприяє посиленню кровопостачання органів. Для циститу дуже важлива чистота судин. Тому без цього елементу не обійтися в процесі одужання.
- Заліза. У кавуні міститься рекордна кількість.
- Фолієвої кислоти. Перед вживанням ягоду зазвичай не піддають ніякій обробці, тому вона повноцінно насичує організм корисними речовинами, які полегшать роботу серця, головного мозку та інших важливих органів. Це легкий спосіб оздоровлення організму.
- Лугів. Солі і кислоти не входять до складу ягід. А луги містяться у великій кількості. Вони покращують функціонування сечовивідної системи, ефективно борються із запаленням.
- Калію. Цим елементом обумовлені сечогінні властивості ягоди.
Хворі часто не п’ють воду в необхідних кількостях при циститі, так як намагаються уникнути хворобливого сечовипускання. Але це тільки посилить проблему. Важливо прискорити очищення від інфекції.
На відміну від антибактеріальних препаратів, якими зазвичай усувають хвороба, вживання кавуна більш безпечно. Тому більше ягоди рекомендують вживати в період лікування подібними засобами. Вона посилить ефективність від основної терапії і знизить ризик розвитку ускладнень.
І гострий, і хронічний цистит вимагають дотримання питного режиму. Людина повинна вживати в добу більше 2,5 літрів води.
Так як при патології в сечовому міхурі накопичуються бактерії і токсичні речовини, то сечогінні властивості кавуна незамінні. Вони дозволяють швидко позбутися від цих подразників.
- Алергічна реакція.
- Розлад кишечника начебто проносу.
- Коліт в гострій формі.
- Хворобливі відчуття в шлунку.
Людям, страждаючим порушеннями обміну речовин у вигляді цукрового діабету, не слід лікувати запалення циститу цим методом, так як у складі кавуна велику кількість глюкози й фруктози. У період вагітності не рекомендовано зловживати кавунами, так як навантаження на нирки і так підвищено у зв’язку із станом жінки, а кавун погіршить становище і стане причиною набряків.
Можна кавун при циститі, цікавить всіх хворих. Деякі вважають, що він може погіршити перебіг хвороби. Але це не так. Ягода дозволена у разі гострого та хронічного розвитку запалення.
У випадку з хронічною формою корисно використовувати сік. З його допомогою можна домогтися зниження ризику розвитку рецидиву. Якщо буде відбуватися постійне промивання уретри, то це позбавить патогенні мікроорганізми шансу на розмноження.
Щоб домогтися гарних результатів у лікуванні, приймати кавун потрібно так:
- Використовувати ягоду в якості перекусів або вживати необхідну кількість за кілька підходів.
- Вводити в раціон поступово. Спочатку з’їсти не більше трьохсот грамів.
- На наступний день дозу можна збільшити в два рази.
- Поступово довести кількість м’якоті до покладеної норми.
Не варто нарізати ягоду і довго зберігати в такому вигляді. З неї виходить вода і втрачається вся цінність.
Багато хворих, які перевірили на собі цю методику, кажуть, що вона дозволяє позбутися проблеми краще, чим ліки. Але перед тим як перевіряти цей варіант лікування на собі, краще проконсультуватися з лікарем.
Кавун – корисна їжа. Що ж міститься в його соковитій ароматною м’якоті, чому його рекомендують лікарі?
- Магній. Якщо з’їсти 150 г кавуна, то організм отримує стільки магнію, скільки потрібно людині на добу. Вчені з’ясували, що магній бере участь в 350 процесах організму. Він необхідний для серця, нервової системи, судин.
- Залізо. За кількістю заліза кавун входить до числа рекордсменів, тому його рекомендують тим, хто страждає від анемії.
- Фолієва кислота. Кавун ми їмо в свіжому вигляді, тому фолієва кислота руйнується і надходить в організм людини. Вона гарантує стресостійкість, хорошу роботу мозку, корисна для серця і шлунка, сприяє росту волосся і відновлення шкіри.
- Багато лугу. У соку кавуна немає природних солей і кислот, як в інших овочах і фруктах, зате в ньому багато лугу. Тому він хороший для сечової системи.
Якщо з’їсти 150 г кавуна, то організм отримує стільки магнію, скільки потрібно людині на добу. Вчені з’ясували, що магній бере участь в 350 процесах організму. Він необхідний для серця, нервової системи, судин.
За кількістю заліза кавун входить до числа рекордсменів, тому його рекомендують тим, хто страждає від анемії.
Кавун ми їмо в свіжому вигляді, тому фолієва кислота руйнується і надходить в організм людини. Вона гарантує стресостійкість, хорошу роботу мозку, корисна для серця і шлунка, сприяє росту волосся і відновлення шкіри.
Кавун очищає організм, його сік прибирає токсини з печінки. Тому його радять їсти при захворюваннях печінки або ж отруєннях. Благотворну дію він робить після вживання сильнодіючих ліків.
Принципи вживання баштанної культури
На основі кавунової кірки можна виготовити натуральне сечогінний засіб. Аптечні діуретики мають велику кількість протипоказань та побічних ефектів, тому вживання в їжу кавуна краще для хворого.
Для виготовлення корисного ліки потрібно ½ л окропу, 2 ст. л. висушеної і подрібненої кавунової кірки.
Приймають даний лікарський засіб по половині склянки 3 рази на добу за півгодини до їди.
Під час лікування або після перенесеного циститу кавунові плоди потрібно вживати відповідно до рекомендацій фахівців. У цей період потрібно:
- Їсти кавун як самостійний продукт, окремо від різних страв та напоїв.
- Дотримуватися 2-годинна перерва між прийомами звичайної їжі і поїданням кавунової м’якоті (комбінування з іншою продукцією збільшує навантаження на органи травлення, і зменшує лікувальний ефект).
- Вживати соковитий продукт свіжим (розрізаний, але не з’їдений відразу кавун підсихає, що знаходяться в ньому вітаміни окислюються, і позбавляються своїх цінних властивостей). Також не варто вживати в їжу солоні кавуни – цей вид продукту не володіє необхідними лікувальними властивостями.
- Уникати з’їдання ягоди незадовго до сну (вживання продукту пізно ввечері не надає лікувального впливу, призводить до перевантаження нирок і всього організму). Щоб отримати користь від кавуна, його потрібно їсти за 3 години до нічного відпочинку.
- Приймати кавунову м’якоть в їжу не частіше 6-7 разів на день, невеликими порціями.
З лікувальною метою рекомендується вживати щодня близько 1,5 кг кавуна. Курс лікування за допомогою цієї баштанної культури триває не менше одного тижня (за погодженням з лікарем кавун можна їсти ще протягом 1-3 днів).
Якщо у пацієнта є хронічна форма циститу, корисною стане спеціальна кавунова дієта, яка допомагає продовжити ремісію та уникнути виникнення рецидиву. Суть дієтичного харчування полягає у вживанні ароматною м’якоті щодня, її поєднанні з чорним хлібом.
Дотримуватися такого режиму харчування рекомендується протягом 6-7 днів. Результатом стає виведення піску і дрібних каменів з нирок, сечового міхура, підвищення опірності організму інфекціям, викликають запальні процеси в сечовидільній системі.
Крім антибіотиків, кавун добре поєднується з іншими засобами від циститу. Ягоду допустимо комбінувати з протизапальними, болезаспокійливими препаратами, спазмолітиками, лікувальними травами, попередньо уточнивши таку можливість у доктора.
Плануючи застосовувати кавун для лікування циститу, необхідно врахувати наявні протипоказання. У списку таких значаться наступні стани:
- цукровий діабет;
- проблеми з відтоком сечі;
- аденома простати;
- асцит (черевна водянка);
- камені в сечоводах;
- пієлонефрит;
- серцева недостатність;
- патології підшлункової залози, холецистит, коліт в стадії загострення
- схильність до частих диареям;
- алергічні реакції.
Кавуни не рекомендовані дітям до трьох років. Вживати ягоду при розвитку циститу у вагітних жінок можна тільки з дозволу лікаря, при відсутності у майбутньої мами набряків.
Якщо хвороби шлунково-кишкового тракту перебувають в стадії ремісії, пацієнт може приймати в їжу кавунову м’якоть в обмежених кількостях. Також потрібно скоротити тривалість вживання ягоди з 7-ми до 2-4 днів.
Протипоказання
Кавун не слід вводити в харчування при деяких захворюваннях сечостатевої системи. Не варто їсти цю ягоду при пієлонефриті, якщо порушений відтік урини. Утриматися від вживання солодкого продукту доведеться і при сечокам’яній хворобі.
Протипоказанням може стати наявність патологій шлунково-кишкового тракту. Не варто їсти кавуни при панкреатиті і холециститі. Відмовитися від них слід при діареї, коліту і шлунково-кишкових розладах.
Кавун користь для організму корисні властивості Кавуна
Жити здорово! Цистит. Запалення сечового міхура.(13.04.2017)
Не можна їсти цей плід і при цукровому діабеті, оскільки у м’якоті міститься велика кількість фруктози.
Утриматися потрібно і при хворобах, що викликають затримку рідини в організмі. Не варто вживати кавун при деяких патологіях серцево-судинної системи.
Ще одним протипоказанням є алергія на солодку ягоду.
Be First to Comment