Press "Enter" to skip to content

Коригування щоденного меню при циститі

Цистит у хронічній стадії – основи правильного харчування

Лікувальна дієта у хворих з діагнозом – хронічний цистит заснована на вживанні продуктів, що характеризуються сечогінним ефектом, що сприяють активізації захисних функцій імунної системи, що допомагають зменшити запалення на слизовій сечового міхура і знизити ризик рецидиву загострення. При хронічному циститі:

  1. Кожен день на столі повинні бути свіжі фрукти і овочі. Перевага віддається сечогінну видами – спаржа, огірок, гарбуз, з фруктів – виноград, диня і груша.
  2. Потрібно регулярне вживання соків і відварів на основі лікарських трав. Які саме відвари приймати, підкаже лікуючий лікар. Щоб напої дали потрібний результат, приймати їх потрібно не хаотично, а певним курсом.
  3. Рекомендується вживати продукти з високою концентрацією клітковини – капуста, морква, цільнозернові крупи, щоб нормалізувати стан органів шлунково-кишкового тракту.
  4. Щодня потрібно з’їдати оливкова олія (столова ложка) і 20-50 грам кедрових горіхів.

Не рекомендовані продукти при циститі хронічного перебігу:

  • спеції і різні прянощі;
  • консерви (овочеві та м’ясні);
  • продукти, що діють дратівливо на слизову оболонку шлунка – жовті і червоні томати, страви з додаванням щавлю, редис, молодий і старий цибулю, часник, цибулю;
  • фрукти з підвищеною кислотністю в складі.
Сніданок Перекус Обід Перекус Вечір

скибочка дині;

капуста, кабачки тушковані;

шматочок несолоного сиру;

сік з гарбуза

кілька скибочок кавуна

салат зі свіжої капусти;

овочі в тушкованому вигляді;

відварна яловичина

сік з журавлини

рисова крупа на воді;

салат з дині і яблук;

сік з брусниці

Дане меню є зразковим. Лікувальна дієта повинна призначатися лише лікарем, який складає меню пацієнта, виходячи із стадії розвитку запального процесу, інтенсивності прояву симптоматичної картини та інших індивідуальних особливостей організму.

Дієта при хронічному циститі

За статистикою з даним захворюванням знайома практично третя частина жіночого населення. Супроводжується цистит хворобливістю в нижній області живота, регулярними позивами до сечовипускання і різями під час виділення сечі або після.

Незалежно від обраного лікування, пацієнтам, у яких діагностовано цистит, фахівці обов’язково призначають дотримання певної дієти, що передбачає виключення деяких продуктів з раціону та його наповнення тією їжею, яка сприятливо позначається на стані сечовивідних шляхів.

Чого не можна вживати при циститі — заборонені продукти представлені:

  • різного роду спеціями і прянощами;
  • солоними і консервованими виробами;
  • копченостями і смаженими продуктами;
  • кислими фруктами і ягодами (виняток становить журавлина, яка настійно рекомендована до вживання пацієнтам з циститом).

Особливості дієти при циститі включають наступні рекомендації: з щоденного меню слід виключити алкоголь, який також здатний надавати дратівливу дію на слизову сечового міхура і сечовивідних шляхів, а також знижувати ефективність прийнятих лікарських засобів.

В якості пиття допускається вживання лише чистої води, регулярно, перед кожним прийомом їжі по 2 склянки. Пацієнтам, у яких діагностовано захворювання на етапі загострення, рекомендована хлоридно-кальцієва мінеральна вода, в якій не міститься газ.

Дієтичне меню потрібно складати з овочевих супів-пюре, в приготуванні яких не використовуються м’ясні, грибні та рибні бульйони. Всі страви слід готувати на пару, варити, тушкувати з мінімальною кількістю масла, запікати у фользі або рукаві.

Щоденний раціон необхідно складати з обов’язковим включенням овочів і фруктів. В той же час певні продукти рекомендовані до регулярного вживання зважаючи на їх позитивного впливу і здібностей до зниження запальних процесів.

Щоденний раціон рекомендується складати з:

  1. Кавуна, огірків, гарбуза, дині, журавлини, гранату.
  2. Свіжих овочів.
  3. Молочних та кисломолочних виробів.
  4. Цільнозернового хліба, висівок.
  5. Гречаного, кукурудзяного і вівсяного каш в пюреподібному стані.

А от чого не можна при циститі так це кофесодержащих напоїв, води з газами, делікатесів з вмістом консервантів і барвників, які провокують запальний процес.

Гостра форма циститу характеризується прогресуванням запального процесу, пацієнтки при цьому стикаються з різями і печінням, які виникають безпосередньо під час сечовипускання і тримаються деякий час після спорожнення сечового міхура.

При виявленні подібної клінічної картини вкрай важливо своєчасно вжити всі необхідні заходи, щоб уникнути придбання хронічної форми хвороби, яка набагато важче піддається лікуванню.

Існує багато різних дієт при циститі у жінок, але однією з кращих вважається дієтична система живлення, яка заснована на наступних принципах:

  1. Протягом кожного дня слід вживати близько 2-2,5 літрів води. Мінеральна та хлоридно — кальцієва вода може бути замінена фруктовими компотами.
  2. Віддавати перевагу при цьому слід напоїв, приготованим з журавлини і брусниці. За бажанням раціон можна доповнювати або фруктовими та овочевими соками, багато з яких здатні виробляти сечогінний ефект.
  3. Для очищення сечовивідних шляхів рекомендовані прийоми різних трав’яних настоїв, які можна приготувати з мучниці, польового хвоща і брусничних листя. При виборі того або іншого інгредієнта слід віддавати перевагу тим трав, які здатні надавати протизапальну та сечогінну дію.
  4. Що стосується продуктів, вживання яких в умовах загострення хвороби здатне істотно поліпшити самопочуття, то мова йде про огірках, кабачках, моркві, шпинаті, зелені.
  5. Згідно з численних відгуків для швидкого усунення непокоїть симптоматики можна вживати мед в розтопленому вигляді.
  6. Для створення сприятливого мікрофлори в сечовому міхурі рекомендовано складати меню з включенням молочних продуктів.
  7. При перших ознаках погіршення стану вкрай важливо подбати про виключення з раціону рибних і м’ясних страв.
 

Ще чого не можна при циститі: абсолютний відмова від спиртного на час лікування захворювання є загальнообов’язковим правилом. При відповідальному підході до оздоровчої терапії та харчування самопочуття пацієнта покращиться вже через кілька днів.

Дієта при хронічному циститі є обов’язковою, так як хронічна форма захворювання представлена цілим рядом клінічних проявів, які нерідко змінюються періодами загострень хвороби.

Основні симптоми недуги представлені дискомфортом, тяжкістю та болем у сечовому міхурі, частими позивами до сечовипускань. Нерідко пацієнти стикаються з появою кров’янистих домішок у сечі.

Використання дієти при хронічному циститі дає прекрасний результат, але для коректного лікування захворювання не обійтися без кваліфікованої допомоги. Як і у випадку з гострою формою хвороби, при хронічному циститі рекомендується щодня вживати свіжі овочі та фрукти, які надають сечогінну дію на організм.

Питний режим краще складати не тільки з відфільтрованої води, але і з фруктових соків, компотів і морсів, в приготуванні яких слід виключити додавання цукру. Що стосується прийомів цілющих трав’яних настоїв, то лікування з їх застосуванням повинно бути тривалим.

На думку народних цілителів, позитивний вплив на організм здатні надавати кедрові горішки з оливковою олією, які рекомендовано щодня вживати в співвідношенні – 1 жменя на 1 ложку продукту.

Бережіть своє здоров’я і не займайтеся самолікуванням.

Гострий тип циститу в дитини або дорослого супроводжується посиленням симптоматики захворювання – появою гострих больових спазмів в області низу живота, прискорених позивів до сечовипускання, які характеризуються сильним свербінням і палінням. Протягом цього часу краще всього дотримуватися постільного режиму і строгу дієту.

При гострому циститі дозволяється вживати:

  • протерті супи-пюре;
  • рисова, гречана, ячна або вівсяна каша на воді;
  • легке суфле з нежирної риби або м’яса;
  • тушковані овочі без додавання томатної пасти – кабачки, морква, буряк;
  • через 3-4 дні можна урізноманітнити раціон знежиреним сиром.

Коригування щоденного меню при циститі

У період гострої стадії захворювання необхідно вживати не менше 2,5-3 л рідини протягом доби – це допоможе активізувати відтік сечі і очистити порожнину запаленого міхура від інфекції.

Під час перших днів після загострення захворювання міхура, що супроводжується сильними болями, слабкістю, підвищенням температури тіла потрібно повністю відмовитися від вживання м’ясних, рибних, кисломолочних продуктів. Оптимальним варіантом у цей час стануть киселі, рідкі пюре з відварених овочів і фруктів.

Якщо у пацієнта виявився гострий цистит дієта, повинна комбінуватися з прийомом медикаментозних засобів.

Меню, рекомендований при циститі і уретриті, виглядає однаково, не дивлячись на те, що симптоми і лікування захворювання відрізняються.

Дієта при гострому циститі рекомендує включити в меню наступні компоненти і дотримуватися основні правила їх вживання:

  • споживання свіжих овочів і фруктів, що володіють діуретичними властивостями;
  • споживання відварів з трав з сечогінним ефектом;
  • свіжовичавлені соки і морси з журавлини і брусниці, корисно пити відвар з листя цих рослин;
  • якщо захворювання проявляється симптомами інтоксикації, слід обмежити прийом їжі містить тваринні білки, меню може включати вегетаріанські страви;
  • слабозавареный зелений чай з додаванням ромашки;
  • вершкове масло і соняшникову олію слід замінити оливковою;
  • цільно зерновий хліб;
  • крупи і висівки.

Які продукти можна їсти в період загострення запалення також знати потрібно. Список заборонених продуктів виглядає наступним чином:

  • пряна зелень;
  • солоні і гострі соуси, майонез;
  • наваристі бульйони;
  • маринади і соління;
  • спиртні напої;
  • сіль;
  • промислова випічка, шоколад і цукор.

Дієту можна доповнювати продуктами після поліпшення показників аналізу сечі. Після того як була гостра фаза хвороби потрібно регулярно обстежуватися у гінеколога, це дозволить запобігти розвитку хвороби.

Якщо у пацієнта хронічний цистит харчування потрібно постійно контролювати. У нормі, якщо проведено адекватне лікування, хронізація циститу виключена, тому слід приділити увагу течією процесів терапії, тому що ця патологія в хронічній формі вкрай важка.

Коригування щоденного меню при циститі

Ця хвороба в дитячому віці у дівчаток легко переходить в хронічну форму.

 

Заборонені продукти при хронічному характері запального процесу споживати суворо заборонено. Порушення правил може стати причиною рецидиву.

При запаленні сечового міхура в хронічній формі заборонені будуть наступні продукти:

  • показаний постійний відмова від солоних продуктів і прянощів;
  • в строго обмеженій кількості можна споживати м’ясо і жирну рибу;
  • необхідна повна відмова від вживання солі;
  • не можна споживати овочі, які мають дратівливим ефектом (свіжий ріпчаста цибуля, редька, щавель);
  • необхідна відмова від продукції, що містить консерванти;
  • слід вибірково підходити до вибору методу приготування страв до столу;
  • прийом відварів із лікувальних трав;
  • відмова від спиртних напоїв.

Дієта при циститі у дітей

Цистит – досить розповсюджене дитяче захворювання. Причому, у дівчаток цистит зустрічається в 5-6 разів частіше, чим у хлопчиків, що обумовлено будовою їх сечовивідних шляхів. Основна причина дитячого циститу – потрапляння інфекції в сечовий міхур.

Дієта при циститі у дітей складена з наступних продуктів харчування:

  1. Кисломолочні продукти (несолодкі йогурти, кефір, ряжанка).
  2. Каші.
  3. Фрукти і овочі.
  4. Нежирні сорти м’яса.
  5. Рекомендується рясне питво – фруктові соки, особливо журавлинний і брусничний; морси і компоти без цукру; негазовані мінеральні води.
  6. Відвари з лікарських трав. Рекомендується три види відварів:
    1. відвар насіння льону, гарбуза і конопель, квітів липи і ромашки, листя ожини, звіробою, багна болотного;
    2. відвар з деревію, кореня солодки, листя берези, насіння кропу;
    3. відвар з собачої кропиви, ромашки, меліси, хмелю, череди, валеріани, трилисника водяного.

При циститі у дітей виключаються з раціону харчування хворої дитини:

  1. Пряні і солоні страви і продукти.
  2. Смажені та жирні страви.
  3. Всілякі солодощі – шоколад, цукерки, торти, тістечка і випічку.

Коригування щоденного меню при циститі

Зрозуміло, що діти не можуть обходитися без солодкого. Якщо у дитини виникла велика потреба у солодких стравах, то можна з’їсти в невеликих кількостях мед, варення, мармелад і зефір.

Дієта при циститі у чоловіків

У чоловіків запалення сечового міхура провокує проникла в нього інфекція. Список хвороботворних бактерій великий – це і кишкова паличка, протей, стафілокок, гонокок, патогенні грибки, синьогнійна паличка, хламідії.

Практично в ста відсотках випадків збудник захворювання потрапляє в сечовий міхур з розташованих поруч запалених органів завдяки току крові. Такі захворювання, як простатит, уретрит, хронічний пієлонефрит, туберкульоз нирок і інші здатні викликати запальні зміни в слизовій тканини сечового міхура.

Тому, дієта при циститі у чоловіків повинна бути щадною. Вона повинна сприяти не тільки полегшенню стану хворого при циститі, але й зниженню запальних процесів в органі, який спровокував появу захворювання.

Режим харчування при циститі у чоловіків наступний:

  1. Рясне питво – до двох з половиною літрів на добу.
  2. Вживання продуктів, що володіють сечогінним ефектом – кавуни, огірки, гарбузи, дині, журавлину.
  3. Вживати злакові продукти, висівки, хліб з цільного зерна.
  4. Кисломолочні продукти.

Під забороною знаходяться:

  1. Алкогольні напої.
  2. Солона, гостра, жирна, смажена їжа і фаст-фуди.
  3. Кислі фрукти і ягоди (виняток становить журавлина).

У жінок цистит зустрічається у шість разів частіше, чим чоловіки, причому в будь-якому віці. Це обумовлено специфікою будови жіночої сечостатевої системи. Сечовипускальний канал у жінок ширше, чим у чоловіків, тому інфекція легше потрапляє з сечовий міхур. Також причинами виникнення циститу може бути:

  1. Переохолодження.
  2. Довготривала робота в сидячому положенні (наприклад, за комп’ютером), що призводить до виникнення застійних явищ в органах малого тазу.
  3. Тривалі запори, які виникають через невеликі проміжки часу.
  4. Зловживання гострої, солоної і смаженої їжею.
  5. Недотримання питного режиму, відсутність у раціоні харчування великої кількості рідини.
 

Дієта при циститі у жінок містить всі ті рекомендації, які давалися при виникненні циститу у чоловіків, а також у розділі про дієти при гострій і хронічній формі захворювання. Можна додати кілька рекомендацій, які добре підійдуть для зцілення жіночого організму від недуги:

  1. Необхідно пити чисту, відфільтровану воду. У періоди загострення захворювання перемикатися на вживання хлоридно-кальцієвої мінеральної води без газу.
  2. Добовий раціон харчування повинен обов’язково включати овочевий суп або борщ, приготовлений без допомоги м’ясних, грибних і рибних бульйонів.
  3. Приймати щодня лікувальні відвари з трав, які сприяють припиненню запальних процесів, а також настої, володіють сечогінним ефектом.
  4. Ввести у вживання велика кількість овочів і фруктів.
  5. Використовувати в харчуванні каші, висівки, хліб з борошна грубого помелу.

Рецепти дієти при циститі

Звичайно, досить складно миттєво перейти на дієтичний раціон харчування, який рекомендований при циститі. Особливо, якщо звичною була нездорова їжа, яка містить велику кількість смажених, гострих, солоних, солодких і борошняних блюд.

  • Кабачкові котлети на пару.

Інгредієнти: 1 середній кабачок, білок 1 яйця, столова ложка борошна грубого помелу, трохи солі.

Приготування: Кабачок необхідно вимити, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. До натертому кабачка додати сіль, борошно і яєчний білок, а потім все перемішати. Ємність для пароварки потрібно змастити рослинним маслом.

  • Индюшиные котлети на пару.

Інгредієнти: 1 кг індичого філе, кілька шматочків хліба з борошна грубого помелу без скоринки, половина склянки води, невелику кількість солі, борошно грубого помелу для панірування.

Приготування: Хліб потрібно замочити у воді. Потім філе індички вимити і дати стекти воді. Після цього хліб пропустити через м’ясорубку в перший раз, а вдруге додати до нього хліб і знову перекрутити.

Далі фарш потрібно трохи посолити, при необхідності додати кілька ложок окропу і ретельно вимісити. У плоску тарілку потрібно просіяти близько половини склянки борошна, потім столовою ложкою треба набрати индюшиный фарш і розміщувати на тарілці з борошном.

  • Дієтична каша з гарбуза.

Інгредієнти: гарбуз, трохи вершкового масла і меду за бажанням.

Приготування: гарбуз необхідно вимити і очистити від шкірки. Гарбузова м’якоть ріжеться невеликими за розміром кубиками, викласти в каструлю і залити водою, щоб трохи покрити кубики. Потім потрібно гарбуз відварити до готовності, приблизно 20 хвилин.

  • Дієтичний гречаний суп.

Інгредієнти: на два літри води потрібно 2 картоплини, 1 невелика морквина, півсклянки гречаної крупи, ложка рослинного масла. Сіль додається в невеликій кількості.

Приготування: Гречку потрібно промити і залити холодною водою. Потім додати до крупі натерту на крупній тертці моркву і нарізану кубиками картоплю. Поставити суп на вогонь і довести до кипіння. Коли вода закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити гречку та овочі під кришкою до готовності.

Для цього потрібно спробувати картоплю виделкою, і якщо він легко протикається, то суп готовий. В кінці приготування можна трохи посолити і додати одну столову ложку оливкової або іншої рослинної олії.

Дієтичне харчування не настільки одноманітно, чим про нього прийнято думати. Рецепти приготування страв при циститі включають в себе супи і овочеві пюре, запіканки і парові котлети, салати і каші. При бажанні можна зробити суворе меню харчування різноманітним і побалувати себе дозволеними ласощами.

Коригування щоденного меню при циститі

Дієта при циститі – необхідний засіб при появі захворювання. Звичайно, потрібні серйозні обмеження в харчуванні, а також виключення з раціону улюблених продуктів, які шкодять здоров’ю. Але таку міру слід прийняти, оскільки лікувальне харчування відіграє велику роль у лікуванні і профілактики циститу.

Be First to Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Mission News Theme by Compete Themes.